.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 13:53

Η Κομισιόν κατηγορεί BMW, Daimler & VW για συνωμοσία!

«Συμφώνησαν να καθυστερήσουν τεχνολογίες για καθαρότερα οχήματα»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφόρησε τις BMW, Daimler & VW (Volkswagen, Audi, Porsche), για την προκαταρκτική της πεποίθηση πως οι εν λόγω φίρμες έσπασαν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2006 έως το 2014, συμφωνώντας να περιορίσουν τον ανταγωνισμό, καθυστερώντας την εξέλιξη τεχνολογιών που θα οδηγούσαν σε πιο «καθαρά» αυτοκίνητα βενζίνης και diesel. Αν τώρα οι κατηγορίες επαληθευτούν, τα πρόστιμα θα είναι τεράστια.

Η Επίτροπος Margrethe Vestager, επικεφαλής της αρχής ανταγωνισμού είπε τα εξής: «Οι εταιρείες μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους με πολλούς τρόπους για να βελτιώνουν τα προϊόντα τους. Παρόλα αυτά, οι κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. δεν τους επιτρέπουν να συνωμοτούν για να κάνουν το ακριβές αντίθετο: δηλαδή να μην βελτιώνουν τα προϊόντα τους, να μην ανταγωνίζονται σε ποιότητα. Είμαστε προβληματισμένοι καθώς πιστεύουμε πως αυτό συμβαίνει στην περίπτωση μας, και οι Daimler, VW & BMW ίσως έχουν παραβιάσει τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε. Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ίσως έχουν χάσει την ευκαιρία να αγοράσουν αυτοκίνητα με την καλύτερη δυνατή τεχνολογία. Τώρα οι 3 κατασκευαστές έχουν την ευκαιρία να ανταποκριθούν στα ευρήματα μας.»

Η προκαταρκτική άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πως οι BMW, Daimler & VW συνωμότησαν, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ανταγωνισμού, να περιορίσουν την εξέλιξη και την παραγωγή τεχνολογιών για αυτοκίνητα με λιγότερους ρύπους που πωλούνται στην Ε.Ε. Αυτή η συνωμοσία συνέβη στις συναντήσεις των κατασκευαστών, γνωστών και ως «κύκλου των 5».

Πού έγινε η "λαδιά";

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ανησυχεί σε σχέση με τις ακόλουθες τεχνολογίες:

scr

Συστήματα Selective catalytic reduction ('SCR') για την μείωση των ρύπων NOx (οξειδίων του αζώτου) στα diesel αυτοκίνητα, μέσω του ψεκασμού urea (ή αλλιώς «AdBlue») στην εξάτμιση. Κατά την προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής, οι 3 κατασκευαστές συντόνισαν τις στρατηγικές τους όσον αφορά στην AdBlue, τόσο όσον αφορά στο μέγεθος του ρεζερβουάρ όσο και στην ανάγκη για ανεφοδιασμό, μεταξύ 2006-2014, μειώνοντας την κατανάλωση AdBlue και την αποδοτικότητα του καθαρισμού των καυσαερίων.

opf filter

'Otto' particle filters ('OPF'), φίλτρα που αφαιρούν βλαβερά σωματίδια ρύπων από τα καυσαέρια βενζινοκίνητων αυτοκινήτων. Η Επιτροπή πιστεύει πως οι 3 κατασκευαστές συνεργάστηκαν για να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν την εισαγωγή των OPF στα νέα τους αυτοκίνητα μεταξύ 2009-2014.

Η Επιτροπή πιστεύει πως οι κατασκευαστές μείωσαν τον ανταγωνισμό στις παραπάνω τεχνολογίες, κι έτσι δεν έδωσαν την ευκαιρία στους καταναλωτές να αποκτήσουν καθαρότερα οχήματα, παρόλο που τα εργοστάσια διέθεταν την τεχνολογία.

Βαριά πρόστιμα αν επαληθευτούν οι κατηγορίες

european commision

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει πως «ΑΝ αυτή η συμπεριφορά επιβεβαιωθεί, παραβιάζει τους νόμους της Ε.Ε. που απαγορεύουν στις συμφωνίες καρτέλ τον περιορισμό ή τον έλεγχο της παραγωγής, των αγορών ή των τεχνολογικών εξελίξεων.»

Σημειώστε πως για την ώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της «δήλωσης ένστασης» ή Statement of Objection, ένα επίσημο βήμα της Επιτροπής που ενημερώνει τις εταιρείες γραπτά για τις ενστάσεις της εναντίον τους.

Έπειτα, οι εταιρείες εξετάζουν τα έγγραφα του φακέλου έρευνας της Επιτροπής, απαντούν γραπτώς και ζητούν ακροαματική διαδικασία για να παρουσιάσουν τα σχόλια τους στην υπόθεση, απέναντι σε αντιπρόσωπους της Επιτροπής και στις εθνικές αρχές ανταγωνισμού.

Αν μετά από αυτό το στάδιο, η Επιτροπή κρίνει πως υπάρχουν ικανά στοιχεία που δείχνουν παραβίαση του νόμου, μπορεί να πάρει απόφαση για απαγόρευση της συγκεκριμένης πρακτικής, και να επιβάλλει πρόστιμο ύψους έως και 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών της κάθε εταιρείας!

Η Επιτροπή έχει ήδη επιβάλλει ανάλογα πρόστιμα σε κατασκευαστές οχημάτων, σε ζητήματα ρουλεμάν, αφρού καθισμάτων, καλοριφέρ, μιζών, air-condition, ψυγείων, συστημάτων ασφαλείας, φρένων, μπουζί, κλπ.

Το εν λόγω σκάνδαλο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σκανδάλων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με μεγαλύτερο όλων το Dieselgate της VW.

Η απάντηση της BMW

particulate filter

Η BMW με επίσημη ανακοίνωση της αρνείται την κατηγορία για συνωμοσία, δηλώνοντας έτοιμη να υπερασπιστεί την άποψη της νομικά αν χρειαστεί.

Στη δήλωση της, η γερμανική εταιρεία αναφέρει πως το πιθανότερο είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να την χρεώσει με ένα σημαντικό πρόστιμο, υπολογίζοντας πως αυτό πιθανώς να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ!

«Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019. Η εξέταση των εγγράφων της Επιτροπής απαιτεί χρόνο, κι έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε αποτίμηση του οικονομικού αντίκτυπου στην εταιρεία προς το παρών. Ακολούθως, το περιθώριο του EBIT (κέρδη προ φόρων) στον τομέα αυτοκινήτου για το 2019 αναμένεται 1-1.5% κάτω από τον προηγούμενο στόχο του 6-8%.»

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019 13:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon