.
Κατηγορία Askoll
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018 21:44

TEST - Askoll eS3

 

Design, ηλεκτρισμός & Urban Commuting

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το eS3 είναι το δυνατότερο και πιο πλούσια εξοπλισμένο από τα 3 ηλεκτρικά scooter της εταιρείας, φτάνοντας τα 70 χλμ/ώρα τελική ταχύτητα, με μέγιστη αυτονομία τα 96 χιλιόμετρα, χάρη στις 2 μπαταρίες μεγάλης χωρητικότητας που φέρει!

Το scooter της Askoll είναι απίστευτα μινιμαλιστικό, θυμίζοντας τα κλασικά αυτόματα Si & Ciao ή… παπί που του έχεις βγάλει τα πλαστικά. Το τηλεσκοπικό πιρούνι είναι εκτεθειμένο, δίχως κάλυμμα, ενώ είναι παντού λεπτό, μινιμαλιστικό και φίνο.

Λεπτή ποδιά, στενό γενικά σε διαστάσεις, κοντή σέλα δύο ατόμων, αναρτήσεις με διαστάσεις «όσο χρειάζεται», φρένα με την ίδια «όσο χρειάζεται» φιλοσοφία.

Πέρα από την εξοικονόμηση βάρους, σημαντικό στοιχείο για τα ηλεκτρικά δίκυκλα, η μινιμαλιστική σχεδίαση εξυπηρετεί και αισθητικούς στόχους, καθώς το eS3 είναι υπέροχα στιλάτο, και μοιάζει με παιχνίδι, ή με αξεσουάρ μόδας.

Μία πλατφόρμα, τρεις εκδόσεις

askoll es3 action 35

Το eS κατασκευάζεται 100% στην Ιταλία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία και είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του eS συγκαταλέγεται και το χαμηλό σχετικά βάρος που ξεκινά από τα 72 κιλά για τη βασική έκδοση και φτάνει έως και τα 86 για την πιο ισχυρή eS3. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Το eS1 είναι το βασικό μοντέλο της σειράς. Το μοτέρ του αποδίδει 1,5 KW (2 ίπποι) και η αυτονομία που του προσφέρει η μπαταρία ιόντων λιθίου, βάρους 8 κιλών και χωρητικότητας 1.050 Wh , ανέρχεται σε 50 περίπου χιλιόμετρα. Η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 45 χλμ./ώρα.

Το eS2 αποτελεί το ενδιάμεσο μοντέλο. Φέρει δύο μπαταρίες ίδιες με εκείνη που χρησιμοποιεί το eS1 αλλά και πιο ισχυρό μοτέρ απόδοσης 3KW (4 ίπποι), προσφέροντας έτσι σαφώς καλύτερες επιδόσεις, με την τελική να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 45 χλμ/ώρα. και την αυτονομία να πλησιάζει τα 80 χλμ.

Η κορυφαία έκδοση είναι η eS3. Φέρει ακόμη μεγαλύτερες μπαταρίες, το ίδιο μοτέρ των 3KW αλλά η τελική του ανέρχεται στα 70 χλμ/ώρα ενώ η αυτονομία του μπορεί να φτάσει και τα 96 χλμ. με τις μπαταρίες να έχουν χωρητικότητα 2.800 Wh.

Τις μπαταρίες μπορείτε να τις φορτίσετε πάνω στο scooter ή να τις αφαιρέσετε και να τις φορτίσετε εντός της οικίας σας με την φόρτιση να παίρνει περίπου 3,5 ώρες για κάθε κιλοβατώρα, όση είναι περίπου και η χωρητικότητα της κάθε μπαταρίας.

Οι τροχοί είναι και στις τρεις περιπτώσεις 16 ιντσών και η πέδηση πραγματοποιείται από ένα δισκόφρενο μπροστά και ένα ταμπούρο πίσω, ενώ το ηλεκτρικό μοτέρ διαθέτει και σύστημα ανάκτησης ενέργειας, που ενεργοποιείται όταν κλείνετε το γκάζι.

Πρακτικό στο έπακρο

askoll es3 details 10

Το ηλεκτρικό scooter της δοκιμής μας διαθέτει άνετη σέλα για τον αναβάτη (λιγότερο άνετη για τον συνεπιβάτη, αλλά τουλάχιστον ο τελευταίος έχει χειρολαβές), επίπεδη ποδιά για να φορτώνετε αντικείμενα, αναδιπλούμενο γαντζάκι για τσάντες, πρακτική σχάρα πίσω, και ντουλαπάκι που κλειδώνει στην ποδιά! Στον εξοπλισμό του eS3 υπάρχει διπλό σταντ, αλλά όχι μονό.

Η προστασία από τα νερά δείχνει ιδιαίτερα καλή, αν και δεν οδηγήσαμε σε βροχή.

askoll es3 details 22

Ο χώρος κάτω από τη σέλα δυστυχώς χρησιμοποιείται για τις 2 μπαταρίες, και για την φύλαξη του φορτιστή, κι έτσι -αν δεν αφαιρέσει τουλάχιστον τον φορτιστή ή τη μία μπαταρία- ο αναβάτης δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει.

askoll es3 details 7

Τα όργανα είναι στιλάτα σε σχεδιασμό, και περιλαμβάνουν κοντέρ αναλογικών ενδείξεων που μετράει μέχρι τα 90 χλμ/ώρα, και μια μικρή ψηφιακή οθόνη με ενδείξεις φόρτισης των 2 μπαταριών -τόσο με μπάρες όσο και με ποσοστό- ρολόι, ένδειξη χιλιομέτρων που απομένουν μέχρι να αδειάσουν οι μπαταρίες, και χιλιομετρητές.

Οι ενδείξεις αλλάζουν από 2 κουμπιά που βρίσκονται πάνω στα όργανα.

askoll es3 details 4

Αξίζει να σημειωθεί πως το Askoll είναι Full LED, σε φώτα και φλας, εμπρός και πίσω. 

askoll es3 details 9

Στο αριστερό γκριπ έχουμε τα φλας, την δυνατή κόρνα, τα φώτα (δυο σκάλες, και σινιάλο),

askoll es3 details 8

ενώ στο δεξί γκριπ έχουμε τον διακόπτη ανάκτησης ενέργειας όταν ο αναβάτης κλείνει το γκάζι (ρυθμιζόμενη λειτουργία σε δύο σκάλες), τον διακόπτη για τα τρία προγράμματα απόδοσης του κινητήρα (Eco, Normal, Power) και το κουμπί της μίζας.

Για να εξηγούμαστε, το κουμπί της μίζας είναι ένα κουμπί ασφαλείας, το οποίο πιέζει παρατεταμένα ο αναβάτης όταν θέλει να εκκινήσει. Έτσι «ξυπνάει» το scooter και κατόπιν βγάζει έναν προειδοποιητικό επαναλαμβανόμενο ήχο, παρόμοια με τα φορτηγά που κάνουν όπισθεν. Αυτό για να προειδοποιεί αναβάτη και υπόλοιπους χρήστες του δρόμου πως το Askoll είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Έτσι αποφεύγονται δυσάρεστες εκπλήξεις για όλους.

Το πλαίσιο είναι ατσάλινο σωληνωτό, και καλά κρυμμένο πίσω από τα πλαστικά από τα οποία είναι καλυμμένο παντού, εκτός από το πιρούνι, το scooter, ενώ στις αναρτήσεις βρίσκουμε ένα λεπτό τηλεσκοπικό πιρούνι και ένα επίσης λεπτό μονό αμορτισέρ πίσω.

askoll es3 details 20

Στα φρένα το Askoll φοράει δισκόφρενο 220 mm μπροστά, με διπίστονη δαγκάνα, και ταμπούρο 140 mm πίσω. Τα φρένα είναι, χάρη στις Euro 4, συνδυασμένα, συνεισφέροντας στην ασφάλεια κατά την πέδηση. 

Οδηγώντας

askoll es3 action 3

Μερικά ηλεκτρικά δίκυκλα παράγουν έναν ήχο σαν... τρόλεϊ όταν κινούνται, όμως το Askoll είναι πραγματικά αθόρυβο. Η σέλα είναι χαμηλή, τα πόδια πατάνε με ευκολία στο έδαφος, και το χαμηλό του βάρος μαζί με το μεγάλο κόψιμο τιμονιού κάνουν το eS3 πραγματικό παιχνίδι!

askoll es3 action 16

Βάζω την ανάκτηση ενέργειας στο μικρότερο επίπεδο, επιλέγω Power Program από τα 3 driving modes και ανοίγω τέρμα το γκάζι. Το Askoll πετάγεται σπιρτόζικα μπροστά, δίχως να τρομάζει, αλλά με... μπρίο και όρεξη. Κρατώντας ανοιχτό το γκάζι, η απόδοση συνεχίζεται ακάθεκτη μέχρι τα 50+ χιλιόμετρα, ενώ μετά τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν ελαφρώς πιο αργά. Σε ελαφριά κατωφέρεια είδα μέχρι και 75 χλμ/ώρα και το Askoll συνέχιζε να επιταχύνει!

askoll es3 action 26

Το κράτημα είναι καλό, και τα δίγομα ελαστικά αξιοπρεπή. Η ευελιξία του Askoll είναι εκπληκτική, και πρέπει να μειώσεις λίγο την προσπάθεια που καταβάλλεις τόσο στο τιμόνι όσο και με το σώμα, συνηθισμένος από βαρύτερα δίκυκλα. Εδώ έχουμε ένα... ποδήλατο, με εξοπλισμό και δύναμη όμως αντάξιο ενός ποιοτικού scooter 50 κυβικών.

askoll es3 action 33

Η ποιότητα κατασκευής είναι πολύ καλή, ενώ τα πολλά πλαστικά -πλην του πιρουνιού- είναι θέμα γούστου. 

Στα φρένα θα θέλαμε λίγη ακόμα δύναμη, όμως αυτά είναι προοδευτικά, δεν θα μπλοκάρουν και θα βοηθήσουν ακόμα και τον αρχάριο αναβάτη να σταματήσει με ασφάλεια, δίχως να φοβηθεί.

askoll es3 action 39

Με δεύτερο άτομο οι επιδόσεις του Askoll πέφτουν αρκετά, και εμείς που το δοκιμάσαμε με συνολικό βάρος 180 περίπου κιλών σε ανηφόρα δυσκολεύτηκε ελαφρώς, όμως ανέβηκε.

Στο πολύ οικονομικό πρόγραμμα Eco η απόδοση πέφτει δραματικά, όμως το ίδιο δραματικά αυξάνεται και η αυτονομία.

askoll es3 action 20

Όπως έχει το eS3 είναι ένα πραγματικά αξιέπαινο σκουτεράκι που θα κινηθεί αξιοπρεπώς στο κέντρο της πόλης, βοηθώντας τον κάτοχο του να κάνει μέγιστη οικονομία όσον αφορά στα έξοδα κίνησης του. Δεν θα κινηθεί σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, όμως δεν έχει σχεδιαστεί για αυτό τον σκοπό.

Οικονομία, design & χρηστικότητα

askoll es3 action 28

Η ιταλική φίρμα έχει υπολογίσει πως το eS3 φορτίζει με 0,45 ευρώ, ένα αστείο ποσό για τα 80-90 χιλιόμετρα που θα διανύσετε πριν την επόμενη φόρτιση. Οι ετήσιες ανάγκες για service ανέρχονται στο αστείο ποσό των 45 ευρώ! 

Και η Askoll συνεχίζει, υπολογίζοντας πως αν διανύετε 10 χιλιόμετρα κάθε μέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα για 52 εβδομάδες, το ετήσιο κόστος για το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα ξεπεράσει τα 12 ευρώ! Απίστευτα νούμερα που βάζουν στη σωστή προοπτική το υψηλό κόστος αγοράς του eS3, που βρίσκεται στα 4.200 ευρώ. 

askoll es3 action 8

Εν κατακλείδι, το eS3 είναι ένα από τα πλέον ντιζαινάτα και μινιμαλιστικά ηλεκτρικά scooter που έχουμε οδηγήσει, με υψηλή ποιότητα κατασκευής, ικανές επιδόσεις και μεγάλη αυτονομία.  

Ποια είναι η Askoll

askoll es3 details 13

Η ιταλική Askoll ιδρύθηκε το 1978 από τον Elio Marioni, ασχολείται με την κατασκευή και εξέλιξη ηλεκτρικών κινητήρων, ενώ πλέον διαθέτει περισσότερες από 800 πατέντες σχετικά με αυτούς. Αρχικά τα μοτέρ της Askoll βρήκαν τον δρόμο τους στη βιομηχανία των… ενυδρείων, ενώ αργότερα επεκτάθηκαν σε οικιακές συσκευές, συστήματα θέρμανσης, και αργότερα, το 2015 σε ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα.

Σήμερα το Group περιλαμβάνει 11 διαφορετικές εταιρείες, σε 6 στρατηγικές τοποθεσίες στον κόσμο. Στην Ιταλία (6 εργοστάσια), στη Βραζιλία, την Κίνα, το Μεξικό, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

askoll es3 details 1

Στην Ιταλία, τα προϊόντα της Askoll είναι πρώτα στις κατηγορίες τους (ηλεκτρικά scooter με απόδοση που τα κατηγοριοποιεί ως 50άρια, και ηλεκτρικά ποδήλατα).

Ένα από τα δυνατά σημεία της Askoll σε σχέση με τους ανταγωνιστές της είναι πως τα ηλεκτρικά δίκυκλα της έχουν σχεδιαστεί από λευκό χαρτί και όλα τα εξαρτήματα τους (μπαταρία, ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου, κινητήρας) κατασκευάζονται in house!

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Askoll eS3  
ΤΙΜΗ  4.200 ευρώ
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος Ηλεκτρικός κινητήρας της Askoll
Ισχύς 3.000 W (με 2 μπαταρίες)
Τελική Ταχύτητα 70 km/h
Μέγιστη Ροπή 13,25 Kgm
Ανάκτηση ενέργειας Ναι
Μετάδοση Ιμάντας
ΑΦΑΙΡΟΥΜΕΝΗ ΜΠΑΤΑΡΙΑ  
Τύπος Ιόντων Λιθίου
Μέγιστη χωρητικότητα 2800 Wh (2 μπαταρίες)
Voltage – amps 54 V - 20 Ah (για κάθε μπαταρία)
Βάρος 7,5 kg για κάθε μπαταρία
Χρόνος πλήρους φόρτισης 3,5 ώρες για 1 kWh
Αυτονομία 96 km σύμφωνα με την 168/2013 EC
ΟΡΓΑΝΑ  
Τύπος Ηλετρονικά. Αναλογικές και ψηδιακές ενδείξεις
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Υλικό Ατσάλινο, σωληνωτό
Θέσεις αναβατών 2
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Εμπρός Τηλεσκοπικό πιρούνι
Πίσω Μονό αμορτισέρ
ΦΡΕΝΑ  
Συνδυασμένα  CBS Combined Braking System.
Εμπρός  Υδραυλικό δισκόφρενο - Ø 220 mm
Πίσω  Ταμπούρο Ø 140 mm
ΕΛΑΣΤΙΚΑ  
Εμπρός 80 / 80 - 16"
Πίσω 90 / 80 - 16"
ΦΩΤΑ  
Εμπρός LED
Πίσω LED
Φλας LED
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ  
Μεταξόνιο 1.245 mm
Ύψος σέλας 760 mm
Βάρος 85 kg
Μέγιστο βάρος με φορτίο 245 kg (όχημα + αναβάτης + φορτίο)

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018 12:13

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon