.
×

Προειδοποίηση

JFolder: :files: Η διαδρομή δεν καταλήγει σε φάκελο. Διαδρομή: [ROOT]/images/stories/tests/scooter_papia/aprilia/srv850_parousiasi/statikes/ 
×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/tests/scooter_papia/aprilia/srv850_parousiasi/statikes/ 
Κατηγορία Aprilia
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 13:03

Αποστολή στην Ιταλία – Οδηγούμε το νέο Aprilia SRV 850 2012

 

Sport και θέαμα!

 



Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Aprilia

maragoudakis banner


Το νέο mega sport scooter  της Aprilia παρουσιάστηκε επίσημα, και εκτός από το όνομα που θυμίζει την πρωταθλήτρια superbike με τον Max Biaggi, οπτικά, το SRV 850 παραπέμπει την προαναφερθείσα μοτοσυκλέτα. Αν και οι γραμμές του φωνάζουν “scooter”, ο δικύλινδρος κινητήρας, οι 76 ίπποι και η τελική ταχύτητα που ξεπερνάει τα 210 χ.α.ω. έχουν αντίθετη άποψη!

Ένας φίλος από τα παλιά


Έχοντας 49 παγκόσμιους τίτλους στο παλμαρές της, η Aprilia δίκαια δίνει sport αισθητική σε όλα της τα μοντέλα. Το ίδιο ισχύει και με το νέο SRV 850, του οποίου το μπροστινό μέρος θυμίζει έντονα RSV4. Οι δύο εκατέρωθεν του κεντρικού φαναριού τοποθετημένοι προβολείς, σου φέρνουν στο μυαλό τους αεραγωγούς του RSV, ενώ και το πίσω φανάρι με τις πλαστικές γρύλιες στο πλάι του, θυμίζει και αυτό την ουρά του μεγάλου superbike. Στα ίδια πρότυπα βρίσκεται και το μπροστινό φτερό, που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε ο αέρας να πιέζει τον τροχό κάτω.

Η ζελατίνα του fering  σχεδιάστηκε σε ειδικό τούνελ για να αποβάλλει σωστά τον αέρα πάνω από τον αναβάτη, δίχως να είναι πολύ ψηλή, κι έτσι το μπροστινό μέρος του SRV έγινε αρκετά sport.
Αυτές είναι οι οπτικές βελτιώσεις, ή αλλαγές, όπως θα λέγαμε καλύτερα, μιας και το νέο SRV 850, είναι γνωστό μας από παλαιότερα. Πρόκειται για το επαναστατικό scooter που λίγα χρόνια πριν εκτόξευσε στα ύψη τον πήχη των mega scooters, δημιουργώντας μία νέα κατηγορία, στα 800 κυβικά: Το Gilera GP 800.
Αυτό επέλεξε η Aprilia ώστε να εντάξει στην γκάμα της, μιας και η Gilera βρίσκεται κάτω από την σκέπη της ιδιοκτήτριας Piaggio. Πάνω στο GP 800, η Aprilia επενέβη όπου θεώρησε ότι ήταν απαραίτητο, έτσι ώστε να προσθέσει στη γκάμα της ένα μοντέλο που της έλειπε, με πολύ sport προορισμό – που της ταιριάζει άλλωστε.

Βελτιώσεις στα σημεία

Το SRV 850, είναι μεγάλο και άνετο, διαθέτει μία τεράστια σέλα για τον αναβάτη, με μαξιλάρι στο πίσω τμήμα της, ώστε να τον συγκρατεί εκεί. Προσφέρει άνετο πάτημα στο έδαφος, μιας και δεν είναι ψηλή, ενώ το πίσω τμήμα που βρίσκεται σε ξεχωριστό επίπεδο, είναι και αυτό άνετο και μεγάλο, με σωστές χειρολαβές. Στο SRV, τοποθετήθηκε νέο υλικό το οποίο συγκρατεί καλύτερα τον αναβάτη, και ταιριάζει οπτικά καλύτερα με το σύνολο. Κάτω από την σέλα, ο αναβάτης θα συναντήσει ένα χώρο για αποθήκευση κράνους, jet και full face, ενώ η πρίζα φόρτισης, το φως, αλλά και το αμορτισέρ, θα βοηθήσουν την άνετη χρήση του χώρου.

Ωστόσο, η θέα των νέων ευμεγέθη οργάνων, που έχουν καταβολές superbike, θυμίζει λίγο αυτοκίνητο, μιας και, χιλιομετρητής αλλά και στροφόμετρο είναι αναλογικά. Ανάμεσά τους, βρίσκεται ένα ηλεκτρονικό πολυόργανο στο οποίο εκτός από την ένδειξη καυσίμου, πατώντας ένα κουμπί που βρίσκεται στον δεξί διακόπτη και ενεργοποιείται με τον δείκτη του χεριού, σαν σινιάλο φώτων, αλλάζει από θερμοκρασία περιβάλλοντος στους δύο μερικούς χιλιομετρητές.  Αλλαγές έγιναν τόσο στις αναρτήσεις, στα settings του μπροστινού συστήματος της Kayaba, διαμέτρου 41mm, για άνεση και εμπιστοσύνη. Το αμορτισέρ του πίσω τροχού που προέρχεται από την Sachs, είναι παράκεντρα τοποθετημένο και ρυθμίζεται ως προς την προφόρτιση του ελατηρίου, σε εφτά θέσεις. Μικρές αλλαγές έγιναν όσο και στον κινητήρα, στον θάλαμο καύσης αλλά και τον έλεγχο της ανάφλεξης, για μέγιστη οικονομία και αύξηση της απόδοσης. Άλλαξε και η εξάτμιση, που είναι τελείως νέα και καταλήγει σε δύο μικρά τελικά, η οποία βέβαια, αν αφαιρεθεί θα πάρει μαζί της και καμιά δεκαριά κιλά, και η αντικατάσταση με κάποια καλή εμπορίου, θα προσθέσει ίππους στον ήδη δυνατό κινητήρα.

Πάντρεμα δύο κόσμων

Η Aprilia με το SRV καταφέρνει να παντρεύει δύο διαφορετικούς κόσμους, της μοτοσυκλέτας με αυτό των scooter, μιας και δανείζεται  στοιχεία και από τις δύο κατηγορίες. Το πλαίσιο του δείχνει περιμετρικό από το πλάι, έτσι όπως είναι όμορφα καλυμμένο από τα πλαστικά περιφερειακά, αλλά είναι σωληνωτό, ανοιχτό γύρω από τον κινητήρα, τον οποίο αγκαλιάζει από την πάνω αλλά και την κάτω πλαϊνή πλευρά. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο και γεροδεμένο, αλλά ζυγίζει μόλις 22 κιλά, ο κινητήρας είναι στην μέση έτσι ώστε να επιτυγχάνεται σωστή κατανομή βάρους, ενώ τα φρένα του, σίγουρα δεν τα συναντάς σε μοτοσυκλέτα. Μπροστά, χρησιμοποιεί δύο δίσκους με διάμετρο 300mm και δαγκάνες της Brembo, ενώ πίσω, ο δίσκος έχει διάμετρο 280mm και όλο το σύστημα προέρχεται από την ίδια εταιρία. Αναμφίβολα, το σύνολο, μαζί με το μυώδες αλουμινένιο ψαλίδι, σε προδιαθέτει για sport οδήγηση. Το σύνολο συμπληρώνεται με τους τροχούς των 16 και 15 ιντσών για μπροστά και πίσω, όντας οι μεγαλύτεροι αμέσως μετά το Honda Integra 700 – αυτό κι αν δεν είναι scooter!

Οι αλλαγές τελειώνουν με την τοποθέτηση των εξαιρετικών Pirelli Diablo Scooter, τα οποία ήρθαν για να αναδείξουν τις δυνατότητες του SRV 850 προσφέροντας διαστάσεις 120 μπροστά και 160 για πίσω, που θα ζήλευαν πολλές μοτοσυκλέτες on/off!
Γενικά, έτσι μακρύ όπως είναι το Aprilia SRV 850, δεν μπορείς να το κατατάξεις ακριβώς στα scooter, αν και δείχνει ως τέτοιο. Με τον δικύλινδρο διάταξης V κινητήρας του, χωρητικότητας 839 κυβικών, και απόδοσης 76 ίππων, υπόσχεται ασυναγώνιστες επιδόσεις.
Είναι το δυνατότερο από τα mega scooter, με ιπποδύναμη που ξεπερνάει κατά 50% τόσο το Yamaha TMAX όσο και το Honda Integra! Σύμφωνα με την Aprilia πάντα, αλλά και τα διαγράμματα που είδαμε, το 90% της ροπή του εμφανίζεται  από τις 3.000σ.α.λ. και κάνει ασυναγώνιστο έτσι το συγκεκριμένο… “scooter”!
Κι όμως, τα 249 κιλά που ανακοινώνει η Aprilia, δίχως υγρά, φαίνονται μόνο όταν προσπαθήσεις να το μετακινήσεις ως σταματημένο, ή το στηρίξεις για λίγο χρόνο στα πόδια σου.

Μακρύ, σταθερό, επιθετικό!

Τα κιλά δημιουργούν ένα θέμα μόνο όταν βρίσκεσαι εν στάση, ή προσπαθείς να το κινήσεις με τον κινητήρα εκτός λειτουργίας. Ακόμη και στις πολύ κλειστές, επιτόπου στροφές, το μεγάλο κόψιμο τιμονιού σε βοηθάει, και πρέπει να είσαι λίγο φοβιτσιάρης για να πεις ότι σε προβληματίζει το μήκος του SRV, σε συνδυασμό με το βάρος. Ωστόσο, το SRV, δεν είναι φτιαγμένο για την πόλη, σίγουρα. Σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ξεδιπλώνει το ταλέντο του και αποδεικνύεται ιδιαίτερα σταθερό, σε κάθε ταχύτητα που μπορεί να δείξει το αναλογικό ταχύμετρο. Είναι σταθερό, έχει πολύ καλή ποιότητα κύλισης, και δείχνει ακλόνητο από πλάγιους ανέμους. Παραμένει στην πορεία του όσο και αν το πιέσεις, δείχνοντας πως το βάρος, όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα, μόνο θετικά στοιχεία έχει να προσθέσει.

Το πλαίσιο είναι στιβαρό, καμία ελαστικότητα δεν φτάνει στον αναβάτη, και η εμπιστοσύνη που προσφέρει είναι μεγάλη. Οι μηχανικοί της Aprilia ρύθμισαν πιο μαλακές από του GP 800 τις αναρτήσεις, με αποτέλεσμα να παρέχουν καλύτερη άνεση, και μικρά χτυπήματα όμως σε λακκούβες με πολλά. Περισσότερο το πίσω τμήμα δυσανασχετεί, το οποίο με την κατάλληλη ρύθμιση της προφόρτισης του ελατηρίου, θα έρθει στα μέτρα του αναβάτη. Οι αναρτήσεις του, το κρατούν σταθερά στην πορεία του, δίχως την έννοια της ελαστικότητας ή της απότομης ή απρόβλεπτης συμπεριφοράς. Ακόμη και μέχρι τα 200+ που είδαμε σε αυτοκινητόδρομο, το SRV χασμουριέται! Νιώθεις πολύ καλά πάνω του, όταν ταξιδεύεις με ταχύτητες άνω των 150 χ.α.ω., ενώ κάτω από αυτά, πιστεύεις ότι μπορείς να κατέβεις να περπατήσεις. Τόσο άνετα. Η “υπηρεσιακή” του ταχύτητα ξεπερνάει κατά πολύ τα 150 χ.α.ω., κι έτσι μπορείς να διανύεις αποστάσεις ξεκούραστα.

Ένα μικρό σκύψιμο του αναβάτη προς την ζελατίνα, θα μειώσει τον θόρυβο που δημιουργείται στο κράνος, το οποίο για το 1,80mm μας, δεν προβλημάτισε, απλά υπήρχε. Αν όμως υπήρχε μία ψηλότερη ζελατίνα, ή έστω ένα “γύρισμα” στο τελείωμά της ήδη υπάρχουσας, θα γινόταν καλύτερη δουλειά.

Εμπιστοσύνη στα “πολλά”

Στην διαδρομή μας, συναντήσαμε κάποιες φορές εθνική οδό, όπου η ήρεμη λειτουργία του δικύλινδρου κινητήρα, αλλά και η μακριά σχέση μετάδοσης, έδινε μεγάλη μέση ωριαία ταχύτητα. Πηγαίναμε με 140 στις 5.000 σ.α.λ. και η επιτάχυνση στο απότομο άνοιγμα του γκαζιού, σε αυτά τα χιλιόμετρα, σε έκανε να νιώθεις τον κυβισμό. Τα 839 κυβικά του SRV θα μπουν στη μύτη κάθε γρήγορου on/off άκια, ενώ θα κοντράρουν στα ίσα και πολλά naked. Η δύναμη του, ενώ έχει ημερέψει θεωρητικά ο κινητήρας, είναι μεγάλη, και δεν μπορεί να κρυφτεί. Συνεπώς, θα χρειαστεί προσοχή στα απότομα ανοίγματα του γκαζιού, μιας και το σπινάρισμα μπορεί να έρθει εκεί που δεν το περιμένεις, ειδικά σε γλιστερά τμήματα δρόμου ή σε βρεγμένο οδόστρωμα – το οποίο δεν συναντήσαμε. Σε χώμα πάντως, που το ανοίξαμε απότομα, χάνει την πρόσφυση απότομα και θέλει προσοχή. Σύστημα anti spin δεν υπάρχει, και μας έκανε πραγματικά έκπληξη που η  Aprilia δεν το ενσωμάτωσε στο νέο της scooter, μιας και υπάρχει διαθέσιμο στο Beverly 350. Υπάρχουν όμως οι αναμονές στο πάνελ των οργάνων, καθώς και η θέση στον δεξί διακόπτη για την επιλογή mode της ηλεκτρονικής ανάφλεξης – έτσι όπως φανταζόμαστε ότι θα είναι σε κάποια μελλοντική πιο sport έκδοση.

Το SRV αλλά συμπεριφέρεται ως μοτοσυκλέτα και αυτό το διαπιστώνεις στις κλειστές διαδρομές, με συνεχόμενες στροφές. Είχαμε την τύχη – όχι τυχαία βέβαια!, να οδηγήσουμε το SRV 850 στην περιοχή της Τοσκάνης, διανύοντας πάνω από 170 χιλιόμετρα ορεινού επαρχιακού δικτύου. Με κατάλληλη άσφαλτο, ανάμεσα από κτήματα, περνώντας από γραφικά χωριουδάκια, από καταλύματα για αγροτουρισμό, από γεφύρια και πολλά “round about”, αυτά τα πλατειάκια που περνάς για να συνεχίσεις τη διαδρομή σου. Σε κάθε εκατοστό, όπου το SRV μπορούσε να πλαγιάσει, μπαίναμε με “όλα”, πλαγιάζαμε σαν να οδηγούμε μοτοσυκλέτα, βγάζαμε σώμα, λες και είμαστε πάνω σε μία superbike.

Στυλ και sport οδήγηση

Το σώμα κάθεται αναπαυτικά, τα πόδια μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο πιέζοντας το πάτωμα, μπορούν επίσης να μετακινηθούν άνετα μπροστά και πίσω, μιας και χώρος υπάρχει. Τα χέρια τοποθετούνται άνετα στα ποιοτικά χειριστήρια και οι λαβές του τιμονιού βοηθούν στην στήριξη του σώματος. Οι μανέτες είναι ρυθμιζόμενες, όπως σε κάποιες μοτοσυκλέτες, και γενικά η αίσθηση του τιμονιού είναι ακριβής, δίχως ελαστικότητες, ακόμη και σε συνθήκες πίεσης. Κι έτσι, το SRV 850 μπορεί να πλαγιάζει με τις ευλογίες του αναβάτη του, όσο του επιτρέπει το πλαϊνό σταντ προς τα αριστερά, που κάποια στιγμή ακουμπάει στο έδαφος. Επιλέγεις γραμμές, ανοίγεσαι στον δρόμο, τοποθετείσαι και στρίβεις άνετα, άφοβα, δίχως την ασάφεια που παρουσίαζε το GP 800. Το μπροστινό του σύστημα λειτουργεί καλύτερα εδώ και σου παρέχει πληροφόρηση, κι έτσι, αυτή η προσπάθεια να ανοίξει την γραμμή προς τα έξω, στο SRV δεν υπάρχει.

Αρκεί να σεβαστείς το μήκος του, να ακολουθήσεις ανοιχτές γραμμές, να διατηρήσεις ανοιχτό το γκάζι κατά τη διάρκεια της στροφής. Τα ελαστικά της Pirelli, Diablo Scooter, αποδείχθηκαν εξαιρετικά για τον sport χαρακτήρα του SRV και ούτε μία φορά δεν πρόδωσαν, παρ’ ότι τα πιέσαμε αρκετά. Οδηγώντας πάνω στα βουνά, με το SRV να βρίσκεται συνεχώς υπό κλίση, ξεχάσαμε ότι δεν χρειάστηκε ποτέ να ασχοληθούμε με τον κινητήρα. Με το γκάζι να ανοίγει μόλις στο ¼ μπορούσαμε να ανεβαίνουμε και στις πιο μεγάλες ανηφόρες, με τα χιλιόμετρα να φτάνουν τα 100 χ.α.ω., από στροφή σε στροφή. Η δύναμη του είναι εκπληκτική, η απόδοση ομαλότατη, η σχέση μετάδοσης μακριά, κι έτσι μετακινείσαι γρήγορα, δίχως να το καταλαβαίνεις. Η ροπή του έρχεται από το πρώτο γύρισμα του γκριπ, κι έτσι, επιταχύνει πολύ γρήγορα και μαζεύει χιλιόμετρα σε μικρές αποστάσεις. Αδιαφορεί ο κινητήρας για το βάρος του scooter, αλλά και για την κλίση της ανηφόρας, και απλά σε κινεί σβέλτα, ανάλογα την διάθεσή σου.

Super dupper και ουάου

Η γραμμικότητα της απόδοσης σε αφήνει να ασχολείσαι απλά με την οδήγηση, και την απόλαυση των τοπίων, ή την απόλαυση των στροφών. Ότι θέλει ο καθένας. Τα φρένα του είναι δυνατά, δίχως αίσθηση στην αρχή της πίεσης, αλλά με δυνατή απόδοση μετά. Όχι τόσο ακραία όσο του GP800, μιας και η Aprilia βελτίωσε αυτή το απότομο δάγκωμα που σε έκανε να φοβάσαι να τα αγγίξεις, κι έτσι, ποτέ δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα σε κλειστές διαδρομές. Σίγουρα όμως θα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα για την χρήση του συγκεκριμένου scooter, στα “πολλά” χιλιόμετρα, απλά και μόνο για να μην σκέφτεσαι πότε και πως θα φρενάρεις, όπως συμβαίνει με τα κορυφαία συστήματα ABS. “Θα το σκεφτούμε στο μέλλον” είπαν οι Ιταλοί, κι εμείς μπορούμε απλά να περιμένουμε.

Ωστόσο, υπάρχει ένα χρηστικό χειρόφρενο τοποθετημένο στην δεξιά πλευρά, μπροστά από τα πόδια, για να ασφαλίζει το scooter, αλλά και ένας πληρέστατος προαιρετικός εξοπλισμός για κάθε γούστο στον κατάλογο της Aprilia. Δεν υπάρχει όμως ένα ντουλαπάκι κάπου εκεί, αν και θα μπορούσε εύκολα να διαμορφωθεί, με τόσο όγκο πλαστικού. Δεν υπάρχει ωστόσο και κάποιο ηλεκτρονικό σύστημα τύπου traction control, αν και η Aprilia διαθέτει τέτοιο στα RSV4 ή ακόμη και η Piaggio στο Beverly 350. Το μεγάλο βήμα έγινε, και η Aprilia πρόσθεσε ένα super dupper mega scooter στη γκάμα της, δίνοντας έτσι στους φανατικούς του ονόματος άλλη μία επιλογή. Στοχεύει φυσικά σε αυτούς που θα μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις με άνεση, ταχύτητα και στυλ, αλλά και σε όσους θέλουν και δεν μπορούν λόγω αντιπροσώπευσης στο τόπο κατοικίας τους, να αποκτήσουν το Gilera GP 800.

Το ένα μοντέλο δεν αναιρεί το άλλο, και εκτός από τους αντιπροσώπους, σημαντικό ρόλο παίζει η τιμή του μοντέλου. Σίγουρα στα 9.960euro που κοστίζει το εξαιρετικό και πολύ όμορφο SRV 850, η τιμή αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για ένα "scooter" 850 κυβικών και τέτοιων δυνατοτήτων!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής

Aprilia
Μοντέλο SRV 850
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 9.960euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Δικύλινδρος, 4-χρονος, 4-βάλβιδος, V 90°
Κυβισμός 839 cc
Διάμετρος/Διαδρομή 88 x 69 mm
Σχέση συμπίεσης 10,5 ± 0,5 : 1
Τύπος μετάδοσης Αυτόματο με ιμάντα, συνεχώς μεταβαλλόμενης σχέσης CVT
Τροφοδοσία ηλεκτρονικός άμεσος ψεκασμός
Καταλύτης / Εξάτμιση Σύστημα closed loop με τριοδικό καταλύτη και αισθητήρα λ
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική MAGNETI MARELLI
Σύστημα λίπανσης ξηρό κάρτερ
Σύστημα ψύξης με υγρό
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Ξηρός Φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Σωληνωτό Δικτύωμα, από ατσάλι υψηλής αντοχής 
Μήκος 2230mm
Πλάτος 800mm
Μεταξόνιο 1585mm
Βάρος κενό 249 kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 18,8 lt
Αναρτήσεις
Μπροστά Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι με διαδρομή 135 mm.
Πίσω Aιωρούμενος βραχίονας με υδραυλικό αμορτισέρ - διαδρομή 130 mm
Φρένα
Μπροστά Δύο υδραυλικά ανοξείδωτα δισκόφρενα Ø 300 mm με πλευστές δαγκάνες και δύο ζεύγη εμβόλων
Πίσω Υδραυλικό ανοξείδωτο δισκόφρενο Ø 280 mm με πλευστή δαγκάνα και δύο ζεύγη εμβόλων
Τροχοί
Μπροστά κράματος αλουμινίου, 3,50x16” 
Πίσω κράματος αλουμινίου, 4,50x15”
Ελαστικά
Μπροστά Χωρίς αεροθάλαμο 120/70-16” M/C 57H 
Πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 160/60-15” M/C 67H
Επιδόσεις
Μέγιστη ισχύς  76 hp - 7750 rpm
Μέγιστη ροπή  75 Nm - 6000 rpm
Μέγιστη ταχύτητα 194 Km/h
Εκπομπές θορύβου
Εκπομπές καυσαερίων Euro III

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Φωτογραφίες προαιρετικού εξοπλισμού


Video παρουσίασης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Παρουσίαση - Aprilia SRV 850 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon