.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 14:22

Ρεπορτάζ: Πιστοποίηση σχολών προηγμένης οδήγησης στην Ε.Ε.

 

Από τον ACEM, τον σύνδεσμο κατασκευαστών μοτοσυκλέτας στην Ευρώπη

 

Ένα πολύ μεγάλο κενό, στην πιστοποίηση των σχολών προηγμένης οδήγησης μοτοσυκλέτας, προσπαθεί να καλύψει ο σύνδεσμος κατασκευαστών της Ευρώπης ACEM. Θα τα καταφέρει, ή θα μπλέξουμε ακόμα περισσότερο;

Μόλις οι περισσότεροι αναβάτες πάρουν επιτέλους το δίπλωμα τους, ανακαλύπτουν πως «εν οίδα, ότι ουδέν οίδα». Ένα ξέρω, πως… δεν ξέρω (να οδηγώ). Αν είναι τυχεροί και αναγνωρίσουν τα κενά στην εκπαίδευση που δέχθηκαν για να πάρουν το πολυπόθητο δίπλωμα οδήγησης-ελευθερίας, τότε πιθανώς να αναζητήσουν περαιτέρω τρόπους για να βελτιωθούν ως αναβάτες – χρήστες του δρόμου.

Σχολές «προηγμένης» (Advanced) οδήγησης υπάρχουν αμέτρητες, τόσο σε παγκόσμια, όσο και σε ευρωπαϊκή αλλά και σε ελληνική κλίμακα. Πώς όμως θα επιλέξουν οι μαθητές την καλύτερη; Μέχρι πρότινος, τουλάχιστον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κρατικές πιστοποιήσεις για τις εν λόγω σχολές ήταν από ανύπαρκτες έως θολές.

Τώρα όμως ο ACEM, μαζί με τον γερμανικό οργανισμό για την οδική ασφάλεια DVR παρουσίασαν ένα νέο σήμα πιστοποίησης ποιότητας για τις ευρωπαϊκές σχολές, για να έχουν οι αναβάτες κάποιο κριτήριο επιλογής στον τομέα πέρα του «μου τη σύστησε ο φίλος μου». 

Να τονίσουμε εδώ πως μιλάμε για πιστοποίηση ιδιωτική (δεν είναι πιστοποίηση της Ε.Ε.), και ΜΗ δεσμευτική για τις σχολές (όποιος θέλει κάνει αίτηση -η οποία κοστίζει αρκετά- κι όποιος δεν θέλει... την αγνοεί). 

Για να μάθουμε περισσότερα για αυτή τη νέα πιστοποίηση, ας δούμε τι είπαν στην FEMA η Δρ. Veneta Vassileva, υπεύθυνη ασφαλείας του ACEM, ο Ολλανδός Arjan Everink, ο πρώτος υπεύθυνος σχολής που πήρε τη συγκεκριμένη πιστοποίηση για τον οργανισμό KNMV, αλλά και ο Jesper Christensen από την SMC Σουηδίας που παρέχει προηγμένη εκπαίδευση αναβάτη.

Δρ. Veneta Vassileva, υπεύθυνη ασφαλείας του ACEM

Δρ. Veneta Vassileva, υπεύθυνη ασφαλείας του ACEM (φωτό Wim Taal).

Γιατί αναμείχθηκε ο ACEM στην πιστοποίηση προηγμένης εκπαίδευσης αναβάτη;

Δρ. Veneta Vassileva: «Η βιομηχανία μοτοσυκλέτας πιστεύει πως η βελτίωση στην ασφάλεια των αναβατών μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιας ενιαίας προσέγγισης, που να περικλείει την τεχνολογία οχημάτων, τον ανθρώπινο παράγοντα και τις υποδομές. Ακόμα και η πιο εξελιγμένη μοτοσυκλέτα, με τα κορυφαία τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας, δεν θα φέρει απτά κέρδη αν ο αναβάτης δεν μοιράζεται τον δρόμο με υπεύθυνο και ασφαλή τρόπο.
Πριν από 2 χρόνια, η βιομηχανία μοτοσυκλέτας ξεκίνησε μια ανανεωμένη στρατηγική ασφαλείας για τη μοτοσυκλέτα, καλώντας τις αρχές να ενσωματώσουν τα δίκυκλα στα σχέδια οδικής ασφάλειας και κινητικότητας, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την χρήση των δικύκλων.
Η στρατηγική της βιομηχανίας έχει 3 κύριους πυλώνες: την τεχνολογία οχημάτων, διαφορετικές πολιτικές / τακτικές για κάθε χώρα, και την εκπαίδευση αναβάτη. Τώρα, κάτω από τον πυλώνα της εκπαίδευση ο ACEM ενώνει τις δυνάμεις του με το γερμανικό συμβούλιο για την οδική ασφάλεια DVR, για τη νέα πιστοποίηση (European Training Quality Label) όσον αφορά στην εκπαίδευση μετά το δίπλωμα.»

Γιατί είναι σημαντική για τον ACEM η εκπαίδευση μετά το δίπλωμα;

Δρ. Veneta Vassileva: «Γιατί όλες οι διαθέσιμες μελέτες σταθερά δείχνουν το ανθρώπινο λάθος ως τον πιο συχνό παράγοντα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Η βιομηχανία είναι υπέρ της δια βίου εκπαίδευσης, από την αρχική εκπαίδευση για το δίπλωμα, στην περαιτέρω εκπαίδευση για αναβάτες που αγοράζουν πιο ισχυρές μοτοσυκλέτες, για εκπαίδευση και ενημέρωση των οδηγών ΙΧ, και για συνέχεια της εκπαίδευσης πέρα από τα διπλώματα, σε εθελοντική βάση. Η εκπαίδευση μετά τα διπλώματα, εστιασμένη στην αφάλεια, την επίγνωση και την αντίληψη κινδύνων, θα μπορούσε να βοηθήσει μέσα στα άλλα και τους «ξαναγεννημένους» αναβάτες -όσους δηλαδή έχουν σταματήσει να οδηγούν δίκυκλο για μακρύ χρονικό διάστημα-, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στο δρόμο.»

Ποιο θα είναι το πλεονέκτημα για μια σχολή προηγμένης οδήγησης, που θα πιστοποιείται με το σήμα ποιότητας ευρωπαϊκής εκπαίδευσης (European Training Quality Label);

Δρ. Veneta Vassileva: «Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η πιστοποίηση European Training Quality Label αφορά σε συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, και όχι στο ίδρυμα ή στο σχολείο που το εφαρμόζει. Αν δηλαδή έχουμε έναν εκπαιδευτικό φορέα με σχολεία ανά την Ευρώπη, για να πάρει την πιστοποίηση θα πρέπει να κάνει μία μόνο αίτηση, όπου θα κριθεί στη βάση του προγράμματος της εκπαίδευσης που προσφέρει. Από την άλλη, διαφορετικά σχολεία που προσφέρουν το ίδιο πρόγραμμα μπορούν να κάνουν μαζί αίτηση, και να μοιραστούν τα έξοδα της διαδικασίας αίτησης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που κερδίζουν το σήμα European Training Quality Label θα έχουν υψηλή έκθεση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ACEM, η FIM, η FIA και το DVR θα χρησιμοποιούν τα κανάλια επικοινωνίας τους για να προωθήσουν την πιστοποίηση στις Βρυξέλλες και στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε διάλογο και με την ένωση ασφαλιστών της Ε.Ε. (Insurance Europe), για να ζητήσουμε τη συνεργασία τους, ώστε να ενθαρρύνουμε σχολεία προηγμένης οδήγησης στην Ευρώπη, για να προωθήσουμε την κίνηση αυτή ακόμα περισσότερο. Επιπρόσθετα, τα προγράμματα που θα διαθέτουν την πιστοποίηση European Training Quality Label θα μπορούν ίσως να υποστηρίζονται σε εθνικό επίπεδο από τη βιομηχανία, με σύμφωνα που θα διευκολύνουν την αγορά εκπαιδευτικών μοτοσυκλετών, κλπ. Συνοψίζοντας, τα πιστοποιημένα προγράμματα θα είναι πιο ελκυστικά στους αναβάτες, προσφέροντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες για τους εκπαδιευτές.»

Πώς θα εξετάζονται οι σχολές εκπαίδευσης όταν θα κάνουν αίτηση για την πιστοποίηση European Training Quality Label;

Δρ. Veneta Vassileva: «Το European Training Quality Label μπορεί να απονεμηθεί σε οποιονδήποτε οργανισμό (Σχολεία Οδήγησης, Κατασκευαστές, Ομοσπονδίες) με βάση την Ευρώπη, εφόσον υποβάλλει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα για αξιολόγηση. Για την πιστοποίηση ισχύει ένα σετ κανόνων σε 4 κύριες κατηγορίες: περιεχόμενο εκπαιδευτικού προγράμματος, μεθοδολογία, τίτλοι / πιστοποιήσεις εκπαιδευτών, και έλεγχος ποιότητας. Οι ειδικοί του DVR είναι υπεύθυνοι για την πρώτη αξιολόγηση (επί χάρτου, με βάση τα στοιχεία που θα παρέχουν οι σχολές στα Αγγλικά ή Γερμανικά), και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε θα επισκέπτονται το σχολείο οδήγησης για να αξιολογήσουν και την πρακτική πλευρά του προγράμματος. Για να λάβει την πιστοποίηση, το κάθε πρόγραμμα θα πρέπει να πετύχει σκορ τουλάχιστον 40% για κάθε κατηγορία, ή συνολικά 60%.»

Ποιο είναι το κόστος της πιστοποίησης για την κάθε σχολή οδήγησης;

Δρ. Veneta Vassileva: «Η χρέωση για την αρχική αίτηση, συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης της πρακτικής πλευράς του προγράμματος είναι 6.000 ευρώ. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει τα έξοδα των ανεξάρτητων ειδικών του DVR, ο οποίος είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός (ΜΚΟ). Σημειώστε πως η βιομηχανία αποφάσισε να υποστηρίξει επιπλέον τους πρώτους αιτούντες, παρέχοντας το 50% των εξόδων της αίτησης για τους πρώτους 5 υποψήφιους.»

Μετά από την πιστοποίηση, πόσο συχνά θα ελέγχεται η ποιότητα των υπηρεσιών της κάθε σχολής;

Δρ. Veneta Vassileva: «Η πιστοποίηση European Training Quality Label δίνεται για μια περίοδο 4 χρόνων, και κατόπιν μπορεί να λάβει ανανέωση (σσ. Δεν διευκρινίζεται το όποιο επιπρόσθετο κόστος). Θα υπάρχει ετήσιος έλεγχος των σχολών από τον DVR, ώστε να αξιολογείται η εύρυθμη λειτουργία τους.»

Είναι οι σχολές που δεν παίρνουν την πιστοποίηση «κακές σχολές»;

Δρ. Veneta Vassileva: «Η σύντομη απάντηση είναι όχι, επιτρέψτε μου όμως να γίνω πιο σαφής. Η πιστοποίηση European Training Quality Label ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016, και τώρα βρισκόμαστε στην αρχή της εφαρμογής του. Θα ήταν ανεύθυνο να αποκαλέσω τα προγράμματα που δεν έλαβαν την πιστοποίηση ως ‘κακά’. Πολλά από αυτά είναι πιθανώς πολύ καλά. Από την άλλη όμως, οι αναβάτες μπορούν να είναι σίγουροι πως τα προγράμματα που έλαβαν την πιστοποίηση είναι ελεγμένα και άριστα για την προηγμένη εκπαίδευση τους.»

Τι σημαίνει η πιστοποίηση European Training Quality Label για τους αναβάτες;

Δρ. Veneta Vassileva: «Πλέον υπάρχουν εκατοντάδες προγράμματα για εκπαίδευση αναβατών μετά το δίπλωμα, όμως δυστυχώς η ποιότητα από σχολή σε σχολή και από πρόγραμμα σε πρόγραμμα έχει μεγάλη απόκλιση και δεν είναι εύκολο για έναν αναβάτη να κάνει την σωστή επιλογή. Η πιστοποίηση European Training Quality Label εγγυάται πως η εκπαίδευση που θα λάβουν οι αναβάτες θα είναι υψηλής ποιότητας, με την ασφάλεια να παίζει κυρίαρχο ρόλο στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα. Ελπίζουμε πως αυτή η πιστοποίηση θα ενθαρρύνει τους αναβάτες να συμμετάσχουν μαζικότερα σε προγράμματα προηγμένης εκπαίδευσης, ώστε να γίνουν πιο ασφαλείς και υπεύθυνοι αναβάτες.»

Ποια ήταν τα πρώτα προγράμματα που έλαβαν την ευρωπαϊκή αυτή πιστοποίηση;

Δρ. Veneta Vassileva: «Στις 7 Σεπτεμβρίου 2016 είχαμε την επίσημη τελετή για το πρώτο πρόγραμμα που έλαβε την πιστοποίηση του ACEM, το οποίο ήταν το «Early Perception Risk» του ολλανδικού φορέα KNMV. Τώρα έχουμε απονείμει την πιστοποίηση σε 18 ακόμα γερμανικά εκπαιδευτικά προγράμματα, με αρκετά ακόμα να εξετάζονται αυτή τη στιγμή, όπως το πρόγραμμα της γαλλικής εκπαιδευτικής ομοσπονδίας AFDM, της ένωσης μοτοσυκλετιστών της Σουηδίας SMC, και του αυστριακής λέσχης αυτοκινήτου ÖAMTC. Η πιστοποίηση κερδίζει συνεχώς έδαφος, ενώ θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς εκπαίδευσης να κάνουν αίτηση για την πιστοποίηση, και να μας βοηθήσουν να μετατρέψουμε την πρωτοβουλία μας σε Success Story.»

Arjan Everink, εκ μέρους του KNMV που έλαβε την πρώτη πιστοποίηση

Arjan Everink, εκ μέρους του KNMV που έλαβε την πρώτη πιστοποίηση ACEM/DVR European Training Quality Label (φωτό: Wim Taal).

Arjan Everink: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που πήραμε την πρώτη πιστοποίηση, την οποία μας έδωσε ο ανεξάρτητος οργανισμός DVR, που γνωρίζει καλά τα θέματα της εκπαίδευσης. Συνήθως οι πελάτες των σχολών έχουν την τάση να κοιτάνε κυρίως την τιμή, στην αναζήτηση προηγμένης εκπαίδευσης. Και δεν μπορώ να τους ρίξω φταίξιμο, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρχε άλλο κριτήριο για να βασίσεις την επιλογή σου. Κατά τη δική μας άποψη, το σήμα της πιστοποίησης είναι ένας τρόπος να εξηγήσουμε στους πελάτες μας πως υπάρχει ένα όραμα πίσω από την εκπαίδευση που παρέχουμε, και μια βεβαίωση της ποιότητας των υπηρεσιών μας.»

Κατά την άποψη σας, η βιομηχανία μοτοσυκλέτας δίνει αρκετή σημασία στην εκπαίδευση αναβάτη;

Arjan Everink: «Αυτό που βλέπουμε εμείς, τουλάχιστον στην Ολλανδία, είναι πως οι εισαγωγείς μοτοσυκλετών εστιάζουν κυρίως στις πωλήσεις μέσω διαφημιστικών ενεργειών. Από την άλλη, αυτή η κίνηση με το σήμα πιστοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι μια κίνηση για να τονωθούν οι πωλήσεις, με το να γίνει η οδήγηση μοτοσυκλέτας ασφαλέστερη. Ίσως η βιομηχανία μοτοσυκλέτας να ασπαζόταν την ιδέα να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση στους αγοραστές νέων -η ακόμα και μεταχειρισμένων- μοτοσυκλετών.»

Jesper Christensen, γραμματέας του οργανισμού SMC Sweden

Jesper Christensen, γραμματέας του οργανισμού SMC Sweden που παρέχει προηγμένη εκπαίδευση αναβάτη -μέλος της FEMA (Federation of European Motorcyclists).

Ποια είναι η γνώμη του SMC για την πιστοποίηση του ACEM;

Jesper Christensen: «Η πιστοποίηση μας αρέσει πολύ. Η εκπαίδευση σήμερα γίνεται από διάφορους ενθουσιώδεις αναβάτες. Η εκπαιδευτική ύλη και οι εκπαιδευτικές μέθοδοι διαφέρουν πολύ, και αυτό μεταφράζεται σε διαφορετικό αποτέλεσμα σε περιεχόμενο, ποιότητα και πιθανώς επίπεδο ασφαλείας. Η ύπαρξη μιας ενιαίας πιστοποίησης θα δείξει σε αναβάτες, λέσχες, οργανώσεις, κατασκευαστές και αρχές πως αυτή είναι μια ποιοτική εκπαίδευση.»

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 14:59

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon