.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 12 Μαϊος 2021 12:34

Colonial Pipeline: Πρωτοφανής κυβερνοεπίθεση κλείνει αγωγό και οδηγεί σε έλλειψη καυσίμων στις Η.Π.Α.!

Μια πρωτοφανής κυβερνοεπίθεση, «κλείδωσε» το ψηφιοποιημένο σύστημα του «Colonial Pipeline», του μεγαλύτερου αγωγού διυλισμένου πετρελαίου στις Η.Π.Α., με τους hacker να απαιτούν υπέρογκα λύτρα. Η εταιρεία έκοψε τη ροή του αγωγού, οι καταναλωτές πανικοβλήθηκαν, και τώρα τα βενζινάδικα αδειάζουν το ένα μετά το άλλο!

Ο «Αποικιακός Αγωγός», όπως μεταφράζεται ο «Colonial Pipeline» έχει μήκος 8.850 χιλιόμετρα, είναι ο μεγαλύτερος αγωγός προϊόντων διύλισης πετρελαίου στη Βόρεια Αμερική, ενώ μπορεί να μεταφέρει ποσότητα ίση με 3 εκατομμύρια βαρέλια καυσίμων σε ημερήσια βάση μεταξύ των διυλιστηρίων στον κόλπο του Μεξικού ως τις βορειοανατολικές ΗΠΑ και την περιοχή της Νέας Υόρκης.

Σε ποσοστιαίο νούμερο ο «Colonial Pipeline» μεταφέρει το 45% όλων των καυσίμων που καταναλώνονται στις ανατολικές ακτές των Η.Π.Α..

Στις 7 Μαΐου 2021, η επαγγελματική ομάδα εκβιαστών hacker DarkSide, με πιθανή ρώσικη προέλευση, «κλείδωσε» με λογισμικό ransomware το πλήρως ψηφιοποιημένο σύστημα του αγωγού, απαιτώντας υπέρογκα λύτρα από την διαχειρίστρια εταιρεία.

Η εταιρεία έκλεισε η ίδια προληπτικά την παροχή του αγωγού, φοβούμενη πως οι hackers θα προχωρούσαν σε επιπλέον επιθέσεις σε μέρη του αγωγού.

Στο άκουσμα της είδησης για την κυβερνοεπίθεση, οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στις ανατολικές ακτές των Η.Π.Α. έσπευσαν να γεμίσουν ρεζερβουάρ και μπιτόνια, με αποτέλεσμα την Τρίτη 11/5 το βράδυ το 30% των βενζινάδικων να μείνουν από βενζίνη.

Λογικό ήταν οι τιμές των καυσίμων να εκτιναχθούν στα ύψη, στο ψηλότερο επίπεδο από το 2014, ενώ από τις 9/5 ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden έχει κηρύξει τις ανατολικές ακτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πέρα από τους οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών όμως, προβλήματα έχουν και οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες άλλαξαν δρομολόγια, προσθέτοντας στάσεις σε επιπλέον αεροδρόμια για ανεφοδιασμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η DarkSide εξέδωσε και… ανακοίνωση για το γεγονός, απολογούμενη εν μέρει για τις συνέπειες, αναφέροντας πως «στόχος μας είναι να βγάλουμε λεφτά (σσ. μέσω εκβιασμού), όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα για την κοινωνία»!

Η εταιρεία του αγωγού εργάζεται σκληρά για το ξεκλείδωμα των συστημάτων της, ώστε να ανοίξει και πάλι τη ροή του αγωγού, ενώ η επίθεση δείχνει ξεκάθαρα το πόσο ευάλωτες έχουν γίνει οι ψηφιοποιημένες υποδομές σε επιθέσεις hackers. 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon