.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 05 Ιουλίου 2016 13:51

«Δημοσιογραφικοί τίτλοι παραπλάνησης» - δελτίο της ΠΟΠΕΚ

 

Για τις πειραγμένες αντλίες των βενζινάδικων

 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων διαμαρτύρεται για λαικισμό σε τίτλους άρθρων, καθώς αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν κάνει κανόνα το clickbait - άρθρα δηλαδή όπου η υπερβολή παίζει τον πρώτο ρόλο, σε βάρος της ακρίβειας και της ενημέρωσης με στοιχεία.

Το δελτίο της ΠΟΠΕΚ έχει τίτλο «Δημοσιογραφικοί τίτλοι παραπλάνησης των καταναλωτών» και αναφέρεται σε μια μικρής έκτασης "επιδρομή" του Υπουργείου Οικονομίας σε... 10-12 πρατήρια στην Αθήνα, όπου διαπιστώθηκε πως τα 5 παρέδιδαν λιγότερο καύσιμο από όσο έδειχνε η οθόνη της αντλίας.

Αυτό οδήγησε αρκετούς δημοσιογράφους να γράψουν άρθρα με τίτλους όπως "Ένα στα τρία βενζινάδικα έχει «πειραγμένες» αντλίες", "Πάρτι βενζινάδων με πειραγμένες αντλίες - Ένας στους τρεις κλέβει", "Με «πειραγμένες» αντλίες ένα στα τρία βενζινάδικα", κ.α.

Σίγουρα όταν βρίσκονται τα 5 στα 10 πρατήρια να κλέβουν, η ένδειξη είναι αρκούντως ανησυχητική, όμως είναι τουλάχιστον βιαστική η ανάδειξη της σε αντιπροσωπευτικό δείγμα και για τα 5.500 πρατήρια που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ας δούμε το δελτίο τύπου της 5ης Ιουλίου 2016 από την ΠΟΠΕΚ:

"Διαβάζοντας κανείς τους χθεσινούς τίτλους δημοσιευμάτων από το σύνολο των ΜΜΕ, σχετικών με τα πρατήρια καυσίμων, εύκολα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από το σύνολο των 5.500 πρατηρίων τα 1.800 περίπου κλέβουν τον καταναλωτή.

Δυστυχώς όμως η σχετική έρευνα και οι διαπιστώσεις που επικαλούνται τα δημοσιεύματα πώς διενήργησε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, δεν υπάρχει.

Υπάρχει όμως ένα δελτίο από την Διεύθυνση Πολιτικής Ποιότητας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας που αναφέρει ότι, «Στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων (μετά από καταγγελίες σε συγκεκριμένη περιοχή) διενεργήθηκαν έκτακτοι έλεγχοι σε πρατήρια υγρών καυσίμων της Αττικής (10 ή 12) όπου διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις των αγορανομικών διατάξεων. Ειδικότερα διαπιστώθηκε ότι πέντε (5) πρατήρια υγρών καυσίμων, εξαπατούσαν τους καταναλωτές, παραδίδοντας λιγότερο καύσιμο από αυτό που έδειχνε η οθόνη της αντλίας, σε ποσοστό από -5% έως και -11%. Όλες οι ως άνω περιπτώσεις διαβιβάστηκαν αρμοδίως για οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους, ενώ επεβλήθησαν και τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα».

Από πουθενά δεν προκύπτει στο συγκεκριμένο δελτίο η διεξαγωγή σχετικής έρευνας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, την οποία όφειλε να δώσει στην δημοσιότητα αν υπήρχε, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, ούτε και το πλήθος των ελεγχθέντων πρατηρίων υγρών καυσίμων, που να δικαιολογούν τους παραπλανητικούς τίτλους και τα κακόβουλα δημοσιεύματα για το εύρος των παραβατικών πρατηρίων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ), δηλώνει κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση ότι πρέπει να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις μέχρι και την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας σε κάθε πρατήριο υγρών καυσίμων, που αποδεδειγμένα διαπιστώνεται καταδολίευση του συστήματος εισροών-εκροών και του λογισμικού των αντλιών.

Δυστυχώς όμως κάποια από τα ΜΜΕ δεν ασκούν τον επιβαλλόμενο έλεγχο της εξουσίας και της Διοίκησης για την εφαρμογή Νομοθετικών Διατάξεων που εκκρεμούν και αφορούν την εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης και αποθήκευσης των καυσίμων, την ιχνηθέτηση των καυσίμων, κ.λπ., ούτε σχολιάζουν το μηδενικό έργο της Διυπουργικής Επιτροπής που συστήθηκε πριν από δύο χρόνια, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων.

Ας σταματήσουν επιτέλους κάποιοι καθοδηγούμενοι «δημοσιογράφοι» να φορτώνουν όλα τα κακά της Αγοράς Πετρελαιοειδών στους Πρατηριούχους.

Ο έλεγχος της Αγοράς Πετρελαιοειδών προς κάθε κατεύθυνση και σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων, απαιτεί υπεύθυνη Πολιτική Ηγεσία, υπεύθυνη Δημόσια Διοίκηση, καθώς υπεύθυνη, σωστή και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Π.Ο.Π.Ε.Κ."

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016 21:44

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon