.
Κατηγορία Daytona
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 14:35

Test – Daytona Virtus 125 2024

H αρετή της προσιτότητας

Του Απόστολου Μιστιλόγλου

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Τιμολογημένο λογικά και με όχι ευκαταφρόνητες «παροχές» προς τον αναβάτη του, το Virtus 125 είναι ένα αστικό «crossoverάκι» δια πάσα χρήση και με μία έφεση στα πιο νεανικά κοινά.

Daytona Virtus 125 Τιμή: 2.495 ευρώ

Θέλις σκουτεράκι για κάθε μέρα; Λογικό, είσαι ένας από το σχεδόν 65% της ελληνικής αγοράς που εκτιμούν τις διαχρονικές πλέον αρετές των scooters αλλά και έχει ανάγκη καθημερινών μετακινήσεων με ελευθερία και σβελτάδα. Έχεις δίπλωμα Α1 ή μόνο δίπλωμα αυτοκινήτου; Κανένα πρόβλημα πια, πας σε επιλογή 125 κυβικών και είσαι κύριος. Enter Daytona Virtus 125, λοιπόν, μια νέα προσθήκη στην γκάμα της μάρκας -έκανε ντεμπούτο στην αγορά μας το περασμένο φθινόπωρο- και μάλιστα στο πολύ trendy στυλ των «Adventure-Crossover» που... ήταν να μην ξεκινήσει, για τα scooters. Δοκιμάσαμε επί μία εβδομάδα το Virtus 125 και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας.

«Crossoverάκι», το

Τι εστί λοιπόν crossover στην κατηγορία των scooters; Πρόκειται για αυτή την νέα ταυτότητα εμφάνισης (κυρίως) που δανείζεται στοιχεία από τις off-road και Adventure μοτοσυκλέτες, κάνοντας έτσι μια πιο συμβατική κατασκευή να φαίνεται πιο μυώδης. Και έτσι ακριβώς συμβαίνει με το Virtus 125 το οποίο είναι γεμάτο... σκληροτράχηλα φτιασίδια. Θέλεις την φουλ τεθλασμένη εμφάνιση από την κορφή ως τα νύχια; Θέλεις τα αυτοκόλλητα «XDV» και «Extreme»; Τα μεταλλικού look επιθέματα στα μαρσπιέ-πάτωμα για τον αναβάτη ή τα «προβολάκια» εμπρός (που δυστυχώς δεν λειτουργούν αλλά είναι μόνο διακοσμητικά); Σε κάθε περίπτωση ένα ενδιαφέρον look, αν όχι με λίγο περισσότερα... αυτοκόλλητα από ότι θα ήθελε το γούστο του υποφαινόμενου δοκιμαστή. Πραγματικά λειτουργική και όχι διακοσμητική είναι, ωστόσο, η ρυθμιζόμενη ζελατίνα, που μπορεί να τοποθετηθεί σε 3 θέσεις με έναν απλό στη λειτουργία μηχανισμό.

Εννοείται ότι η μοντέρνα λύση του φωτισμού LED σε όλο το δίκυκλο εφαρμόζεται στο ακέραιο. Όσο για τα μπροστινά «προβολάκια» ομίχλης, οι δύο θέσεις που τα φιλοξενούν αποτελούν πράγματι προεγκατάσταση για να τοποθετήσετε εσείς πραγματικά προβολάκια, αν το επιθυμείτε.

Όλα τα καλά χωράνε

Αξιόλογη η εικόνα που παρουσιάζει το Virtus 125 στα της πρακτικότητας, αποδίδοντας σε σημείο που δεν αποτελεί κανόνα για την κατηγορία. Αρχικά, κάτω από την σέλα ο χώρος είναι ιδιαίτερα ευρύχωρος, τόσο για πληθώρα αντικειμένων όσο και για ένα full-face κράνος -αρκεί να το βάλετε ανάποδα και να μην είναι πραγματικά μεγάλο η Adventure τύπου. Το ντουλαπάκι της ποδιάς, στα αριστερά, είναι με την σειρά του ευχάριστα μεγάλο και φέρει και παροχή ρεύματος USB. Μια ακόμη παροχή ρεύματος επέλεξε να βάλει η Daytona, αριστερά και κάτω ακριβώς από την οθόνη και μάλιστα, τύπου 12V «αναπτήρα». Δεξιά, αυτό που μοιάζει για «ντουλαπάκι», δεν είναι: Είναι το δοχείο διαστολής του ψυκτικού υγρού, που η Daytona επέλεξε να το τοποθετήσει σε έναν άμεσα προσβάσιμο από τον αναβάτη χώρο, που ανοίγει απλά με ένα πάτημα στο κατάλληλο σημείο, όπως το αριστερό ντουλαπάκι.

Στο φαρδύ, μεταβλητής διατομής τιμόνι, συναντάς φωτιζόμενους διακόπτες αριστερά και δεξιά, αλλά και ρυθμιζόμενες μανέτες και για τα δύο φρένα (τώρα μάλιστα). Το Virtus 125, έχει επίσης Keyless  σύστημα εκκίνησης, με δύο πλήκτρα για το άνοιγμα της σέλας και του κεντρικά τοποθετημένου, ρεζερβουάρ -το οποίο, με 13,5 λίτρα χωρητικότητα, είναι σούπερ για scooter!

Που να δεις τι σου έχω για μετά

Οι ευχάριστες εκπλήξεις του Virtus εντοπίζονται μία-μία, όσο το εξερευνώ. Η αριστερή μανέτα, που επιδρά και στα δύο φρένα λόγω CBS, έχει ένα μικρό λεβιεδάκι χειρόφρενου που την κλειδώνει στην πατημένη θέση, προσφέροντας απλούστατα αυτή την ευκολία. Το τιμόνι θυμίζει κάτι από μοτοσυκλέτα, με το πλάτος του, την διατομή του, την τοποθέτηση σε καβαλέτα και σου προσφέρει την ανάλογη εργονομία, όταν καθίσεις στην θέση οδήγησης του Virtus. Η εργονομία του είναι άριστη: Αισθάνεσαι φυσικότητα στις γωνίες που παίρνουν τα χέρια και τα πόδια σου, ενώ παρά το ότι η σέλα είναι κάπως πιο μαλακή από το «ιδανικό» και βυθίζεσαι λίγο μέσα της, σε κρατά με ασφάλεια στην θέση σου χάρη στο αξιόλογο αντιολισθητικό κάλυμμα. Στο πάτωμα, μπορείς να βάλεις τα πόδια σου και σε 2 διαφορετικές θέσεις, όπως συνηθίζεται σε τέτοια scooters.

Μπροστά σου, έχεις μία LCD οθόνη για τις ενδείξεις, χωρίς περιττές πληροφορίες και με την παρουσία όλων των βασικών ενδείξεων, που χρειάζεσαι – μαζί και μία απόλυτα λειτουργική ένδειξη θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Και στο φλέγον θέμα της ποιότητας κατασκευής, το Virtus ανταποκρίνεται στο απαιτούμενο επίπεδο της εποχής και της κατηγορίας, αλλά και στην προσιτή του τιμή και δεν επιτρέπει παράπονα.

Εργαλείο ταχείας εξυπηρέτησης

Η λέξη «κινητικότητα» είναι συνώνυμη με το Virtus 125 και αυτό το διαπιστώνεις με το που θα ξεκινήσεις να το χρησιμοποιείς. Μέσα στην πόλη σε κερδίζει γρήγορα, χάρη στην ευελιξία του και την ελαφριά του αίσθηση. Η ποιότητα κύλισης είναι ικανοποιητική ειδικά όσο η άσφαλτος στην οποία κινείσαι είναι καλή σε ποιότητα, αλλά σε αυτό το σημείο θα επιστρέψουμε σε λίγο. Ο κινητήρας των 125 κυβικών λειτουργεί χωρίς κραδασμούς και με ελάχιστο επίπεδο θορύβου, προσφέροντας ικανοποιητικές μεν αλλά όχι και εντυπωσιακές επιδόσεις. Είναι σαφές ότι η Daytona πόνταρε πιο πολύ στην ευκολία οδήγησης και στην πρόσβαση κατόχων διπλώματος αυτοκινήτου στο scooter, μιας και αν είστε πιο έμπειρος μοτοσυκλετιστής/χρήστης scooter σίγουρα θα αναζητήσετε το κάτι παραπάνω στο γκάζι. Από την άλλη, αν ανήκετε στις παραπάνω κατηγορίες ή απλά δεν σας απασχολεί και τόσο η δύναμη του μοτέρ, θα… εξυμνήσετε την λειτουργία του εύκολου μοτέρ της Daytona. Υπάρχει και start-stop σύστημα για ακόμα περισσότερη μείωση της κατανάλωσης -όχι απαραίτητα ότι έχεις πρόβλημα, με μια μέση τιμή περίπου στα 3-3,2 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα και, ακόμα σημαντικότερα, ρεζερβουάρ 13,5 λίτρων που σου προσφέρει άπλετη αυτονομία. Υπάρχει βέβαια και ο ανάλογος διακόπτης που απενεργοποιεί το Start-Stop αν δεν το επιθυμείς.

Η συγκέντρωση μαζών προς το πίσω μέρος ελέω κατασκευής κάνει την αίσθηση του τιμονιού πιο ελαφριά στο χειρισμό και, σε συνδυασμό με το μεγάλο τιμόνι, μπορείς να κάνεις το Virtus ό,τι θες. Τα συνδυασμένα φρένα είναι καλά ρυθμισμένα στην αναλογία επέμβασης μόνο με την αριστερή μανέτα και δεν ξεμένεις ποτέ από δύναμη -πάντως, τυχόν ABS θα ήταν ακόμα πιο ευπρόσδεκτο. Με το που μπει και το εμπρός φρένο στο παιχνίδι, η πέδηση κρίνεται αποτελεσματική και ικανοποιητική για ένα όχημα αυτής της κατηγορίας. Στα των αναρτήσεων, τώρα, το πιρούνι και τα δύο αμορτισέρ μπορούν να απορροφήσουν ένα ευρύ φάσμα κακοτεχνιών, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις εντός του... ναρκοπεδίου Αττικής συνάντησαν τα όρια τους. Η ύπαρξη ρύθμισης προφόρτισης στα αμορτισέρ είναι λοιπόν σημαντική και προσφέρει στον αναβάτη μια κάποια δυνατότητα προσαρμογής -σκεφτείτε δε, ότι οπωσδήποτε θα υπάρξει και «δικάβαλο» αλλά και πιθανότατα φόρτωση του scooter, κάτι που θα το κάνει... ακόμα πιο πισώβαρο. Σε ανοικτό δρόμο, ο κινητήρας είναι ικανότατος για τελική ταχύτητα πάνω από τα 100 χλμ/ώρα, η ανεμοκάλυψη είναι απροβλημάτιστη και η ζελατίνα με τις 3 θέσεις της, προσφέρει μια μικρορύθμιση της προστασίας από τον αέρα.

Εύκολο, απέριττο, προσιτό

Το Virtus 125 είναι ένα, σε κάθε περίπτωση μοντέρνο ως προς την σχεδίαση και το στυλ του, ευκολοδήγητο καθημερινό scooter για οποιονδήποτε έχει ανάγκη και επιθυμία, τα ατού του. Δεν σπάει καν το φράγμα των 2.500 ευρώ και έρχεται με ευχάριστα χαρακτηριστικά (κυριότερα αυτά του χώρου κάτω από την σέλα και του μεγάλου τιμονιού), ενώ εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να «κατηγορηγθεί» για ελλείψεις. Η Daytona κάνει ξανά αυτό που ξέρει, δηλαδή προσφέρει ένα όχημα με δυνατή σχέση τιμής-αξίας για όσους έχουν αποφανθεί ότι «τα λιγότερα είναι περισσότερα» και δεν έχουν διάθεση να πληρώσουν (αρκετά έως πολλά) παραπάνω, για scooter 125 κυβικών.

 

Εξοπλισμός αναβάτη (Motomarket.gr)

Κράνος: MT Thunder 4 

Μπουφάν: Nordcode Raptor

  

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ     
Μάρκα Daytona
Μοντέλο Virtus 125
Αντιπρόσωπος Γκοργκόλης Α.Ε. 
Τιμή (€) 2.495
   
Κινητήρας  
Χωρητικότητα 125
Διάμετρος x Διαδρομή Δ/Α
Συμπίεση Δ/Α
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Εξάτμιση Με μονό τελικό
Τελική μετάδοση Ιμάντας και μειωτήρας με γρανάζια
Συμπλέκτης Αυτόματος, φυγοκεντρικός, ξηρός
Κιβώτιο Αυτόματη CVT
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο
Μήκος 1.960 mm
Πλάτος 780 mm
Ύψος 1.270/1.330 mm
Ύψος σέλας 800 mm
Μεταξόνιο 1.420
Γωνία κάστερ Δ/Α
Ίχνος Δ/Α
Ψαλίδι Ενσωματωμένο στον κινητήρα
Βάρος, πλήρες 156 kg
Ρεζερβουάρ 13,5 L
   
Αναρτήσεις  
Μπροστινή ανάρτηση Τηλεσκοπικό πιρούνι 33mm, χωρίς ρυθμίσεις, διαδρομή 90 χιλιοστά
Πίσω ανάρτηση Δύο αμορτισέρ, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 240 χιλιοστών, δαγκάνα 3 εμβόλων, CBS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220 χιλιοστών, δαγκάνα 2 εμβόλων, CBS
   
Τροχοί / ελαστικά CST
Μπροστά 110/70-13", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
Πίσω 130/70-13", χυτός αλουμινένιος, Tubeless
   
Κατανάλωση  
Κατανάλωση 3,1 λίτρα/100 χλμ.
Ρύποι EURO 5 Standard
   
Επιδόσεις  
Ιπποδύναμη (hp/rpm) 11,5/8.750
Ροπή (kg/rpm 1,07/7.250

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 15:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Daytona e Viball 125 - BIKEIT.GR
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon