.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 14:07

Ρεπορτάζ: Εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης - Υποχώρηση ολοταχώς από ΥΜΕ και Σπίρτζη!

Του Κώστα Γκαζή

Στις 7 Ιουνίου, το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε πως αίρεται η εναλλαγή των εκπαιδευτών στις εξετάσεις, για να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, ικανοποιώντας έτσι ένα βασικό αίτημα των εκπαιδευτών, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανέναρξη των εξετάσεων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας. Όμως, η ύπαρξη ενός ακόμα ακανθώδους ζητήματος συνεχίζει να εμποδίζει την επιστροφή των εξετάσεων στην πλήρη κανονικότητα.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η στιγμή που ο Υπουργός Μεταφορών επέλεξε να ακυρώσει την εναλλαγή εκπαιδευτών στις εξετάσεις οδήγησης, καθώς μέχρι πρότινος ο κ. Σπίρτζης έδειχνε αμετακίνητος στις θέσεις του. Τι άλλαξε; Μήπως η μεγάλη πιθανότητα της εναλλαγής κυβέρνησης (αντί των εκπαιδευτών) και η προσπάθεια για αποφυγή ευθυνών από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει, μέτρα που ως επίσημο στόχο είχαν τη διαφάνεια, αλλά οδήγησαν σε μεγαλύτερη διαπλοκή; Είναι τουλάχιστον ύποπτο το γεγονός πως η αλλαγή πλεύσης του Υπουργείου έγινε 3 μέρες πριν ο Πρωθυπουργός επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής, και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών.

Όπως και να έχει, όποιοι και να είναι οι λόγοι του μέχρι πρότινος άκαμπτου και υπερόπτη Υπουργού που μέχρι πριν λίγο δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί της «κάθαρσης», στο παρά πέντε πριν τις εκλογές, η εναλλαγή εκπαιδευτών ακυρώθηκε.

Θυμίζουμε πως το εν λόγω μέτρο είχε στόχο να βρίσκονται διαφορετικοί εκπαιδευτές δίπλα στους εξεταζόμενους κατά τη διάρκεια των πρακτικών εξετάσεων, ώστε να αποφεύγεται ο χρηματισμός.

Πολύ λογικά οι εκπαιδευτές αντιδρούσαν στο να δώσουν το εκπαιδευτικό τους όχημα στα χέρια άλλων, τόσο από πλευράς ασφαλούς διεξαγωγής των εξετάσεων και διασφάλισης της περιουσίας τους, όσο και από νομοθετικής πλευράς, καθώς ο νόμος περί αθέμιτου ανταγωνισμού δεν προβλέπει να βρίσκεται στο τιμόνι άλλος επαγγελματίας και να παράγει έργο αντί του νόμιμου εκπαιδευτή-ιδιοκτήτη του οχήματος.

Ας δούμε το δελτίο τύπου του Υπουργείου Μεταφορών που ανακοινώνει το πισωγύρισμα μαζί με την παράταση ισχύος διπλωμάτων για τους υποψηφίους άνω των 74 ετών, ενώ συνεχίζει να κατηγορεί τους Εκπαιδευτές ως μοναδικού υπαίτιους για τη συνέχιση της μη διεξαγωγής εξετάσεων σε κάποιες περιφέρειες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΜΕ 7/6/2019

«Παράταση ισχύος διπλωμάτων για πολίτες άνω των 74 ετών Αίρεται η εναλλαγή εκπαιδευτών λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού

Mε νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε σήμερα από το ΥΠ.Υ.ΜΕ. δίνεται 5μηνη παράταση ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 74 έτος της ηλικίας τους και έχουν κάνει αίτηση επανεξέτασης έως 31 Ιουλίου 2019. Η παράταση ισχύει από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, ενώ ταυτόχρονα χορηγείται σχετική βεβαίωση σε όσους εξετάζονται επιτυχώς μέχρι να λάβουν το ανανεωμένο δίπλωμα. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση των Δ/σεων Μεταφορών των Περιφερειών, οι οποίες έχουν την ευθύνη διεξαγωγής των εξετάσεων και η διευκόλυνση των πολιτών.

Να υπενθυμίσουμε πως η συμφόρηση έχει προκληθεί από την αναίτια αποχή της Ομοσπονδίας των εξεταστών έως τον Μάρτιο, καθώς έχουν καταβληθεί όλα τα δεδουλευμένα και έχει παραταθεί η θητεία τους στο μεταβατικό στάδιο έως τον Οκτώβριο του 2019.

Επίσης με τη νομοθετική ρύθμιση αίρεται η εναλλαγή των εκπαιδευτών των σχολών κατά το στάδιο εξέτασης του συνόλου των υποψήφιων οδηγών και επανεξεταζόμενων οδηγών προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των εκπαιδευτών σε βάρος των εξεταζόμενων, τα οποία παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του μέτρου.

Η ρύθμιση αυτή αφορά τη μεταβατική περίοδο την οποία διανύουμε, καθώς στην οριστική εφαρμογή, η εκπαίδευση των εξεταστών – εργαζομένων των Περιφερειών του ειδικού σώματος που συγκροτείται και η ύπαρξη καμερών θα ολοκληρώσει την εφαρμογή του νέου συστήματος που καθιερώνει τη διαφάνεια.

Nα ενημερώσουμε πως στις Περιφερειακές Ενότητες που δεν πραγματοποιούνται εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, αυτό οφείλεται στη μη προσέλευση των εκπαιδευτών της περιοχής για την κατάθεση των αιτήσεων των μαθητών τους, προκειμένου να προγραμματιστούν οι εξετάσεις τους.»

Είναι όντως όπως τα λέει το ΥΜΕ; Ευθύνονται οι εκπαιδευτές για τη μη διεξαγωγή εξετάσεων σε κάποιες περιφέρειες; Ποιο είναι το ζήτημα;

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για την στροφή του ΥΜΕ στο θέμα της εναλλαγής εκπαιδευτών στις εξετάσεις. Ας δούμε τι λέει το δελτίο τύπου της ΠΟΕΟ για την αλλαγή πλεύσης του Υπουργού.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, 7/6/2019

«Κατόπιν αγώνων πολλών μηνών και συνεχών πιέσεων που άσκησε η Ομοσπονδία μας προς το Υπουργείο Εργασίας όσον αφορά στο θέμα της εργασιακής σχέσης που είχε προκύψει λόγω της ευθείας αντίθεσης του ν. 4599/2019 με την υφιστάμενη εργασιακή νομοθεσία, οι κόποι και οι αγώνες μας έφεραν καρπούς.

Ήτοι σήμερα, την τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων, λόγω των επερχόμενων εκλογών, ο Υπουργός του ΥΜΕ, κατάλαβε ότι πλέον φορτώνει με βαριά πρόστιμα τους εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών λόγω της εναλλαγής του παριστάμενου εκπαιδευτή στις πρακτικές εξετάσεις και αποφάσισε να καταργήσει τις επίμαχες παραγράφους του ν. 4599/2019.

Είναι η μεγαλύτερη δικαίωση του Κλάδου μας. Έπρεπε να περάσουν τόσοι μήνες χωρίς δουλειά και οικονομική εξαθλίωση του Κλάδου μας, για να καταλήξει την τελευταία μέρα διοίκησής του να αρχίσει να γκρεμίζει το -ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ- ν.4599/19 τον οποίο ψήφισε βασιζόμενος σε ψευδή πληροφόρηση του Ελληνικού λαού ότι ο εκπαιδευτής ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας με το θέμα της Οδικής Ασφάλειας.

Λυπούμαστε που δεν πρόλαβε να κατανοήσει και τις υπόλοιπες αστοχίες και κενά του νόμου και να τροποποιήσει και άλλες διατάξεις που είναι εις βάρος των διοικουμένων, ήτοι την διάταξη που αναγκάζει τους υποψηφίους να εφοδιαστούν με ένα κοστοβόρο ασφαλιστήριο συμβόλαιο προκειμένου να έχουν την τυπική προϋπόθεση να συμμετέχουν στις πρακτικές εξετάσεις.

Δυστυχώς, με την παρούσα νομοθεσία δυνάμει του ν. 4599/2019, ο εκπαιδευτής φέρει όλη την ευθύνη ενός ατυχήματος, ο υποψήφιος γίνεται φτωχότερος και η ασφαλιστική πλουσιότερη.

Υποσχόμαστε ως ΔΣ της ΠΟΕΟ ότι θα συνεχίσουμε τους συνδικαλιστικούς μας αγώνες προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ποιότητα και τον σεβασμό που αρμόζει στο επάγγελμα μας.

Πρωταρχικός και κύριος σκοπός μας είναι η πλήρης αποκατάσταση της ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΑΣ»

Την ίδια στιγμή η ΠΟΕΟ τονίζει πως εκκρεμεί ένα ακόμα ακανθώδες ζήτημα, για την νόμιμη διεξαγωγή εξετάσεων οδήγησης.

Μιλάμε για την εύρεση των κατάλληλων χώρων διεξαγωγής εξετάσεων όπως απαιτείται από τη νομοθεσία. Η τελευταία κάνει λόγο για ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή πίστες εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών, ή οδούς που επιλέγονται από τις οικείες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών στις οποίες επιβάλλονται περιορισμοί ή απαγόρευση κυκλοφορίας των υπόλοιπων οχημάτων κατά τη διάρκεια διενέργειας των ειδικών δοκιμασιών.

Επειδή οι ανωτέρω χώροι σε πολλές περιφερειακές ενότητες της χώρας δεν έχουν βρεθεί, ή επειδή οι δρόμοι δεν κλείνουν με τον επίσημο τρόπο για τις εξετάσεις, αυτή την ώρα διεξάγονται μεν εξετάσεις από κάποιες περιφέρειες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις με παράνομο τρόπο.

Μάλιστα σε πολλές Περιφέρειες δεν έχει εκδοθεί απόφαση Περιφερειάρχη με την οποία να χαρακτηρίζει και να ορίζει κάποιες περιοχές ως «ελεγχόμενους χώρους» προκειμένου να μπορούν να γίνουν εξετάσεις όπως ο νόμος ορίζει, αντιθέτως αυθαίρετα διεξάγονται εξετάσεις σε περιοχές που αυθαίρετα κλείνουν τους δρόμους με κορδέλες. Αυτό δε γίνεται για να μην υπάρχει κανένα έγγραφο με υπογραφή που να δεσμεύει τον υπογράφοντα και να αποδοθούν ευθύνες σε τυχόν ατύχημα.

Ας δούμε τι λέει η ΠΟΕΟ στην παρακάτω ανακοίνωση της με αποδέκτες τους Περιφερειάρχες της χώρας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης της 7/6/2019

ΘΕΜΑ : ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν. 4599/2019 ΜΕΤΑ ΤΗΝ 5η ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 2019

«ΠΡΟΣ: Περιφέρειες της Ελλάδος

ΚΟΙΝ. :1) Περιφερειάρχες Ελλάδος

Σας εφιστούμε την προσοχή!!!

Από τις 05-06-2019, και μετά ξεκινάει το τρίτο μεταβατικό στάδιο του νόμου 4599/2019. Σε διάφορες Διευθύνσεις Μεταφορών των Περιφερειών της Ελλάδος διεξήγαγαν πρακτικές εξετάσεις παρά τον νόμο.

Ειδικότερα διεξήχθησαν πρακτικές εξετάσεις οι οποίες δεν ήταν σύννομες σύμφωνα με το τρίτο μεταβατικό στάδιο που προβλέπει ο νόμος 4599/2019. Όπως αναφέρεται στην εν λόγω νομοθεσία:

«Τρεις (3) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος έως και την εφαρμογή της εποπτείας στο μεταβατικό στάδιο, το έργο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών διενεργείται ως εξής:

αα) η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς διενεργείται σε δύο στάδια σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 4. Οι ειδικές δοκιμασίες της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς διενεργούνται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή σε πίστες εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών, ή σε οδούς που επιλέγονται από τις οικείες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών. Στις ανωτέρω οδούς επιβάλλονται περιορισμοί ή απαγόρευση κυκλοφορίας των υπόλοιπων οχημάτων κατά τη διάρκεια διενέργειας των ειδικών δοκιμασιών, σύμφωνα με το άρθρο 52 του ν. 2696/1999 (Α΄57),»

Πολλές όμως Διευθύνσεις Μεταφορών, προγραμμάτισαν και διενήργησαν πρακτικές εξετάσεις εντελώς παράνομα, δεδομένου ότι τέτοιοι ελεγχόμενοι χώροι σήμερα δεν υφίστανται.

Οι προϊστάμενοι κάποιων Διευθύνσεων αυθαίρετα και χωρίς να έχουν έγγραφη συναίνεση της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, για τυχόν χαρακτηρισμό ελεγχόμενων χώρων επέτρεψαν την διεξαγωγή των πρακτικών εξετάσεων.

Να τονισθεί δε, ότι είναι απαραίτητο και προβλέπεται από τον νόμο η διεξαγωγή του πρώτου σταδίου της εξέτασης σε ελεγχόμενο χώρο, διότι ο εκπαιδευόμενος πραγματοποιεί μόνος τους ελιγμούς με όχημα ιδιοκτησίας της Σχολής Οδηγών και σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος με τυχόν τραυματισμό ευθύνη κατέχει και ο ιδιοκτήτης του οχήματος, πόσο μάλλον δε όταν ο οδηγός - υποψήφιος δεν είναι κάτοχος άδειας οδήγησης.

Συνέπεια των ανωτέρω και της παράνομης ενέργειας των Διευθύνσεων που παρά τον νόμο διεξάγουν πρακτικές εξετάσεις είναι ότι:

• Οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων που διεξάγουν παρά τον νόμο πρακτικές εξετάσεις διαπράττουν παράβαση διότι ΔΕΝ εφαρμόζουν την ισχύουσα νομοθεσία, ήτοι τον ν. 4599/2019.
• Οι αυθαίρετες ενέργειες των Διευθύνσεων δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των συναδέλφων, διότι άλλες Σχολές Οδηγών διεξάγουν εξετάσεις και άλλες Σχολές Οδηγών όχι, ως εκ τούτου οι μισές Σχολές Οδηγών αδυνατούν να εργαστούν ενώ οι υπόλοιπες διεξάγουν παράνομες μεν εξετάσεις όμως εξυπηρετούν τους πελάτες τους.
• Απότοκος δε όλων των ανωτέρω αποτελεί και η δυσφήμηση των συναδέλφων που δεν μπορούν να διεξάγουν πρακτικές εξετάσεις, διότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
• Τέλος το σημαντικότερο πρόβλημα όλων είναι τα διαφυγόντα κέρδη των εκπαιδευτών που δεν μπορούν να διεξάγουν πρακτικές εξετάσεις διότι έχουν την «ατυχία» να εδρεύουν σε περιοχή αρμοδιότητας Διεύθυνσης Μεταφορών η οποία «αποφάσισε» να είναι σύννομη.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω είναι προφανές ότι πρέπει να επιληφθείτε της κατάστασης. Η ΠΟΕΟ οφείλει να προστατέψει στο έπακρο τα συμφέροντα όλων των μελών της με κάθε έννομο μέσο.»

Βλέπουμε λοιπόν πως η προχειρότητα σχεδιασμού του ΥΜΕ στον νέο τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων οδήγησης συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην επιστροφή στην κανονικότητα

Τι μπορούμε να περιμένουμε τώρα; Πιθανότατα τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης -όποια κι αν είναι αυτή-, που θα κληθεί να λύσει όλα τα προβλήματα που δημιούργησε ο κ. Σπίρτζης κατά την καταστροφική θητεία του στο Υπουργείο Μεταφορών, ανάμεσα σε αυτά και το θέμα των εξετάσεων οδήγησης.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 14:28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon