.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 11:13

Husqvarna 2014 - Οδηγική παρουσίαση

Νέο πρόσωπο Husqvarna!

 



Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Χρήστος και Γιώργος Καραγιωργάκης

Ο μοχλισμός στο ψαλίδι των enduro μοντέλων Husqvarna, ήταν αυτός που μας κίνησε την περιέργεια, και σπεύσαμε να τα οδηγήσουμε στον Ωρωπό, όπου στήθηκε μία ιδιόμορφη ειδική διαδρομή. Εκεί, απολαύσαμε τις τέσσερις λευκές – μπλε Husqvarna του 2014: Τα μοντέλα FE 450, TE 300, TC 125 και FC 350, που ήταν διαθέσιμα για να πάρουμε μία γεύση από τις δυνατότητες της ανανεωμένης Husqvarna.

Γερές βάσεις

Η στατική παρουσίαση των νέων μοντέλων της Husqvarna έγινε λίγες μέρες πριν στο κέντρο της Αθήνας. Η οδηγική, έγινε αμέσως μετά στον Ωρωπό, με την συμβολή της Λέσχης Μοτοσυκλέτας Ωρωπού, όπου και στήθηκε μία ειδική διαδρομή που φιλοξένησε τους αναβάτες.
Οι τέσσερις μοτοσυκλέτες που βρέθηκαν στην παρουσίαση αντιπροσώπευαν και την Enduro αλλά και την Motocross πτυχή της εταιρίας. Μιας και οι νέες μοτοσυκλέτες Enduro αποτελούν συνέχεια της ήδη επιτυχημένης σειράς των Husaberg που είδαμε πέρσι, θα μπορούσαμε να σταθούμε απλά στην αλλαγή χρωματισμών για την νέα γκάμα. Όμως, η νέα Husqvarna, πλέον, εκτός από τις Enduro μοτοσυκλέτες, έχει και πλήρη σειρά Motocross, καλύπτοντας όλη την κατηγορία.

Οι Enduro μοτοσυκλέτες βασίζονται στις αντίστοιχες EXC και EXC-F της KTM με διαφορετικούς χρωματιμούς, νέα πλαστικά περιφερειακά και μάσκα, αλλά και υποπλαίσιο κατασκευασμένο από συνθετικό υλικό, πολυαμίδιο. Αυτό, είναι πιο ελαφρύ και άκαμπτο, συνεισφέροντας έτσι στην σταθερότητα των μοτοσυκλετών. Στα Husqvarna, οι πλάκες συγκράτησης του μπροστινού συστήματος είναι διαφορετικές, πιο άκαμπτες, κατεργασμένες σε CNC, με ρυθμιζόμενες βάσεις σε τέσσερεις διαφορετικές θέσεις.
Το μπροστινό σύστημα είναι το WP 4CS που χρησιμοποιούν και τα μοντέλα Six Days της KTM, με διαφορετικές ρυθμίσεις για την νέα χρονιά. Η τεράστια διαφορά ωστόσο, έγκειται στην τοποθέτηση πίσω ανάρτησης με μοχλισμό, όπως και στα motocross μοντέλα της KTM, σημείο που αναμενόταν καιρό και στις πορτοκαλί μοτοσυκλέτες, αλλά πρόλαβε να εμφανιστεί στις λευκές-μπλε.
Τα motocross μοντέλα, έχουν τις διαφορές των enduro από τα αντίστοιχα μοντέλα της KTM, χρησιμοποιούν και αυτά το υποπλαίσιο πολυαμιδίου, έχουν ως standard τις προστατευτικές χούφτες και τον διπλό χάρτη για την ηλεκτρονική ανάφλεξη (το δίχρονο TC δεν έχει), αλλά και μπροστινό σύστημα Close Catridge της WP, και όχι το 4CS, των Enduro μοντέλων.

 Οδηγική διαφορά

Η οδήγηση ξεκίνησε με το TE 300 που βρίσκεται και ψηλά στην προσωπική μας κατάταξη, αφού είτε ως KTM, είτε ως Husaberg, ήταν εξαιρετικό, δυνατό, ροπάτο, εύχρηστο. Άρα η μεγάλη αλλαγή αφορούσε στις αναρτήσεις, με το νέο μπροστινό σύστημα και το νέο αμορτισέρ με μοχλισμό, να δείχνουν την προοδευτικότητά τους από τα πρώτα κιόλας μέτρα. Τόσο στο άνοιγμα του γκαζιού – που το 300άρι έχει αρκετό, όσο και στο πέρασμα από τα μικρά σαμάρια, οι αναρτήσεις λειτουργούν πιο προοδευτικά. Το πίσω μέρος κρατάει τον τροχό στο έδαφος χωρίς αναπηδήσεις, και η τοποθέτηση του μπροστινού τροχού στην στροφή, γίνεται πιο άνετα. Το ίδιο συμπεραίνεις και με το σαφώς πιο δυνατό 450, που είναι και πιο αργό στην συμπεριφορά λόγω κυβισμού και βάρους. Όμως, αυτό λειτουργεί ακόμη πιο ιδανικά, πιο προοδευτικά, πιο ομαλά, και οι αναρτήσεις του συμπιέζονται το ίδιο καλά, τόσο μπροστά, όσο και πίσω. Εντύπωση μας έκανε, όπως και στο 300, ο τρόπος με τον οποίο έμπαινε η δύναμη κάτω, χωρίς να γλιστράει ο πίσω τροχός από το γκάζι, διατηρώντας πιο εύκολα την γραμμή που είχαμε επιλέξει.

Το ίδιο συναίσθημα είχαμε και με το FC 350, το οποίο αν και πιο άκαμπτο συνολικά, και πιο απότομο στην απόδοσή του, συμπεριφερόταν φιλικά στις λακκούβες, αλλά και στις προσγειώσεις από άλματα. Ο κινητήρας του έδειχνε λες και είχε άλλα 100 κυβικά, ενώ το σύνολο ήταν εύκολο να οδηγηθεί, όχι όμως για πολύ ώρα, αν δεν ήσουν προπονημένος κατάλληλα. Γι’ αυτό το τελευταίο, υπάρχει διακόπτης από τον οποίο ρυθμίζεις την απόδοση του κινητήρα, ανάλογα τις συνθήκες, ή τις αντοχές σου.
Έκπληξη αποτέλεσε το μικρό της παρέας, TC 125, το οποίο έχει περισσότερη δύναμη απ’ ότι υπολογίζεις. Μιας και πάντα τα Husqvarna προηγούμενης γενιάς δεν είχαν δύναμη στις χαμηλές στροφές, αυτό το νέο TC, που κουβαλάει όλη την νέα τεχνολογία της KTM, είναι τόσο θετικό που ξεκινάει άνετα, και δέχεται κάθε σχέση δυνατά. Χωρίς να χάνει χρόνο, επιταχύνει γρήγορα και η χρήση του συμπλέκτη σε κάνει να τον “μαστιγώνεις” για να το απολαύσεις περισσότερο.

 Νέο πρόσωπο – νέα Husqvarna

Η νέα Husqvarna βρέθηκε μετά από έναν κυκεώνα ανακατατάξεων, στην κορυφή, εκεί όπου βρισκόταν στο μεγαλύτερο μέρος της υπερ-εκατονταετούς της πορείας. Με σύγχρονη τεχνολογία από την KTM, με αντοχή και αξιοπιστία, αλλά και με κορυφαία περιφερειακά, που δημιουργούν εκπληκτικά σύνολα οδηγικά, τα νέα μοντέλα αναμένεται να κλέψουν καρδιές – και να μπουν σφήνα τόσο στους ήδη κατόχους KTM, αλλά και σε όσους θα ήθελαν ένα KTM με πιο φιλική συμπεριφορά. Η πλήρης γκάμα θα καλύψει κάθε αναβάτη, και οι κορυφαίες αναρτήσεις, οι δυνατοί κινητήρες και αναμφίβολα η ομορφιά τους, θα αναδείξει σύντομα το νέο πρόσωπο της επίσης νέας Husqvarna.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 12:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon