.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 13:22

Σουηδία: Το ABS μείωσε δραματικά τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα

Νέα δεδομένα ενισχύουν όσα γνωρίζαμε για την ασφάλεια του ABS

Σύμφωνα με νέα στατιστική από την σουηδική ασφαλιστική εταιρεία Svedea, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων κατά το φρενάρισμα με μοτοσυκλέτα, μειώθηκε κατά 38% (!) από το 2015, τελευταία χρονιά που το ABS δεν ήταν υποχρεωτικό πάνω από τα 125 κυβικά.

Πολλές έρευνες έχουν δημοσιευθεί που δείχνουν τα θεαματικά θετικά αποτελέσματα που έχει το ABS στην ασφάλεια των αναβατών μοτοσυκλέτας, ενώ τώρα η συγκεκριμένη σουηδική έρευνα, που ξεκίνησε το 2009, δείχνει μείωση 38% των ατυχημάτων κατά το φρενάρισμα που οδηγούν σε τραυματισμό.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως οι τραυματισμοί των αναβατών ήταν σημαντικά ελαφρύτεροι στους αναβάτες με ABS, από εκείνους που οδηγούσαν μοτοσυκλέτα χωρίς ABS.

Δυστυχώς ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στη Σουηδία αυξήθηκε, καθώς το 2018 είχαμε 46 θανάτους έναντι 39 το 2017.

Όπως λέει όμως ο Jesper Christensen, γενικός γραμματέας της σουηδικής ομοσπονδίας αναβατών SMC: «Το ABS δεν είναι πανάκεια στα ατυχήματα με μοτοσυκλέτα. Τέσσερις από τους δέκα νεκρούς από τροχαίο με μοτοσυκλέτα στη Σουηδία δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης μεγάλης μοτοσυκλέτας! Παράλληλα, 10-20% από τους θανάτους προκαλούνται από συγκρούσεις με διαχωριστικές μπάρες, κολώνες ηλεκτρισμού, κ.α. ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι μοτοσυκλέτες συγκρούονται με άλλα οχήματα πριν προλάβουν να φρενάρουν. Τέλος, στα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, οι αναβάτες μοτοσυκλέτες οδηγούσαν πάνω από τα όρια ταχύτητας. Το ABS δεν μπορεί να τους σώσει όλους. Χρειάζεται εντατικοποίηση των προσπαθειών από τις αρχές, τόσο στις υποδομές, όσο και στην αστυνόμευση.»

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 13:23

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon