.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 09:45

Silkolene: Επίσκεψη σε έναν κολοσσό της λίπανσης

Κείμενο και φωτογραφίες του Νίκου Βιτσιλάκη

Η Silkolene είναι ένας κατασκευαστής λιπαντικών που ασχολείται μόνο με τη μοτοσυκλέτα, πιστός στη φιλοσοφία που υποστηρίζει ότι η εξειδίκευση βελτιώνει το είδος.

Όλοι θέλουμε το καλύτερο για τη μοτοσυκλέτα μας και ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της είναι ένα καλό λιπαντικό λάδι. Στην αρένα υπάρχουν πολλές εταιρείες με εξαιρετικά προϊόντα και η αγγλική φίρμα μας κάλεσε στις εγκαταστάσεις της στο Stoke-on-Trent για να μας δείξει τι σημαίνει αφοσίωση στους δύο τροχούς. Η πόλη είναι γνωστή στον πολύ κόσμο από την ποδοσφαιρική της ομάδα (Stoke City), κατοικείται από περίπου 260.000 ανθρώπους και βρίσκεται στην καρδιά της Βρετανίας, κάπου ανάμεσα σε Manchester και Birbingham. Από τον 17ο αιώνα ηγείται της βιομηχανικής ανάπτυξης στην Αγγλία και η Silkolene αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά της μέλη, καθώς μέσα από την έρευνα και την εξέλιξη έχει καταστεί σε έναν λίαν σημαντικό παράγοντα για την οικονομία της πόλης και της χώρας ευρύτερα. Η εταιρεία υπάγεται στον όμιλο της γερμανικής Fuchs και αυτό από μόνο του λέει πολλά, καθώς μιλάμε για έναν πραγματικό κολοσσό, που τυγχάνει ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος κατασκευαστής λιπαντικών στον κόσμο.

Σε περίπτωση που δεν το έχετε καταλάβει, προϊόντα της Fuchs συναντάμε σχεδόν παντού γύρω μας. Αν σκεφτείτε που υπάρχουν τριβές θα βρείτε και κάτι από την εν λόγω εταιρεία. Από τις βιομηχανικές εφαρμογές και την παραγωγή ενέργειας έως τις μετακινήσεις σε έδαφος, νερό και αέρα. Στον B’ Παγκ. Πόλεμο κατασκεύαζε λιπαντικά για κινητήρες αεροπλάνων (Spitfire, Hurricane, Lancaster) ενώ συνεργαζόταν επί πολλά χρόνια με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, συμμετέχοντας παράλληλα στην εξέλιξη του υπερηχητικού επιβατικού Concorde (το οποίο κοσμούσε για χρόνια το λογότυπό της Silkolene).

Η εμπλοκή με τη βιομηχανία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ξεκίνησε το 1982 και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η εταιρεία επικεντρώθηκε στην τεχνολογία συνθετικών λιπαντικών, συμπεριλαμβανομένων και εστέρων. Πέρα από την αεροδιαστημική μηχανική, η Silkolene εξειδικεύτηκε και στους κινητήρες μοτοσυκλετών και scooter συμμετέχοντας δυναμικά και στους αγώνες. Ξεκίνησε συνεργασία με τη Honda UK Motorcycle Race Team και επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό τον τομέα της Έρευνας και της Εξέλιξης (R&D) κατάφερε να καταστήσει τα προϊόντα της πρώτα σε πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα τα προϊόντα της κατασκευάζονται όχι μόνο στην Aγγλία, (Hanley, Stoke-on-Trent), αλλά και σε εργοστάσιά της σε Γερμανία, ΗΠΑ και Νοτιοανατολική Ασία. Η Fuchs Silkolene υποστηρίζει πολλά διαφορετικά αθλήματα και πρωταθλήματα σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SuperBike και SuperSport, το βρετανικό Πρωτάθλημα British SuperBikes, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motorcross, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Speedway, αλλά και το Isle of Man TT.

H “μητέρα” εταιρεία Fuchs έχει ιστορία που μας πηγαίνει πίσω στο 1931, όπου και έχουμε την ίδρυσή της από τον Rudolf Fuchs στο Mannheim της Γερμανίας. Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει, πολλές χώρες έχουν μπει στη λίστα της βιομηχανικής της δραστηριότητας, ενώ μιλώντας στην αμείλικτη γλώσσα των αριθμών το μεγάλο μπαμ έγινε το 2015, όταν και ο τζίρος της ξεπέρασε τα 2 δις. Το σημαντικό ωστόσο είναι η συνεχής εξέλιξη των προϊόντων της, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το 70% των πωλήσεων της εταιρείας έρχεται από προϊόντα που εξελίχθηκαν την τελευταία 5ετία. Στις μέρες μας, η Fuchs είναι ιδιοκτήτρια 58 διαφορετικών εταιρειών που ασχολούνται με προϊόντα λίπανσης κάθε μορφής. Οι 5 εξ αυτών βρίσκονται στη Γερμανία, 26 στην υπόλοιπη Ευρώπη, 20 σε Ασία/Αφρική και 7 σε Β. και Ν. Αμερική.

Η Fuchs με μια ματιά

silkolene reportaz bikeitgr 00032

  • Νο1 μεταξύ των ανεξάρτητων προμηθευτών λιπαντικών
  • 2,6 δισ. ευρώ πωλήσεις το 2018
  • 5.500 εργαζόμενοι
  • 58 εταιρείες παγκοσμίως
  • Πλήρης σειρά από περισσότερα σπό 10.000 λιπαντικά και εξειδικευμένα προϊόντα

Τι εστί Silkolene

silkolene reportaz bikeitgr 00037

Αφήνοντας το δάσος για να κοιτάξουμε το δέντρο, περνάμε από τη Fuchs στη Silkolene. Η γκάμα της 100% αγγλικής φίρμας παρέχει προϊόντα για οτιδήποτε σχετίζεται με την «υγεία» της «καλής» μας. Ενδεικτικά, είτε έχουμε να κάνουμε με δίχρονο, είτε με τετράχρονο κινητήρα, μπορούμε να βρούμε όχι μόνο το κατάλληλο λάδι για τον κινητήρα αλλά και για τα επιμέρους συστήματα, όπως οι αναρτήσεις, το κιβώτιο ταχυτήτων, το σύστημα ψύξης, μετάδοσης και πολλά άλλα. Όλη η γκάμα προϊόντων ξεπερνά τις πλέον αυστηρες προδιαγραφές των κατασκευαστών (API & JASO MA MA2), ενώ η σειρά προϊόντων τεχνολογίας XP είναι η μόνη που (εργαστηριακά αποδεδειγμένα) προσφέρει 3% αύξηση ιπποδύναμης, έως 18% μειωμένη κατανάλωση λαδιού και έως 11% εξοικονόμηση σε καύσιμο. Αναλογιζόμενοι την παρουσία της Silkolene και στις αγωνιστικές πίστες, όπου όλα δοκιμάζονται στον έσχατο βαθμό, εύκολα μπορούμε να πούμε πως η αγωνιστική τεχνογνωσία περνάει και στην καθημερινότητά μας με τον πλέον απλό τρόπο, δηλαδή τη συντήρηση. Και ποιος δεν θα ήθελε να έχει την επιλογή των καλύτερων στην καθημερινότητα του;

Η Silkolene UK είναι η πρώτη βρετανική εταιρεία λιπαντικών στην οποία απονεμήθηκε η πιστοποίηση BS5750, κάτι που αποτελεί τρανή απόδειξη για μια συνεχή βελτίωση της ποιότητας και των υπηρεσιών της. Με τα χρόνια, η εταιρεία συνέχισε να συλλέγει και να αποκτά αναγνωρισμένα βραβεία και εγκρίσεις, όπως: IATF 16949:2016, ISO 9001:2015, AS/EN 9100:2016, OHSAS 18001, SC 21, ISO 14001:2015, GMP, ISO 50001

Η ιστορία της Silkolene

silkolene reportaz bikeitgr 00001

1908 - Η εταιρεία Dalton and Company Limited ξεκινά τη δραστηριότητά της στην περιοχή Belper (Derbyshire) με την παραγωγή λιπαντικών για κινητήρες. Ήταν η εποχή όπου οχήματα με μηχανικά σύνολα εσωτερικής καύσης ξεκίνησαν να αντικαθιστούν τα παραδοσιακά ιππήλατα.

1962 - Το πρώτο βρετανικό εργοστάσιο που ξεκινά την παραγωγή φαρμακευτικών και καλλυντικών ποιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1982 - Πλήρης ενασχόληση με τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, εισάγοντας εξειδικευμένα πρόσθετα και λάδια συνθετικής μορφής που έκαναν την εταιρεία να ξεχωρίσει στις πιο απαιτητικές συνθήκες λίπανσης.

1990 – Η Dalton and Company Limited μετονομάζεται επίσημα σε Silkolene Lubricants Plc.

1996 - Η νέα εταιρεία ενσωματώνεται στη Fuchs Lubricants UK, καθιστώντας την σαν τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό λιπαντικών παγκοσμίως. Η Silkolene έχει εξελιχθεί σε μια πραγματικά παγκόσμια μάρκα με πολυετή εμπειρία και τώρα τα προϊόντα της διατίθενται σε περισσότερες από 50 χώρες. Τα Premium προϊόντα της είναι εστιασμένα 100% στη μοτοσυκλέτα και παράγονται χρησιμοποιώντας όλη τη σύγχρονη διαθέσιμη τεχνολογία σε πρόσθετα και συνθετικά λιπαντικά. Με την τεράστια εξέλιξή της καταφέρνει να καθιερωθεί στη συνείδηση του μοτοσυκλετιστή, προσφέροντάς του την καλύτερη δυνατή απόδοση και προστασία. Η γκάμα της καλύπτει κάθε είδους ανάγκη και κάθε τύπο μοτοσυκλέτας, με τη μεγάλη αναγνώριση να έρχεται μέσα από την επιλογή της από πολλές αγωνιστικές ομάδες πρωταθληματικού χαρακτήρα.

2019 – Τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται από επαγγελματικές αγωνιστικές ομάδες των MotoGP, WSBK, BSB, International Speedway, Motocross, Karting.

Τεχνολογία στο έπακρο

silkolene reportaz bikeitgr 00021

Οι εγκαταστάσεις της Silkolene έχουν έκταση 89.000τμ, απασχολούν 350 μόνιμους εργαζόμενους και βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στην πόλη, αλλά -από τις συζητήσεις που κάναμε με τους ντόπιους- αυτό δεν ενοχλεί κανέναν. Δεν είναι θέμα θέσεων εργασίας που επιφέρουν ανοχή, είναι ξεκάθαρη η υπερηφάνεια των κατοίκων για την “εταιρεία τους”. Σαν κλασσικό εργοστάσιο με ιστορία, τα -άψογα συντηρημένα- κτίρια ποικίλουν κατασκευαστικά και σχηματικά, καταφέρνοντας να συνυπάρχουν σε πλήρη αρμονία. Tα χρέη της ξενάγησης ανέλαβε ένας 40ρης Ολλανδός PR, ο συμπαθέστατος και απόλυτα ενημερωμένος -όπως αποδείχθηκε στο τέλος της ημέρας- Joost Van Genderen, ξεκινώντας από τα διοικητικά τμήματα, κατόπιν στα παραγωγικά, στο “πακετάρισμα” και, τέλος, στα αμέτρητα εργαστήρια (R&D, Quality Control Analysis, Customer Service Samples Analysis, Τριβολογία). Εργαστήριο που μετράει τη ρευστότητα ενός λιπαντικού μετά από συγκεκριμένη χρήση, εργαστήριο όπου πειραματίζονται φοιτητές(!) για την πρακτική τους εργασία, εργαστήριο για ότι μπορείτε να φανταστείτε σε μια εταιρεία με ετήσια παραγωγή 120.000 τόνων σε λιπαντικά και συντηρητικά προϊόντα.

Οι αυτοματισμοί είναι αυτοί που εντυπωσιάζουν σε πρώτη φάση, ρομπότ 4-Axis τελευταίας τεχνολογίας φροντίζουν για μια αλάνθαστη, ταχεία και σίγουρη εργασία. Σε σχετική μας ερώτηση, μπορούν και εκτελούν ταυτόχρονα έως και 15 διαφορετικές “εντολές”, με τον ανθρώπινο παράγοντα να μένει σε θέση παρατηρητή. Περισσότεροι από 40 χημικοί με εκτεταμένες τεχνολογίες και γνώσεις εφαρμογών έρχονται σε τακτικές επαφές με διάφορους κατασκευαστές, φορείς του κλάδου και προμηθευτές εξαρτημάτων, έτσι ώστε από κοινού να εντοπίζουν και να αντιλαμβάνονται όλες τις ανάγκες των μοτοσυκλετιστών.

silkolene reportaz bikeitgr 00015

Μελετώντας τον ανταγωνισμό, συλλέγοντας πληροφόρηση από απλούς μηχανικούς έως και εργοστασιακές αγωνιστικές ομάδες, αποσύρονται στα εργαστήρια και με τον state-of-the-art εξοπλισμό που έχουν στη διάθεσή τους φροντίζουν για το αύριο. Δεν είναι τυχαίο που η Honda, ο Νο1 κατασκευαστής στον κόσμο, εμπιστεύεται τη Silkolene για την παραγωγή των λιπαντικών της! Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με πολλές αγωνιστικές ομάδες, ακόμα και του MotoGP!

Στην Ελλάδα τα προϊόντα μοτοσυκλέτας, ATV και scooter διανέμονται από τη Mototrend SA, γνωστή στο χώρο από την αντιπροσώπευση εταιρειών όπως οι Kymco, Voge και Gemini.

Μπορείτε να δείτε όλη τη διαθέσιμη γκάμα προϊόντων της Silkolene ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon