.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013 07:20

Ρεπορτάζ - Dakar 2014 - Οδηγός παρακολούθησης

 

Νέες ομάδες και διαφορετικές διαδρομές!

 

 Του Τάκη Μανιάτη

Με 184 αναβάτες στις μοτοσυκλέτες και 41 στα Quad, το Rally Dakar αναμένεται πιο δυνατό από ποτέ! Νέες διαδρομές, σημαντικές μεταγραφές, νέες ομάδες, αλλά και μία μεγάλη απώλεια, αυτή του Kurt Caselli, χαρακτηρίζουν τον θρυλικό αγώνα που ξεκινάει σε λίγες μέρες.

Νέες διαδρομές


Το Dakar έχει μεταφερθεί εδώ και χρόνια στην Νότια Αμερική, όπου, κάθε όχημα, κάθε αναβάτης και οδηγός, ανεβαίνει τον δικό του Γολγοθά πριν φτάσει στον στόχο που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό. Για το 2014, υπάρχουν αλλαγές μιας και πέντε ειδικές διαδρομές έχουν βγει τελείως από τον αγώνα, και την θέση τους έχουν πάρει νέες. Από τα συνολικά 8.734 χιλιόμετρα του αγώνα, οι χρονομετρημένες ειδικές διαδρομές καλύπτουν τα 5228 και από αυτά, τα νέα χιλιόμετρα του αγώνα για το 2014 είναι 2.000, και αποτελούν περισσότερο από το 40% των χρονομετρημένων ειδικών.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 5 Ιανουαρίου 2014 από το Rosario και θα τερματίσει, μετά από μία στάση για ξεκούραση – rest day, στις 11 Ιανουαρίου, στο Valparaiso, στις 18 Ιανουαρίου. Για φέτος, το νέο είναι ότι οι μοτοσυκλέτες θα διαθέτουν διαφορετική διαδρομή στις πέντε πρώτες ειδικές, μαζί με τα Quad, και αυτό από μόνο του, αποτελεί διπλό πλεονέκτημα για τους αναβάτες που θα οδηγήσουν σε πιο τεχνικές διαδρομές, χωρίς να ενοχλούνται από τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Επίσης, οι μοτοσυκλετιστές θα έχουν αυξημένη ασφάλεια, αφού δεν θα έχουν το πρόβλημα των προσπεράσεων από τα αυτοκίνητα. Οι διαφορετικές ειδικές υπάρχουν στην αρχή του αγώνα, όπου βρίσκονται ακόμη στην διαδρομή πολλά οχήματα μαζί, πριν αρχίσουν οι εγκαταλείψεις.

Δύσκολες συνθήκες

Σε δύο περιπτώσεις, αναβάτες μοτοσυκλετών και Quad θα κοντραριστούν σε ειδικές marathon, για δύο μέρες. Με ένα bivouac που θα στηθεί αποκλειστικά γι’ αυτούς, οι αναβάτες δεν θα έχουν την υποστήριξη της ομάδας για λίγο, και θα πρέπει μεταξύ τους να βοηθηθούν για να επισκευάσουν ή να ρυθμίσουν τις μοτοσυκλέτες τους. Σε αυτό το σημείο, η στρατηγική που θα ακολουθήσει κάθε αναβάτης και ομάδα, αναφορικά με τις επισκευές αλλά και τα ελαστικά, θα παίξει σημαντικό ρόλο. Γενικά, οι δύο μαραθώνιες ειδικές θα καλύψουν 2,702 χιλιόμετρα (1,228χλμ ανάμεσα στο San Rafael και στο Chilecito και 1,474χλμ ανάμεσα στην Salta και στην Calama), συμπεριλαμβάνοντας και μία ειδική των 1,590χλμ (726 χλμ και 864 χλμ).

Οι οργανωτές του Dakar συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέες διαδρομές στην Βολιβία, οι οποίες θα είναι από τις πιο όμορφες που οι αναβάτες έχουν δει. Οι αναβάτες του αγώνα Dakar για το 2014 θα πρέπει να εγκλιματιστούν γρήγορα στις γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες, που θα γίνουν πιο σκληρές στο πέρασμα από την Βολιβία. Έτσι, η διαδρομή του Dakar θα κλείσει στα σύνορα της Βολιβίας με μία μαραθώνια ειδική στα νότια της χώρας. Προκειμένου να είναι πιο εντυπωσιακό, το Dakar του 2014 θα εστιάσει στην φυσική κατάσταση των αναβατών αλλά και στην στρατηγική των ομάδων τους, τα οποία θα δοκιμαστούν σε μεγαλύτερες ειδικές διαδρομές, με μικρότερες απλές συνδετικές διαδρομές. Το ιδιαίτερο ανάγλυφο της βορειοανατολικής Αργεντινής και οι αμμόλοφοι, θα κουράσουν τους αναβάτες πριν μπουν στην έρημο Atacama, όπου θα αντιμετωπίσουν νέες δυσκολίες. Οι μηχανικοί ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, μιας και θα πρέπει να συμβάλλουν στην σωστή απόδοση και αξιοπιστία των μοτοσυκλετών, κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Τα μέρη του αγώνα

Τα μέρη που θα περάσει ο αγώνας είναι τα εξής: Αργεντινή, Βολιβία, και Χιλή.
Οι Αργεντίνιοι, έχουν περάσει ωραίες στιγμές με τους αναβάτες του Rally και διαθέτουν μάλιστα και δικούς τους αναβάτες που συμμετέχουν με επιτυχία. Πέρσι, ο Orlando Terranova που ακολουθήθηκε από τον Lucio Alvarez τερμάτισαν στην 5η και 6η θέσεις, στα Quad, ενώ στις μοτοσυκλέτες, ο Javier Pizzolito, άφησε επίσης πολύ καλές εντυπώσεις τερματίζοντας στην πρώτη δεκάδα. Και σίγουρα, ο Marcos Patronelli με την δεύτερη νίκη του στα Quad, που ανέβασε τους τίτλους της οικογένειας στους τέσσερις (άλλους δύο έχει ο Alejandro), είναι σίγουρα ένα ακόμη φαβορί.

Η Βολιβία, παίζει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Νότιας Αμερικής. Πλέον, η Βολιβία είναι ένας διάσημος τουριστικός προορισμός λόγω του γεωλογικού ενδιαφέροντος σημείων, αλλά και της μεγαλύτερης έκτασης με αλάτι στον κόσμο, Salar de Uyuni. Κάποιοι από τους αναβάτες του φετινού Dakar συμμετέχουν για να εξερευνήσουν αυτή την πλευρά της Βολιβίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Rally Dakar θα έχει παρουσία σε δύο χώρες την ίδια στιγμή!

Η Χιλή, με την έρημο Atacama, αλλά και τις οροσειρές των Άνδεων, θα προσφέρει μοναδικές στιγμές στους αναβάτες, κάτι που έχει κάνει και τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Οι Χιλιανοί, θα σταθούν παντού προκειμένου να θαυμάσουν τον “δικό” τους, Francisco Lopez, νικητή δέκα ειδικών διαδρομών, από τότε που το Dakar μετακόμισε στην Νότια Αμερική. Το 2013, ο “ Chaleco” βρέθηκε στην 2η θέση του αγώνα μέχρι την τελευταία μέρα, πριν χαθεί και τερματίσει τελικά 3ος στο Santiago. Οι υποστηρικτές του θέλουν να τον δουν στην πρώτη θέση φέτος, ενώ, τα μάτια θα στραφούν και στον νέο αναβάτη Quad, Ignacio Casale, ο οποίος πέρσι τερμάτισε 2ος, πίσω από τον Marcos Patronelli.

Οι ομάδες

Τρεις είναι οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες ομάδες που θα παλέψουν φέτος για τον τίτλο στο Dakar 2014. Μεγαλύτερη έκπληξη φυσικά αποτελεί η μεταγραφή του πέντε φορές πρωταθλητή, Cyril Despres, από την KTM στην Yamaha. Ο Γάλλος, πάνω σε μία Yamaha YZ450F Rally θα προσπαθήσει να κατακτήσει τον έκτο του τίτλο, με υποστηρικτή – βοηθό αναβάτη, τον Frans Verhoeven. Επίσης με Yamaha θα συμμετάσχουν για μία ακόμη φορά οι Olivier Pain και Michael Metge, με τον πρώτο να προηγείται για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου σκέλους του Dakar 2013.

H Honda συνεχίζει για δεύτερη φορά – μετά από 26 χρόνια απουσίας, με μία πολύ δυνατή ομάδα, αποτελούμενη από τους Sam Sunderland, Helder Rodriquez, Joan Barreda, Javier Pizzolito και τον πρωταθλητή Rally 2013, Paulo Goncalves. Οι αναβάτες θα βρεθούν πάνω σε μία ειδικά προετοιμασμένη Honda CRF 450 Rally, στην δεύτερη χρονιά παρουσίας της στον συγκεκριμένο αγώνα, έπειτα από μία δύσκολη χρονιά εξέλιξης που έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα πέρσι.

Δύσκολο έργο φαίνεται πως θα έχει φέτος η KTM, μιας και με την απουσία του φαβορύ, Despres, τα ηνία της ομάδας θα τραβήξει ο τρεις φορές πρωταθλητής, Marc Coma. Νέο μέλος στην ομάδα είναι ο Jordi Viladoms ο οποίος αποτέλεσε εργοστασιακός αναβάτης της KTM (2006 - 2010), και πλέον επιστρέφει και θα είναι βοηθός του Coma. Ο Viladoms παίρνει ουσιαστικά την θέση του αδικοχαμένου στο Baja 1000, Kurt Caselli, ο οποίος ήταν από τα φαβορί για το Dakar 2014. Έτεροι αναβάτες της ομάδας είναι ο Francisco Lopez που τερμάτισε 3ος πέρσι, και ο Ruben Farias.

Η Gas Gas θα συμμετάσχει με τους Gerrard Farres και Marc Guasch, η Sherco με τους Alain Duclos και Juan Pedrero, η Speedbrain με τους Alessandro Botturi και Paolo Ceci.
Φυσικά στις συμμετοχές συναντάμε τρανταχτά ονόματα που συμμετέχουν με ημιεργοστασιακές μοτοσυκλέτες, όπως οι Laia Sanz (Honda), Jullian Villarrubia, Alessandro Zanotti (TM), Henk Knuiman (KTM), Pal Anders Ullevalseter (KTM), Stefan Svitko (KTM), Jakub Przygonski (KTM), David Casteau (KTM).

Διαδρομές και χιλιομετρικές αποστάσεις

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε αναλυτικά τις διαδρομές κάθε ημέρας, με εκκίνηση και τερματισμό, χιλιομετρικές αποστάσεις συνδετικών τμημάτων αλλά και ειδικών διαδρομών, και φυσικά, τα σύνολα κάθε ημέρας αλλά και όλου του αγώνα.

Ημερομηνία Εκκίνηση Τερματισμό Άσφαλτος Ειδική διαδρομή Σύνολο
           
5/1/2014 Rosario San Luis 629 180 809
6/1/2014 San Luis San Rafael 365 359 724
7/1/2014 San Rafael San Juan 292 373 665
8/1/2014 San Juan Chilecito 210 353 563
9/1/2014 Chilecito Tucumán 384 527 911
10/1/2014 Tucumán Salta 64 400 464
11/1/2014 Rest day        
12/1/2014 Salta Salta/Uyuni 373 409 782
13/1/2014 Salta/Uyuni Calama 230 462 692
14/1/2014 Calama Iquique 29 422 451
15/1/2014 Iquique Antofagasta 58 631 689
16/1/2014 Antofagasta El Salvador 144 605 749
17/1/2014 El Salvador La Serena 349 350 699
18/1/2014 La Serena Valparaíso 378 157 535
      3506 5228 8734

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 11:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon