.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 15:48

Το αλφαβητάρι της νοθείας καυσίμων στα πρατήρια

Η πανέξυπνη μέθοδος που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, όπως περιγράφεται από την αστυνομία

Με αφορμή τη σύλληψη 7 ατόμων σε πρατήριο καυσίμων της Αττικής για πώληση νοθευμένων καυσίμων, η ΕΛ.Α.Σ προέβη σε μια αναλυτική και άκρως ενδιαφέρουσα περιγραφή του τρόπου που χρησιμοποιούν οι απατεώνες πρατηριούχοι για να διαθέτουν νοθευμένα καύσιμα. Αξιοθαύμαστη λεπτομέρεια των... μερακλήδων απατεώνων ο πανέξυπνος τρόπος εξαπάτησης ακόμα και του μηχανισμού εισροών-εκροών!

Η σύλληψη των απατεώνων

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής, πρατήριο υγρών καυσίμων που διέθετε στην αγορά, μέσω ειδικά διαμορφωμένου συστήματος υπόγειων δεξαμενών και σωληνώσεων, νοθευμένα καύσιμα.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν 7 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο προσωρινά υπεύθυνος του πρατηρίου και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για λαθρεμπορία υγρών καυσίμων, αποθήκευση, κατοχή, διακίνηση πετρελαιοειδών χωρίς άδεια κ.α. διατάξεων.

Για τα ίδια αδικήματα κατηγορείται και ο ημεδαπός ιδιοκτήτης του πρατηρίου, ο οποίος αναζητείται για να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου.

Η μέθοδος της απάτης

notheia kaysimwn 3

Πιο αναλυτικά, σε έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, πρωινές ώρες της Πέμπτης, 4 Οκτωβρίου 2018, διαπιστώθηκε η ύπαρξη, στον πίσω προαύλιο χώρο του πρατηρίου, επιμελώς κρυμμένου συστήματος 4 υπόγειων σωληνώσεων, οι οποίες επικοινωνούν με κρυφές υπόγειες δεξαμενές που περιείχαν νοθευμένα καύσιμα.

Επιπρόσθετα, στον εσωτερικό χώρο του πρατηρίου βρέθηκε ειδικό τηλεχειριστήριο (σσ. το κλασικό προγραμματιζόμενο τηλεκοντρόλ για... γκαραζόπορτες), με το οποίο, σε περίπτωση ελέγχου από κρατικές υπηρεσίες, απενεργοποιούσαν την αντλία που παρέδιδε τα νοθευμένα καύσιμα και ενεργοποιούσαν την αντλία των κανονικών καυσίμων.

Παράλληλα, βρέθηκε φορολογικός μηχανισμός συνδεδεμένος με το σύστημα εισροών - εκροών του πρατηρίου που λειτουργούσε με τέτοιο τρόπο ώστε κατά τη διάθεση των νοθευμένων καύσιμων να εκδίδονται φορολογικά στοιχεία, χωρίς να αποθηκεύονται στη μνήμη του!

Στο σημείο κλήθηκαν προς συνδρομή κλιμάκια ελέγχου της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης Καυσίμων (Δ.Ε.Δ.Α.Κ.), της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, της Διεύθυνσης Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου καθώς και της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθήνας.

Οι υπάλληλοι της Δ.Ε.Δ.Α.Κ. πραγματοποίησαν ποιοτικό έλεγχο καυσίμων παίρνοντας δείγματα από όλες τις αντλίες του πρατηρίου και δείγματα από το υγρό που περιείχε το ειδικό σύστημα σωληνώσεων, που επικοινωνούσε με τις κρυφές δεξαμενές, με εμφανή ένδειξη ότι πρόκειται για νοθευμένα καύσιμα.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικός υπολογιστής, που ήταν συνδεδεμένος με το σύστημα εισροών και εκροών, το ειδικό τηλεχειριστήριο και μία κάμερα καταγραφής, ενώ ελήφθησαν φορολογικά στοιχεία για τις απαραίτητες ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν πρωινές ώρες της 5/10/2018 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 15:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon