.
Κατηγορία Aprilia
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 10:06

Test - Aprilia SRV 850 ABS 2013

 

Με το μαγικό κουμπί!


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Θανάσης Μαρινόπουλος

Οκτακόσια πενήντα κυβικά και 76 ίπποι, χωρίς ηλεκτρονικό έλεγχο; Πως και πως περιμέναμε την ανανεωμένη έκδοση του φρέσκου SRV 850 της Aprilia για να δούμε πως είναι να ανοίγεις το γκάζι και να πατάς το φρένο τέρμα, χωρίς να… σε πιάνει η ψυχή σου!

Γκάζι τέρμα, χωρίς σκέψη!


Όσο και βελτιωμένα και να ήταν τα φρένα της Brembo, στο νέο SRV 850, ένα σύστημα ABS, πάντα προσθέτει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο φρενάρισμα. Το mega scooter που ήρθε το 2012 στην αγορά για να προστεθεί στην γκάμα των scooter της Aprilia, δεν διέθετε κάποια ηλεκτρονική “προστασία” από την δύναμη του κινητήρα. Είχαμε δει όμως την αναμονή “sport” στο καντράν που μας έβαλε στην αναμονή μέχρι να βγει η επόμενη έκδοση που θα την διέθετε. Ήταν άλλωστε μία λογική κίνηση να παραχθεί το Aprilia SRV 850 και με ηλεκτρονικά βοηθήματα, αφού άλλωστε αυτά υπήρχαν διαθέσιμα σε όλη την γκάμα της Aprilia, από τα superbike και naked, μέχρι και τα scooter – της Piaggio, στην οποία και ανήκει η εταιρία.

Το νέο SRV 850 δεν έχει δεχθεί κάποια άλλη αλλαγή, σε σχέση με την απλή έκδοση, εκτός από την προσθήκη του Traction Control που ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται από το μπουτόν που βρίσκεται στο δεξί άκρο του τιμονιού. Σε εκείνο το σημείο, στην απλή έκδοση, υπάρχει το κουμπί από το οποίο ελέγχεις το menu του πίνακα οργάνων. Το ATC – Aprilia Traction Control, είναι ενεργοποιημένο μόνιμα και επεμβαίνει ηλεκτρονικά όταν ο πίσω τροχός χάσει την πρόσφυση – χρησιμοποιεί τον αισθητήρα του ABS για να το διαπιστώσει. Ηλεκτρονικά, περιορίζει την απόδοση κι έτσι ο τροχός διατηρεί την πρόσφυση και δεν τείνει σε προσπεράσεις του… μπροστινού (!!), κάτι που η απλή έκδοση SRV, με την διαθέσιμη δύναμη που έχει, το καταφέρνει συχνά.

Είχαμε αναφέρει ξανά, στην δοκιμή στην Ελλάδα, ότι στους ελληνικούς δρόμους, που επί το πλείστον είναι γυαλισμένοι, το Traction Control θα έπρεπε να διατίθεται ως standard. Και αυτή η εκδοχή, που τιθασσεύει τους 76 ίππους του δικύλινδρου V κινητήρα, το επιβεβαιώνει. Ανοίγεις το γκάζι, ο τροχός σταματάει να γυρνάει άσκοπα, κι εσύ συνεχίζεις την πορεία σου έχοντας το γκάζι στο τέρμα, άφοβα.

Άφοβα ξεκινάς, άφοβα σταματάς

Με το γκάζι να ανοίγει άφοβα, οι 76 ίπποι του Aprilia SRV 850 μπορούν να ξεχυθούν στο δρόμο, ανεξάρτητα με την πρόσφυση που αυτός θα προσφέρει. Το μόνο που θα γίνει είναι να νιώσεις την καθυστέρηση στην επιτάχυνση, αφού ο κινητήρας θα περιορίζει ηλεκτρονικά την απόδοσή του, και αντίστοιχα το σπινάρισμα του πίσω τροχού. Όμως, αν θελήσεις – που θα θελήσεις κάποια στιγμή, αφού επέλεξες το γρηγορότερο scooter της αγοράς-, το Traction Control μπορεί να απενεργοποιηθεί. Κρατώντας το κουμπί του πατημένο, βλέπεις και ανάβει η ένδειξη “sport” στον πίνακα οργάνων. Αυτό σημαίνει ότι έχεις το πεδίο ελεύθερο να ανοίξεις το γκάζι, και να πάρεις το παιχνίδι στα χέρια σου.

Όλη η δύναμη θα βγει ανεξέλεγκτη, θα επιταχύνεις όσο γρήγορα θέλεις, αλλά θα γλιστρήσεις και όσο επιτρέψει η άσφαλτος. Άρα θα πρέπει να προσέχεις, κάτι που με το Traction Control ενεργοποιημένο, δεν χρειαζόταν. Κι εμείς, το αφήσαμε στην standard ρύθμιση, αφού μια χαρά επιταχύνσεις έχεις, και χωρίς να χρειάζεται να κρατιέσαι από το τιμόνι μην σε πετάξει από τη σέλα το SRV, όπως ένας μαινόμενος ταύρος. Από την άλλη, αν και τα φρένα του ήταν εμφανώς βελτιωμένα σε σχέση με το Gilera GP800 που μοιράζεται τα περισσότερα πράγματα (πλαίσιο, κινητήρα και περιφερειακά), με νέες τρόμπες στις ίδιες δαγκάνες και τους τεράστιους δίσκους των 300 και 280mm, τώρα έχουν δείξει την καλύτερή τους πλευρά.

Το ABS που τοποθετήθηκε, έρχεται να προσφέρει άνεση στο φρενάρισμα, χωρίς σκέψη. Εκεί που έπρεπε να πιέζεις τα προοδευτικά φρένα και να σκέφτεσαι πιθανό γλίστρημα των 249 κιλών scooter, τώρα, απλά πατάς τα φρένα και σταματάει εκεί που θες. Χωρίς να επιμηκύνεται σημαντικά το φρενάρισμα, το SRV 850 παραμένει στη θέση του και ακινητοποιείται εύκολα και με ασφάλεια.

Sport και επιδόσεις

Η Aprilia έχει ξεκαθαρίσει την θέση του SRV. Το παρήγαγε με σκοπό να είναι το γρηγορότερο και πιο sport σε αίσθηση scooter. Η έκδοση με τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, ABS και Traction Control, δεν είχε λόγο να αλλάξει. Ωστόσο, τα πρόσθετα 11 κιλά, που ανέβασαν τα συνολικά στα 260, είναι ένα νούμερο που δυσκολεύει ακόμη την κίνηση στην πόλη. Το SRV 850 είναι μακρύ, και ήταν δύσχρηστο στις αργές διαδρομές, ανάμεσα σε αυτοκίνητα, ούτως ή άλλως. Πλέον, με περισσότερα κιλά, πετάει τη σκούφια του να ξεχυθεί σε αυτοκινητόδρομους ή ανοιχτές διαδρομές.

Έχει περίσσια ασφάλεια για να το κάνει αυτό, αλλά για μία ακόμη φορά, η Aprilia δεν ενίσχυσε την “τουριστική” του πλευρά. Η ζελατίνα του fering παρέμεινε ίδια, χαμηλή, sport, και όποιος θέλει να το απολαύσει πλήρως, θα πρέπει να τοποθετήσει μία μεγαλύτερη. Η λειτουργία του κινητήρα που – σε σχέση με το “αδελφό” Gilera έχει βελτιωθεί στις χαμηλές στροφές, λόγω νέου θαλάμου καύσης και διαφορετικής χαρτογράφησης, συνεχίζει να είναι ομαλή. Γραμμική από την αρχή της επιτάχυνσης, με κραδασμούς στην μετάδοση μέχρι να “πάρει φόρα” και ηρεμία όσο ανεβαίνουν τα χιλόμετρα. Ας είναι καλά και οι ελαστικές βάσεις του κινητήρα που παίζουν το ρόλο τους.

Οι αναρτήσεις του συνεχίζουν να λειτουργούν ποιοτικά, με το μπροστινό να παραμένει το δυνατό σημείο και τα αμορτισέρ, λόγω μικρής διαδρομής, να κουράζουν στις απότομες λακκούβες. Αλλά μέσα στο sport, η Aprilia ξέχασε να εισακούσει την προσευχή μας, να τοποθετήσει στο SRV 850 και το 7άρι σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων του Aprilia Mana 850, που χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα! Το συγκεκριμένο κιβώτιο, με δυνατότητα επιλογής σχέσεων είτε σειριακά, είτε αυτόματα, με την D μεταβαλλόμενη σχέση, θα ταίριαζε άριστα στον επιθετικό και sport χαρακτήρα του τελευταίου ηλεκτρονικά βελτιωμένου SRV 850. Του χρόνου ίσως;

Εμπιστοσύνη και ασφάλεια

Η αρχική τιμή του SRV 850 στα 9.840euro, ήταν ένα μεγάλο δέλεαρ προκειμένου να το τοποθετήσει γρήγορα στην αγορά. Παράλληλα, όλα όσα προσέφερε αυτό το mega scooter, με σύγχρονη σχεδίαση που θυμίζει έντονα Aprilia RSV4 και την αγωνιστική μορφή των sport μοτοσυκλετών της εταιρίας, έδειχναν και ήταν ιδανικά, δημιουργώντας σωστή τιμή προς χρήση. Η τιμή του απλού μοντέλου έχει πλέον ανέβει ελαφρώς, στα 10.300euro και η έκδοση με το ABS / ATC της δοκιμής, φτάνει στα 10.840euro. Παραμένει ένα φρέσκο μοντέλο, με ιδανική τιμή που το καθιστά το πλέον προσιτό γρήγορο mega scooter, ενισχυμένο στον τομέα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο SRV 850
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 10.840euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος, 4-χρονος, 4-βάλβιδος, V 90°
Κυβισμός 839 cc
Διάμετρος/Διαδρομή 88 x 69 mm
Σχέση συμπίεσης 10,5 ± 0,5 : 1
Τύπος μετάδοσης Αυτόματο με ιμάντα, συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης CVT
Τροφοδοσία ηλεκτρονικός άμεσος ψεκασμός
Καταλύτης / Εξάτμιση Σύστημα closed loop με τριοδικό καταλύτη και αισθητήρα λ
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική MAGNETI MARELLI
Σύστημα λίπανσης ξηρό κάρτερ
Σύστημα ψύξης με υγρό
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Ξηρός Φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Σωληνωτό Δικτύωμα, από ατσάλι υψηλής αντοχής 
Μήκος 2230mm
Πλάτος 800mm
Μεταξόνιο 1585mm
Βάρος κενό 260 kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 18,8 lt
Αναρτήσεις
Μπροστά Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 135 mm.
Πίσω Aιωρούμενος βραχίονας με υδραυλικό αμορτισέρ - διαδρομή 130 mm
Φρένα
Μπροστά Δύο υδραυλικά ανοξείδωτα δισκόφρενα Ø 300 mm με πλευστές δαγκάνες  της Brembo και δύο ζεύγη εμβόλων
Πίσω Υδραυλικό ανοξείδωτο δισκόφρενο Ø 280 mm με πλευστή δαγκάνα της Brembo και δύο ζεύγη εμβόλων
Τροχοί
Μπροστά κράματος αλουμινίου, 3,50x16” 
Πίσω κράματος αλουμινίου, 4,50x15”
Ελαστικά
Μπροστά Χωρίς αεροθάλαμο 120/70-16” M/C 57H 
Πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 160/60-15” M/C 67H
Επιδόσεις
Μέγιστη ισχύς  76 hp - 7750 rpm
Μέγιστη ροπή  75 Nm - 6000 rpm
Μέγιστη ταχύτητα 194 Km/h
Εκπομπές θορύβου
Εκπομπές καυσαερίων Euro III

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 10:31

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Aprilia Sportcity 300 Street Test – Aprilia Scarabeo 200 i.e. Dual Map 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon