.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 13:04

Οδηγούμε τα νέα Michelin Anakee Adventure – Αποστολή στην Πορτογαλία

Νέο σημείο αναφοράς

Του Σπύρου Τσαντήλα

Φωτό: Michelin

Η σειρά των ελαστικών Anakee έφτασε αισίως στην τέταρτη γενιά της, αυτή δηλαδή που κανονικά θα διαδεχθεί τα Anakee III. Λέμε “κανονικά” διότι πλέον η εξειδίκευση έχει πλέον ανοίξει τη γκάμα της Michelin για Adventure μοτοσυκλέτες σε τρία διαφορετικά μοντέλα και εν δυνάμει τέσσερα – και εξηγούμαι πάραυτα.

Πριν μερικά χρόνια, ο κάτοχος μιας μεγάλης on-off μοτοσυκλέτας είχε δύο βασικές επιλογές, είτε ένα τυπικό on-off λάστιχο, με κοντά και φαρδιά τακούνια όπως ήταν τα Anakee I και II, ή ένα τρακτερωτό για να πάει στα χώματα όπως πρέπει.

072190106704 4500 3000 rgb

Με τον καιρό οι κατασκευαστές κατανόησαν το προφανές, πως δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία αναβατών της κατηγορίας αυτής ανάθεμα κι αν είχαν πατήσει ποτέ χώμα. Περίπου όπως συμβαίνει με τα SUV αυτοκίνητα, περισσότερο πουλούν μούρη και όγκο παρά ρεαλιστική χρηστικότητα εκτός δρόμου, έτσι θα συναντήσει κανείς περισσότερες Adventure σε καφετέριες παρά σε βουνοπλαγιές.

072190107455 4500 3000 rgb

Μοιραία συνέπεια αυτού ήταν η παραγωγή πιο ασφάλτινων επιλογών για τις μοτοσυκλέτες αυτές, όπως είναι λ.χ. η σειρά Road 5 Trail που φέρνει ένα 100% ασφάλτινο λάστιχο στις διαστάσεις των μεγάλων on-off.

Για τους πιο σκληροπυρηνικούς, η Michelin παράγει το Anakee Wild με τα τακούνια του για ισορροπημένη χρήση 50-50 σε άσφαλτο-χώμα. Αυτό όμως έχει ανώτατο όριο ταχύτητας τα 170 km/h, την ώρα που οι μοτοσυκλέτες της κατηγορίας έχουν μετατρέψει αυτές τις ταχύτητες σε πασατέμπο εδώ και χρόνια – άρα μιλάμε για έναν συμβιβασμό, όπου δίνεις ταχύτητα και παίρνεις σκάψιμο στο χώμα.

Τα λάστιχα

Το νέο λάστιχο, Anakee Adventure, ήρθε για να γεμίσει αυτό ακριβώς το κενό, ανάμεσα στα δρομίσια Road 5 και τα χωμάτινα Wild. Πρόκειται για ένα λάστιχο on-off, για το οποίο η Michelin δηλώνει χρήση 80-20 (άσφαλτος-χώμα) και φυσικά προορίζεται για τη μεγάλη πλειοψηφία της κατηγορίας που θέλει ένα λάστιχο να δουλεύει καλά στον δρόμο, να έχει καλή συμπεριφορά στο βρεγμένο (κάτι που κανένα τακουνάτο λάστιχο δεν καταφέρνει) και να βγάζει ικανοποιητική διάρκεια ζωής, αλλά να μην αποκλείει την περιήγηση σε εύκολες εκτός δρόμου διαδρομές.

07219010 LF20423 4500 3000 rgb

Παράλληλα, με τα Adventure η Michelin εισάγει τη δίγομη τεχνολογία της, 2CT, και στις μοτοσυκλέτες on-off, χρησιμοποιώντας τη σκληρότερη γόμα στο κέντρο του πέλματος και μαλακότερο εξωτερικά για αυξημένη πρόσφυση υπό κλίση.

072190106121 4000 2667 rgb

Αυτό είναι το Anakee Adventure, το νέο λάστιχο της Michelin που έρχεται να προσφέρει μια τρίτη επιλογή δίπλα στα Road 5 Trail και Wild. Αν απορείτε για πριν μιλήσαμε για “εν δυνάμει τέσσερις επιλογές”, αυτό οφείλεται στο ότι τα Anakee III θα παραμείνουν στην αγορά προς το παρόν, βάζοντας την 90-10 (άσφαλτος-χώμα) λογική τους στην εξίσωση και αποτελώντας μια λίγο φθηνότερη επιλογή από τα Anakee Adventure για όποιον τον καλύπτει η λογική χρήσης τους.

Οι μοτοσυκλέτες

Για την παρουσίασή τους η Michelin επέλεξε μια διαδρομή περίπου 180 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, Λισαβόνα, ως τη μαγευτική και ιστορική πόλη Evora, κινούμενοι ανατολικά προς την ενδοχώρα.

 BG 3309 4000 2667 rgb

Σε αυτή τη διαδρομή θα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα νέα λάστιχα σε όλες τις διαστάσεις τους και σε έναν στόλο μοτοσυκλετών που μετρούσε τα εξής μοντέλα:

BMW R 1250 GS
BMW F 850 GS
BMW F 750 GS
Honda CRF1000L Africa Twin
Suzuki V-Strom 1000
Suzuki V-Strom 650
Triumph Tiger 1200 Explorer
Yamaha XTZ1200 Super Tenere

 BG 3316 4000 2667 rgb

Αν, σε πρώτη φάση, χτυπά η ηχηρή απουσία της ΚΤΜ από τη λίστα αυτή, υπάρχει εξήγηση και τη μεταφέρουμε όπως μας δόθηκε από τους ανθρώπους της Michelin.

Τα Anakee Adventure έχουν δείκτη ταχύτητας 240 km/h (V), ποσό που το ΚΤΜ 1290 Super Adventure ξεπερνά αρκετά. Φυσικά και τα λάστιχα είναι διαθέσιμα στις διαστάσεις των Αυστριακών μοτοσυκλετών, ωστόσο ο αναβάτης τους θα πρέπει να γνωρίζει ποιους περιορισμούς έχει η επιλογή του.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε πως τα περισσότερα λάστιχα για μεγάλες on-off μοτοσυκλέτες, όλων των κατασκευαστών και όχι μόνο της Michelin, συνήθως έχουν τον ίδιο δείκτη ταχύτητας - με την εξαίρεση κάποιων μοντέλων 17 ιντσών με περισσότερο ασφάλτινο χαρακτήρα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι περισσότερες μεγάλες Adventure σπάνια ξεπερνούν σε τελική τα 240.

Το 1290 Super Adventure είναι μια εξαίρεση, για την οποία ο αναβάτης θα επιλέξει το λάστιχό του με την ανάλογη σύνεση. Αν θέλει και χώμα στο μενού, θα πρέπει φροντίζει να μην παραβιάζει τα τεχνικά όρια του ελαστικού του, όπως ακριβώς θα έκανε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό αν επέλεγε τρακτερωτά (όπου στις μεγάλες ταχύτητες το πράγμα μπορεί να γίνει επικίνδυνο). Αναλόγως, αν θέλει πλήρη δύναμη στην άσφαλτο, το σωστό θα είναι να επιλέξει ένα ασφάλτινο λάστιχο με τον ανάλογο δείκτη ταχύτητας.

Οδηγούμε

Για να κρίνουμε τα λάστιχα θα διερευνήσουμε κάποια βασικά τους χαρακτηριστικά που μπορούν να εξεταστούν στον περιορισμένο χρόνο μιας τέτοιας παρουσίασης – για παράδειγμα, φυσικά και δε μπορούμε να μιλήσουμε για διάρκεια ζωής μετά από μερικές εκατοντάδες μόλις χιλιόμετρα.

Το πρώτο που προσέχουμε είναι ο χρόνος που χρειάζονται για να έρθουν σε θερμοκρασία λειτουργίας. Ενδεχομένως και εξαιτίας του καλού καιρού – αν και νωρίς το πρωί που ξεκινούσαμε οι θερμοκρασίες ήταν σε μονοψήφια νούμερα – τα νέα Michelin έδειχναν να ζεσταίνονται πολύ γρήγορα και ήταν έτοιμα για δράση μετά από ελάχιστο χρόνο. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ και πλέον τα μίγματα που χρησιμοποιούνται για τις γόμες των σύγχρονων ελαστικών δεν απαιτούν και πολύ χρόνο να βρεθούν σε κατάσταση λειτουργίας.

Η αίσθηση αυτή δε φάνηκε να αλλάζει ούτε στις μεγάλες, βαριές Adventure, ούτε και στις πιο ελαφριές μοτοσυκλέτες, όπως το V-Strom 650.

07219010 LF14130 4500 3000 rgb

Η πρώτη μοτοσυκλέτα που καβάλησα ήταν το Africa Twin, δηλαδή 21 ίντσες μπροστινό και σαμπρέλα. Ξεκινώντας από το κέντρο της πόλης για να βγούμε προς τα έξω, η αίσθηση που έχω είναι άριστη και ψάχνω να νιώσω κραδασμούς και θορύβους.

Μιας και τα Anakee Adventure τρόπον τινά “επέστρεψαν” στην πιο παραδοσιακή of-off λογική των Anakee II, με τα χαμηλά απλωμένα τακούνια, περίμενα να έχουν σαφώς περισσότερο κραδασμό από τα ΙΙΙ και λογικά και λίγο θόρυβο.

Κι όμως, αν υπάρχει περίπτωση να νιώσεις κραδασμό, αυτός θα είναι στις πολύ μικρές ταχύτητες, ενώ από θόρυβο κανένα παράπονο.

072190106811 4500 3000 rgb

Λίγο αργότερα έχουμε φτάσει στα νότια προάστια της Λισαβόνας, διασχίζουμε τη γέφυρα της 25ης Απριλίου (Ponte 25 de Abril) και κατευθυνόμαστε προς τας εξοχάς, οπότε μοιραία οι δρόμοι αδειάζουν κι ο ρυθμός ανεβαίνει.

Αρχικά νιώθω το μπροστινό μου να διστάζει στις εισόδους των στροφών, δεδομένου όμως ότι πρόκειται για μια μοτοσυκλέτα με 21 ίντσες μπροστινό, θα ήταν παράλογο να μην είναι έτσι. Αν θες ένα καθαρά χωμάτινης εστίασης μπροστινό τροχό, αυτός αναπόφευκτα θα απαιτήσει κάποιον συμβιβασμό στην άσφαλτο.

Όταν ο ρυθμός έχει πια ανέβει αισθητά σε επαρχιακού τύπου διαδρομές, τα Anakee Adventure βγάζουν το καλύτερο πρόσωπό τους. Σταθερότατα και προβλέψιμα, επιτρέπουν μεγάλες κλίσεις και άφθονη διασκέδαση στις στροφές. Ακόμη και στις μοτοσυκλέτες με 21 ίντσες μπροστά (Africa Twin, F 850 GS) στον γρήγορο ρυθμό το μπροστινό πατά με αυτοπεποίθηση, παραμένει σταθερό και θυμίζει πως εκεί μπροστά υπάρχει μια μεγάλης διαμέτρου ζάντα μόνο στις γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης – αλλά πλέον έχουμε φύγει από τα όρια ευθύνης του λάστιχου.

 BG 6356 4000 2667 rgb

Από την Αφρικάνα μεταπηδάμε στο άλλο άκρο, Yamaha Super Tenere 1200. Βαρύτερη μοτοσυκλέτα, λιγότερο χωμάτινη και με περισσότερη ροπή. Εδώ πια είμαστε σε 19άρα μπροστινή ζάντα και tubeless. Στον δρόμο τα βασικά χαρακτηριστικά των ελαστικών της Michelin είναι ξεκάθαρα παρόντα: φτάνουν πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία λειτουργίας, έχουν ελάχιστο ως ανύπαρκτο κραδασμό, μεγάλα περιθώρια κλίσης και δε μασάνε ούτε από πολλά κιλά, ούτε από ταχύτητες.

Ίδια αίσθηση αποκομίζαμε και από το μεγάλο Triumph Tiger Explorer, το οποίο κομίζει ένα πακέτο παραπλήσιο με αυτό της Yamaha, αλλά με αρκετά δυνατότερα φρένα, αλλά και από το νέο BMW R 1250 GS (στο οποίο τα Adventure είναι πλέον η αρχική τοποθέτηση). Ξανά τα Anakee φροντίζουν να μην ασχολείσαι καν μαζί τους και σερβίρουν μια εντελώς προβλέψιμη και ασφαλή βόλτα, ακόμη και με πολλά χιλιόμετρα φορτωμένα στο κοντέρ.

Σκονιζόμαστε

Η Michelin είχε σοφά ενσωματώσει κάμποσες χωμάτινες διελεύσεις στη διαδρομή της. Αυτές ήταν κυρίως πατημένο χώμα, ενίοτε γεμάτο φαγώματα και τρύπες, αλλά εν γένει αρκετά εύκολο και βατό – ίσως και ευκολότερο από αυτό που θα συναντήσεις καθ’ οδόν προς εκείνη την παραλία που μόνο εσύ ξέρεις πού βρίσκεται.

Σε αυτό είχαμε την πρώτη ευκαιρία να μυριστούμε πόσο βάσιμο είναι αυτό το 20% χώμα για το οποίο μιλούσε η Michelin στην περιγραφή των ελαστικών της: είναι και με το παραπάνω.

 BG 6035 1 4000 2667 rgb

Οδήγησα στο χώμα τα Africa Twin, Super Tenere, Tiger Exlporer, F 850 GS και R 1250 GS και ειλικρινά ούτε μια φορά δεν αισθάνθηκα πως ήμουν καβάλα σε πρωτίστως ασφάλτινα λάστιχα. Το μπροστινό διάβαζε αρκετά καλά το έδαφος και έδινε κατεύθυνση χωρίς δράματα, ενώ το πίσω σπάνια προκάλεσε επέμβαση του traction control, παρότι δεν ήμουν και ο πιο ευγενής κύριος με το γκάζι.

Απεναντίας, έκανα φιλότιμες προσπάθειες να φέρω τα Anakee σε δύσκολη θέση, αλλά μάλλον απέτυχα οικτρά σε αυτό το καθήκον – ακόμη κι όταν ρύθμιζα τη μοτοσυκλέτα σε off road επιλογή, δηλαδή με το TC απενεργοποιημένο. Στο σημείο αυτό, βέβαια, θα μπορούσα να κάνω κι ένα σχόλιο αυτοκριτικής για τις ικανότητές μου στο χώμα, αλλά δεν έχει και πολλή σημασία γιατί εδώ δε μιλάμε για ένα εξειδικευμένο χωμάτινο λάστιχο, μα για ένα ζευγάρι που απευθύνεται ακριβώς σε αναβάτες σαν κι εμένα: μάλλον άπειρους εκτός δρόμου, αλλά πρόθυμους να μη σταματήσουν εκεί που τελειώνει η άσφαλτος.

072190109297 4000 2667 rgb

Το αίσθημα ασφάλειας ήταν το βασικό ζητούμενο στο χώμα και αυτό τα νέα Αnakee το σερβίρουν σε χορταστικές δόσεις. Ευτυχώς ο καιρός στην Πορτογαλία ήταν εξόχως ανοιξιάτικος, οριακά καλοκαιρινός προς τις μεσημβρινές ώρες, οπότε σε λασπουριές δε μπήκαμε να τα δούμε και λίγο πιο σκούρα. Δεν έχει βέβαια και πολλή σημασία το γεγονός, μιας και μιλάμε για λάστιχα προορισμένα κατά 80% για άσφαλτο. Αν θες να βουτήξεις σε δύσκολες και απαιτητικές χωμάτινες διαδρομές, καλό θα ήταν να εξοπλιστείς σωστά για τον προορισμό σου.

Στο χώμα οδηγήσαμε και για αρκετά χιλιόμετρα το R 1250 GS, το οποίο είχε και ένα επιπλέον ενδιαφέρον για μας, μιας και πριν λίγο καιρό το τεστ του έγινε με μια μοτοσυκλέτα που φορούσε Anakee III. Η (σχεδόν) άμεση ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: καλύτερο στο χώμα, εξίσου καλό στην άσφαλτο. Η νέα BMW είναι μια εντυπωσιακή μοτοσυκλέτα από κάθε άποψη και με τόσο καλά λάστιχα απλά αναδεικνύει την ομορφότερη πλευρά του χαρακτήρα της.

Δε βρεχόμαστε

Ένα απά τα πιο δυνατά σημεία των Anakee Adventure είναι η συμπεριφορά τους στη βρεγμένη άσφαλτο. Δεν το λέμε εμείς, η Michelin μας το είπε επανειλλημένα και με έμφαση. Αν είχε βρέξει κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της διήμερης παρουσίασης δε θα χρειάζονταν τόσες επαναλήψεις, αλλά οι Έλληνες δημοσιογράφοι πετύχαμε δύο μέρες στη λιακάδα, οπότε θα πρέπει απλά να πιστέψουμε τους ισχυρισμούς των Γάλλων. Δε μας είναι και πολύ δύσκολο, μιας και τα όσα μας είπαν για χώμα και στεγνή άσφαλτο ίσχυαν μέχρι κεραίας.

Στο βρεγμένο οδόστρωμα ο αναβάτης θα έχει στη διάθεσή του δύο βασικά όπλα. Αρχικά, το νέο μίγμα με πυρίτιο που υπόσχεται να προσφέρει περισσότερη πρόσφυση από ποτέ και, δεύτερον, τη νέα αρχιτεκτονική στις αυλακώσεις του πέλματος όπου η χάραξη δεν έχει σταθερό πλάτος, μα φαρδαίνει προς τα εξωτερικά του ελαστικού ώστε να μη “μπουκώνει” από το πολύ νερό και να διατηρεί σταθερά σε υψηλό βαθμό της απομάκρυνση των ανεπιθύμητων υδάτων από την περιοχή όπου γεννάται η πρόσφυση, στην επιφάνεια επαφής λάστιχου και ασφάλτου.

072190108712 4000 2667 rgb

Στο στεγνό πάντως η συμπεριφορά τους ήταν υποδειγματική με όποια μοτοσυκλέτα κι αν τα οδηγήσαμε, ακόμη κι όταν στρίβαμε με (πολύ) παράνομες ταχύτητες. Χάρη στην τεχνολογία Bridge Block Technology, όπου τα ακριανά τακούνια γεφυρώνονται με “κυβίδια” υλικού με τα κεντρικά τακούνια, το όποιο ενδεχόμενο παραμόρφωσης του ελαστικού υπό κλίση μετριάζεται σε βαθμό εξαφάνισης. Αυτό η Michelin το ονομάζει 2CT+, δηλαδή πέλμα με δύο διαφορετικές γόμες (2CT), ενισχυμένο (+) στο πίσω λάστιχο.

Η συμπεριφορά τους υπό βαθιές κλίσεις σε μεγάλες ταχύτητες είναι άριστη και αν κάτι τα χαρακτηρίζει είναι η πρόσφυση και η στιβαρότητα.

072190109949 4500 3000 rgb

Εδώ απολαμβάνουμε και τις χάρες μιας άλλης απλής ιδέας, αυτής που βάζει τη σκληρή γόμα στο κέντρο, για χιλιομετρική διάρκεια, και τη μαλακή στα άκρα για πρόσφυση υπό κλίση. Η Michelin όμως έχει εφαρμόσει μια έξυπνη λύση για να κρατά τη σταθερότητα σε υψηλά επίπεδα: η σκληρή γόμα δεν είναι μόνο στο κέντρο, αλλά εκτείνεται ως και τα άκρα, βυθισμένη κάτω από τα φιλέτα μαλακής γόμας στους ώμους του πέλματος.

Με αυτόν το τρόπο εξυπηρετείται τόσο η ποθητή πρόσφυση στη στροφή (μαλακή γόμα στην επιφάνεια), αλλά διατηρείται η στιβαρή αίσθηση (σκληρότερο υπόστρωμα) και ελαχιστοποιούνται οι παραμορφώσεις που θα χαλούσαν την εικόνα στη στροφή.

Και ολοκληρώνουμε

Όταν μια εταιρεία με το μέγεθος της Michelin παρουσιάζει ένα νέο λάστιχο, έχει προηγηθεί πολλή δουλειά, ενδελεχής ανάλυση των απαιτήσεων της αγοράς και προσεκτική εξέλιξη με βάση τις μοτοσυκλέτες που πρόκειται να το φορέσουν.

Είναι μάλλον αναμενόμενο λοιπόν το ότι η νέα γενιά Anakee έρχεται να βελτιώσει όλα όσα γνωρίζαμε από τα προηγούμενα μοντέλα. Τα νέα Adventure ενσωματώνουν όλη την εμπειρία από προηγούμενες γενιές ελαστικών της οικογένειας και προσαρμόζονται στα δεδομένα μιας κατηγορίας που πλέον μετρά ένα πολύ ευρύ και διαφοροποιημένο φάσμα μοτοσυκλετών, από τις ελαφριές και λογικές 650 ως τα βαριά, ογκώδη και πανίσχυρα θηρία των 1200+ κυβικών.

 BG 5664 4000 2667 rgb

Το να μπορεί ένα λάστιχο να αποδώσει εξίσου καλά στο V-Strom 650 και στο R 1250 GS δεν είναι κάτι που συμβαίνει κατά τύχη, μα είναι αποτέλεσμα πολλής και μεθοδικής δουλειάς.

Τα Anakee Adventure δείχνουν πως έχουν όλα τα φόντα να εξυπηρετήσουν άρτια κάθε αναβάτη της κατηγορίας. Είναι εξαιρετικά στην άσφαλτο, είτε θες να πας στη δουλειά σου, ή να ταξιδέψεις ή ακόμη και να παίξεις σε ένα ωραίο στροφιλίκι, θα πατήσουν χώμα αξιοπρεπέστατα και, σύμφωνα με τη Michelin, θα χαρίσουν πρωτόγνωρα επίπεδα πρόσφυσης στη βρεγμένη άσφαλτο – παρότι αυτό το τελευταίο δεν είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι στην Πορτογαλία.

07219010 LF13904 4500 3000 rgb

Παράλληλα, είναι εφοδιασμένα και με σήμανση Mud+Snow, κάτι που σημαίνει πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλον τον χρόνο, ακόμη και σε χώρες όπου η νομοθεσία επιβάλλει συγκεκριμένους τύπους ελαστικών τον χειμώνα (λ.χ. βόρεια Ευρώπη).

Στην Ελληνική αγορά έρχονται με μια λιανική τιμή που θα ξεπεράσει για λίγο αυτήν των υπαρχόντων Anakee III, ενώ το απερχόμενο μοντέλο θα παραμείνει στην αγορά ως μια ακόμη εναλλακτική με πιο ασφάλτινο χαρακτήρα και λίγο χαμηλότερη τιμή αγοράς.

Εν ολίγοις, για τους αναβάτες των μεσαίων και μεγάλων on-off η Michelin θα διαθέτει μέσα στο 2019 τέσσερα διαφορετικά λάστιχα, για να διαλέξει κανείς αυτό που τον ικανοποιεί πλήρως στις οδηγικές ανάγκες και γούστα του, με τα φρέσκα Adventure φυσικά να ξεχωρίζουν ως η χρυσή τομή για να τα κάνεις όλα με τους ελάχιστους συμβιβασμούς.

Διαθέσιμες διαστάσεις

90/90-21 54V TL/TT
100/90-19 57V TL/TT (από Ιούλιο 2019)
110/80-R19 59V TL/TT
120/70-R19 60V TL/TT
130/80-R17 65H TL/TT (από Ιούλιο 2019)
140/80-R17 69H TL/TT (από Ιούλιο 2019)
150/70-R17 69V TL/TT
170/60-R17 72V TL/TT
150/70-R18 70V TL/TT

(*TL = tubeless/χωρίς σαμπρέλα, TT = tube type/με σαμπρέλα)

Φωτογραφίες 1

Φωτογραφίες 2

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019 13:34

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon