.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 16:54

Ρεπορτάζ: Πρακτική εξέταση για διπλωμα μέσω Internet!

 

Με κάμερες θα εξετάζουν οι εξεταστές, από μακριά!

 

Του Κώστα Γκαζή

Το πολυνομοσχέδιο που ήρθε για ψήφιση στη Βουλή τις τελευταίες ημέρες, κάνει λόγο μεταξύ άλλων και για εξέταση των υποψηφίων οδηγών μέσω… διαδικτύου! Πώς θα γίνεται αυτό; Μιλήσαμε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, Διαμαντή Ηλιάδη για να μάθουμε περισσότερα.

BIKEIT: Πώς θα χρησιμοποιηθεί το διαδίκτυο για τις εξετάσεις οδήγησης; Δεν έχουμε καταλάβει. Μιλάμε για τη θεωρία ή για τις εξετάσεις τις πρακτικές;

Διαμαντής Ηλιάδης: Μιλάμε για τις πρακτικές εξετάσεις, όπου ο εξεταστής ΔΕΝ θα παρίσταται στην εξέταση, αλλά θα την παρακολουθεί, επιβλέπει και καθοδηγεί μέσω διαδικτύου! Ας πούμε για παράδειγμα πως ο εξεταστής θα βρίσκεται στην Κομοτηνή, και θα εξετάζει υποψηφίους που βρίσκονται στην Αθήνα.

Η εξέταση θα γίνεται μέσω καμερών, 6 τον αριθμό στο αυτοκίνητο! Μία στον οδηγό, μία στον συνοδηγό, μία μπροστά, μία πίσω, μία δεξιά και μία αριστερά.

Ταυτόχρονα ο εξεταστής θα πρέπει να έχει ένα σκαρίφημα / χάρτη της περιοχής ώστε να μπορεί να δίνει οδηγίες. Αυτό είναι ανέφικτο και δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο.

BIKEIT: Και στις εξετάσεις για δίπλωμα μοτοσυκλέτας θα γίνεται το ίδιο;

Διαμαντής Ηλιάδης: Στη μοτοσυκλέτα ακόμα πιο πολλές (!) ενώ η εξέταση θα είναι ακόμα πιο επικίνδυνη.

BIKEIT: Διαβάσαμε στα ΜΜΕ πως εσείς σαν Ομοσπονδία Εκπαιδευτών αντιδράτε στο νέο νομοσχέδιο όσον αφορά στις εξετάσεις αδειών οδήγησης.

Διαμαντής Ηλιάδης: Εμείς αντιδρούμε στην πρόθεση του ΥΜΕ να γίνονται οι εξετάσεις «ανέπαφα», καθώς αυτό κατά την άποψη μας ΔΕΝ γίνεται.

Δεν γίνεται να γίνεται μέσω internet, κυρίως λόγω ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων -ακόμα περισσότερο όσον αφορά στις μοτοσυκλέτες, όπου ο αναβάτης πρέπει να επαναλάβει την εντολή που έχει δώσει μέσω συστήματος μικροφώνου και ακουστικών ο εξεταστής που ακολουθεί. Φανταστείτε τώρα να γίνονται εξετάσεις μέσω διαδικτύου με αυτό το σύστημα! Κάθε εντολή του εξεταστή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται από τον εξεταζόμενο, να γίνεται επαλήθευση και να γίνονται εξετάσεις. Γίνεται; Δεν γίνεται. Θα έχουμε ατυχήματα, θα έχουμε νεκρούς.

Τα ίδια που λέει το άρθρο 219 τα έλεγαν και τον Ιούνιο για να πάρουν παράταση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, τα ίδια λένε τώρα για να πάρουν μια παράταση μέχρι τέλη Απριλίου, τα ίδια θα λένε μετά για να πάρουν και πάλι παράταση.

BIKEIT: Η παράταση τι σκοπό επιτελεί; Να συνεχίσουν να πληρώνονται οι υπάλληλοι του Υπουργείου ως εξεταστές;

Διαμαντής Ηλιάδης: Μπράβο. Εκεί είναι η υπόθεση. Γιατί μέχρι τώρα οι εξετάσεις γινόντουσαν σαν πάρεργο, με υπερωριακή απασχόληση, ενώ απαίτηση της Τρόικα είναι να γίνονται οι εξετάσεις στο ωράριο εργασίας.

Αν διαβάσετε με προσοχή την τροπολογία, είναι μια σκέψη απολογητική. Για να πάρουμε την παράταση, απολογούμαστε για ποιο λόγο τη ζητάμε. Με πρόφαση ότι θα πάμε σε ένα καλύτερο σύστημα εκπαίδευσης και εξετάσεων -κάτι που σίγουρα όλοι θέλουμε-, αλλά δεν είναι όπως το λένε αυτοί.

BIKEIT: Οπότε ποιο είναι το επόμενο στάδιο κατά τη γνώμη σας; Θα φτάσουμε 1η Μαΐου και ΔΕΝ θα εφαρμοστεί αυτό το νέο σύστημα;

Διαμαντής Ηλιάδης: Θα φτάσουμε 1η Μαΐου και θα περιμένουμε ξανά μια τροπολογία… βλέπετε βγήκε μέχρι 30 Απριλίου η παράταση γιατί θα περιμένουμε μια 4η αξιολόγηση. Και τώρα που πήρε παράταση και δεν υπογράφηκε από 31/12/2017 που έπρεπε να υπογραφεί, είναι γιατί περιμένει το ΥΜΕ να κλείσει η αξιολόγηση και μετά την αξιολόγηση θα βγάλουν πάλι την παράταση.

Επειδή το ΥΜΕ είναι στο πνεύμα «να παραπλανήσουμε τους θεσμούς», σε αυτό το πνεύμα κινούνται, περιμένουν να κλείσει η αξιολόγηση και μετά πάνε και υπογράφουν ξανά τη συνέχιση των εξετάσεων με το παλιό σύστημα!

BIKEIT: Και το δέχεται αυτό η Τρόικα;

Διαμαντής Ηλιάδης: Όχι βέβαια. Για αυτό τώρα έχει γραφτεί πιο αναλυτικά το απολογητικό υπόμνημα, με τις διευκρινήσεις για διαδικτυακές εξετάσεις, κλπ για να φανεί ότι κάτι γίνεται. Αυτό όμως θα τελειώσει. Δεν θα συνεχιστεί εσαεί αυτό, θα καταλάβει η Τρόικα την κοροϊδία, και θα δούμε τότε τι θα γίνει.

BIKEIT: Οπότε όλα γίνονται για να συνεχίσουν να αμείβονται έξτρα οι υπάλληλοι του ΥΜΕ που τελούν τον ρόλο του εξεταστή;

Διαμαντής Ηλιάδης: Είναι και αυτό μέσα στο «concept».

BIKEIT: Ποιο είναι το κίνητρο του ΥΜΕ;

Διαμαντής Ηλιάδης: Το Υπουργείο δεν έχει έγνοια για τους υπαλλήλους, θέλει να φτιάξει ένα καλύτερο σύστημα που έχει υποσχεθεί. Το αν οι εξετάσεις θα γίνονται εντός ή εκτός ωραρίου αυτό είναι σε δεύτερο επίπεδο. Η πρώτη κλίμακα είναι η δημιουργία ενός νέου συστήματος, πιο αξιόλογου και πιο αξιόπιστου. Όμως αυτό θέλει χρόνο και λεφτά, προπάντων λεφτά. Κι έτσι το καθυστερούν.

ΒΙΚΕΙΤ: Ποιο θα είναι το κόστος του διαγωνισμού, και ποιος θα επωμιστεί τα έξοδα;

Διαμαντής Ηλιάδης: Το κόστος θα υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ, και λόγω του ύψους του πρέπει απαραίτητα να γίνει διεθνής διαγωνισμός. Αυτό ορίζει ο νόμος. Πρέπει να γίνει διεθνής διαγωνισμός για να βρεθεί εταιρεία που να φτιάξει το αντίστοιχο λογισμικό, και να προμηθεύσει και τον αντίστοιχο ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Η διαδικασία του διαγωνισμού, απαιτεί από μόνη της έναν χρόνο τουλάχιστον!

BIKEIT: Ποιος θα πληρώσει αυτό το σύστημα;

Διαμαντής Ηλιάδης: Κανείς δεν ξέρει. Επίσης σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ προσχέδιο, δεν έχει ειδοποιηθεί ο κλάδος των εκπαιδευτών, ο πλέον αρμόδιος κλάδος για το θέμα καθώς εμείς κάνουμε εκπαίδευση και εξέταση, και δεν υπάρχει καμία επικοινωνία, ώστε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουμε για τον εκσυγχρονισμό των εξετάσεων.

Η τελευταία ενημέρωση που είχα ο ίδιος, ήταν με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΜΕ, τον κ. Βούρδα ήταν τέλος Ιουλίου, και από τότε περιμένουμε να μας ειδοποιήσουν για να συζητήσουμε. Καμία επαφή δεν είχαμε, από τέλος Ιουλίου 2017 μέχρι σήμερα, 11/1/2018.

Σημειώστε μάλιστα πως στη συνάντηση που είχαμε τον Ιούλιο, το ΥΜΕ μας είπε πως ο εξοπλισμός των αυτοκινήτων θα επιβαρύνει… τους εκπαιδευτές!
Καταλαβαίνετε, πως με το παραπάνω τεράστιο κόστος, την ανάγκη για διεθνή διαγωνισμό, και την προχειρότητα στον σχεδιασμό, δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα από 1ης Μαΐου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018 16:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon