.
Κατηγορία Aprilia
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 11:56

Test - Aprilia Sportcity 300 Street

Με έναν άσο στο μανίκι

 




Του Βασίλη Κωστάκου
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

H νέα έκδοση του Sportcity 300, Street, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση για αυτούς που αναζητούν ένα σπορτίβ scooter. Πέρα από τις συμπαγείς διαστάσεις του, το Street εντυπωσιάζει και με τις επιδόσεις του. Αλλά τα καλά δεν σταματούν εδώ, καθώς το νέο μοντέλο της Aprilia έχει ένα πολύ σημαντικό άσο – ειδικά για την εποχή, κρυμμένο στο μανίκι του.

Ανανέωση στα σημεία


Το Street ουσιαστικά δεν είναι παρά μια παραλλαγή του Sportcity Cube, με μερικές αισθητικές διαφορές, όπως τον νέο πίνακα οργάνων με τις ψηφιακές ενδείξεις και την νέου σχήματος σχάρα με τις ενσωματωμένες χειρολαβές. Ο τετράχρονος τετραβάλβιδος κινητήρας των 278 κυβικών έχει απόδοση 21,9 HP στις 7.250rpm και ροπή 23 Nm στις 6000 rpm. Το Street είναι κατασκευασμένο για χρήση μέσα στην πόλη και λίγο έξω από αυτήν, γι’ αυτό οι διαστάσεις του παραπέμπουν σε μικρότερο scooter, και μόνο οι δύο δίσκοι μπροστά (260 χιλ.) μπορούν να σε πονηρέψουν ότι τα φαινόμενα τελικά απατούν.

Τα φρένα του, είναι όσο δυνατά χρειάζεται για να σταματούν το 300άρι scooter, δίχως την ακριβέστατη αίσθηση που πιθανότατα θα φρόντιζε να μπλοκάρει τον τροχό με παραπάνω πίεση. Οι τροχοί είναι 15 ιντσών σε μια προσπάθεια να συνδυαστεί η καλή οδική συμπεριφορά με την ευελιξία – κάτι που πετυχαίνεται σε μεγάλο βαθμό.

Κύριος στόχος: Η επιτάχυνση

Αυτό που σίγουρα εντυπωσιάζει και οπωσδήποτε θα εκτιμηθεί από όλους τους αναβάτες είναι ο τρόπος απόδοσης του κινητήρα αλλά και η μεγάλη, άμεση επιτάχυνση του. Ορθά σκεπτόμενοι οι ιταλοί μηχανικοί, επικεντρώθηκαν στα χαρακτηριστικά της απόδοσης του κινητήρα που θα ήθελε να χρησιμοποιεί κάθε αναβάτης μέσα στην πόλη. Τα χαρακτηριστικά της επιτάχυνσης και την άμεση απόκριση στο γκάζι, δύο παράμετροι που έτσι και αλλιώς έπρεπε να είναι ενισχυμένοι, λόγω και του χαρακτήρα - ονόματος του συγκεκριμένου scooter. Έτσι το κάθε άνοιγμα του γκαζιού στο Sportcity 300 Street συνοδεύεται από μια άμεση απόκριση από τον τετράχρονο κινητήρα που κυριολεκτικά κάνει το scooter της Aprilia να έχει πολύ καλές επιταχύνσεις. Και εάν πιστεύετε ότι απλά οι Ιταλοί έβαλαν μόνο μια «κοντή» μετάδοση, δεν έχετε παρά να βρεθείτε στη σέλα ενός «Street» για να εντυπωσιαστείτε, όχι μόνο επειδή η επιτάχυνση έρχεται χωρίς απότομα ξεσπάσματα καθώς ανοίγεις όλο το γκάζι, κάτι που θα ήταν αρνητικό στοιχείο στις καθημερινές μετακινήσεις, αλλά και από τη γραμμική απόδοση του κινητήρα.

Έτσι, καταφέρνει το Street να “βάζει τα γυαλιά” ακόμη και σε μεγαλύτερες μοτοσυκλέτες, δίχως να σε φοβήζει. Όσο ανοίγεις το γκάζι, τόσο το 300άρι scooter μαζεύει χιλιόμετρα, κάνοντας την προσπέραση (ή απλά την εκκίνηση στο φανάρι) διαδικασία απλή και εύκολη. Βέβαια το τίμημα της επιτάχυνσης θα πληρώσει η μικρή σχετικά τελική, που βρίσκεται λίγο πάνω από τα 130 χλμ/ώρα, αλλά σίγουρα δεν είναι αποτρεπτικό στοιχείο για τον πιθανό αγοραστή που θα είναι ικανοποιημένος από τις υπόλοιπες μεγάλες δυνατότητες του Sportcity. Εξάλλου εάν κάποιος θέλει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, εκτός πόλης, σίγουρα θα προτιμήσει και την προστασία ενός GT Scooter.

Μια ίντσα λιγότερη


Εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πιο ήταν το σκεπτικό του ιταλικού εργοστασίου όταν επέλεξε να τοποθετήσει στο Sportcity τροχούς 15 ιντσών, όταν η μόδα έχει επιβάλλει τις 16 ίντσες. Το σίγουρο όμως είναι ότι το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Το Street καταφέρνει να συνδυάσει την ασφάλεια που προσφέρουν οι μεγάλοι τροχοί, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρει και μεγαλύτερη ευελιξία από τους υπόλοιπους εκπροσώπους αυτής της κατηγορίας. Διότι μικρότεροι τροχοί, ισούται με μικρότερο βάρος, το οποίο μεταφράζεται σε μειωμένο γυροσκοπικό φαινόμενο, αρά μεγαλύτερη ευκολία μέσα στην πόλη, όπου οι αλλαγές κατεύθυνσης είναι συνεχείς. Αλλά ταυτόχρονα, το μειωμένο βάρος των τροχών βοηθά και το νούμερο ένα χαρακτηριστικό του Street, δηλαδή την επιτάχυνση – αν και οι μεγαλύτεροι τροχοί θα προσέφεραν πιθανότατα και λίγη ακόμη τελική ταχύτητα. Χάρη στο σχετικά άκαμπτο πλαίσιο και τις σφικτές αναρτήσεις, το Sportcity 300 Street δίνει πάρα πολύ καλή συμπεριφορά κατά την οδήγηση, και δεν διστάζει να τα βάλει και με αντιπάλους με 16άρηδες τροχούς.

Οι μικρές διαστάσεις και το μικρό σχετικά βάρος του, ενισχύουν και αυτά την οδική συμπεριφορά του, δικαιολογώντας απόλυτα την κωδική του ονομασία, sport και city. Το παράδοξο είναι ότι με όλα τα παραπάνω θα περίμενε κανείς ότι θα ήταν ένα scooter που θα έκανε συμβιβασμούς σε όσο αφορά την άνεση, καθώς οι μικρότεροι τροχοί και στο «σπορ» στήσιμο δεν τα πάνε καλά με το ελληνικό οδικό δίκτυο (βλέπε λακκούβες). Κι όμως, το Aprilia βάζει γυαλιά σε άλλα 300άρια με μεγάλο τροχό καθώς δεν μεταφέρει στον αναβάτη την παραμικρή ανωμαλία που θα συναντήσει στο δρόμο, και σε αυτό συμβάλλει τα μέγιστα η άρθρωση που παρεμβάλλεται μεταξύ κινητήρα και πλαισίου. Τα σινεμπλόκ της άρθρωσης απορροφούν σημαντικό μέρος από τα τραντάγματα βοηθώντας το ομολογουμένως δύσκολο έργο των αμορτισέρ σε ένα scooter.

Sport αλλά και πρακτικό


Όσο σπορ ένα scooter και να είναι ή να διαθέτει άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να απαρνηθεί την πρακτική πλευρά του, καθώς όλοι οι αγοραστές δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτό τον τομέα. Έτσι η Aprilia έχει φροντίσει στη στενή σιλουέτα να δημιουργήσει έναν ικανό αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, που χωρά ένα jet κράνος, ενώ δίπλα ακριβώς βρίσκεται και η τάπα του ρεζερβουάρ. Το επίπεδο πάτωμα προσφέρει αρκετό χώρο για τα πόδια του οδηγού, έτσι ώστε να μην προβληματίζονται κατά την οδήγησή του Sportcity ούτε οι ψηλόσωμοι αναβάτες. Ούτε οι συμπαγείς διαστάσεις του αλλά ούτε και το μικρό, με κλίση προς τα κάτω, τιμόνι του, ενοχλεί. Σε άλλη περίπτωση το τιμόνι θα έβρισκε στα πόδια του οδηγού αλλά εδώ η εργονομία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Οι Ιταλοί, έχοντας την εμπειρία οδήγησης και τον χειμώνα, έχουν προνοήσει, δημιουργώντας δύο ανοίγματα στο πάνω και πίσω μέρος της ποδιάς, απ’ όπου βγαίνει ζεστός αέρας από το ψυγείο, για να ζεσταίνει τα πόδια του οδηγού. Λεπτομέρειες που αυξάνουν την χρηστικότητα του scooter, αλλά και προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην καθημερινότητα του οδηγού, είναι και το μικρό ντουλαπάκι για τα μικροαντικείμενα, ο γάντζος στο πίσω μέρος της ποδιάς, αλλά και η σχάρα με τις ενσωματωμένες χειρολαβές.

Ο άσος


Αν εντυπωσιαστήκατε από τις σπάνιες ικανότητες του 300αριού της Aprilia που διαβάσατε στο άρθρο, γιατί το Street είναι ομολογουμένως ένα καλό scooter, σίγουρα θα εκπλαγείτε από την τιμή του. Με 3.390 € το Sportcity 300 όχι μόνο έχει μια πάρα πολύ χαμηλή τιμή αγοράς στην κατηγορία του, αλλά ανταγωνίζεται και μικρότερου κυβισμού μοντέλα άλλων εταιριών.

Έτσι, αν και ο βασικός του αντίπαλος βρίσκεται στα 5.000euro και είναι το Honda 300i, κοντράρει στα ίσα και τα μικρότερα 150 και 200 κυβικά scooter. Δεν είναι διόλου απίθανο δηλαδή να πας για 150άρι και να βρεθείς με ένα 300άρι Street! Γεγονός που θα γίνει πραγματικότητα αν το οδηγήσεις σε ένα σύντομο test ride και ερωτευτείς τις επιδόσεις και την χρηστικότητά του.   

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Aprilia
Μοντέλο Sportcity 300 Street
Τιμή 3.390euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος 4-βάλβιδος με 1 ΕΕΚ
Κυβισμός 278
Διάμετρος/Διαδρομή 75X63 mm
Σχέση συμπίεσης 11:01
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI, μεταβαλλόμενη
Σύστημα ψύξης Υγρόψυκτος
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Ανοιχτό, σωληνωτό με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος 2000
Ύψος σέλας 815 mm
Μεταξόνιο 1375 mm
Βάρος κενό 153 kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 8,5 lt
Αναρτήσεις
Εμπρός Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 36mm, διαδρομής 100 χιλ.
Πίσω Δύο αμορτισέρ διαδρομής 80χιλ.
Φρένα
Εμπρός 2 δίσκοι 260mm, με πλευστή δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος 220mm, με πλευστή δαγκάνα 2 αντικρυστών εμβόλων
Ελαστικά
Μπροστά Χωρίς αεροθάλαμο 120/70-17''
Πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 130/80-15''
Επιδόσεις
Μέγιστη ισχύς 21.9 hp (16.1 kW) - 7250 rpm
Μέγιστη ροπή 23 Nm - 6000 rpm

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες


 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012 12:17

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Aprilia SRV 850 2012 Test - Aprilia SRV 850 ABS 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon