.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 15:23

Ινδία: Η μεγαλύτερη αγορά δικύκλων στον πλανήτη βρίσκεται σε κάθετη πτώση

Το 2016 προσπέρασε την Κίνα και έγινε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο. Τώρα έχει πάρει μια βουτιά απειλητικών διαστάσεων.

Επί μια εικοσαετία η αγορά μοτοσυκλέτας της Ινδίας έτρεξε ένα ασύλληπτο ράλι διαρκούς ανόδου. Ο αρχικός στόχος των 10 εκατομμυρίων πωλήσεων επιτεύχθηκε πανηγυρικά το 2010, ενώ το 2018 καταρρίφθηκε και το όριο των 20 εκατομμυρίων.

Στο μεταξύ, η αδιανόητη απόφαση της Κινεζικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις μοτοσυκλέτες στα κέντρα των μεγάλων πόλεων εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης (αλλά όχι και τα αυτοκίνητα, εξ ου και “αδιανόητη”) το 2015 προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου βουτιά στις πωλήσεις που μέσα σε έναν χρόνο έπεσαν από τα 26.9 εκατομμύρια δίκυκλα ετησίως σε κάτω από το μισό! Αυτό έδωσε την ευκαιρία στην καλπάζουσα Ινδική αγορά να στρογγυλοκαθήσει στον θρόνο της μεγαλύτερης στον πλάνητη μας.

Όλα έδειχναν σπουδαία και οι εξαγορές και συνεργασίες με Ευρωπαϊκά εργοστάσια έφεραν νέα ζωή στην Ινδική βιομηχανία και αγορά, ενώ πολλές ξένες εταιρείες άρχισαν να κατασκευάζουν μοτοσυκλέτες στην Ινδία ώστε να γλιτώσουν από τους υψηλούς φόρους εισαγωγής που επέβαλλε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να φέρει ξένες επενδύσεις στη χώρα (και εν πολλοίς το κατάφερε).

Μόνο που πλέον η κατάσταση στην Ινδία έχει αντιστραφεί πλήρως. Το 2019 ξεκίνησε σε ένα ευρύτερα δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον για τη χώρα, με χαμηλότατους δείκτες καταναλωτικής πίστης και αρνητική ανάπτυξη ως και τον Ιούλιο που άρχισαν να αχνοφαίνονται κάποια σημάδια ανάκαμψης. Σε αυτό το κλίμα η αγορά μοτοσυκλέτας μπήκε στο νέο έτος με απώλειες 8.1% το πρώτο τρίμηνο και 10% το δεύτερο. Σα να μην έφτανε αυτό, ήρθε ο χειρότερος Σεπτέμβρης εδώ και πολλά χρόνια με 21% μείωση πωλήσεων συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Launch Picture
H Honda κρατά σταθερά τη δεύτερη θέση της Ινδικής αγοράς

Στο σύνολο αυτό καταλήγει σε μια πτώση 9.7% για το πρώτο εννιάμηνο του 2019 ως προς το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Αυτή τη στιγμή η αγορά της Ινδίας μετρά 14.84 εκατομμύρια πωλήσεις στους πρώτους εννιά μήνες και πλέον θεωρείται δύσκολο να διαβεί ξανά φέτος το κατώφλι των 20 εκατομμυρίων.

Κατά εταιρεία, η Hero παραμένει κυρίαρχος της αγοράς στο εννιάμηνο, αλλά κι αυτή βλέπει απώλειες 14.8% στα νούμερά της, έχοντας πουλήσει 5.1 εκατομμύρια δίκυκλα. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Honda με 3.7 εκατομμύρια πωλήσεις και τρομακτική πτώση 20.9%, ενώ τρίτη είναι η TVS με 2.1 εκατομμύρια πωλήσεις και 8.2% μείωση.

Καλά νούμερα με θετική εξέλιξη μέσα στο 2019 σημειώνει η Suzuki στην πέμπτη θέση της αγοράς με 544,334 πωλήσεις και αύξηση 15.8%, ενώ πιο πίσω στην έκτη θέση η Yamaha σημειώνει σοβαρές απώλειες (-16%), ακόμη χειρότερες η Royal Enfield (-21.8%) στην έβδομη θέση, ενώ καλύτερα φαίνεται η Piaggio στην ένατη με απώλειες 4.6%.

DkErOPYX0AAAdRu
Η ΚΤΜ χτύπησε φλέβα χρυσού με τις μικρές μοτοσυκλέτες που κατασκευάζει με τη βοήθεια της Bajaj στην Ινδία

Πολύ δυνατή άνοδο σημειώνουν οι ΚΤΜ (44,556) και BMW (3,500). Σημειώνουμε πως η ΚΤΜ πουλάει στην Ινδία κυρίως τις σειρές των μικρών Duke που κατασκευάζονται εκεί από τη Bajaj, αλλά στους πίνακες πωλήσεων αναφέρεται ξεχωριστά και όχι ως μέρος της Bajaj που με 1.9 εκατομμύρια πωλήσεις είναι τέταρτη και σημειώνει τη μικρότερη πτώση στο μερίδιό της με απώλειες 3.8%.

Επίσης, η BMW άρχισε να προσμετρά σοβαρά στους πίνακες πωλήσεων από φέτος, καθώς από τον Ιούλιο του 2018 κατασκευάζει στην Ινδία και την έχει ήδη φτάσει στην 11η θέση της αγοράς με 3,500 πωλήσεις, ένα νούμερο που για την αχανή χώρα μοιάζει μάλλον ασήμαντο, αλλά όχι και για τη BMW που βλέπει πως σύντομα οι μικρές Ινδικές μοτοσυκλέτες της θα αποφέρουν ένα υπολογίσιμο ποσοστό στο παγκόσμιο σύνολό της.

jpg
H BMW κατασκευάζει πλέον τη σειρά ων 310 στο εργοστάσιο της TVS στο Hosur και μπήκε δυναμικά στους πίνακες πωλήσεων της Ινδίας

Μακράν τη χειρότερη επίδοση στην αγορά της Ινδίας πάντως σημειώνει η Harley-Davidson που έχασε 28.6% των πωλήσεών της στους πρώτους εννιά μήνες του 2019.

Ένα παράδοξο στοιχείο στην πτωτική αγορά της Ινδίας αφορά στα ηλεκτρικά δίκυκλα, τα οποία θεωρητικά τυγχάνουν της απόλυτης κυβερνητικής στήριξης. Το 2015 η κυβέρνηση του Narendra Modi ανακοίνωσε το πρόγραμμα FAME (Faster Adoption and Manufacturing of Electric vehicles), με στόχο ως το 2025 το 90% της αγοράς να αφορά ηλεκτρικά δίκυκλα.

Αυτός ο στόχος τέθηκε με γνώμονα πως το 90% της αγοράς αποτελείται από μοντέλα έως 150 cc, άρα αρκεί να αντικατασταθούν αυτά με ηλεκτρικά. Παρότι αυτή η στρατηγική οδήγησε στη δημιουργία 28 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτρική μοτοσυκλέτα και σκούτερ – με τις περισσότερες εξ αυτών νέες εταιρείες – ο διεθνής ανταγωνισμός έφερε σημαντικές δυσκολίες.

Tarun Mehta CEO Co founder Ather Energy at the Ather 450 launch in Chennai
Δύσκολο το οικονομικό περιβάλλον για τις μικρές νεόφυτες κατασκευάστριες ηλεκτρικών σκούτερ και μοτοσυκλετών της Ινδίας

Οι μικρές αυτές εταιρείες δεν έχουν το προνόμιο της οικονομίας κλίμακας κι έτσι αδυνατούν να πετύχουν ανταγωνιστικές τιμές, το αρνητικό οικονομικό κλίμα της χώρας επηρεάζει τους εγχώριους μικρούς κατασκευαστές και επιπλέον έχουν κι άλλους λόγους που κρατούν ψηλά τα κόστη παραγωγής τους, όπως η εισαγωγή λιθίου.

Έτσι, όταν τον Απρίλιο του 2019 τέθηκε σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο του προγράμματος FAME II, πολλοί κατασκευαστές βρέθηκαν σε αδυναμία να προσαρμοστούν εγκαίρως και άρχισαν να αιμορραγούν πωλήσεις.

Το απαισιόδοξο αποτέλεσμα για το εννιάμηνο του 2019 στον τομέα των ηλεκτρικών δικύκλων μετρά πτώση πωλήσεων 42% από το ίδιο περσινό διάστημα, σε μια αγορά που φέτος έχει πουλήσει μόλις 17,500 κομμάτια.

Πλέον περιμένουμε να δούμε κατά πόσο αυτή η αρνητική τάση στην Ινδία θα συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες, αναζητώντας παράλληλα τις πιθανές επιδράσεις που μπορεί να έχει στην παγκόσμια παραγωγή μοτοσυκλετών και τις αγορές όλου του κόσμου. Παγκοσμιοποίηση γαρ...

Πηγή

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 15:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon