.
Κατηγορία Triumph
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2011 14:45

Test - Triumph Tiger 800 XC 2011

 

Ο Τίγρης της Βε-γκάζης!

 

 

Αν ο απλός Τίγρης είναι μαραθωνοδρόμος και κατασκευασμένος για την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, τότε αυτός στην έκδοση XC, θα σου ξυπνήσει εύκολα τα άγρια σου γονίδια. Η Triumph προχώρησε σε μικρές αλλά σημαντικές επεμβάσεις στο Tiger 800 ώστε να δώσει ένα χαρακτήρα λίγο πιο off road στο XC. Κατάφερε έτσι να φτιάξει μία “ίδια” μοτοσυκλέτα, με αυτό το “κάτι τις” παραπάνω που επιζητά ο αναβάτης της περιπέτειας.

Όνομα βαρύ


Με το όνομα να έχει ιστορία 80 χρόνων, προερχόμενο από το πρώτο οn/off Tiger του 1930, οι τελευταίοι εκπρόσωποι είχαν αφήσει στο ράφι την εκτός δρόμου χρήση. Βλέποντας την πορεία της αγοράς, το μεγάλο Tiger, το μοναδικό μοντέλο που υπήρχε και είχε ταυτιστεί με την διπλή χρήση στην οδήγηση, έφτασε τα 1050 κυβικά και εφοδιάστηκε με τροχούς 17 ιντσών και καθαρά ασφάλτινη χρήση.
Η απουσία της Triumph τα τελευταία χρόνια από τις adventure μοτοσυκλέτες έκρινε αναγκαία την επιστροφή, σε μία κατηγορία που ειδικά για την Ελλάδα, ταιριάζει γάντι. Με τις KTM 990 Adventure και BMW F 800 GS να βρίσκονται σε αυτό το διπλό χωμάτινο ταμπλό, ως οι μοναδικές με ακτινωτούς τροχούς διαμέτρου 21 – 17 ιντσών, χρειαζόταν μία αντίστοιχη πρόταση.
Η κατηγορία όπου πρώτο βρέθηκε το BMW GS στα 800 κυβικά φάνταζε ιδανική για μία εύχρηστη και βολική μοτοσυκλέτα όπου θα εμφανιζόταν ξανά η Triumph. Η επιστροφή της βρετανικής φίρμας σε μία από τις εμπορικότερες κατηγορίες των τελευταίων ετών, θα γινόταν σε αυτό τον κυβισμό.

Το νέο Tiger εμφανίστηκε σε δύο εκδόσεις θέλοντας να καλύψει τις ανάγκες κάθε αναβάτη, συνδυάζοντας διαφορετικούς κόσμους. Αντίθετα με την BMW όπου το δικό της μοντέλο εμφανίστηκε σε 650 και 800 κυβικά, με πολλές διαφορές (ίδιος κυβισμός, λιγότερη δύναμη, πιο απλές αναρτήσεις - φρένα), στην Triumph κινήθηκαν σε διαφορετικό δρόμο. Η Triumph, αντί να χάσει χρόνο ή χρήμα ή να επιλέξει μείωση της ποιότητας δημιουργώντας τελείως διαφορετικές μοτοσυκλέτες, μελέτησε καλά τις πραγματικές ανάγκες ενός αναβάτη, πριν φτάσει στο σημείο να δώσει στην αγορά τα μοντέλα της. Έτσι διατηρήθηκαν αναλλοίωτα τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των Tiger, ο κυβισμός και η ιπποδύναμη, πράγματα καθοριστικά για την επιλογή τους. Έπειτα, οι μηχανικοί προχώρησαν σε “απλές” αλλαγές που χαρακτήρισαν και διαφοροποίησαν τις δύο μοτοσυκλέτες.

Μέσα απ’ όλα αυτά, προέκυψε ο απλός αλλά και ο άγριος Τίγρης.
Και όπως ήταν φυσικό και επόμενο, ο λάτρης της ασφάλτου θα να επιλέξει το Tiger 800 και ο “χωμάτινος” το Tiger 800 XC.
Το project  ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, όταν παρουσιάστηκε το F 800 GS, το οποίο φαίνεται πως έριξε το λάδι στη φωτιά που σιγόκαιγε στα μυαλά των μηχανικών της Triumph. Και από τα μέσα καλοκαιριού του 2010, ψάχναμε για μία φωτογραφία και ένα video που να δείχνει τα Tiger εν δράση.
Είδαμε δύο ίδιες μοτοσυκλέτες με την ψηλότερη να περνάει με άνεση μέσα από ποτάμια, να πλαγιολισθαίνει στους χωματόδρομους και να απογειώνεται σε άλματα.
Αν και πολλές φορές οι ανάγκες ενός μοτοσυκλετιστή μπορεί να μην αγγίζουν στο παραμικρό τα “teasers” των εταιριών, ο εντυπωσιασμός σχετικά με τις δυνατότητες του “χωμάτινου” μοντέλου, παίζει το ρόλο του. Και σίγουρα το Tiger 800 XC, περιμέναμε να το οδηγήσουμε πως και πως. Ειδικά μετά το test του απλού Tiger 800, όπου διαπιστώσαμε τις ασφάλτινες δυνατότητες της μοτοσυκλέτας, ήμασταν περίεργοι για το κατά πόσο μπορεί να διαφοροποιηθεί ο χαρακτήρας της, με ελάχιστες αλλαγές.

Κατευθείαν στην ουσία


Εύλογα γεννιέται η απορία για το αν αρκεί ένα μεγαλύτερης διαμέτρου μπροστινό σύστημα, οι μακρύτερες διαδρομές αναρτήσεων και οι διαφορετικής κατασκευής και διαστάσεων τροχοί, να κάνουν τη διαφορά.
Η Triumph όμως φάνηκε ξεκάθαρη με στόχο σε συγκεκριμένο κοινό. Δεν προσπάθησε να πλασάρει στην αγορά μία μοτοσυκλέτα για… motocross αλλά μία on/off προσανατολισμένη στους λάτρεις της περιπέτειας. Όταν κινείσαι έτσι, προσφέροντας ξεκάθαρες δυνατότητες και χωρίς πολλές φανφάρες, τότε το αποτέλεσμα, συνοδευόμενο από μία καλή τιμή και γαρνιρισμένο με κορυφαία ποιότητα, είναι σχεδόν δεδομένο.

Το Tiger 800 XC διαφοροποιείται σε συγκεκριμένα σημεία με το αδελφό Tiger 800. Οπτικά, το “μούτρο” είναι μακρύτερο στο κάτω τμήμα και ξεχωρίζει αμέσως τα δύο μοντέλα. Οι τροχοί είναι ακτινωτοί, διαστάσεων 21 ιντσών για μπροστά και 17” για πίσω, ίδιας διάστασης πίσω με το απλό, μόνο που στο τελευταίο είναι χυτοί αλουμινίου και περιορίζουν τις εκτός δρόμου δυνατότητες και την επιλογή αντίστοιχων ελαστικών.

Το μπροστινό σύστημα που πλέον είναι πλήρως ρυθμιζόμενο, έχει αυξήσει τη διάμετρο του στα 45mm από 43mm ταυτόχρονα με την διαδρομή του, από τα 180mm στα 215mm. Στα ίδια επίπεδα αυξήθηκε και η διαδρομή  του αμορτισέρ, το οποίο πλέον βρίσκεται στα 220mm από 170mm ενώ χρησιμοποιεί ξεχωριστό ρεζερβουάρ λαδιού, κάτι που δεν συναντάμε στο απλό μοντέλο.

Η διαφορά ύψους της μοτοσυκλέτας είναι εμφανής από την πρώτη στιγμή, και ειδικά αν κοιτάξεις τα δύο μοντέλα, καταλαβαίνεις αμέσως ποιο είναι πιο. Εμφανείς είναι η διαφορά και στην θέση οδήγησης η οποία ανέβηκε από τα 810/840mm του “μικρού” στα 845/865mm (το δεύτερο νούμερο αφορά την ρύθμιση της σέλας καθ’ ύψος).

Αυτές οι οπτικές διαφορές συνδυασμό με τα αρτικόλεξα XC στο ρεζερβουάρ καθορίζουν την νέα πορεία και τονίζουν τις έξτρα δυνατότητες του μοντέλου.
Όμως, έγιναν και άλλες αλλαγές στην γεωμετρία, προκειμένου να αλλάξει η αίσθηση και στην οδήγηση.
Μειώθηκε η γωνία κάστερ (από 23,7 μοίρες σε 23,1) για ταχύτερο στρίψιμο, αυξήθηκε το ίχνος (από 86mm στα 91,1mm) για σταθερότητα, ενώ επηρεάστηκε και το μεταξόνιο, που έφτασε τα 1568mm από 1555mm. Ανάλογη αύξηση είχαμε και στο βάρος όπου προστέθηκαν 5 κιλά φτάνοντας αισίως το νούμερο των 215 σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις της εταιρίας.

Στοιχεία για ταξίδι


Εύλογο είναι φυσικά το ερώτημα σχετικά με το κατά πόσο μπορούν οι παραπάνω αλλαγές να δώσουν εικόνες όπως στα video teasers και να τονίσουν τον χωμάτινο προορισμό.

Ως ταξιδιάρα, η Tiger 800 XC διαθέτει χώρο για δύο επιβαίνοντες οι οποίοι τοποθετούνται σε ξεχωριστά μερίδια, με το πίσω λίγο κατηφορικό (ίσως ενοχλήσει στα φρένα) και το μπροστινό ρυθμιζόμενο εις ύψος. Στην standard θέση και με το φάρδος της σέλας, τα πόδια δυσκολεύονται να πατήσουν κάτω, ακόμη και για αναβάτη με ύψος 1,80. Η σέλα βρίσκεται στα 865mm ενώ έχει τη δυνατότητα να κατέβει στα 845mm εύκολα και γρήγορα.
Η σιλουέτα είναι στενή, και από κοντά, η μοτοσυκλέτα δείχνει πολύ μαζεμένη σε διαστάσεις, πιο μικρή απ’ ότι δείχνει στις φωτογραφίες.

Το ρεζερβουάρ των 19 λίτρων κρατάει τον αναβάτη σε μακριά από το τιμόνι δίνοντας μία θέση πιο streetάδικη απ’ ότι προστάζει το μοντέλο, με τα μαρσπιέ λίγο πίσω τοποθετημένα. Κάθεσαι όμως ψηλά και βρίσκεις εύκολα τους μοχλούς που προσφέρει το τιμόνι μεταβλητής διατομής της Nekken, γυρισμένο αρκετά προς τα πίσω, για να το “βρίσκει” ο αναβάτης χωρίς προσπάθεια. Θα θέλαμε ωστόσο ψηλότερες βάσεις και με κλίση προς τα πίσω ώστε να τελειοποιηθεί η θέση οδήγησης, για την χρήση που προορίζεται.

Ο χώρος για φόρτωμα είναι προσεγμένος και η σχάρα στο πίσω τμήμα, είναι βολική για ταξίδι, ενώ οι χειρολαβές θα βολέψουν τον συνεπιβάτη που κάθεται λίγο πιο ψηλά. Είναι σαφώς πιο μεγάλη μοτοσυκλέτα από το απλό Tiger 800, ψηλότερη και με πιο επιθετικές διαθέσεις. Θυμίζει περισσότερο το αντίστοιχο μοντέλο της γερμανικής εταιρίας μιας και δεν μπορεί αλλά και δεν συντρέχει και λόγος να κρύψει τον δανεισμό στοιχείων. Ως λογική κίνηση, η Triumph πήρε αυτά που ήθελε τα οποία προσάρμοσε με το δικό της τρόπο στο νέο Tiger XC. Ο χωμάτινος χαρακτήρας αναδεικνύει και την σχέση με τον μεγάλο του αντίπαλο, F 800 GS.

Πριν όμως διασταυρωθούν οι δρόμοι τους, το Tiger έχει να αντιτάξει ένα πανίσχυρο ατσάλινο πλαίσιο, κατασκευασμένο από σωλήνες στρογγυλής διατομής. Το οποίο, βρίσκεται σε κοινή θέα τόσο στο μπροστινό τμήμα όπου ανοίγει και αγκαλιάζει τον κινητήρα, όσο και στο πίσω, στο υποπλαίσιο. Είναι ισχυρό για φόρτωμα και δεν θα “κουραστεί” από τέτοια χρήση, αλλά στα αρνητικά του μπορούμε να αναφέρουμε τα κολλητά μαρσπιέ συνεπιβάτη τα οποία σε μία πτώση, στην συγκεκριμένη χρήση, θα προβληματίσουν με την επισκευή.
Για την χωμάτινη χρήση έχουν μελετηθεί και τα μαρσπιέ του αναβάτη τα οποία διαθέτουν αφαιρούμενα πρόσθετα ελαστικά, για καλύτερο πάτημα στο μεταλλικό αγριεμένο τμήμα.

Γλυκό και ήρεμο


Η οδήγηση μίας μοτοσυκλέτας με τρικύλινδρο κινητήρα αποδεικνύει ότι ο τελευταίος αποτελεί ένα ιδανικό συνδυασμό για κάθε χρήση. Ροπή και ευχρηστία με δύναμη στις ψηλές στροφές, με ελάχιστους έως ανύπαρκτους κραδασμούς και μοναδικές επιδόσεις. Σε αυτό το concept βασίστηκε ακόμη μία φορά η Triumph, επιλέγοντας τον κινητήρα του Speed Triple 675, ο οποίος μεγάλωσε σε κυβισμό. Είναι ο ίδιος που μοιράζεται με το απλό Tiger 800 και σε σχέση με τον προκάτοχο, έχει αυξημένη διαδρομή εμβόλων, νέο στρόφαλο και κάρτερ, νέα κεφαλή / βαλβίδες / εκκεντροφόρους, όπως και το 85% των εξαρτημάτων του, συμπεριλαμβανομένου του κιβωτίου ταχυτήτων και της κλιμάκωσης του.

Σκεπτόμενος κατά πόσο ένας “φαρδύς” τρικύλινδρος κινητήρας μπορεί να ταιριάζει σε μία μοτοσυκλέτα με χωμάτινο προσανατολισμένο, πατάς τη μίζα και ο μπάσος ήχος γεμίζει τα αυτιά σου. Ακούγεται ζωντανός, τον νιώθεις δυνατό και τα 44άρια σώματα ψεκασμού ανυπομονούν να αφήσουν το καύσιμο να ξεχυθεί στους θαλάμους καύσης.
Ξεκινώντας με το ψηλό Tiger XC το οποίο έχει τοποθετημένο το κέντρο βάρους πιο ψηλά λόγω αναρτήσεων, διαπιστώνεις ότι είναι πιο γρήγορο σε αντιδράσεις από το απλό Tiger. Σε αυτό βοηθά και ο μπροστινός μεγαλύτερος τροχός με το στενότερο ελαστικό, το οποίο δίνει την απαραίτητη σβελτάδα στην οδήγηση. Είναι εύκολο, το οδηγάς ξεκούραστα και αποτελεί ένα σφιχτό σύνολο. Οι αναρτήσεις λειτουργούν ποιοτικά, συμπιέζονται δύσκολα μεν και μόνο όταν χρειάζεται, αφού έχουν αργές αποσβέσεις, ενώ απουσιάζουν οι περιττές μεταφορές βάρους ή “μπρουμουτίσματα”, σε γκάζια ή φρένα. Είναι μεν ψηλό, αλλά καλοστημένο ώστε να είναι στιβαρό και να διατηρεί τα ασφάλτινα χαρακτηριστικά του αναλλοίωτα κατά την οδήγηση.

Είναι όμως μαζεμένο σε διαστάσεις και δεν δείχνει ούτε το πλάτος του τρικύλινδρου, αλλά ούτε τον όγκο, παρά το ύψος. Καταλαβαίνεις το πλάτος μόνο στα πόδια όπου, όταν βρίσκεσαι καθιστός, ακουμπάς στο πλαίσιο. Στην όρθια οδήγηση, σε χωματόδρομους, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Πριν λίγα χρόνια, τα 800 κυβικά θα φάνταζαν τεράστια στο μάτι ενώ στην περίπτωση της νέας Tiger 800 XC, κρύβονται καλά στα έγκατα του κινητήρα. Μόνο η εξάτμιση αυξάνει τον όγκο του και στην περίπτωση τοποθέτησης πλαϊνών βαλιτσών, θα αυξήσει σημαντικά το πλάτος. Το βάρος του, παρά το ότι ανακοινώνεται στα 215 κιλά, δεν φαίνεται καθόλου μέσα στην πόλη και οι ελιγμοί θα περιοριστούν περισσότερο από το περιορισμένο κόψιμο του τιμονιού. Η ομαλή λειτουργία του τρικύλινδρου, ο αψεγάδιαστος ψεκασμός και το μαλακό κιβώτιο ταχυτήτων –κορυφαίο και άξιο αναφοράς, δίνουν στο χωμάτινο Tiger την δυνατότητα να το οδηγάς ξεκούραστα σε καθημερινή βάση. Ένας περιορισμός στην πόλη θα τεθεί μόνο από την ζέστη του κινητήρα που θα επηρεάσει τα πόδια του αναβάτη, στο σημείο που αυτά ακουμπούν στο πλαίσιο.

Ταξιδιάρα – παιχνιδιάρα ψυχή


Ο χαρακτήρας της μοτοσυκλέτας προδίδει ταξιδιωτικές δυνατότητες και αφορά στους ανήσυχους ταξιδιώτες. Τα χαρακτηριστικά του, οι τροχοί, το αυξημένο ύψος, ξεκαθαρίζουν την επιλογή ανάμεσα σε αυτό και στο απλό, όσον αφορά την καθημερινή χρήση.

Το Tiger 800 XC είναι σχεδιασμένο για να καταπίνει χιλιόμετρα ξεκούραστα, αφήνοντας στους καθρέπτες του, πόλεις, χωριά, λιβάδια, ποτάμια, ορεινές διαδρομές.
Όσο το οδηγάς διαπιστώνεις πως οι αλλαγές από το απλό Tiger επηρέασαν τον τουριστικό προορισμό παρασέρνοντας φυσικά και τον χωμάτινο.
Ο κινητήρας του επιταχύνει γραμμικά και χωρίς ξεσπάσματα λόγω του “streetάδικα” κλιμακωμένου κιβωτίου, δίνοντας όμως μία ποιότητα κύλισης η οποία ξεδιπλώνεται μετά τα 100 χ.α.ω. Οι μακριές σχέσεις θα ζητήσουν χρήση συμπλέκτη στις κλειστές στροφές, μιας και η 1η ταχύτητα πιάνει με άνεση τα 100 χ.α.ω., για να σε οδηγήσει σε εκπληκτικές σούζες με ένα απλό “τσίμπημα” της αριστερής μανέτας. Το οδηγάς άνετα σε αργούς ρυθμούς σε ορεινές διαδρομές μιας και ο ψεκασμός του, λειτουργεί χωρίς κομπιάσματα, ακόμη και στο χαμηλότερο όριο περιστροφής του κινητήρα.

Χωρίς όμως απαιτήσεις σε επιτάχυνση ή ελαστικότητα, αφού για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεράσεις τις 3.000 με 4.000 σ.α.λ. αφού μέχρι εκεί, απλά λειτουργεί χωρίς κομπιάσματα. Μπορείς να βάλεις μία ταχύτητα “πάνω”, χωρίς να δυσανασχετήσει, χωρίς όμως να σου απογειώσει τις αισθήσεις, μιας και η δυνατή λειτουργία του κινητήρα ξεκινάει ουσιαστικά μετά τις 6.000 σ.α.λ. όπου “ξυπνάει”. Και θες να ξυπνήσει γιατί σαν σύνολο σε κάνει να επιζητάς την γρήγορη οδήγηση, αναζητώντας τις χάρες του sport χαρακτήρα που διαθέτει.

Τα χιλιόμετρα γεμίζουν το μικρό πολυόργανο που ξεπερνά εύκολα τα 150 χ.α.ω. ακόμη και με 4η, η οποία φτάνει τα 180! Με τον κινητήρα να μεταφέρει τη δύναμη γλυκά στο δρόμο, τις μακριές σχέσεις να φροντίζουν για την ξεκούραστη λειτουργία και την ροπή να σε μεταφέρει άνετα, το ταξίδι περνάει γλυκά. Το Tiger 800 XC μπορεί να σε μεταφέρει με χαρακτηριστική άνεση, χωρίς κραδασμούς, στο μακρύτερο σημείο που θα επιλέξεις. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να αποτελεί ένα από τα καλύτερα on/off στο ταξίδι, αργό ή γρήγορο, όπου, αν το πιέσεις, διαπιστώνεις τα όρια που θέτει το μικρό πλάτος του μπροστινού ελαστικού, όπως και την ελαστικότητα του τροχού με ακτίνες. Το στιβαρό σύνολο μεταφέρει εκεί τις δυνάμεις τις οποίες ένας γρήγορος αναβάτης θα ανακαλύψει, ενώ ο πιο απλός, θα εκτιμήσει ως βολικότερες για ρυθμούς βόλτας. Με τις προοδευτικές αναρτήσεις να διατηρούν τους επιβαίνοντες ξεκούραστους και την ζελατίνα του fering να προστατεύει πολύ καλά από τις καιρικές συνθήκες, το ταξίδι κυλάει άνετα κάτω από τους τροχούς του Tiger, μέχρι τον χωμάτινο προορισμό.

Χωμάτινος ταξιδιώτης


Η κατηγορία των on/off έχει τα ποσοστά της ως προς τον χωμάτινο ή τον ασφάλτινο προορισμό. Το Tiger 800 XC έχει αρκετή διαφορά στο χώμα από το απλό Tiger, αλλά δεν σκοπεύει να θέσει νέα όρια στην κατηγορία. Είναι πολύ βολικό σε ρυθμούς ταξιδίου, χρηστικό και ξεκούραστο στο ταξίδι και μπορεί να σε μεταφέρει άνετα στην άλλη πλευρά της Ελλάδας, όπου έχεις επιλέξει να “λερώσεις” τους τροχούς του, στο χώμα. Ως τέτοιο, δεν καταφέρνει να συνδυάσει με απόλυτη επιτυχία τα πάντα, περιορίζοντας τις δυνατότητες του στο χώμα και δίνοντας στον αναβάτη μία μοτοσυκλέτα η οποία “μπορεί να το κάνει κι αυτό”.

Αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο για την μεγαλύτερη μερίδα των αναβατών, στην οποία και αποσκοπεί η Triumph.
Ταξιδεύοντας σε δασικούς χωματόδρομους, το νέο Tiger 800 XC θα περάσει απ’ όπου του ζητηθεί με αξιώσεις, σε απλούς ρυθμούς βόλτας. Ανεξάρτητα με το αν διαθέτει έναν ή δύο επιβαίνοντες και με αποσκευές, το στιβαρό σύνολο θα διασχίσει χωματόδρομους, αδιαφορώντας για την ποιότητα του εδάφους. Οι ρυθμοί βόλτας είναι αυτοί στους οποίους αρέσκεται το βρετανικό σύνολο μιας και το σφιχτό πλαισίου / αναρτήσεις, περιορίζουν τις δυνατότητες. Οι ψηλότερες αναρτήσεις από το απλό μοντέλο θα αφήσουν το σύνολο να περάσει με άνεση από κάθε λογής εμπόδιο, αφήνοντας όμως την άνεση στην άκρη, χάριν της αργής και σφιχτής συμπεριφοράς.

Αν και η εμφάνισή του νέου “χωμάτινου” Τίγρη είναι άγρια και χωμάτινη, το μεταλλικό ρεζερβουάρ, το βάρος του τρικύλινδρου και η απόσταση του από το έδαφος, σε περιορίζουν ψυχολογικά από την γρήγορη κίνηση στο χώμα. Μπορείς να αυξήσεις ρυθμό σε δασικούς δρόμους και να παίξεις με το γκάζι, με όριο όμως την δύναμη του κινητήρα η οποία θα εμφανιστεί σε ψηλές στροφές περιστροφής. Μιας και στο χώμα προτιμάται η ελαστικότητα και η ροπή, παρά η κορυφαία απόδοση σε απόλυτα νούμερα, το κράτημα του γκαζιού μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και “πολλά” χιλιόμετρα σε διαδρομές που δεν τα “σηκώνουν”. Το “ψάξιμο” με “κόντυμα” της τελικής μετάδοσης (μικρότερο μπροστινό γρανάζι) για ευχρηστία του συνόλου θα δώσει ελαστικότητα στον κινητήρα και απόλαυση στους πιο ψαγμένους, σε κάθε χρήση.

Ο στόχος του XC ήταν να ταξιδεύει το ίδιο άνετα με τον απλό αδελφό, και να μπορεί να εισχωρήσει στα ενδότερα της φύσης, με δυνατότητες να κατεβαίνει σε παραλίες, πιο εύκολα, άνετα και ξεκούραστα. Και σαν τέτοιο, είναι εκπληκτικό σύνολο και με διάρκεια παραμονής στη σέλα του που συναντάς σε ελάχιστες μοτοσυκλέτες.

Alt + Control + Delete


Ας το δούμε ξανά. Η αγορά των μοτοσυκλετών on/off έχει ανάγκη από μοτοσυκλέτες με πλήθος δυνατοτήτων. Η Triumph κατασκεύασε το Tiger 800 XC χωρίς περικοπές, με ποιότητα και χαρακτηριστικά που προδίδουν τον ταξιδιωτικό προορισμό. Μεγαλύτερος αντίπαλος του άλλωστε, είναι το μικρό Tiger, που έχει λιγότερες δυνατότητες στο χώμα. Στην ψηλή έκδοση, τα φρένα λειτουργούν εξαιρετικά και μπλοκάρουν δυσκολότερα, γεγονός που θα συμβάλλει στην αποδοχή από τους μέτριους αναβάτες, τουλάχιστον μέχρι τον ερχομό της έκδοσης με ABS.

Ο χωμάτινος προορισμός δεν είναι το βασικό μενού του νέου Τίγρη στην έκδοση XC, γι’ αυτό και δεν μπορεί να κοντραριστεί στα ίσα με το σαφώς πιο off road BMW F 800 GS. Περιλαμβάνεται και αυτός ο προορισμός αυτός στον κατάλογο με τις δυνατότητες, όπου θα βρούμε και διάφορα αξεσουάρ τα οποία έχουν σχεδιαστεί για τους πιο ανήσυχους αναβάτες. Κάποια από αυτά διέθετε ως έξτρα η έκδοση της δοκιμής, όπως το πλαστικό προστατευτικό των φαναριών (56,97euro), τα πλαϊνά κάγκελα (232,22), την αλουμινένια ποδιά (185,16euro) για την προστασία του κινητήρα ενώ μας άρεσε ιδιαίτερα και ο χειροκίνητος ρυθμιστής των φώτων.

Προσέχοντας ιδιαίτερα τις λεπτομέρειες που θα αφορούσαν τον ταξιδιώτη, η Triumph τοποθέτησε μία μεγάλη γεννήτρια, για να καλύπτει τις ανάγκες της μοτοσυκλέτας. Όμως, άφησε  ένα μικρό πάνελ οργάνων το οποίο διαθέτει μεν τα πάντα αλλά θα αποδειχθεί δύσχρηστο κατά την οδήγηση, πάντα για ταξιδιωτική χρήση.
Τελικά, με διαφορά 900 euro από το απλό Tiger 800, η έκδοση XC δύναται να καλύψει με περισσότερη άνεση τους ανήσυχους ταξιδιώτες. Προσφέροντας ξεκούραστο ταξίδι και άνετη παραμονή στη σέλα, επιδόσεις μοτοσυκλέτας street και δυνατότητες οδήγησης εκτός δρόμου, το Tiger 800 XC βρίσκει τη θέση του στην αγορά και μάλιστα σε ψηλό σημείο, ακόμη και σε ψηλό βουνό!

Αξεσουάρ
Η νέα Tiger XC μπορεί εύκολα να έρθει στα μέτρα του κάθε αναβάτη με τον μακρύ κατάλογο που την συνοδεύει, μιας και η εταιρία έχει κατασκευάσει πλαϊνές βαλίτσες, με σύστημα κλίσης για τις στροφές, αλλά και tank bag και σάκο αποσκευών, για το πίσω μέρος, όπως και εξάτμιση της Arrow αλλά και προβολάκια ομίχλης. Επίσης, διατίθεται και μία σειρά από ειδικά σχεδιασμένα αδιάβροχα ρούχα cordura “travel enduro” σε συνεργασία με την Alpinestars, δίνοντας έτσι στον αναβάτη, την πλήρη κάλυψη στις ταξιδιωτικές του ανάγκες.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Triumph Tiger 800 XC
Αντιπρόσωπος Ηλιοφιλ Α.Ε.
Τιμή 9.890euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 799
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 74  x 61,9
Συμπίεση (:1) 11,1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 3 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα  
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
2,312 (37/16)
1,857 (39/21)
1,500 (36/24)
1,285 (27/21)
1,136 (25/22)
1,66 (85/51)
Τελική μετάδοση 3,125 (50/16
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Χαλύβδινο σωληνωτό
Κάστερ (°) 23,1
Ίχνος (χιλ) 91,1
Μεταξόνιο (χιλ) 1.568
Ύψος σέλας (χιλ) 845/865
Μήκος (χιλ) 2215
Πλάτος (χιλ) 865
Ύψος (χιλ) 1390
Βάρος (kg) 215
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 19
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα 45mm της Showa / διαδρομή τροχού 215mm / ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Μονό αμορτισέρ μοχλισμού της Showa / διαδρομή τροχού 220mm / Ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου (μηχανική)
Ελαστικά μπροστά 90/90-21
Πίσω 150/70-17
Φρένα μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 308mm με  δαγκάνες δύο εμβόλων της Nissin
Φρένα πίσω Δίσκος διαμέτρου 255mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Nissin
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ  
  Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό
   
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 95 / 9.300
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ) 79 / 7.850

 

Διαφορές Tiger 800 - Tiger 800 XC

Μοντέλο Triumph Tiger 800 XC Triumph Tiger 800
Τιμή 8.990euro 9.890euro
Πλαίσιο    
Κάστερ (°) 23,1 23,7
Ίχνος (χιλ) 91,1 86
Μεταξόνιο (χιλ) 1.568 1555
Ύψος σέλας (χιλ) 845/865 810/840
Μήκος (χιλ) 2215  
Πλάτος (χιλ) 865 795
Ύψος (χιλ) 1390 1350
Βάρος (kg) 215 210
Αναρτήσεις    
Μπροστά Διάμετρος / Διαδρομή (χιλ) 45mm της Showa / διαδρομή τροχού 215mm / ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίων 43mm της Showa / διαδρομή τροχού 180mm / καμία ρύθμιση
Πίσω Διάμετρος / Διαδρομή (χιλ) Διαδρομή τροχού 220mm / Ρύθμιση απόσβεσης επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου (μηχανική) Διαδρομή τροχού 170mm / προφόρτιση ελατηρίου (μηχανική)
Ελαστικά μπροστά 90/90-21 100/90-19
Πίσω 150/70-17 150/70-17

Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Φωτογραφίες οδήγησης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαϊος 2022 22:30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon