.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 17:01

Ρεπορτάζ - Νέο πρότυπο ασφαλείας για full-face αγωνιστικά κράνη από τη FIM

Υποχρεωτική εφαρμογή για όλα τα Πρωταθλήματα της FIM από το 2019

Το 2016, η FIM είχε ήδη συναντήσει επιλεγμένους κατασκευαστές κρανών, και είχε συζητήσει μαζί τους για ένα νέο πρότυπο ασφαλείας το οποίο θα ανέπτυσσε μαζί τους, για να αντικαταστήσει όλα τα υπάρχοντα στους αγώνες της ομοσπονδίας. Το 2017 κυκλοφόρησε η λεπτομερής περιγραφή του προτύπου, και τώρα, αρχής γενομένης από τη σεζόν του 2019, θα δούμε το πρότυπο να μπαίνει σε υποχρεωτική εφαρμογή σε MotoGP, WorldSBK, κ.α.

fim helmet safety test 1

Στις 19/7/2016, οι άνθρωποι της Τεχνικής Επιτροπής της FIM, μαζί με τους ανθρώπους του FIM Institute, της Dorna (MotoGP), του MSMA (Motorcycle Sports Manufacturers Association) και της IRTA (International Road Racing Teams Association) συναντήθηκαν με εκπροσώπους των εξής εταιρειών κατασκευής κρανών: Arai, AGV, HJC, LS2, Nolan Group, Schuberth, Shark, Shoei, Suomy/Kyt και της Confindustria Ancma (Associazione Nazionale Ciclo Motociclo Accessori) στην πίστα του Sachsenring, στη Γερμανία.

Εκεί, παρουσιάστηκε αναλυτικά το νέο πρόγραμμα πιστοποίησης κρανών FIM Helmet Certification Programme (FHCP). Στόχος του FHCP είναι να αυξήσει την προστασία του κρανίου των αναβατών και να ανταποκριθεί στις ανάγκες για μια περισσότερο αντικειμενική αξιολόγηση των προδιαγραφών ασφαλείας των κρανών αγώνων.

Το FHCP ιδρύθηκε με τη συνεργασία των παραπάνω κατασκευαστών κρανών, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο στάνταρ δοκιμών που ξεπερνάει όλα τα προηγούμενα (πχ. UN ECE 22.05, Snell M2015 & JIS T8133).

fim helmet safety test 9

Τον Οκτώβριο του 2017, η FIM έδωσε στη δημοσιότητα ένα PDF με τίτλο FIM RACING HOMOLOGATION PROGRAMME FOR HELMETS (FRHPhe), στο οποίο αναγραφόταν με κάθε λεπτομέρεια οι προδιαγραφές ασφαλείας του νέου προτύπου κρανών αγώνων.

Όπως προείπαμε, στόχος του προτύπου ασφαλείας της FIM είναι η βελτιωμένη ασφάλεια των αναβατών, και συγκεκριμένα η μείωση του κινδύνου καταγμάτων στο κρανίο, αλλά και της εγκεφαλικής βλάβης σε περίπτωση πτώσης / πρόσκρουσης.

fim helmet safety test 2

Το τεστ της FIM δοκιμάζει αρχικά την συμπεριφορά του κράνους σε πολύ σοβαρές / μέτρια σοβαρές / λιγότερο σοβαρές γραμμικές κρούσεις, τυχαία σε 13 από 22 προκαθορισμένα σημεία πάνω στην επιφάνεια του κράνους. Εδώ δοκιμάζεται κυρίως η προστασία ενάντια στα κατάγματα του κρανίου, και στις μηχανικές ιδιότητες του εσωτερικού προστατευτικού στρώματος του κράνους.

fim helmet safety test 3

Στη συνέχεια, το τεστ της FIM δοκιμάζει (για πρώτη φορά, όπως μας λέει η FIM στην ιστορία των προτύπων ασφαλείας για κράνη) την συμπεριφορά του κράνους σε μέτρια σοβαρές πλάγιες κρούσεις, προσπαθώντας να καθορίσει το επίπεδο προστασίας ενάντια στις εγκεφαλικές βλάβες που δημιουργούν οι στρεπτικές επιταχύνσεις.

Επιπρόσθετα, διεξάγεται και τεστ διάτρησης, που δοκιμάζει την αντίσταση του κελύφους του κράνους σε συγκρούσεις με μυτερά αντικείμενα.

H FIM πιστεύει πως το πρωτόκολλο των δοκιμών της μπορεί να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, ενώ την ίδια ώρα να αποτελέσει έμπνευση για βελτίωση και των υπόλοιπων διεθνών τεστ ασφαλείας κρανών για χρήση στο δρόμο.

fim helmet safety test 8

Αποτελεί πρόθεση της FIM να δημοσιεύσει έναν αναλυτικό κατάλογο των κρανών που πέρασαν με επιτυχία το νέο πρότυπο ασφαλείας, αλλά και όσων βρίσκονται στο στάδιο της πιστοποίησης, μέχρι το GP της Valencia, στις 16-18/11/2018.

Φυσικά μιλάμε πάντα για Full-Face κράνη, που έχουν περάσει τουλάχιστον ένα από τα στάνταρ UNECE 22.05 Type P, Snell M 2015 ή JIS T8133 2015 Type 2, κλείνουν με D-ring, έχουν μονοκόμματο κέλυφος δίχως ραφές και έχουν έτσι τα εχέγγυα για να δοκιμαστούν στο νέο πρότυπο της FIM, ώστε να πιστοποιηθούν ανάλογα.

fim helmet safety test 1

Το επίσημο σήμα πιστοποίησης της FIM θα βρίσκεται με κώδικα QR πάνω σε όλα τα πιστοποιημένα κράνη, ώστε να μπορεί να σαρωθεί / ελεγχθεί εύκολα από τους αγωνοδίκες σε κάθε αγώνα. Εκτός από τον QR κώδικα, κάθε πιστοποιημένο κράνος θα διαθέτει και ένα 3D ολόγραμμα της FIM, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την πιστοποίηση του.

fim helmet safety test 4

Το νέο πρότυπο ασφαλείας για κράνη αγώνων της FIM είναι υποχρεωτικό στα παρακάτω Πρωταθλήματα της ομοσπονδίας από το 2019:

  • FIM Grand Prix World Championship
  • FIM Superbike World Championship
  • FIM Supersport World Championship
  • FIM Sidecar World Championship
  • Red Bull FIM MotoGP Rookies Cup
  • FIM Supersport 300 World Championship
  • FIM CEV Repsol Moto3 Junior World Championship
  • FIM World Record Attempts
  • FIM Drag Bike World Cup
  • FIM Endurance World Championship
  • FIM Endurance World Cup

Το νέο πρότυπο ΔΕΝ περιλαμβάνει τα Off-Road και τα Jet κράνη των πρωταθλημάτων MX, Enduro & Trial.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 17:12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon