.
Κατηγορία ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 11:25

Ρεπορτάζ: Εορτασμός 50 χρόνων FIVA (1966 – 2016)

 

Στο Παρίσι στις 02/12/2016

 

Στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι, και για τον εορτασμό των 50 χρόνων της Federation Internationale des Vehicules Anciens, έλαβαν μέρος και η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσυκλέτας, καθώς και το Ελληνικό Μουσείου Αυτοκινήτου.

Στην έδρα της UNESCO στο Παρίσι και στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 ετών της FIVA (1966-2016), του διεθνή οργανισμού ιστορικών αυτοκινήτων που στόχο έχει την προστασία, διατήρηση και προώθηση της παγκόσμιας μηχανοκίνητης κληρονομιάς, έλαβαν χώρα κάποιες εκδηλώσεις, όπου μεταξύ άλλων παρετέθη δεξίωση από τους πρέσβεις της UNESCO, παρουσία του προέδρου της FIVA κ. Patrick Rollet ενώ ταυτόχρονα εκτέθηκαν στον ίδιο χώρο, υπό τον τίτλο "A Century of Mobile Heritage" έντεκα ιστορικά οχήματα και τρεις μοτοσυκλέτες, χαρακτηριστικά δείγματα ιστορικής αποκατάστασης οχημάτων εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρονται τα οχήματα 1892 Panhard et Levassor Type P2D, 1927 Voisin C7 Lumineuse, 1928 Bugatti Type 35B, 1937 Delahaye 135 Competition & 1961 Alfa Romeo Giullieta SZ.

Από την πλευρά των δύο τροχών, στην έκθεση είδαμε μια 1930 Majestic, μια M.G.C., αλλά και μία BMW R75/5 του 1969.

Το 2016 έχει αναγνωριστεί και υποστηρίζεται από την UNESCO ως “World Motoring Heritage Year”.

Από την Ελλάδα παρέστησαν: Η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων Παλαιού Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας δια του προέδρου της κ. Δημήτρη Βερναρδάκη και των κ.κ. Παναγιώτη Μαριολόπουλου, αντιπρόεδρο της Ε.Ο. ΦΙΛ.Π.Α. και πρόεδρο Ελληνικού Μουσείου Μοτοσυκλέτας και Πέτρο Ματσούκη, Γενικό Γραμματέα της Ε.Ο. ΦΙΛ.Π.Α, καθώς και το Ελληνικό Μουσείου Αυτοκινήτου δια του προέδρου και ιδρυτή του κ. Θεόδωρου Ν. Χαραγκιώνη.

H UNESCO ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO - United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization) ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1945. Η UNESCO αγωνίζεται για να δημιουργήσει συνθήκες για έναν ειλικρινή διάλογο που θα βασίζεται στο σεβασμό των κοινών αξιών και των ιδεωδών όλων των πολιτισμών. Ο κόσμος απαιτεί άμεσα παγκόσμια οράματα για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα βασίζεται στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον αμοιβαίο σεβασμό και την εξάλειψη της φτώχειας. Οι στόχοι αυτοί αποτελούν τον πυρήνα της αποστολής και των δραστηριοτήτων της UNESCO.

H Federation Internationale des Vehicules Anciens ιδρύθηκε το 1966 ως αποτέλεσμα της ιδέας διάφορων οργανισμών που προήγαν το ενδιαφέρον για τα ιστορικά αυτοκίνητα και του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των ενδιαφερομένων παγκόσμια για το ιστορικό αυτοκίνητο. Σήμερα η FIVA έχει μέλη περισσότερους από 85 οργανισμούς, μουσεία κλπ σε περισσότερες από 62 χώρες που εκπροσωπούν 1.500.000 και πλέον λάτρεις του ιστορικού αυτοκινήτου.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Φίλων του Παλαιού Αυτοκινήτου & Μοτοσυκλέτας αποτελεί το Δευτεροβάθμιο Συλλογικό Όργανο, των παρεμφερών Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα Οργανώσεων που εδρεύουν στον Ελλαδικό χώρο. Είναι η Αποκλειστική Εκπρόσωπος για την Ελλάδα (National FIVA Authority-ANF) της FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens), δηλ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παλαιών Αυτοκινήτων-ΔΟΠΑ.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016 11:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon