.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 12:42

Σταματάς στην ΛΕΑ με τη μοτοσυκλέτα; Φυλάκιση έως και 6 μήνες

Ακόμα μία... ακραία επέμβαση του "νόμου", με στόχο μια πολύ συγκεκριμένη συμπεριφορά των μοτοσυκλετών. Μήπως... δεν είναι και τόσο ακραία, σε δεύτερη ανάγνωση;

Όχι, σας καθησυχάζουμε από την αρχή: Η είδηση δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την Μαλαισία. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει, ότι είναι απίθανο να... μπουν ιδέες στους «φωτισμένους» νομοθέτες της Ευρώπης, που τόσο εχθρικοί είναι απέναντι στις μοτοσυκλέτες. Αλλά, ας επιστρέψουμε στο κυρίως θέμα. Στην Μαλαισία και, πιο συγκεκριμένα, στους  αυτοκινητόδρομους της εταιρείας Prolintas, προβλέπεται πλέον ποινή φυλάκισης έως και 6 μήνες, για «άσκοπη» χρήση της ΛΕΑ από μοτοσυκλετιστές.

Σε περισσότερη ανάλυση, η αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση της Prolintas στοχοθετεί μοτοσυκλετιστές που συνηθίζουν να σταματούν στην ΛΕΑ, κυρίως κάτω από γέφυρες, σε περίπτωση κακοκαιρίας. Επιπρόσθετα με την απειλή φυλάκισης, μπορεί να επιβληθεί και πρόστιμο 400 ευρώ, στον όποιο παραβάτη. Ο λόγος της επιβολής αυτής της ποινής; Φυσικά, το γεγονός ότι οι μοτοσυκλέτες, όπως και οποιοδήποτε άλλο όχημα σε τέτοιες συνθήκες, παρεμποδίζουν την ΛΕΑ και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Και θα λέγαμε εμείς: Κατανοητό το να θέλεις να αφήσεις ελεύθερη την ΛΕΑ σε κάθε περίπτωση, κάτι που βασίζεται και στην κοινή λογική, στην «ατομική ευθύνη», αν θέλετε, του κάθε αναβάτη μοτοσυκλέτας και οδηγού γενικότερα. Αλλά, και 6 μήνες φυλάκιση γιατί σταμάτησες και περιμένεις να κοπάσει η βροχή; Ακούγεται λίγο υπερβολικό... Και γιατί, θα συμπληρώσουμε, αφού η Μαλαισία χτυπιέται από ακραία καιρικά φαινόμενα και τροπικές καταιγίδες, δεν προβλέπεται κάποιος σκεπασμένος, χώρος στάθμευσης/αναμονής, με αποτέλεσμα οι αναβάτες να είναι στο έλεος του Θεού όταν πιάνει βροχή;

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, ότι δεν επιβεβαιώνεται ακριβώς, αν η εταιρεία εκμετάλλευσης έχει δικαιοδοσία να επιβάλλει τα εν λόγω πρόστιμα, ή αν θα συνεργάζεται με τοπικές αστυνομικές αρχές για τον λόγο αυτό -κάτι που ίσως είναι απαραίτητο νομικά. 

Φευ, στο ίδιο ακριβώς ζήτημα πάσχουμε και στην Ελλάδα: Θυμάστε, πέρα από τα οργανωμένα ΣΕΑ, να έχουμε σημείο στάθμευσης σε αυτοκινητόδρομο, με υπόστεγο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2023 12:48

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon