.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου 2019 14:34

Ρεπορτάζ - Μείωση Φ.Π.Α. στα κράνη και από πότε ισχύει

Από τις 12 Δεκεμβρίου έχει ψηφιστεί ο νόμος για τη νέα φορολόγηση των κρανών με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, έναντι 24% που ίσχυε έως τότε.

Αυτό ουσιαστικά είναι κάτι που θα φέρει αλλαγές και μειώσεις στις τιμές των κρανών στην χώρα μας, αλλά και μία αναστάτωση σχετικά με το ποσοστό μείωσης, καθώς και από πότε αυτό θα ισχύσει.

Ουσιαστικά, τα προϊόντα που έχουν ήδη εισαχθεί με φόρο 24% δε θα μπορούν να πουληθούν με φόρο 13%, γιατί αυτή τη διαφορά του φόρου θα πρέπει να την πληρώσει ή απορροφήσει ο εισαγωγέας ή το κατάστημα.

Σε έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε πως ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει θέσει σε ισχύ το μέτρο που έχει ήδη ψηφιστεί, οπότε κάποιο κατάστημα ή εισαγωγέας, δε μπορεί ακόμη να τιμολογήσει με 13% γιατί πολύ απλά είναι παράνομο!

Περιμένοντας να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, μάθαμε και πόση θα είναι η διαφορά στην τιμή ενός κράνους: Το ποσοστό μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 8.9% επί της αναγραφόμενης τιμής, το οποίο προκύπτει από την διαφορά του 24% με την νέα φορολόγηση, 13%.

Για παράδειγμα, ένα κράνος που κάνει 100 ευρώ επιβαρύνεται σήμερα με 24 ευρώ ΦΠΑ (24%), οπότε στο σύνολο πληρώνουμε 124. Με αλλαγή του συντελεστή, το ίδιο κράνος θα φορτωθεί με 13 ευρώ ΦΠΑ (13%), οπότε θα το αγοράσουμε 113. Η διαφορά που προκύπτει στο ταμείο είναι 124-113=11 ευρώ φτηνότερα. Αυτά τα 11 ευρώ ως προς την αρχική τιμή των 124 μεταφράζονται σε μείωση 8.9% στην τσέπη μας.

Tώρα μη μας ρωτήσετε ποιοι έμποροι θα εφαρμόσουν τις νέες τιμές με τη μείωση του Φ.Π.Α. και πότε, γιατί αυτό πραγματικά είναι κάτι που μπορεί να ελέγξει κάποιος μόνο αν γνωρίζει τις προηγούμενες τιμές σε προϊόντα που τον ενδιαφέρουν και δει αργότερα τις νέες τιμές.

Εν αναμονή της εφαρμογής του μέτρου λοιπόν…

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon