.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 14:18

Harley-Davidson - Ξαφνικός έξτρα φόρος-σοκ 50% στην Ε.Ε. - Εμπορικός πόλεμος Η.Π.Α.-Ευρώπης προ των πυλών!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως από τον Ιούνιο του 2021 αυξάνει θεαματικά τον φόρο εισαγωγής στις μοτοσυκλέτες της Harley-Davidson στο 56%, ανεξαρτήτως τη χώρα παραγωγής τους, με την HD να ανακοινώνει πως θα πολεμήσει την απόφαση με νομικά μέσα.

Από το 20219, σε συμφωνία με την Ε.Ε., η Harley-Davidson προμηθεύει τους dealer της στην Ευρώπη με συγκεκριμένες μοτοσυκλέτες που έχουν παραχθεί στα διεθνή εργοστάσια της (σσ. εκτός Ευρώπης και Η.Π.Α., βλ. Ταϊλάνδη), με φόρο BOI (Binding Origin Information) 6%.

Τώρα, το Βέλγιο ανακοίνωσε στην Harley-Davidson, ότι ανακαλεί την συγκεκριμένη συμφωνία από τις 19 Απριλίου 2021, κάτι που σημαίνει πως από τον Ιούνιο του ίδιου έτους όλα τα προϊόντα της Harley-Davidson ανεξαρτήτως από τη χώρα παραγωγής τους, θα φορολογούνται με 56% φόρο εισαγωγής στην Ε.Ε.!

Παράλληλα, οι μοτοσυκλέτες της Harley-Davidson που έχουν κατασκευαστεί στις Η.Π.Α. και φορολογούνταν με 31% συνολικό φόρο εισαγωγής, θα φορολογούνται πλέον και αυτές με 56% συνολικό φόρο εισαγωγής από την 1η Ιουνίου 2021!

Την ίδια ώρα, αναφέρει η Harley-Davidson σε δελτίο τύπου της, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με σημαντικά χαμηλότερη φορολογία που κυμαίνεται από 1,2% για τις μοτοσυκλέτες μέχρι 800 κ.εκ., έως 2,4% για μοτοσυκλέτες άνω των 800 κ.εκ. και με 2,5% για τα αυτοκίνητα.

Ο Jochen Zeitz, Διευθυντής, Πρόεδρος και CEO της Harley-Davidson δήλωσε: "Αυτή είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, υπογραμμίζοντας την πραγματική ζημιά ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου στους μετόχους μας και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού. Ο πιθανός αντίκτυπος αυτής της απόφασης στην παραγωγή, στη λειτουργία μας και στην δυνατότητα μας να είμαστε ανταγωνιστικοί στην Ε.Ε. είναι σημαντικός. Η επιβολή ενός φόρου εισαγωγής σε όλες τις μοτοσυκλέτες της Harley-Davidson αντιτίθεται σε όλες τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, και αν εφαρμοστούν, αυτοί οι έξτρα φόροι θα φέρουν τα προϊόντα μας σε μια στοχευμένη μειονεκτική ανταγωνιστική θέση απέναντι στα προϊόντα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας.»

Θυμίζουμε πως ο ACEM και η FEMA είχαν δηλώσει αντίθετοι στην έξτρα φορολόγηση των αμερικανικών εταιρειών μοτοσυκλέτας, ως αντίποινα στον εμπορικό πόλεμο που είχε ξεκινήσει μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. επί προεδρίας Donald Trump, όμως από ότι φαίνεται δεν εισακούστηκαν.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, καθώς δεν είναι απίθανο τώρα οι Η.Π.Α. να εφαρμόσουν με τη σειρά τους αυξημένη φορολογία στις ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες, και ο εμπορικός πόλεμος να ανάψει για τα καλά.

Μακάρι να επικρατήσει η ψυχραιμία, και να αποφευχθεί ο παραπάνω εμπορικός πόλεμος, καθώς πέρα από τα εργοστάσια, θα την πληρώσουν τόσο οι εργαζόμενοι σε αυτά, όσο και οι καταναλωτές, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις Η.Π.Α..

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 16:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon