.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018 14:49

Μοτοσυκλέτα και ένταξη αυτής στο πυροσβεστικό σώμα

Οι πολλαπλοί ρόλοι που μπορεί να επιτελέσει και οι μοναδικές δυνατότητες της

Τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Αττική, με τους δεκάδες νεκρούς, τους αγνοούμενους, τους τραυματίες και την καταστροφή –για άλλη μια φορά- χλωρίδας και πανίδας, επαναφέρουν στο προσκήνιο, με τον χειρότερο τρόπο, το θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Είναι πλέον ένα φαινόμενο το οποίο έχει επεκταθεί σε περιοχές όπου θεωρούταν αδύνατο να συμβεί, Σουηδία για παράδειγμα, ενώ στις χώρες που υπήρχε προϊστορία,  η σφοδρότητα των πυρκαγιών έχει εκθετικά αυξηθεί.

pyrkagia motosykletes 1

Το ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών, δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί, είναι δεδομένο! Το ποια μέσα και τρόποι θα χρησιμοποιηθούν και θα επιλεγούν, δε είμαστε εμείς οι ειδικοί για να το απαντήσουμε, ωστόσο αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει ένα όχημα του οποίου τα χαρακτηριστικά μπορούν να προσφέρουν πολλά στις υπηρεσίες της πυροσβεστικής.

Ο λόγος φυσικά για την μοτοσυκλέτα. Η ταχύτητα η ευελιξία και η δυνατότητα πρόσβασης αυτής, ακόμα και σε σημεία εκτός δρόμου, αν πρόκειται για μοντέλο τύπου Οn-Off, την ανάγουν ως το πιο κατάλληλο όχημα για τον εντοπισμό εστιών και εκτίμηση της έντασης και της έκτασης τους, ενώ με την χρήση ασυρμάτου, μπορεί να γίνει και ένας άμεσος συντονισμός των δυνάμεων που θα επιχειρήσουν στην περιοχή.

Επίσης, η μοτοσυκλέτα μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό όχημα περιπολίας – επιφυλακής για τον εντοπισμό πυρκαγιών, αφού μπορεί με ευκολία να κινηθεί ακόμη και σε μονοπάτια εντός δασικών εκτάσεων, ενώ το λειτουργικό κόστος της είναι σίγουρα μικρότερο σε σχέση με άλλα, μεγαλύτερα και βαρύτερα οχήματα.

pyrkagia motosykletes 2

Στις μοτοσυκλέτες επίσης, μπορούν να τοποθετηθούν συστήματα πυρόσβεσης, τα οποία σίγουρα δεν έχουν την ισχύ αυτών ενός πυροσβεστικού, όμως η δυνατότητα να βρεθούν πολύ γρήγορα σε μια εστία φωτιάς, πριν αυτή εξαπλωθεί, είναι κάτι που αυξάνει κατά πολύ  τη δυναμική και την αποτελεσματικότητα τους.

Διαβάστε για πυροσβεστικό... scooter, ΕΔΩ

Το θέμα είναι –και αποτελεί μια τραγική ειρωνεία- ότι οι μοτοσυκλέτες είχαν ενταχθεί στο πυροσβεστικό σώμα το 2010, με την ομάδα “Ήφαιστος”, που εξοπλισμένη με ελαφρά On-Off μοντέλα, περιπολούσε περιοχές της Ελλάδος, με ένα δυναμικό 100 μοτοσυκλετών και 750 εποχιακών πυροσβεστών.

Η συγκεκριμένη ομάδα, που μετονομάστηκε σε “Θησέας” το 2013, εντόπισε μόνο στην Αττική και σε μια μόνο “αντιπυρική σεζόν”, 20 εστίες φωτιάς, ειδοποιώντας άμεσα τις πυροσβεστικές δυνάμεις και οδηγώντας τις με ακρίβεια στο σημείο, με αποτέλεσμα την άμεση και αποτελεσματική κατάσβεση αυτών.

pyrkagia motosykletes 3

Μια άλλη συνδρομή της ομάδας “Θησέας”, ήταν να οδηγούν μέσα από δασικούς δρόμους και παρακάμψεις, οδηγούς υδροφόρων που δεν γνώριζαν τις περιοχές, σε φωτιές που εκδηλώθηκαν στην Βόρεια και Βορειοανατολική Αττική.

Σταδιακά όμως, παρά την εγνωσμένα θετική και αποτελεσματική συνδρομή στην πυροσβεστική υπηρεσία, η ομάδα αδράνησε και το 2017, υπήρξε παροπλισμός.  

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να επανεξεταστούν κάποια πράγματα και καταστάσεις;

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018 15:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon