Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 16:32

Ολλανδία - Μειώνει δραματικά τα όρια ταχύτητας λόγω μόλυνσης

Η ολλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να μειώσει δραματικά τα όρια ταχύτητας στους δρόμους της χώρας, σε μια προσπάθεια για μείωση της ατμοσφαιρικής μόλυνσης. Χαρακτηριστικά, από την 1η Ιανουαρίου 2020 το όριο στους αυτοκινητόδρομους θα πέσει από τα 130 χλμ/ώρα στα 100 χλμ/ώρα!

Ο Πρωθυπουργός Mark Rutte χαρακτήρισε το μέτρο “απαίσιο”, αλλά απαραίτητο, ενώ το όριο των 130 χλμ/ώρα θα συνεχίσει να ισχύει στους αυτοκινητόδρομους τη νύχτα -μεταξύ 19.00-06.00.

Όταν ισχύσει το μέτρο αυτό, η Ολλανδία θα είναι η χώρα με τα χαμηλότερα όρια ταχύτητας στην Ευρώπη, μαζί με την Κύπρο.

“Σε κανένα δεν αρέσει αυτό”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Rutte, “αλλά εδώ διακυβεύεται κάτι πραγματικά μεγάλο. Πρέπει να μην χαθούν άδικα θέσεις εργασίας στη χώρα.”

Η κρίση αναφέρει η ολλανδική κυβέρνηση είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 9 ετών που βρίσκεται ο Rutte στην εξουσία, και σε σύγκριση με αυτή το προσφυγικό του 2015-16 δείχνει αστείο.

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ολλανδία, ενώ χάρη σε αυτή πολλά project υποδομών έχουν παγώσει λόγω δικαστικής απόφασης.

Η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να χτίσει 75.000 σπίτια το 2020, και προσπαθεί να κόψει τα επίπεδα της μόλυνσης, ώστε τα δικαστήρια να ξεπαγώσουν τα έργα υποδομών.

Μέσα στα σχέδια ήταν και μέτρο για την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων την Κυριακή!

Ακόμα όμως και με τα νέα χαμηλότερα όρια ταχύτητας, το πρόβλημα μπορεί να συνεχίσει να υφίστατει στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως στο Άμστερνταμ, στο Ρότερνταμ, στη Χάγη και στην Ουτρέχτη.

Το μέτρο πλασάρεται ως “προσωρινό”, αν και κανείς δεν γνωρίζει πότε (και αν) θα επανέλθουν τα όρια στα τωρινά τους επίπεδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι αγρότες είχαν αντιδράσει έντονα, με πορεία τρακτέρ που παρέλυσε τη χώρα, σε μελέτες που δείχνουν πως η εντατική γεωργία και κτηνοτροφία είναι εν μέρει υπεύθυνη για την ατμοσφαιρική μόλυνση, καλώντας για μέτρα, όπως τη μείωση του αριθμού των ζώων των κτηνοτρόφων.

Ένα ακόμα μέτρο που ανακοινώθηκε ήταν η εισαγωγή ενός ενζύμου στην τροφή των εκτρεφομένων ζώων, ένζυμο που θα μειώνει την παραγωγή πρωτοξειδίου του αζώτου από εκείνα.

Όπως λένε και οι Βρετανοί, “Desperate times call for desperate measures”.

Κι αν νομίζετε πως τα παραπάνω δεν μας αφορούν, μάλλον κάνετε λάθος, καθώς από ότι διαβάζουμε ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών στην Ελλάδα πρότεινα πρόσφατα και αυτός τη μείωση των ορίων ταχύτητας στο εθνικό δίκτυο στα 110 χλμ./ώρα και στις πόλεις στα 30 χλμ./ώρα -για ενεργειακούς λόγους σε αυτή την περίπτωση, για την επίτευξη του εθνικού στόχου ενεργειακής εξοικονόμησης για το 2030, που προβλέπεται από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ BIKEIT