.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 08 Μαϊος 2024 07:36

Οδική Ομοσπονδία Ελλάδος - Ανάγκη λήψης μέτρων για τις παρασύρσεις πεζών

Με αφορμή δύο σοβαρά δυστυχήματα με παρασύρσεις πεζών μέσα σε αστική περιοχή καταγράφηκαν μέσα σε ένα 48ωρο, η Οδική Ομοσπονδία Ελλάδος προχώρησε στο ακόλουθο Δελτίο Τύπου.

Η Πολιτεία έχει τις δικές της ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβει. Το πρώτο θανατηφόρο τροχαίο με σημειώθηκε στην παραλιακή λεωφόρο (Λεωφόρος Κ. Καραμανλή) στο ύψος της Βούλας. Η 72χρονη γυναίκα που σκοτώθηκε παρασύρθηκε από μοτοσυκλετιστή ο οποίος και την εγκατέλειψε. Δευτερόλεπτα μετά τη χτύπησε και δεύτερος μοτοσυκλετιστής. Ένα 24ωρο νωρίτερα στην οδό Πειραιώς παρασύρθηκε πενταμελής οικογένεια και ένα 5χρονο παιδί μάχεται για την ζωή του.

Επισημαίνουμε και πάλι το γεγονός ότι οι πεζοί διασχίζουν μεγάλες λεωφόρους από άλλες θέσεις πλην των σχεδιασμένων διαβάσεων πεζών. Είναι θέμα έλλειψης σωστής συμπεριφοράς των πεζών στο δρόμο αλλά όχι μόνον. Οι ευθύνες είναι και της Πολιτείας.

Τι πρέπει να γίνει:

  1. Το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οφείλει να διοργανώσει μια μεγάλη καμπάνια για τη συμπεριφορά πεζών και οδηγών, ειδικά ως προς τη χρησιμοποίηση των διαβάσεων πεζών.
  2. Το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρέπει να δώσει την εντολή στις Περιφέρειες και στους Δήμους για τη συντήρηση των διαβάσεων στους δρόμους της αρμοδιότητάς τους (συνήθως κεντρικές αρτηρίες και μεγάλες λεωφόροι). Πρέπει να αποκλεισθεί, με εμπόδια στα πεζοδρόμια, η διέλευση πεζών από άλλα σημεία πλην των διαβάσεων — τα πεζοδρόμια είναι αρμοδιότητα των Δήμων.

Ακόμη αν κάποιες από τις αφύλακτες σήμερα διαβάσεις πεζών πληρούν τα κριτήρια, ας μετατραπούν σε σηματοδοτούμενες. Τέλος, αν απαιτείται, να προστεθούν και ορισμένες νέες διαβάσεις πεζών.

Για να υπάρξουν επιτέλους ουσιαστικά αποτελέσματα στην Οδική Ασφάλεια, ας δοθεί προτεραιότητα σε εφαρμοσμένες λύσεις, βραχυπρόθεσμες και αποτελεσματικές.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon