.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 12:27

Εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα - Επένδυση 100 εκατ. ευρώ!

Μια αξιοσημείωτη εξέλιξη για τον ελληνικό χώρο είχαμε στον χώρο της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς ανακοινώθηκε η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, από τη γερμανική εταριεία Next.e.GO! Πρόκειται για μια επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ, με 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ το εργοστάσιο θα έχει δυνατότητα παραγωγής έως 30.000 αυτοκινήτων σε ετήσια βάση.

Μπορεί το ΒΙΚΕΙΤ να ασχολείται αποκλειστικά με τον χώρο του δικύκλου, δεν μπορούμε όμως να μην αναφερθούμε σε μια τέτοια ιστορική είδηση για τον ελληνικό χώρο. 

Η Next.e.GO Mobile SE ιδρύθηκε το 2015 από τον Dr. Günther Schuh, ενώ σήμερα απασχολεί 450-500 εργαζομένους.

Ειδικότητα της Next.e.GO είναι τα ποιοτικά αστικά ηλεκτρικά οχήματα, όπως ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά λεωφορεία και ηλεκτρικά καρτ. Θα δούμε άραγε την Next.e.GO να παράγει και ηλεκτρικά δίκυκλα στην Ελλάδα στο μέλλον; Το ελπίζουμε.

Η εταιρεία αξιοποιεί το μοναδικό δίκτυο ερευνητικών εγκαταστάσεων και περισσότερες από 400 εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται στο RWTH Aachen Campus του ομώνυμου Πανεπιστημίου στη Γερμανία.

Από το 2018, η Next.e.GO Mobile SE αναπτύσσει και παράγει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο e.GO Life στη βιομηχανική περιοχή Aachen Rothe Erde.

Η εταιρεία είναι η μόνη ανεξάρτητη παραγωγός αυθεντικού γερμανικού εξοπλισμού (Original Equipment Manufacturer) τετρακίνητων ηλεκτρικών οχημάτων.

Η επένδυση στην Ελλάδα

Η επένδυση αφορά στην εγκατάσταση βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης στη φάση εκκίνησης εκτιμάται στο ποσό των 100 εκατ. Ευρώ. Προβλέπεται να δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο και 5.500 έμμεσες στο ευρύτερο υποστηρικτικό της επένδυσης οικοσύστημα.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο.

Προβλέπεται επίσης, η ίδρυση Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.

Το έργο έχει τη δυναμική να αναδείξει την Ελλάδα στην διεθνή αγορά ως ένα από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά κράτη στην ηλεκτροκίνηση μέσω της δημιουργίας εγχώριας παραγωγικής ικανότητας.

Παράλληλα προβλέπεται η ανάπτυξη ισχυρού τοπικού δικτύου προμηθευτών για τις παραγωγικές ανάγκες της εργοστασιακής μονάδας. Συγκεκριμένα στα πεδία των μεταλλικών εξαρτημάτων, του αλουμινίου, των υφασμάτων και του εσωτερικού μέρους των οχημάτων, των κρυστάλλων, κ.α.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν μια «κατ’ αρχήν συνεργασία» και, ως εκ τούτου, έχουν προγραμματίσει τη συγκρότηση ομάδας εργασίας προκειμένου να καταγραφεί το ακριβές πλαίσιο αλλά και οι προϋποθέσεις υλοποίησης μιας μεγάλης επένδυσης της Γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα.

Η εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της.

Η Enterprise Greece υπέγραψε “Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας” με την Next.e.GO SE, η οποία θέτει τις βάσεις για την υλοποίηση στρατηγικής, για την εθνική οικονομία, επένδυσης πλήρους κλίμακας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 12:46

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon