.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 17:03

Kawasaki - Πατέντες για σύστημα Adaptive Cruise Control με κάμερες

Τον Νοέμβριο του 2019, η Kawasaki ανακοίνωσε πως θα είναι ο πρώτος Ιάπωνας κατασκευαστής που θα τοποθετήσει σύστημα Adaptive Cruise Control στις μοτοσυκλέτες της. Τώρα, το βρετανικό site BikeSocial ανακάλυψε πατέντες των «πρασίνων», για ένα διαφορετικό σύστημα ACC που θα χρησιμοποιεί κάμερες αντί για ραντάρ.

Θυμίζουμε πως πριν από την Kawasaki, KTM και Ducati είχαν ανακοινώσει τα σχέδια τους για χρήση του ίδιου ACC που θα χρησιμοποιούν όλοι (της Bosch) στις μοτοσυκλέτες τους.

Το ACC της Bosch βασίζεται στη χρήση ραντάρ, τα οποία ανιχνεύουν τα παρακείμενα αντικείμενα και προειδοποιούν τον αναβάτη όταν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης. Παράλληλα ως τελευταίο μέτρο, μπορούν να φρενάρουν τη μοτοσυκλέτα για να αποφευχθεί κάποιο τρακάρισμα.

Παράλληλα με τα συστήματα ACC που χρησιμοποιούν ραντάρ, υπάρχουν κάποια που κάνουν την ίδια δουλειά χρησιμοποιώντας στεροσκοπικές κάμερες.

Δυο κάμερες τοποθετημένες εκατέρωθεν του οχήματος μπορούν να διακρίνουν τις αποστάσεις των προπορευόμενων οχημάτων, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν τα μάτια μας.

Ένας κατασκευαστής αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί γνωστό σύστημα ACC με στερεοσκοπικές κάμερες είναι η Subaru, με το «Eyesight».

Τα πλεονεκτήματα των ραντάρ είναι πως μπορούν να «βλέπουν» τους κινδύνους ακόμα και μέσα σε πυκνή ομίχλη ή στο σκοτάδι, όμως οι κάμερες μπορούν, μέσω λογισμικού, να αντιληφθούν πράγματα που το ραντάρ χάνει. Για παράδειγμα, το «Eyesight» μπορεί να αντιληφθεί τα φώτα φρένου του μπροστινού οχήματος, και να προειδοποιεί τον οδηγό αμέσως μόλις αυτά ανάψουν! Επίσης, οι κάμερες μπορούν να ξεχωρίσουν τα παρακείμενα αντικείμενα από τα οχήματα, αλλά και να διακρίνουν με μεγαλύτερη ακρίβεια σε ποια λωρίδα βρίσκονται τα προπορευόμενα οχήματα.

Οι πατέντες της Kawasaki δείχνουν τις κάμερες τοποθετημένες στα πλαϊνά του φέρινγκ της μοτοσυκλέτας, μαζί με τα Cornering Lights, κάνοντας τις έτσι να μην ξεχωρίζουν και να μην επηρεάζουν το design.

Τώρα αναμένουμε να δούμε σε ποια μοτοσυκλέτα θα τοποθετήσει το ACC της Bosch με τα ραντάρ η Kawasaki, και στο μέλλον να δούμε αν το Akashi θα βγάλει ένα ACC με κάμερες, ή αν θα συνδυάσει τις κάμερες με τα ραντάρ σε ένα ακόμα πιο ολοκληρωμένο σύστημα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020 17:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon