.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 12:05

H Bosch δοκιμάζει πλευρικούς προωθητήρες για μοτοσυκλέτες!

 

Πυραυλάκια, όχι όμως για να πας γρήγορα, μα για να μείνεις όρθιος

 

Το ότι η Γερμανική Bosch βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας το γνωρίζαμε, με σωρεία καινοτόμων προϊόντων, όπως κεντρικές μονάδες διαχείρισης κινητήρα και ηλεκτρικά μοτέρ, ως και τεχνολογίες επικοινωνίας αυτόνομων οχημάτων.

Κι όμως, το νέο της πείραμα καταφέρνει να επισκιάσει ο,τιδήποτε άλλο έχει βγει από τα Γερμανικά εργαστήρια. Καλωσορίστε το σύστημα πλευρικών προωθητήρων (side thrusters ) που εξελίσσει η Bosch ειδικά για μοτοσυκλέτες.

Πρόκειται για κάτι πολύ απλό στη σύλληψή του: η ανάδραση αερίων που εκτοξεύονται με μεγάλη ταχύτητα (άρα υπό πολύ υψηλή πίεση) χρησιμοποιείται για να αντισταθμίσει την δύναμη εκείνη που πάει να ρίξει κάτω μια μοτοσυκλέτα.

bosch side thrusters 2

Φανταστείτε την ώρα που η μοτοσυκλέτα βρίσκεται μέσα στη στροφή να χάσει την πρόσφυσή της. Το lowside, δηλαδή το χάσιμο του μπροστινού, μοιάζει αναπόφευκτο, όταν μια πλευρική ριπή αερίων προς τα έξω σπρώχνει τη μοτοσυκλέτα προς τα μέσα και την κρατά όρθια, εξισορροπώντας τη δύναμη που την φυγοκέντριζε προς τα έξω.

Η βάση του συστήματος είναι κάτι ανάλογο με τον αερόσακο, δηλαδή υπάρχουσα και δουλεμένη τεχνολογία, άρα όχι κάτι το εξωτικό. Η γνώση υπάρχει ήδη και απλώς οι Γερμανοί είχαν πρώτοι την ιδέα.

Από την άλλη, προκύπτουν ενδιαφέροντα ερωτήματα, όπως ποιο είναι το βάρος του συστήματος, ή πόσο ακριβή θα είναι η επαναγόμωσή του όταν χρησιμοποιηθεί μια φορά – αν και κάτι μας λέει πως θα είναι μάλλον αρκετά φθηνότερο από τα αποτελέσματα ένα lowside σε μια μεγάλη και ακριβή μοτοσυκλέτα. 

Φωτογραφίες

Βίντεο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαϊος 2018 12:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon