.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 04 Ιουνίου 2020 12:55

Test - BMW C400GT – Οκτώ λόγοι για να το αποκτήσεις (και ένας για να μην...)


Έναν χρόνο μετά την δοκιμή του BMW C400GT, το scooter έρχεται και πάλι στα χέρια μας. Εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες και πλουσιότερα εξοπλισμένες GT προτάσεις και στο... εναλλακτικό test που ακολουθεί θυμόμαστε και πάλι τους λόγους για τους οποίους η πρόταση της BMW μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. 

1 – Θα είναι σαν GT αλλά δεν θα 'ναι

BMWC400GT RE 22

Ακούγεται σαν προφητεία, ωστόσο ισχύει! Το BMW C400GT, έχει σχεδιαστεί με άριστη εκμετάλλευση χώρων και ενώ πρoσφέρει την άνεση και τους χώρους ενός κλασικού GT scooter, οι διαστάσεις του είναι αρκετά μαζεμένες έτσι ώστε ο όγκος του να μην προβληματίζει μέσα στην πόλη. Για παράδειγμα δείτε πόσο μπροστά έχουν τραβήξει οι σχεδιαστές τις κεκλιμένες πλατφόρμες της ποδιά για τα πόδια του αναβάτη, αντί του να προσθέσουν μήκος στην ουρά. Το αποτέλεσμα είναι πως αναβάτες μέχρι 1,80 σε ύψος, μπορούν να εκτείνουν τα πόδια τους τεντωμένα στις πλατφόρμες, χωρίς να αισθάνονται στριμωγμένοι.

2 – Πολύ καλή κάλυψη από τον αέρα

BMWC400GT RE 18

Ποδιά, μάσκα και ζελατίνα, δημιουργούν συνδυαστικά μια αντιανεμικά ασπίδα μπροστά από τον οδηγό, καλύπτοντας τον σε μεγάλο βαθμό από τον αέρα, το κρύο και την βροχή. Θα μπορούσαμε να γκρινιάξουμε για το ότι η ζελατίνα δεν είναι ρυθμιζόμενη και στην τιμή που προσφέρεται το scooter ίσως θα έπρεπε, από την άλλη όμως, κρίνοντας από το αποτέλεσμα της προστασίας, η γκρίνια θα ήταν κάπως... τζάμπα. Το C400GT, θυμίζει αρκετά το C650GT, ένα από τα δίτροχα (των touring μοτοσυκλετών συμπεριλαμβανομένων) με την καλύτερη κάλυψη και αυτό δεν αφήνει περιθώρια για αρνητική κριτική.

3 – Ταξιδεύει εξαιρετικά

BMWC400GT RE 4

Με αυτή την κάλυψη, με αυτή την άνεση και με την σταθερότητα και ηρεμία πνεύματος που προσφέρει σε ταχύτητες της τάξεως των 130+ χλμ./ώρα, τα ταξίδια σαφώς και αποτελούν ένα από τα αγαπημένα πεδία του συγκεκριμένου scooter. Είτε από εθνική, είτε από επαρχιακούς είτε από μικτές βόλτες που συμπεριλαμβάνουν και τα δύο, το C400GT διαπρέπει σε αυτό τον τομέα, όντας το καλύτερο μοντέλο της κατηγορίας για μικρές και μεγάλες αποδράσεις!

4 – Στρίβει!

BMWC400GT RE 5

Αν και η κατασκευαστική του φιλοσοφία βασίζεται στα κλασικά scooter πρότυπα, η συμπεριφορά του στον δρόμο δεν έχει καμία σχέση με τις παραδοσιακές αδυναμίες της κατηγορίας. Με σωστό ζύγισμα, περιφερειακά που χωρίς να εντυπωσιάζουν κάνουν πολύ καλά την δουλειά τους και ενίσχυση του πλαισίου και του ψαλιδιού / μετάδοσης σε καίρια σημεία, το C400GT, θυμίζει κάτι από τα sport μεγάλα scooter που υϊοθετούν μοτοσυκλετιστική δομή. Το μπροστινό είναι σαφές και με σίγουρο πάτημα στον δρόμο και από την στιγμή που θα υποδείξεις μέσω αυτού κατεύθυνση, το scooter ακολουθεί τις προσταγές ως ενιαίο συμπαγές τμήμα και όχι “σπασμένο” μπροστά και πίσω με ελαστικότητες. Στρίβοντας στις παρατεταμένες με μεγάλες ταχύτητες ή με ενθουσιασμό σε κάποιο στροφιλίκι, το C400GT δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα και αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια.

5 – Πολύ καλό μοτέρ

BMWC400GT RE 9

Παρά το “400” στην ονομασία του μοντέλου, ο μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος και τετραβάλβιδος κινητήρας του C400GT, έχει χωρητικότητα 350 κ.εκ. Ωστόσο η απόδοση του θυμίζει 400άρι μηχανικό σύνολο, για αυτό και η BMW πήρε το ρίσκο της υπερβολής στην ονομασία. Με 34 ίππους και 3,5 kg-m ροπής λοιπόν, είναι όντως το ισχυρότερο μοτέρ στα 350 κ.εκ. και ξεπερνά ακόμα και πολλά 400άρια της αγοράς! Βέβαια όλες αυτές οι τιμές “στα χαρτιά” δεν θα είχαν κανένα νόημα αν η απόδοση σε πραγματικές συνθήκες, στον δρόμο, δεν ανταποκρινόντουσαν σε αυτά που επισήμως ανακοινώνονται από την BMW. Tο μοτέρ του scooter λοιπόν είναι πολύ γραμμικό και χωρίς “τρύπες” στην απόδοση του. Σε συνδυασμό με την “σπιρτόζικη” μετάδοση προσφέρει άμεσες και γρήγορες επιταχύνσεις από στάση ή εν κινήσει, ενώ έχει διάρκεια και ψηλά, φθάνοντας τα 130+ χλμ./ώρα εύκολα ανεξαρτήτως συνθηκών. Κρατώντας το γκάζι, ενδείξεις της τάξεως των 150 χλμ./ώρα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να εμφανιστούν στο ταχύμετρο. Ψηλά, κάνουν βέβαια την εμφάνιση τους κάποιοι υψίσυχνοι κραδασμοί αλλά η ένταση τους δεν είναι μεγάλη για να πούμε ότι συνιστούν πρόβλημα. Σε ότι αφορά στην κατανάλωση, η μέση τιμή της, ακόμα και όταν στην διαδρομή περιλαμβάνονται γρήγορες περιαστικές διαδρομές, κυμαίνεται στα 4,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

6 – Έχει πολυυυυ εξοπλισμό

bmw c400gt test leptomereies 14

Στην standard έκδοση του, το μοντέλο εξοπλίζεται με δικάναλο ABS, ASC (traction control), Keyless σύστημα εκκίνησης και LED προβολέα μπροστά. Τυπικά βέβαια για BMW, υπάρχει μια μεγάλη λίστα προαιρετικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει τα εξής: Θερμαινόμενα grip, Θερμαινόμενη σέλα (οδηγού), DRL βοηθητικά φώτα LED, Συναγερμό, Σύστημα Connectivity, TFT έγχρωμη οθόνη 6.5 ιντσών. Όλα αυτά τα στοιχεία του πρόσθετου εξοπλισμού, επιβαρύνουν με 1.565 ευρώ την τελική τιμή του μοντέλου, χρήματα τα οποία αν το σκεφτεί κανείς, δεν είναι πολλά για όλα αυτά τα καλούδια εργοστασιακού BMW εξοπλισμού.

7 – Προφέρει “έξυπνους” αποθηκευτικούς χώρους

BMWC400GT RE 14

Δεν γίνεται να τα έχουμε και “άπλα” για τους επιβαίνοντες και μαζεμένες εξωτερικές διαστάσεις και... σπήλαιο κάτω από την σέλα για να χωράει τα πάντα. Στον τομέα αυτό έγινε σκόντο από την BMW ωστόσο με το έξυπνο σύστημα flexcase κατάφερε να ανατρέχει τις εκ πρώτης πολύ μικρές αποθηκευτικές δυνατότητες του scooter όταν σηκώνει κανείς της σέλα του. Ένα μέρος του πατώματος από τον χώρο αποσκευών, είναι πτυσσόμενο λοιπόν και ανοίγει προς τα κάτω, αυξάνοντας τον όγκο του. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα άρθρωσης και εύκαμπτου αλλά χοντρού πλαστικού υφάσματος στα πλαϊνά. Με αυτό τον τρόπο, το C400GT μπορεί να φιλοξενήσει ένα full face και ένα jet κράνος κάτω από την σέλα του, αλλά μόνο σε στάση, καθώς δεν επιτρέπεται η κίνηση του scooter με το “flexcase” σύστημα σε έκταση (υπάρχει και ειδικό σύστημα ασφαλείας που αποτρέπει κάτι τέτοιο). Κάτω από το τιμόνι, υπάρχουν επίσης δύο ντουλαπάκια, τα οποία είναι αρκετά ευρύχωρα, κλειδώνουν, και στο ένα από αυτά, προσφέρεται και παροχή ρεύματος 12V.

8 – Για GT, είναι πολύ ευκίνητο στην πόλη

BMWC400GT RE 3

Πέραν τις πρακτικότητας και την άνεσης, η άριστη εκμετάλλευση των χώρων από τους σχεδιαστές της BMW, “εξαργυρώνεται” και στην κίνηση μέσα στις πόλεις. Όπως έχει ήδη ειπωθεί πολλές φορές, το C400GT, δεν είναι σε καμία περίπτωση ανοικονόμητο σε ότι αφορά στις διαστάσεις του, ενώ παρά τα 212 κιλά του, η αίσθηση του είναι ελαφριά και το τιμόνι του άμεσο και γρήγορο στην εκτέλεση των εντολών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το “ζωηρό” μοτέρ, δημιουργούν ένα σύνολο που δεν προβληματίζει μέσα στην κίνηση των πόλεων, ακόμα και όταν αυτή έχει πυκνώσει αρκετά. Για την άνεση και του χώρους που προσφέρει το C400GT, δεν θα περίμενε κανείς να είναι τόσο εύκολο και γρήγορο στην αστική χρήση, να όμως που συμβαίνει και έχουμε μια χαρακτηριστική περίπτωση “σβέλτης πολυθρόνας” που σε μεταφέρει “ατσαλάκωτο και φρέσκο” όπου του ζητηθεί.

Είναι πολύ ακριβό

BMWC400GT RE 21

Διαβάζοντας κανείς τους ανωτέρω λόγους για το “συνοικέσιο” με το BMW C400GT, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι είναι μια από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη πρόταση στην κατηγορία. Ισχύει, μόνο που υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο στην απόκτηση του και αυτό είναι η τιμή στην οποία διατίθεται. 8.100 ευρώ χρειάζονται για την standard έκδοση και 9.665 ευρώ για την full εξοπλισμένη, Μιλάμε για πολλά χρήματα, ακόμα και στην βασική έκδοση και είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς τις συγκρίσεις, όχι μόνο με ανταγωνιστικά scooter αλλά και με αυτά άλλων, μεγαλύτερων κατηγοριών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το AK550 της KYMCO, στα 9.975 ευρώ (μαζί με το τέλος ταξινόμησης). Σε αυτά τα χρήματα επίσης, αποκτά κανείς πρόσβαση σε δεκάδες μοντέλα μοτοσυκλετών τα οποία ως άλλες σειρήνες μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των εν δυνάμει αγοραστών. Το πλεονέκτημα του C400GT, είναι βέβαια το σήμα που φέρει στα πλαστικά του. Απευθύνεται σε ένα διαφορετικό κοινό που δεν νοιάζεται τόσο για τα οικονομοτεχνικά χαρακτηριστικά και πολύ πιθανόν να προέρχεται από τον κόσμο του αυτοκινήτου. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει τις δικές του μοναδικότητες που δεν μπορεί κανείς να τις βρει σε άλλα scooter και αυτό κοστίζει αναλόγως. Το αν αξίζει αυτή η υπέρβαση, έχει να κάνει με το προφίλ και τις αναάγκες του εκάστοτε αγοραστή.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Motorrad 
Μοντέλο C 400 GT
Αντιπρόσωπος BMW Hellas
Τιμή (ευρώ) 8.100 η βασική έκδοση, 9.655 ευρώ το scooter της δοκιμής 
Εγγύηση 3 χρόνια 
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4β/Κ
Κυβισμός (cc) 350
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 80 Χ 69,6
Συμπίεση (:1)  11,5 
Τροφοδοσία  Ηλ. ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε 1
Λίπανση  υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Φυγοκεντρικός, ξηρός 
Μετάδοση CVT 
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο σωληνωτό 
Κάστερ (°)  26,4 
Ίχνος (mm) 81
Μεταξόνιο (mm) 1.565
Ύψος σέλας (mm) 775
Μήκος (mm) 2.210
Πλάτος (mm) 835
Ύψος (mm) 1.437
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (πλήρες, kg)   212
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  12,8
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι με διάμετρο καλαμιών 35mm, διαδρομή τροχού 110 mm. Χωρίς ρυθμίσεις
Πίσω  Δύο αμορτισέρ χωρίς μοχλικό, διαδρομή τροχού 112mm. Ρυθμίσεις: προφόρτιση ελατηρίου
   
Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-15''
Πίσω  150/70-14''
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 265mm με δαγκάνες Bybre 4 εμβόλων ακτινικής τοποθέτησης, ABS 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS 
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  34/7.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  3.5/6.000

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 21:26

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST – BMW C 400 GT 2019 Test - BMW CE 04 2022 – Αποστολή στη Βαρκελώνη »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon