.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016 10:54

R.I.P. Bud Spencer

 

Αγαπημένος ηθοποιός των παιδικών μας χρόνων

 

Ο Carlo Pedersoli, γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Bud Spencer ήταν μια μεγάλη μορφή του ιταλικού σινεμά, και πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 20 ταινίες δίπλα στον Terence Hill, με τον οποίο αποτελούσαν αχτύπητο δίδυμο!

Το καλοκαιρινό σινεμά των παιδικών μας χρόνων ήταν γεμάτο με τις ταινίες των Bud Spencer και Terence Hill, ταινίες που συνδύαζαν χοντροκομμένο και αθώο χιούμορ, ξύλο, αλλά και μοτοσυκλέτα -ενίοτε τρίκυκλα, γουρούνες, κ.α.

Επικοί και ξεκαρδιστικοί τσακωμοί, μπουκέτα, κονταρομαχίες, κυνηγητά με αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και Buggy, με τον Terence Hill να είναι ο... ομορφάντρας εκ των δύο, και τον Bud Spencer τον... πολλά βαρύ και πάντα σιωπηλό γίγαντα!

bud spencer 12

Πριν γίνει γνωστός ως Bud Spencer, o Carlo Pedersoli, γεννηθείς στις 31 Οκτωβρίου του 1929, ήταν επαγγελματίας αθλητής της κολύμβησης, αλλά και του Water Polo! Ήταν ο πρώτος Ιταλός που κολύμπησε το εκατοστάρι ελεύθερο σε χρόνο κάτω από ένα λεπτό, όταν στις 19 Σεπτεμβρίου του 1950 έγραψε χρόνο 59,5 δευτερόλεπτα. Συμμετείχε σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις, ενώ στους Καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά στο εκατοστάρι ελεύθερο, ενώ 4 χρόνια αργότερα σημείωσε την ίδια επίδοση στην Μελβούρνη. Ως παίκτης Water Polo κέρδισε το Ιταλικό Πρωτάθλημα το 1954 με την Lazio. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Pedersoli είχε πάρει πτυχίο νομικών, ενώ είχε κατοχυρώσει αρκετές πατέντες, ενώ από το 1947 έως το 1949 δούλεψε στο Ιταλικό προξενείο στο Recife της Βραζιλίας, όπου και έμαθε να μιλάει άψογα τα πορτογαλικά!

bud spencer 13

Αργότερα έμαθε να πετάει αεροπλάνο και ελικόπτερο, ενώ ασχολήθηκε με αρκετές φιλανθρωπικές δράσεις για παιδιά.

bud spencer 1

Ο Pedersoli ασχολήθηκε με την ηθοποιία αρκετά αργά στη ζωή του, ξεκινώντας στα... 38 του χρόνια, με την ταινία Quel fantasma di mio marito, το 1950. Η καριέρα του απογειώθηκε στα τέλη του 1960, όταν ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Terence Hill, τον οποίο είχε γνωρίσει το 1959.

bud spencer 9

Το 1967 υιοθέτησε το όνομα Bud Spencer, αποτίοντας φόρο τιμής στον αγαπημένο του καλλιτέχνη (Spencer Tracy) αλλά και στην αγαπημένη του μπύρα (Budweiser)!

bud spencer 3

Δίπλα στον Terence Hill ο Bud Spencer έπαιξε σε περισσότερες από 20 ταινίες, με πιασάρικους τίτλους όπως... “Ο Θεός συγχωρεί... εγώ όχι”, “Με λένε Τρινιτά”, “Double Trouble”, “Οι σούπερ μπάτσοι του Μαιάμι”, κλπ. Ο Spencer έπαιξε και μόνος του σε ταινίες όπως ο “Μπουλντόζας”, ο “Banana Joe”, κ.α.

bud spencer 5

Αργότερα ασχολήθηκε και με την τηλεόραση, ενώ η αυτοβιογραφία του εκδόθηκε το 2011 από την Schwarzkopf & Schwarzkopf.

bud spencer 6

Οι ταινίες του μεταφράστηκαν, μεταγλωττίστηκαν, και απέκτησαν τεράστια απήχηση σε παγκόσμια κλίμακα.

bud spencer 4

Ο Bud Spencer πέθανε σε ηλικία 86 ετών, στις 27 Ιουνίου του 2016 στη Ρώμη. Ήταν παντρεμένος με την Maria Amato (παντρεύτηκαν το 1960), και αφήνει πίσω του 3 παιδιά, 5 εγγόνια και 6 δισέγγονα.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 20:34

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon