Κατηγορία Honda
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 13:12

Test - Honda Astrea Grand 110

 

Η επιστροφή ενός θρυλικού ονόματος

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Δίπλα στη ναυαρχίδα της Honda, Supra-X HelmIn, και πάνω από το ελαφρώς φθηνότερο -και ελαφρώς παλαιότερο- Wave 110i, βρίσκεται το Astrea Grand 110. Ένα νέο παπί στην “οικονομική” κατηγορία των 110 κυβικών εκατοστών, με όπλα την υψηλή ποιότητα κατασκευής, και την εξαιρετική οικονομία καυσίμου.

IMG 0524a

Σύγχρονο σε εμφάνιση το νέο Astrea Grand 110, πιο όμορφο από το Wave 110, ψεκαστό και ελαφρώς πιο δυνατό (8,7 hp αντί για 8,4) θέλει να συνεχίσει την ένδοξη παράδοση του θρυλικού Astrea του παρελθόντος. Και τα γραφικά είναι σύγχρονα, θυμίζοντας εκείνα του Supra-X HelmIn.

Παπί από κούνια

IMG 0605

Η ποιότητα κατασκευής και το φινίρισμα του είναι πάρα πολύ καλά, σε βαθμό που θα περίμενες από κάποιο ακριβότερο δίκυκλο. Μικρό παράπονο από τα αυτοκόλλητα που δεν έχουν περαστεί με βερνίκι, αλλά... για παπί μιλάμε, εδώ μεγάλες μοτοσυκλέτες και δεν έχουν βερνίκι πάνω από τα αυτοκόλλητα τους.

Η σέλα είναι σχετικά λεπτή, με λιγότερο αφρώδες υλικό από ότι το ιδανικό, θυσιάζοντας μέρος από την άνεση των επιβαινόντων για χάρη του ακόμα χαμηλότερου ύψους της σέλας (760 mm) που κάνει το Astrea προσβάσιμο ακόμα και από τα χαμηλότερα αναστήματα.

IMG 0658

Οι καθρέπτες είναι στιλάτοι, αλλά σχετικά μικροί, με εξίσου μικρό οπτικό πεδίο. Το Astrea Grand 110 έχει και πλαϊνό αλλά και κεντρικό σταντ στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ εντύπωση προκαλεί και ο μηχανισμός ασφαλείας με λάμα που κλείνει τον κεντρικό διακόπτη κάθε φορά που εξέρχεται το κλειδί. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός συνηθίζεται στα scooter, ενώ ο διακόπτης “ανοίγει” από τη λάμα, χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος του κλειδιού του παπιού. Ποιος θα πει όχι σε λίγη έξτρα αντικλεπτική ασφάλεια; Σίγουρα όχι εμείς.

Το κόψιμο του τιμονιού είναι πάρα πολύ μεγάλο, όπως θα περιμέναμε από ένα παπί που σέβεται τον εαυτό του, ενώ η στάση του αναβάτη είναι πολύ άνετη, με χαλαρές γωνίες σε πόδια και χέρια.

IMG 0654

Λίγη εξοικείωση θέλουν οι πολύ όμορφοι νέοι διακόπτες της Honda, καθώς οι θέσεις του κουμπιού της κόρνας και εκείνου των φλας έχουν αλλάξει θέσεις μεταξύ τους. Είναι απλώς θέμα συνήθειας.

IMG 0655

Όμορφα και ευανάγνωστα τα όργανα, αν και εξαιρετικά λιτά σε ενδείξεις -ολικός χιλιομετρητής, κοντέρ, δείκτης βενζίνης, δείκτης σχέσης κιβωτίου, και προειδοποιητικές λυχνίες φλας, νεκράς, μεγάλης σκάλας φώτων και ψεκασμού. Μακάρι να είχε ένα ρολόι, αλλά... δεν.

Ο δείκτης καυσίμου είναι αρκετά ανακριβής, καθώς όταν γεμίσεις το παπί εκείνος δεν λέει να κατέβει με τίποτα, ενώ ξαφνικά κάνει βουτιά προς τα κάτω, τρομάζοντας τον αναβάτη. Ευτυχώς, όπως συνηθίζεται, ο δείκτης μπορεί να τρομάζει τον αναβάτη δείχνοντας πως το ρεζερβουάρ είναι άδειο, όμως το τελευταίο έχει λίγη παραπάνω ποσότητα από εκείνη που νομίζετε.

IMG 0638

Το Astrea έχει μπροστά ένα ανάγλυφο αυτοκόλλητο (Fi) που περηφανεύεται για τον ψεκασμό του, κι ένα ακόμα πίσω, που λέει Smart Riding Experience. Ε; Αν εννοείτε την επιλογή του Astrea Grand 110 για κίνηση στην πόλη, ε ναι, είναι έξυπνη επιλογή, που οδηγεί σε... έξυπνη εμπειρία οδήγησης.

Ευπρόσδεκτη η προστατευτική λάμα στον κινητήρα για να μην ζεσταίνεται η φτέρνα του αναβάτη από τις στενές επαφές με το μοτέρ, ευπρόσδεκτη και η χειρολαβή για τον συνεπιβάτη.

IMG 0658

Ο διακόπτης στο πίσω μέρος που ανοίγει τη σέλα είναι περίεργα... κρυμμένος, καθώς η κλειδαριά δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά αφού δεν είναι “πρόσωπο” με τα πλαστικά, αλλά αρκετά βαθιά χωμένος μέσα στην τρύπα!

Η σέλα δεν κλείνει απλά με το να την αφήσεις να πέσει από τη σηκωμένη θέση, και θέλει αρκετή πίεση με το χέρι ώστε να ακουστεί το πολυπόθητο “κλικ” και να κλειδώσει στην κάτω θέση.

IMG 0667

Κάτω από τη σέλα υπάρχει αποθηκευτικός χώρος 7 λίτρων, ικανός για να χωρέσει ένα σετ αδιάβροχα κι ένα λουκέτο, όχι όμως για κράνος, ούτε καν για jet. Έτσι, εδώ το Astrea Grand πάσχει αν το συγκρίνει κανείς με το Supra-X -αλλά μόνο με εκείνο. Κάτω από τη σέλα βρίσκονται και τα 2-3 εργαλεία που έχει το παπί.

Κυρίαρχος των αστικών κέντρων

IMG 0592

Για την εκκίνηση του, το Astrea Grand έχει μίζα, έχει όμως ΚΑΙ μανιβέλα, ενώ παίρνει μπροστά άμεσα και εύκολα και με τις 2 μεθόδους.

Ο ψεκασμός κρατάει αμέσως ρελαντί, ενώ είναι άριστος παντού.

Το κιβώτιο των 4 ταχυτήτων είναι θετικό, αλλά οι σχέσεις είναι πολύ κοντές. Τόσο κοντές που από τα 60 χλμ/ώρα έχεις ήδη βάλει 4η και το πόδι σου ψάχνει ενστικτωδώς να αλλάξει σε... 5η. Στα 90-100 χλμ/ώρα ο κινητήρας παράγει αρκετό θόρυβο και κραδασμούς, δίνοντας σου να καταλάβεις πως φτάνει τα όρια του, ενώ σε ιδανικές συνθήκες το Astrea Grand θα χτυπήσει κόφτη στα 115 χλμ/ώρα.

Σε Εθνική Οδό και σε άλλους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ο αναβάτης θα πρέπει να το ζορίζει για να πηγαίνει με ταχύτητες που να καθιστούν ασφαλή τη διαβίωση του σε αυτές τις συνθήκες, όμως για τις συνθήκες που σχεδιάστηκε (κίνηση στο κέντρο της πόλης) το Astrea Grand είναι απλά... άριστο!

IMG 0576

Το τιμόνι κόβει απίστευτα όπως προείπαμε, η ισορροπία του παπιού είναι υποδειγματική (δεν κατεβάζεις πόδια παρά μόνο στο φανάρι), το παπί έχει μικρό μήκος, κι έτσι ο αναβάτης μπορεί με μια δευτέρα ή τρίτη στο κιβώτιο να ελίσσεται αστραπιαία ακόμα και στο χειρότερο μποτιλιάρισμα, περνώντας από κενά που δεν περνάει τίποτα άλλο, και στρίβοντας κάθετα μπροστά από αυτοκίνητα, εκεί που δεν χωράει κανένα άλλο δίκυκλο.

Τα παραπάνω συνδυάζονται με μια απίστευτα μικρή κατανάλωση 2,1 λίτρων στα 100 χιλιόμετρα, αλλά και με τη... δροσερή λειτουργία του παπιού της Honda ακόμα και στις ζέστες, όπου 1) δεν καίει τον αναβάτη και 2) δεν κάνει θόρυβο (αερόψυκτο γαρ, δίχως βεντιλατέρ). Ένα πραγματικά αγχολυτικό χάπι για το μποτιλιάρισμα.

Κάθε μποτιλιάρισμα... γιορτή!

IMG 0554

Οδηγώντας στο κέντρο της Αθήνας σε εβδομάδα που είχαν απεργία όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το Astrea Grand έδωσε ρέστα -όπως πρέπει να κάνει κάθε αξιόλογο παπί- χαρίζοντας μας πλατιά χαμόγελα την ίδια ώρα που οι αναβάτες ακριβών μοτοσυκλετών ήθελαν απλώς να αφήσουν στο πλάι τα ακριβοπληρωμένα όπλα τους, και να γονατίσουν δίπλα τους, απελπισμένοι. Κάθε όχημα για τη χρήση του, και το παπί στο μποτιλιάρισμα!

Οι αναρτήσεις είναι άριστες στο 95% των συνθηκών, μαλακές και άνετες, προσδίδοντας ταυτόχρονα καλό κράτημα και σταθερότητα παντού. Ελάχιστα παράπονα θα έχετε μόνο όταν συναντήσετε πολύ έντονες ανωμαλίες, κάτι αναμενόμενο στην κατηγορία όμως.

IMG 0631

Το μπροστινό φρένο έχει δαγκάνα ενός εμβόλου, λύση οικονομική απέναντι στις δαγκάνες 2 εμβόλων των ακριβότερων μοντέλων, παρόλα αυτά φρενάρει ικανοποιητικά καλά -δίχως να περιμένεις να ρίξει και άγκυρα βέβαια- ενώ διαθέτει και καλή αίσθηση. Οικονομική και η λύση του ταμπούρου πίσω, το οποίο κάνει όμως καλή δουλειά.

Φυσικά όπως όλα τα παπιά, τουλάχιστον μέχρι να εφαρμοστούν οι Euro 4 το Astrea Grand δεν έχει ούτε ABS, ούτε CBS.

Εμείς να επικροτήσουμε την κίνηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, που τοποθετεί ελαστικά Michelin City Pro στο Astrea Grand, προσφέροντας άριστο κράτημα τόσο σε γυαλισμένο όσο και σε βρεγμένο οδόστρωμα, ενώ απαλλάσσει και τον αναβάτη από το συνηθισμένο έξοδο και την διαδικασία της αλλαγής των ελαστικών πρώτης τοποθέτησης.

Ποιοτικό, όμορφο, ικανό

IMG 0548

Συνολικά το Honda Astrea Grand 110 αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις, και είναι ένα από τα πλέον ικανά παπιά της κατηγορίας των 110 κυβικών εκατοστών. Άριστο σε ποιότητα κατασκευής, ομορφούλι και στα 2 χρώματα (λευκό και μαύρο), και σύγχρονο εμφανισιακά. Ταυτόχρονα, διαθέτει όλες εκείνες τις αρετές που κάνουν τα παπιά τα καλύτερα οχήματα μέσα σε μποτιλιαρισμένα αστικά κέντρα (οικονομία καυσίμου, μικρό βάρος, χαμηλή σέλα, ευελιξία και μικρές διαστάσεις). Η τιμή των 1.945 ευρώ είναι λογική για την ποιότητα, την καταγωγή και το όνομα της Honda, ενώ στέκεται αξιοπρεπώς απέναντι και στον ανταγωνισμό, με τοποθέτηση στο άνω άκρο της κατηγορίας των 110 κ.εκ.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μοντέλο Honda Astrea Grand 110
Τιμή 1.945 ευρώ
Κινητήρας Αερόψυκτος, 4χρονος, 1ΕΕΚ, 2βάλβιδος, 1κύλινδρος
Κυβισμός 110 κ.εκ.
Μέγιστη Ισχύς 8,7 hp / 7.500 σ.α.λ.
Μέγιστη Ροπή 0,9 Kgm / 5.750 σ.α.λ.
Ταχύτητες 4
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός Ψεκασμός PGM-FI
Εκκίνηση Μίζα & Μανιβέλα
Πλαίσιο Ατσάλινο σωληνωτό, τύπου ραχοκοκαλιάς
Βάρος γεμάτο 99 κιλά
Φρένο μπροστά Δίσκος 220 mm 
Φρένο πίσω Ταμπούρο
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ) 1.880 x 705 x 1.080 mm
Ύψος σέλας 760 mm
Απόσταση από το έδαφος 135 mm
Ρεζερβουάρ 4 λίτρα
Μέση κατανάλωση 2,1 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα
Ανάρτηση μπροστά Τηλεσκοπικό πιρούνι 26 mm 
Ανάρτηση πίσω Δύο αμορτισέρ
Ελαστικό εμπρός 70/90-17 
Ελαστικό πίσω 80/90-17

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 14:11

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Honda NC 750D Integra S 2016 TEST - Honda PCX150 - 2016 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube