.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 11:33

Ψηφίστηκε το νέο νομοσχέδιο μεταφορών

 

 

Πρόστιμα με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για τις γουρούνες θα ληφθεί αργότερα η απόφαση 

Ψηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζονται θέματα Μεταφορών. Ειδικότερα, υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, κατά η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι και παρών η ΧΑ, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων.

Το άρθρο 12, που αφορά την ηλεκτρονική ή τηλεφωνική διαμεσολάβηση μεταφοράς επιβατών με οχήματα Επαγγελματικής Δημοσίας Χρήσεως (τύπου TaxiBeat) ψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και την ΧΑ. Καταψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΠΟΤΑΜΙ, ενώ η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ ψήφισαν παρών.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία ψηφίστηκαν (με 169 θετικές ψήφους, 51 όχι και 4 παρών) και τα άρθρα 13, 20 και 21 που αφορούν αντίστοιχα την ηλεκτρονική ή τηλεφωνική διαμεσολάβηση για την ενοικίαση επιβατικών ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, (Uber) καθώς και τους χρόνους μισθώσεώς τους. Την διάταξη ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΣΥ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της ΧΑ. Καταψήφισε η ΝΔ ενώ παρών ψήφισε η ΕΚ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών»στο άρθρο 13 και «ναι» στα άρθρα 20 και 21.

Πρόστιμα με εισοδηματικά κριτήρια

Στο νομοσχέδιο, ενσωματώθηκε επίσης ως άρθρο, η ρύθμιση που αφορά στην επιβολή προστίμων για παραβίαση του ΚΟΚ, μετά τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αυτά να μην ορίζονται με υπουργική απόφαση.

Έτσι και τα τρία κλιμάκια προστίμων που επιβάλλονται συμπεριλήφθηκαν στο σώμα του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με την διάταξη, τα πρόστιμα παραμένουν σταθερά για παραβάτες με εισοδήματα μέχρι τις 50.000 ευρώ, διπλασιάζονται για εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ και τριπλασιάζονται για παραβάτες με μεγαλύτερα εισοδήματα. Η ίδια πρόβλεψη ισχύει και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους Δήμους (αναλόγως με τον πληθυσμό τους) στην περίπτωση που μετά από ένα έτος από την ψήφιση του νομοσχεδίου, δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή το μέτρο για τις πιάτσες.

Η Ν.Δ. ωστόσο επέμεινε ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική καθώς επιβάλλει διαφορετικά πρόστιμα για το ίδιο αδίκημα. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ. Κεφαλογιάννης εκτίμησε ότι η διάταξη θα εκπέσει στα δικαστήρια.

Σε συνέντευξη του, ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Μαυραγάνης δήλωσε τα εξής:«O παραβάτης θα μαθαίνει στο σπίτι το ποσό της κλήσης! Δεν θα υπάρχει γνώση του ακριβούς ποσού (σσ. από την Τροχαία, κ.α.) γιατί δεν θέλουμε να ξέρει κανείς το εισόδημα του παραβάτη», τόνισε ο υφυπουργός.

Έτσι, ξεκινούν άμεσα τα πρόστιμα με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Ν. Μαυραγάνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Υπάρχουν διοικητικές ποινές συνυφασμένες με το μέγεθος του εισοδήματος» τόνισε ο κ. Μαυραγάνης, ο οποίος εξήγησε ότι δεν θα βλέπει κανείς την οικονομική κατάσταση του παραβάτη. «Οι κλήσεις θα κόβονται αυτόματα μέσω του συστήματος. Δεν θα υπάρχει γνώση του ακριβούς ποσού γιατί δεν θέλουμε να ξέρει κανείς το εισόδημα του παραβάτη» σημείωσε ο υφυπουργός εξηγώντας πως η κλήση θα βεβαιώνεται και θα στέλνεται στο σπίτι. Τότε θα μαθαίνει το ποσό ο παραβάτης.

Με τον νέο ΚΟΚ, οι παραβάσεις ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες: στις χαμηλής (πρόστιμα έως 100 ευρώ), μεσαίας (πρόστιμα από 101 ευρώ έως 300 ευρώ) και υψηλής επικινδυνότητας (πρόστιμα από 301 ευρώ έως 600 ευρώ).

Το νομοσχέδιο προβλέπει δύο ακόμη κατηγορίες: της πολύ υψηλής συχνότητας και τις αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

ATV

Όσον αφορά στα ATV (γουρούνες) οι όροι και οι προϋποθέσεις κυκλοφορίας και χορήγησης αδειών θα αποσαφηνιστούν σε συνεργασία  με το Υπουργείο Τουρισμού και την ΚΕΔΕ -Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης: «δίνουμε μεταβατική περίοδο ενός μήνα για να προετοιμάσουμε από κοινού με το Υπουργείο Τουρισμού και με την τοπική αυτοδιοίκηση, ένα ορθολογικό πλαίσιο, για να έχει επιτέλους η τοπική αυτοδιοίκηση λόγο για το πού θα κυκλοφορούν και ποιος θα είναι ο επιτρεπόμενος φόρτος σε κάθε δρόμο».

Με άρθρο στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, «οι τετράτροχες μοτοσικλέτες με κινητήρες έως 125 κ.εκ. δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ασφαλτοστρωμένες οδούς», ρύθμιση που αναμφίβολα δημιουργεί νέα δεδομένα ενόψει της τουριστικής περιόδου.Στις αρχικές προθέσεις του υπουργείου ήταν η γενική απαγόρευση των τετράτροχων μοτοσικλετών, με το νομοσχέδιο όμως απαγορεύονται οι μέχρι 125cc, ενώ επιτρέπονται οι μεγαλύτερου κυβισμού.

Παρα ταύτα η απαγόρευση ουσιαστικά βγάζει εκτός χρήσης το 80% σχεδόν του στόλου των ATV που κυκλοφορούν στη χώρα μας και κυρίως στα νησιά, προκαλώντας - όπως υπογραμμίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου - πρόβλημα επιβίωσης σε χιλιάδες εταιρείες ενοικιάσεων οχημάτων και μοτοσικλετών.Εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων από επτά νησιά-τουριστικούς προορισμούς (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο, Νάξο και Κω) βρέθηκαν στην Αθήνα για επαφές με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες σε προσπάθεια αναστολής της απαγόρευσης.

Οι επαγγελματίες, επικαλούμενοι στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν ότι:

Για το 2015, επί του συνόλου των 739 δυστυχημάτων τα 11 ήταν με ATV, ποσοστό 1,5%

Για το 2016, επί του συνόλου των 752 θανατηφόρων τα 2 ήταν με ATV, ποσοστό 0,3%

Για το Α’ εξάμηνο του 2017, επί του συνόλου των 296 θανατηφόρων τα 2 ήταν με ATV, ποσοστό 0,7%.

«Πέρα από το γεγονός ότι τα στατιστικά δείχνουν σαφείς τάσεις μείωσης για τις χρονιές που η ΕΛ.ΑΣ μας δίνει στοιχεία, αυτά αφορούν στο σύνολο των ATV. Δεν υπάρχει διαχωρισμός σε μικρά ή μεγάλα. Απορίας άξιος λοιπόν είναι ο χαρακτηρισμός επικίνδυνα αφού αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Δεν γνωρίζουμε πώς το υπουργείο χαρακτηρίζει επικίνδυνα τα μικρά ATV και τα απαγορεύει ενώ στα μεγάλα επιτρέπει την κυκλοφορία τους» τόνισαν, ακόμα, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Ενοικιαζομένων Μοτοποδηλάτων και Μοτοσικλετών Μυκόνου Θανάσης Νάζος σημείωσε ότι «Πανευρωπαϊκά δεν υπάρχει διαχωρισμός - περιορισμός κίνησης ανάλογα με τον τύπο οδοστρώματος. Μόνο για άσφαλτο ή μόνο για χωματόδρομο. 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 11:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon