.
Κατηγορία Triumph
Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010 10:38

Test - Triumph Tiger 800 2011

 

Τίγρης μαραθωνοδρόμος!

 

 

 

Του Tάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Το κοντέρ φλερτάρει με τα 200 χ.α.ω. και η σταθερότητα της μοτοσυκλέτας είναι υποδειγματική. Προφυλαγμένος από τον αέρα πιάνεις τον εαυτό σου να γλυκοκοιτά την επερχόμενη στροφή όπου ντριφτάρεις στα φρένα σαν να οδηγείς supermotard. Και αμέσως, ανεβάζοντας γραμμικά στροφές, κινείσαι άνετα στον επαρχιακό. Είναι το πιο επιθετικό on/off τελικά το νέο Tiger ή η κατηγορία απέκτησε έναν extreme άξιο ασφάλτινο εκπρόσωπο;

Σύντομη ιστορία


Η ιστορία του ονόματος ξεκινάει στην δεκαετία του ’30 όταν η Triumph παρουσίασε το πρώτο Tiger με προσανατολισμό για διπλή χρήση. Η επαναφορά του ονόματος ξεκίνησε το ’91 και έφτασε στην αγορά το ’93 με το Tiger 900 να αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην μεγάλη κατηγορία on/off. Βέβαια, ουδεμία σχέση είχε ο χαρακτηρισμός on/off τότε με αυτό που εννοούμε σήμερα. Τότε το off αφορούσε απλά ένα πέρασμα από χωματόδρομο ενώ στα χρόνια μας οι μοτοσυκλέτες on/off έχουν διαχωρισμό μέχρι και στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Κάπως έτσι σκέφτηκε ορθά η Triumph και στην προσπάθεια να φτιάξει τον νέο Τίγρη, έφτιαξε… δύο! Το ένα ονομάζεται Tiger 800 και το άλλο Tiger 800 XC, με το δεύτερο να έχει χωμάτινες διαθέσεις και να απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό
Η κίνηση αυτή της βρετανικής φίρμας ήταν πολύ έξυπνη μιας και δίνει στην αγορά δύο μοτοσυκλέτες που μπορούν να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες αναβατών, με μικρές αλλαγές στο χαρακτήρα τους.

Το Triumph 800, είναι μία μοτοσυκλέτα που στοχεύει στο κοινό των Honda CBF 600 και 1000, στο νέο Yamaha Fazer 800, στο Kawasaki Versys 650, Suzuki V Strom 650, BMW F 650 GS. Πώς ακριβώς γίνεται να συνδυαστούν όλες αυτές οι παράμετροι που ξεχωρίζουν τα παραπάνω μοντέλα, ήταν ένα μεγάλο ερωτηματικό το οποίο βάλαμε σε μία άκρη προκειμένου να αναλύσουμε τα στοιχεία μετά την οδήγηση.
Η κατηγορία ανθρώπων στην οποία απευθυνόντουσαν ανέκαθεν τα Tiger ήταν αυτοί που χρησιμοποιούσαν την μοτοσυκλέτα τους καθημερινά για μετακίνηση αλλά και για εξορμήσεις του σαββατοκύριακου καθώς και μεγαλύτερα ταξίδια και σε χώμα. Το τελευταίο Tiger 1050 άλλαξε αυτό το τελευταίο μιας και μόνο για ταξίδια off road δεν κατασκευάστηκε. Με τελείως ασφάλτινο χαρακτήρα, το 1050 έχασε το λίγο off που το χαρακτήριζε. Το Tiger 800 ήρθε να μπει σφήνα στις μοτοσυκλέτες της εταιρίας και να δώσει απολαυστική συμπεριφορά σε έναν κυβισμό που έλειπε.

Τεχνική ανάλυση


Προσπαθώντας να φτιάξει μία νέα μοτοσυκλέτα, η Triumph κοίταξε στα ίσα τον ανταγωνισμό και δανείστηκε στοιχεία από μοτοσυκλέτες που έχουν ήδη καταξιωθεί στην αγορά. Όποιος πει ότι το νέο Tiger δεν μοιάζει με BMW F 800 GS σίγουρα θα λέει ψέματα. Το πίσω μέρος θα μπορούσε άνετα να αποτελεί τμήμα του R 1200 GS με την ρυθμιζόμενη σέλα και το σωληνωτό πλαίσιο, ενώ το μπροστινό, τα πλαστικά του ρεζερβουάρ, τα φωτιστικά σώματα και ο τρόπος με τον οποίο ξεχωρίζει η ζελατίνα από αυτά, φέρνουν στο μυαλό το 800 GS. Και στο κάτω τμήμα, ο τρόπος με τον οποίο αγκαλιάζει το πλαίσιο τον κινητήρα, πάλι μας το φέρνει στο μυαλό. Όμως, το πλαίσιο με δύο χαλύβδινους σωλήνες είναι σήμα κατατεθέν των Triumph και το έχουμε συναντήσει σε όλα τα μοντέλα της.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο μοιάζει με αυτό του Speed Triple 675, όμως έχει σχεδιαστεί από την αρχή προκειμένου να ταιριάξει στη νέα χρήση. Στόχος της εταιρίας ήταν να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυξημένο φόρτωμα αλλά και στην off road χρήση μιας και χρησιμοποιείται και στην έκδοση XC. Γι’ αυτό στο πίσω τμήμα, το υποπλαίσιο είναι ενιαίο και ενδείκνυται για τέτοια χρήση. Το μπροστινό αγκαλιάζει τον κινητήρα από πάνω ενώ είναι ανοιχτό στο κάτω μέρος του. Η τοποθέτηση του φίλτρου αέρα και του κουτιού βρίσκεται το πίσω τμήμα, στο υποπλαίσιο, απ΄όπου γίνεται και η αναπνοή του κινητήρα.

Παρά το ότι στο περισσότερο τμήμα η μοτοσυκλέτα είναι ακάλυπτη, περικοπές δεν έγιναν στην ποιότητα των εξαρτημάτων. Τα πλαστικά και μεταλλικά μέρη έχουν τέτοια εφαρμογή και βάψιμο, κάτι που άλλωστε χαρακτηρίζει τα Triumph. Η σέλα του είναι διπλή και ρυθμίζει σε δύο θέσεις (810 – 830mm), κάτι που θα εκτιμηθεί από τους μέσου ύψους αναβάτες. Ως στάνταρ βρίσκεται τοποθετημένη η πλαστική σχάρα με σωστές χειρολαβές για τον συνεπιβάτη. Το τιμόνι προέρχεται από την Nekken και αφορά μεταβλητής διατομής όπως αυτά που συναντάμε στα enduro αλλά και supermotard. Χρησιμοποιεί αναρτήσεις της Showa που στο μπροστινό τμήμα αφορούν ένα ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 43mm το οποίο δεν διαθέτει ρυθμίσεις. Πίσω, το αμορτισέρ της ίδιας εταιρίας χρησιμοποιεί μοχλισμό για την προοδευτικότητα της λειτουργίας του ενώ απουσιάζουν οι ρυθμίσεις. Για την προφόρτιση του ελατηρίου πρέπει να χρησιμοποιηθεί εργαλείο και είναι από τις απουσίες που η Triumph επέλεξε ως δευτερεύουσας σημασίας.  
Συνεχίζοντας τον ασφάλτινο προορισμό, το νέο Tiger διαθέτει χυτούς τροχούς διαμέτρου 19 και 17 ιντσών οι οποίοι καθορίζουν την χρήση. Η ζελατίνα προστασίας του αναβάτη από τον αέρα, δέχεται μηχανισμό που την καθιστά εύκολα ρυθμιζόμενη με το χέρι.

Δίνουν δυνατότητα επιλογής ασφάλτινων ελαστικών και περισσότερη εμπιστοσύνη στην άσφαλτο. Καμία οικονομία δεν έγινε στα φρένα τα οποία είναι τα ίδια και στα δύο μοντέλα. Αφορούν δύο δίσκους διαμέτρου 300mm και δαγκάνες δύο εμβόλων, και δίσκο διαμέτρου 255mm με δαγκάνα ενός εμβόλου για πίσω τα οποία προέρχονται από την Nissin. ABS δεν υπάρχει προς στιγμήν και θα είναι διαθέσιμο εντός τριών μηνών.

Όσον αφορά τον κινητήρα και τον νέο κυβισμό, η Triumph αντί να επιλέξει την μείωση του κυβισμού του 1050, προτίμησε την λύση αύξησης σε αυτόν του 675 που είναι μικρότερος σε διαστάσεις. Με τους κυλίνδρους να παραμένουν ίδιοι σε διάμετρο, επιλέχθηκε αύξηση της διαδρομής των εμβόλων με τοποθέτηση νέου στροφάλου. Αυτό από μόνο του, λόγω μήκους, ανάγκασε την σχεδίαση νέων κάρτερ. Οι άξονες κιβωτίου και αντικραδασμικού βρίσκονται σε διαφορετική θέση και έτσι χρειάστηκε νέα σχεδίαση. Άλλωστε, το 85% των εξαρτημάτων είναι τελείως νέα σύμφωνα με την Triumph. Ίδια έχουν παραμείνει η κεφαλή και τα παρελκόμενά της, βαλβίδες και ο ψεκασμός, ενώ  τα σώματα έχουν  44mm διάμετρο. Οι εκκεντροφόροι είναι νέοι, το ίδιο και οι σχέσεις του κιβωτίου ταχυτήτων, όπως και η συμπίεση του κινητήρα που μειώθηκε από το 12,65 του Speed Triple στο 11,1:1. Σημαντική αλλαγή έγινε όσον αφορά την γεννήτρια ρεύματος. Η Triumph έδωσε ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν και την έφτιαξε τερατώδη, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της μοτοσυκλέτας σε ρεύμα, ανεξάρτητα με τα αξεσουάρ που χρησιμοποιεί. Είναι διπλάσια σε απόδοση από τις περισσότερες της κατηγορίας.

Πρώτη επαφή


Οι φωτογραφίες και τα video teasers κυκλοφορούσαν από τις αρχές του Φθινοπώρου και είχαν αγγίξει τους λάτρεις των on/off μοτοσυκλετών αυξάνοντας την αναμονή. Το Tiger 800 σε προβληματίζει όσον αφορά την χρήση του. Είναι πολύ μικρό σε διαστάσεις και η αλήθεια είναι πως το περιμέναμε πιο ογκώδες. Είναι στενό στα πλαίσια του BMW F 800 GS και η σέλα του χαμηλή. Δίνει ασφάλτινη αίσθηση όταν βρίσκεσαι πάνω του μιας και ο αναβάτης κάθεται πίσω από τον κάθετο άξονα των μαρσπιέ. Η θέση οδήγησης δεν είναι σίγουρα χωμάτινη με τον αναβάτη να τοποθετεί το σώμα λίγο πίσω, και το τιμόνι να βρίσκεται χαμηλά τοποθετημένο. Αυτό σε κάνει να σκύβεις ελαφρώς και θυμίζει κάπως τα τετρακύλινδρα τα οποία περιλαμβάνει στον ανταγωνισμό του, με το Fazer 800 να είναι ακόμη πιο ξαπλωτό στο ίσιο του τιμόνι.
Με την σκέψη ότι η χρήση του είναι ασφάλτινη, κουμπώσαμε 1η σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων για την πρώτη επαφή. Το κιβώτιο ταχυτήτων κουμπώνει τις σχέσεις όπως το μαχαίρι στο βούτυρο. Χωρίς θόρυβο, με μικρές διαδρομές του εναλλάκτη και θετικότατα κουμπώματα, χωρίς χτύπημα ούτε καν την παραμικρή ενόχληση στο πόδι. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι άριστο και από τα πρώτα που σου κάνουν εντύπωση όταν βρίσκεσαι στο νέο Tiger. Το δεύτερο είναι ο ψεκασμός. Ανοίγεις το γκάζι και λειτουργεί εκπληκτικά, χωρίς σκορτσαρίσματα ή κομπιάσματα στην καμπύλη της απόδοσης. Από τις χαμηλές στροφές, μπορείς να ανοίξεις όλο το γκάζι και να επιταχύνεις γραμμικά με τον κινητήρα να παρέχει τη ροπή του απροβλημάτιστα.

Το τρίτο που προσέχεις είναι το στήσιμο της μοτοσυκλέτας το οποίο είναι σκληρό και με ασφάλτινο προσανατολισμό. Οι αναρτήσεις του πιέζονται δύσκολα αλλά προοδευτικά και προδιαθέτουν για γρήγορες διαδρομές.

Με αυτά τα τρία στο μυαλό, επιταχύνεις γρήγορα αναζητώντας την πραγματική χρήση της νέας αυτής μοτοσυκλέτας.
Ξεκινώντας με επαρχιακό δρόμο και κλειστές διαδρομές, ο κινητήρας δείχνει γραμμικός και όσο γυρνάς το γκάζι παίρνεις αυτό που θες. Επιταχύνει την μοτοσυκλέτα απροβλημάτιστα χωρίς να επιφέρει απότομες αντιδράσεις στο πλαίσιο. Είναι γραμμικός σε όλη την καμπύλη απόδοσης, σχεδόν επίπεδος στις χαμηλές στροφές, κάτι που του δίνει την δυνατότητα να λειτουργεί ηλεκτρικά. Το μακρύ κιβώτιο ταχυτήτων δείχνει ανεπηρέαστο από την ήρεμη καμπύλη και η αλλαγή σχέσεων δεν δύναται να μπερδέψει τη λειτουργία. Μπορείς να αλλάζεις σχέσεις μέσα στην πόλη και να λειτουργεί αβίαστα, χωρίς όμως να επιταχύνει με απότομους ρυθμούς που τα δικύλινδρα της κατηγορίας, V Strom, Versys και F 650 GS μας έχουν συνηθίσει. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά για μέτριους αναβάτες οι οποίοι δεν επιθυμούν απότομες αντιδράσεις στην καθημερινή χρήση. Οι υπόλοιποι μπορούν να μειώσουν την τελική μετάδοση με τοποθέτηση μικρότερου γραναζιού μπροστά (από 16 σε 15) για να έχουν την σπιρτάδα που επιζητούν.
Μέσα στην πόλη  το Tiger ελίσσεται άνετα και χωρίς προβληματισμό. Δίνει εμπιστοσύνη και σε αφήνει να αυξάνεις το ρυθμό σου ακόμη και ανάμεσα σε αυτοκίνητα μιας και το στήσιμό του, είναι σφιχτό και σπορ. Είναι σίγουρα μία εύκολη και μαζεμένη μοτοσυκλέτα που πέτυχε το στόχο της και παρά το μέτριο κόψιμο τιμονιού, δείχνει βολική για καθημερινή μετακίνηση.

Δύναμη παντού


Μιας και η καταγωγή του κινητήρα είναι streetάδικη, αυτός βρυχάται όταν κινείσαι μέσα στα όρια της πόλης. Τον ακούς από την μονή εξάτμιση και νιώθεις πως θέλει να ανοίξει τα φτερά του και να απογειωθεί σε κάποια ευθεία. Το μακρύ κιβώτιο ταχυτήτων άλλωστε συμφωνεί σε αυτό και σε αφήνει να καταφέρεις μοναδικές επιταχύνσεις για την κατηγορία. Κρατάς το συμπλέκτη και ξεκινάς με τον δείκτη του στροφόμετρου να φλερτάρει στα κόκκινα και τον τροχό να γυρίζει τρελά. Η πρώτη καταφέρνει να γεμίσει το κοντέρ μέχρι τα 100 χ.α.ω., η 2η τα 125, η 3η τα 153 και η 4η τα 180. Με την 5η να πιάνει άνετα τα 190 και την τελική σχέση να φερτάρει στις μικρές κατηφόρες με τα 200 χ.α.ω., διαπιστώνεις πως οι αισθήσεις σου έχουν απογειωθεί. Σίγουρα αυτή, δεν είναι μια απλή on/off μοτοσυκλέτα και αν είναι τέτοια, σίγουρα έχει κεφαλαίο το ON.

Οι τροχοί της παραμένουν καρφωμένοι στο έδαφος ότι ανωμαλίες και αν συναντάει, οι αναρτήσεις λειτουργούν πολύ καλά σε αυτές τις ταχύτητες και το σκληρό σύνολο σε προδιαθέτει για γρήγορη οδήγηση και σκύψιμο πίσω από την ζελατίνα για επίτευξη μεγαλύτερης τελικής. Η ζελατίνα σε προστατεύει μια χαρά στα 150 χ.α.ω. και η μοτοσυκλέτα ταξιδεύει με τον κινητήρα να γουργουρίζει σε αυτές τις ταχύτητες. Στις ανοιχτές καμπές παρά τα σαμάρια, στρίβει απροβλημάτιστα και σε αφήνει να ανακαλύψεις τα όρια της. Κρεμιέσαι από το γκάζι προσπαθώντας να βγεις πιο γρήγορα από τη στροφή και πιάνεις τον εαυτό σου να γλυκοκοιτά το κοντέρ. Βάζεις στόχο να φρενάρεις όσο πιο αργά γίνεται στην επερχόμενη στροφή με τον πίσω τροχό να γλιστρά και να σε οδηγεί σε πλαγιολισθήσεις, γαντζωμένος στα δυνατά φρένα. Στηρίζεσαι σωστά, κατεβάζεις σχέσεις, απολαμβάνεις φρενάρισμα και στρίψιμο και προσπαθείς να σκεφτείς τι περιλαμβάνει ο όρος on/off. Κανονικά, είναι μία μοτοσυκλέτα με δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου και μεταφοράς δύο επιβαινόντων, που περιλαμβάνει καθημερινή μετακίνηση στο μενού. Αυτό το μενού όμως, δείχνει να έχει αφήσει το χώμα έξω και να έχει προσθέση άσφαλτο στον υπερθετικό.

Απολογισμός


Με τις σχέσεις ταχυτήτων να ορίζουν την επιτάχυνση αλλά και την οδήγηση, την ιδανική απόδοση να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις 6.000 και 10.000 σ.α.λ., το νέο Tiger δείχνει σαν μία μοτοσυκλέτα που είναι σχεδιασμένη για να καλύψει αποστάσεις σε γρήγορους χρόνους αλλά να βάλει νερό στο κρασί του όσον αφορά τις καθημερινές, άνετες μετακινήσεις Στα παραπάνω περιλαμβάνει δύο επιβαίνοντες σε άνετα μερίδια σέλας και με δυνατότητες για τουριστικό φόρτωμα. Μαγεύει με τις επιδόσεις του και τον τρόπο με τον οποίο κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν, διατηρώντας την βρετανική φιλοσοφία τόσο στο στιβαρό και ασφαλές στυλ οδήγησης, όσο και στον τρόπο απόδοσης του κινητήρα. Το νέο Tiger έπεσε ακριβώς στη μέση της γκάμας μοτοσυκλετών της Triumph με στόχο να δώσει αυτό που έλειπε. Και το πέτυχε. Διατηρεί στοιχεία από το Tiger 1050 με τον χρηστικό χαρακτήρα, είναι μικρή και βολική για καθημερινή χρήση αλλά ταυτόχρονα σε κάνει να νιώθεις και αρκετά streetfighter όποτε θελήσεις. Συνδυάζει την ευκολία μετακίνησης των δικύλινδρων με την τουριστική άνεση των τετρακύλινδρων αφήνοντας το κάθε ένα να διαπρέπει στο χώρο του.  Με την γκάμα των αξεσουάρ που έχουν δημιουργηθεί γι' αυτό, ο κάθε αναβάτης θα μπορεί να το φέρει εύκολα στα μέτρα του ανάλογα με τις ανάγκες. Το νέο Tiger 800 αποτελεί μία πολύ καλή σπορ καθημερινή μοτοσυκλέτα με ασφάλτινο προσανατολισμό και τουριστικές δυνατότητες σε μία τιμή που αποτελεί ένα ακόμη από τα δυνατά του σημεία.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο Triumph Tiger 800
Αντιπρόσωπος Ηλιοφιλ Α.Ε.
Τιμή 8.990euro
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος 4Τ, 3Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 799
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 74  x 61,9
Συμπίεση (:1) 11,1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 3 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
2,312 (37/16)
1,857 (39/21)
1,500 (36/24)
1,285 (27/21)
1,136 (25/22)
1,66 (85/51)
Τελική μετάδοση 3,125 (50/16
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος Χαλύβδινο σωληνωτό
Κάστερ (°) 23,7
Ίχνος (χιλ) 86
Μεταξόνιο (χιλ) 1.555
Ύψος σέλας (χιλ) 810/840
Μήκος (χιλ) 2215
Πλάτος (χιλ) 795
Ύψος (χιλ) 1350
Βάρος (kg) 210
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 19-Ιαν
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα 43mm /  διαδρομή τροχού 180mm / καμία ρύθμιση
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  / διαδρομή τροχού 170mm / ΠΕ
Ελαστικά μπροστά 100/90-19
Πίσω 150/70-17
Φρένα μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 300mm με  δαγκάνες δύο εμβόλων
Φρένα πίσω Δίσκος διαμέτρου 255mm με δαγκάνα ενός εμβόλου
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, χιλιομετρητή ρεζέρβας, ώρας, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 95 / 9.300
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ) 79 / 7.850

 

Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Φωτογραφίες οδήγησης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Triumph Tiger 800 XC 2011 Triumph Tiger 1050 Sport 2013 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon