.
Κατηγορία Aprilia
Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012 11:51

Test – Aprilia SRV 850 2012

 

Υπόθεση Enterprise

 

 

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Βασίλης Μπούδρος

Από ότι έχουμε δει σε ανάλογα ντοκιμαντέρ, στο άγνωστό μας διάστημα, οι τεράστιες αποστάσεις χρειάζονται και το ανάλογο όχημα για να διανυθούν σε ελάχιστο ή μηδενικό χρόνο. Στην επίγεια πραγματικότητα, το διαστημόπλοιο Enterprise έχει τη δική του εφαρμογή την οποία ενσαρκώνει στο όνομα του νέου Aprilia SRV 850.

Δανεικά κι… αγύριστα


Ήταν θέμα χρόνου να παρουσιάσει η Aprilia το δικό της scooter στην μεγάλη κατηγορία των maxi scooters όπως ονομάζονται, για να είμαστε και ποιο ακριβείς. Ο αναγραμματισμός του ονόματος του RSV που σηκώνει την σημαία της εταιρίας ψηλά στα superbike δεν ήταν διόλου τυχαίος μιας και το SRV όπως ονομάστηκε το νέο 850 κυβικών… scooter, φέρει πολλά κοινά σημεία. Το μπροστινό τμήμα του fering με τους δύο εκατέρωθεν τοποθετημένους προβολείς και τον μεσαίο σε ρόλο αεραγωγού, φέρνουν το μούτρο του RSV4 στη μνήμη. Το πίσω τμήμα, με το μικρό φωτιστικό σώμα και την αεροτομή που σχηματίζει στη μέση, θυμίζει την αιχμηρή ουρά του RSV4, όχι τυχαία πάλι. Η Aprilia θέλησε με αυτό τον τρόπο να προσθέσει λίγη από την αγωνιστική της ιστορία στο νέο maxi scooter της και τα κατάφερε. Η επιθετική όψη του κατά τ’ άλλα γνώριμου scooter μας πλάνεψε για πρώτη φορά στην παρουσίασή του, στην Ιταλία, τρεις μήνες νωρίτερα. Έχοντας υπό την στέγη της η Aprilia, άλλη μία κορυφαία κατασκευάστρια εταιρία, -και πρωταθλήτρια, την Gilera, δανείστηκε από αυτήν το μεγάλο της scooter, GP 800. Είχαμε δει να συμβαίνει το ίδιο λίγους μήνες πιο πριν με το Nexus 300 που έγινε SR Max 300 με τις απαραίτητες αλλαγές και τις ευλογίες της Aprilia. Έτσι, ήταν θέμα χρόνου να συνεχιστεί ο δανεισμός και στον μεγαλύτερο κυβισμό, στην κατηγορία που η Aprilia είχε έλλειψη.
Το GP 800 έγινε SRV 850 και κανένα δεν καταργεί το άλλο. Απλά προστίθενται επιλογές για τους ενδιαφερόμενους, ανάλογα με την αντιπροσώπευση και την υποστήριξη που διαθέτει ο καθένας στην περιοχή του, αλλά φυσικά ανάλογα και με το πάθος που μπορεί να τρέφει κάποιος για συγκεκριμένη εταιρία.

Από GP σε SRV

Όταν κοιτάς τα δύο maxi scooter ταυτόχρονα, είναι πανεύκολο να διακρίνεις τόσο τις ομοιότητες, αλλά και τις διαφορές. Το μπροστινό και πίσω μέρος είναι νέο στο SRV, έχει αλλάξει όμως και το τελικό εξαγωγής που είναι πλέον διπλό, καταλήγοντας σε δύο μονές εξατμίσεις. Άλλαξαν επίσης και οι τρόμπες των φρένων, μιας και στο GP 800 το σύστημα πέδησης αποτελούσε ένα αδύνατο σημείο. Οι τρόμπες είναι τελείως νέες, μεγάλες σε διαστάσεις και τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να βελτιώσουν την απόδοση του συστήματος πέδησης. Οι δαγκάνες είναι ίδιες, της Brembo, όπως και οι δύο δίσκοι των 300mm για μπροστά, και ο 280mm για πίσω. Ούτε superbike να ήταν! Οπτικά, τα νέα αυτοκόλλητα στο λευκό χρώμα αλλά και το λογότυπο με το νέο όνομα, η ποιοτικότερη σέλα του SRV με την κόκκινη κλωστή στις ραφές, αρκούν για να σε κάνουν να μπερδευτείς. Είναι αυτό το νέο GP 800; Όχι, είναι το Aprilia SRV 850, είναι νέο και ξεκάθαρο.
Υπάρχουν όμως και αλλαγές που δεν είναι ορατές με το μάτι, ούτε με μικροσκόπιο είναι η αλήθεια. Η Aprilia, πέρασε από εξετάσεις τον θάλαμο καύσης του κινητήρα στον οποίο έκανε βελτιώσεις για ομαλοποίηση της καμπύλης, ενώ, άλλαξε τον χάρτη της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, για οικονομία και αύξηση της απόδοσης.
Η συνέχεια έγινε με τις αναρτήσεις, στις οποίες τοποθετήθηκε νέο σετάρισμα εσωτερικά, τόσο μπροστά, όσο και πίσω, για ομαλότερη απόσβεση των ανωμαλιών και βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς.
Το project SRV ολοκληρώθηκε με την προσθήκη νέου πίνακα οργάνων, με δύο μεγάλα αναλογικά όργανα, αλλά και την “αόρατη” ένδειξη sport ανάμεσά τους, για να περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη έκδοση.

Sport από τα γεννοφάσκια του


Η επιθετική στάση του σώματος είναι αυτή που καθορίζει από την αρχή και την χρήση του SRV. Δεν είναι ένα scooter απλά για να μετακινηθείς στη δουλειά σου, είναι ένα scooter φυσικά, το οποίο όμως σε τοποθετεί επιθετικά πάνω του. Έχεις πλήρη έλεγχο του μπροστινού συστήματος, μπορείς να βάλεις τα πόδια σου όπως σε βολεύει ανάλογα την κλίση της στροφής και το πλάγιασμα του SRV, κι έτσι, εφόσον παίρνεις μέρος τόσο πολύ στην οδήγηση, σαν να βρίσκεσαι σε μοτοσυκλέτα, σίγουρα δεν είναι ένα απλό scooter για μία ακόμη απλή καθημερινή μετακίνηση. Τα χειριστήρια είναι βολικά, τα όργανα μεγάλα και ευανάγνωστα, η ζελατίνα μικροκαμωμένη και με αντίστοιχα αποτελέσματα όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα. Θα προτιμούσαμε την ρυθμιζόμενη του GP 800 ή έστω μία πιο ψηλή στο SRV, κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε πραγματικότητα από την Aprilia. Έτσι, αν και δεν δημιουργεί στροβιλισμούς και αρχικά δεν σε ενοχλεί η λειτουργία της και το χτύπημα από τον αέρα, όσο περνάνε τα χιλιόμετρα, σε μεγάλες αποστάσεις, σε καθημερινή χρήση, θα αναζητήσεις καλύτερη προστασία. Το SRV είναι sport και δεν κρύβεται, κι έτσι ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα του σε κάθε ευθεία, “εσάκι” ή ανοιχτή στροφή, αφού έχει τις δυνατότητες για να σε ευχαριστήσει παντού. Τοποθετείς το σώμα σου όπως σε μία μοτοσυκλέτα, πιέζεις το τιμόνι, πατάς το “πάτωμα” σαν να έχεις τα πόδια στα μαρσπιέ, και νιώθεις το SRV να ανταποκρίνεται στις κινήσεις σου, να “βιδώνει” στο οδόστρωμα και να πλαγιάζει πολύ. Ξεκαθαρίζει τις προτιμήσεις του στις ανοιχτές στροφές, μιας και το μήκος του είναι τέτοιο που βάζει τα όρια στις κλειστές και σφιχτές διαδρομές, δείχνοντας σου ότι δυσανασχετεί και απαιτεί περισσότερη δύναμη για έλεγχο. Δεν θα πει όχι, απλά δεν θα το απολαύσεις όσο στις ανοιχτές καμπές, όπου θα ξεδιπλώσει το χαρακτήρα του.

Οδηγώντας στα όρια

Ποια είναι η χρήση ενός maxi scooter σαν το SRV; Αναμφίβολα να σε πηγαίνει καθημερινά στη δουλειά σου, αρκεί αυτή να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι. Να περιλαμβάνει απαραιτήτως ατελείωτες ευθείες στις οποίες θα βαριόσουν να οδηγήσεις όποιο άλλο scooter, και θα απολάμβανες μόνο με μεγάλη και γρήγορη μοτοσυκλέτα. Όσο ο ορίζοντας ανοίγει, τόσο οι επιδόσεις του SRV θα σε κάνουν να απολαύσεις τη διαδρομή, μιας και τα 76 άλογα που ανακοινώνει η Aprilia, είναι διαθέσιμα κάθε στιγμή. Ταχύτητες κοντά στα 100 χ.α.ω. είναι… δύσκολο να επιτευχθούν στη σέλα του SRV μιας και κάπου εκεί, νομίζεις ότι θα ανοίξεις το πλαϊνό stand και θα κατέβεις. Η ποιότητα στην κύλιση του SRV είναι εμφανής και καταλαβαίνεις ότι κάτι “γυρίζει” κάτω από τα πόδια σου, μετά τα 150 χ.α.ω. Κάπου εκεί, μπορείς να ανοίξεις το γκάζι και να κρατηθείς γερά από το τιμόνι, μιας και τα 200 χ.α.ω. έρχονται πανεύκολα στο κοντέρ. Οι αποστάσεις έτσι φεύγουν γρήγορα από το οπτικό πεδίο, το SRV αναδεικνύεται σε ένα παμφάγο χιλιομέτρων, και αρχίζει να συγκρίνεται με μοτοσυκλέτες sport touring. Τι θα σε κουράσει στο SRV; Οι μικρές διαδρομές αναρτήσεων, παρά το ότι έχουν ρυθμιστεί για άνεση, στην ελληνική πραγματικότητα θα σου φέρουν χτυπήματα στη μέση – ειδικά το πίσω μέρος, ενώ μέσα στις στροφές θα νιώσεις κουνήματα, αν υπάρχουν λακκούβες. Σε καλό οδόστρωμα, όπως στην παρουσίαση που έγινε στην Ιταλία, μας είχε εκπλήξει το SRV με την άνεση και εμπιστοσύνη που έστριβε. Το ίδιο έκανε και σε καλό οδόστρωμα όπως στην Αττική οδό, αλλά δεν αποκομίσαμε την ίδια αίσθηση και για το υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Ωστόσο, όσο και αν το πιέσεις, η σταθερότητά του θα παραμείνει υποδειγματική και το SRV θα παραμείνει στην πορεία του, ανεξαρτήτως οδοστρώματος.

Ομαλότητα στην καθημερινότητα

Οι απλές βελτιώσεις που έγιναν από την Aprilia στο νέο της scooter είχαν σαν στόχο την ευχρηστία σε καθημερινές συνθήκες. Η ομαλότητα στην απόδοση του κινητήρα είναι εμφανής, αλλά θα χρειαστεί προσοχή στο άνοιγμα του γκαζιού. Η αμεσότητα της απόδοσης από τον δικύλινδρο V κινητήρα των 839 κυβικών θα οδηγήσει σε ατελείωτα παντιλίκια στο γλιστερό οδόστρωμα, τα οποία αν ο αναβάτης επιθυμεί, θα τον γεμίσουν με ένα τεράστιο χαμόγελο. Αν όχι, θα πρέπει ή να προσέχει με το άνοιγμα του γκαζιού, ή να περιμένει κάποια επόμενη έκδοση με traction control, την οποία κι εμείς πολύ θα θέλαμε να οδηγήσουμε. Είμαστε σίγουροι πια – αν κρίνουμε από την ύπαρξη του σε ήδη μικρότερα μοντέλα του group, πως θα εμφανιστεί. Τα φρένα του, είναι εμφανώς βελτιωμένα, πιο προοδευτικά, με περισσότερο δάγκωμα από το GP 800. Δεν διαθέτουν ABS όμως, και είναι ένα μελανό σημείο του SRV 850 το οποίο μπορεί να προσφέρει παιχνίδι με πλαγιολισθήσεις “στα φρένα” για κάποιους μυημένους, αλλά μπορεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την επιλογή του, από μη μυημένους. Ωστόσο, οι απολαυστικές γρήγορες βόλτες στη σέλα του, η δύναμη και οι επιδόσεις του, η εντυπωσιακή του εμφάνιση και η… μοναδικότητα της συνύπαρξης με το ετεροθαλές αδελφάκι του, GP 800, το καθιστούν ως ένα από τα πιο ελκυστικά “scooter”. Εκτός από πολύ ποιοτικό, όμορφο και διαφορετικό, διαθέτει άνετους χώρους για δύο επιβαίνοντες αλλά και προσεγμένο αποθηκευτικό χώρο, για ένα όμως κράνος. Η διάταξη του κινητήρα έχει περιορίσει το χώρο φόρτωσης κάτω από τη σέλα, κι έτσι, ένα full face κράνος ή κάποια μικροπράγματα θα βρουν τη θέση τους εκεί. Προσοχή έχει δοθεί από την Aprilia μέχρι και στην επιλογή των ελαστικών, αφού τα Pirelli Diablo Scooter με διαστάσεις που θα ζήλευαν μοτοσυκλέτες (160-60 φοράει πίσω!), προσφέρουν ασύγκριτο κράτημα σε κατάλληλες συνθήκες.

Κορυφαίο στήσιμο

Είναι το πιο γρήγορο scooter παραγωγής, και το μεγαλύτερο σε κυβισμό. Επίσης, είναι το πιο sport scooter που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, μιας και η δύναμη του δικύλινδρου V κινητήρα, αλλά και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, δημιουργούν ένα τέτοιο σύνολο. Το ατσάλινο πλαίσιο που έχει κατασκευαστεί από σωλήνες στρογγυλής διατομής, το μπροστινό σύστημα της Kayaba με διάμετρο 41mm και το πίσω αμορτισέρ, αλλά και το πανίσχυρο ψαλίδι που μοιάζει να ήρθε από μοτοσυκλέτα superbike, συνηγορούν σε αυτό. Το Aprilia SRV 850 διαφέρει από scooter μεγάλου κυβισμού όπως είναι το Honda Integra 700 και το Suzuki Burgman 650. Δεν είναι ένα απλό μέσο μετακίνησης, ούτε ένα απλό εργαλείο για να πηγαίνεις στη δουλειά. Είναι κατηγορία με το σαφώς υποδεέστερο σε δύναμη Yamaha TMax 530, αλλά όχι τόσο χρηστικό όσο αυτό ή το Honda Integra σε καθημερινές συνθήκες. Το βάρος του στα 249 κιλά είναι δύσκολο να κρυφτεί όταν βρίσκεσαι σταματημένος, ή κινείσαι αργά, σε συνθήκες πόλης. Το μεγάλο του μήκος που λειτουργεί θετικά στις ανοιχτές διαδρομές, δυσκολεύει την κίνηση στην πόλη ενώ το βάρος θα αποτελέσει πρόβλημα για το ασθενές φύλο κυρίως. Θα σε ανταμείψει όμως στα φανάρια όπου στις εκκινήσεις λίγοι θα είναι αυτοί που θα μπορούν να σε ακολουθήσουν, δείχνοντας ξεκάθαρα ποιος είναι ο άρχοντας στα sport maxi scooters.

My SRV

Ρίχνοντας μία απλή ματιά στις τιμές των maxi scooters, το Aprilia SRV 850 φαντάζει ως μία τίμια πρόταση –και τέτοια είναι! Με τα 9.960euro που κοστίζει έχει ως κύριο αντίπαλο το αδελφάκι του Gilera GP 800 στα 9.840euro, το οποίο δεν διαθέτει όμως τις προαναφερθείσες αλλαγές σε αισθητική, αναρτήσεις, απόδοση και φρένα. Είναι πρόκληση το SRV 850 για να κυκλοφορείς καθημερινά σε ανοιχτές διαδρομές και να εκμηδενίζεις τις αποστάσεις από το σπίτι στη δουλειά, ακόμη και να ταξιδεύεις σε διαδρομές όπου θα πήγαινες με μία μεγάλη μοτοσυκλέτα (με τον κατάλληλο αποθηκευτικό εξοπλισμό φυσικά). Ωστόσο, το προσωπικό μας SRV θα ήταν αυτό που θα είχε ABS στο σύστημα φρένων, επιλογές χαρτογράφησης από το δεξιό διακόπτη “mode” (τώρα αλλάζει μόνο τις επιλογές στο καντράν), traction control (που υπάρχει διαθέσιμο ήδη σε άλλα μοντέλα της εταιρίας) και… το 7άρι σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων από το Aprilia Mana 850 (με το οποίο μοιράζεται τον κινητήρα)!

Τεχνικά χαρακτηριστικά



Κατασκευαστής

Aprilia
Μοντέλο SRV 850
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 9.840euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος, 4-χρονος, 4-βάλβιδος, V 90°
Κυβισμός 839 cc
Διάμετρος/Διαδρομή 88 x 69 mm
Σχέση συμπίεσης 10,5 ± 0,5 : 1
Τύπος μετάδοσης Αυτόματο με ιμάντα, συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης CVT
Τροφοδοσία ηλεκτρονικός άμεσος ψεκασμός
Καταλύτης / Εξάτμιση Σύστημα closed loop με τριοδικό καταλύτη και αισθητήρα λ
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική MAGNETI MARELLI
Σύστημα λίπανσης ξηρό κάρτερ
Σύστημα ψύξης με υγρό
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Ξηρός Φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Σωληνωτό Δικτύωμα, από ατσάλι υψηλής αντοχής 
Μήκος 2230mm
Πλάτος 800mm
Μεταξόνιο 1585mm
Βάρος κενό 260 kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 18,8 lt
Αναρτήσεις
Μπροστά Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 135 mm.
Πίσω Aιωρούμενος βραχίονας με υδραυλικό αμορτισέρ - διαδρομή 130 mm
Φρένα
Μπροστά Δύο υδραυλικά ανοξείδωτα δισκόφρενα Ø 300 mm με πλευστές δαγκάνες και δύο ζεύγη εμβόλων
Πίσω Υδραυλικό ανοξείδωτο δισκόφρενο Ø 280 mm με πλευστή δαγκάνα και δύο ζεύγη εμβόλων
Τροχοί
Μπροστά κράματος αλουμινίου, 3,50x16” 
Πίσω κράματος αλουμινίου, 4,50x15”
Ελαστικά
Μπροστά Χωρίς αεροθάλαμο 120/70-16” M/C 57H 
Πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 160/60-15” M/C 67H
Επιδόσεις
Μέγιστη ισχύς  76 hp - 7750 rpm
Μέγιστη ροπή  75 Nm - 6000 rpm
Μέγιστη ταχύτητα 194 Km/h
Εκπομπές θορύβου
Εκπομπές καυσαερίων Euro III

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013 22:05

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Παρουσίαση - Aprilia SR MAX 300 Test - Aprilia Sportcity 300 Street »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon