.
Κατηγορία KTM
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023 13:03

Test - KTM 790 Adventure 2023

Ενδοικογενειακός πόλεμος

Η KTM μας συστήνει ξανά την KTM 790 Adventure. Η αμέσως μικρότερη επιλογή κάτω από την 890 Adventure έρχεται απειλητικά, προσφέροντας παρόμοιο εξοπλισμό και επιδόσεις, σε τιμή που γεννά ερωτηματικά τόσο στην εταιρία, όσο και στην κατηγορία.

Του Τάκη Μανιάτη

Μία γνώριμη από τα παλιά

Πιο φτηνή, πιο προσιτή, διατηρώντας όμως σε υψηλά επίπεδα τον εξοπλισμό και την ποιότητά της, όπως έχουμε συνηθίσει σε όλη την σειρά adventure της KTM, η 790 Adventure δείχνει πραγματικά ένα κελεπούρι στον τιμοκατάλογο της αυστριακής εταιρίας. Και όχι μόνο σε αυτόν, αφού πλέον με την 790 Adventure, η KTM έχει έναν άξιο εκπρόσωπο στην κατηγορία των “μεσαίων” 700-800 adventure, από την οποία απείχε τιμολογιακά μέχρι πρότινος, ένα +30%. Απείχε επίσης σε εξοπλισμό, σε επιδόσεις και "στήσιμο", αλλά ουσιαστικά, δεν είχε εκπρόσωπο που να στοχεύει στα ίσα και να κερδίζει με το καλημέρα, τουλάχιστον στα νούμερα και στον εξοπλισμό, από τις Honda Transalp 750, Suzuki V-Strom 800, Yamaha Tenere 700, αλλά και Aprilia Tuareg 660. Αυτές με τις οποίες κατηγοροποιείται στις διαστάσεις των τροχών με ακτίνες και 21" μπροστά, αυτές οι οποίες καλούνται να εκδράμουν και εκτός δρόμου.

20231024_133756-web.jpgΌλες τους με ονόματα και πρόσφατη ή παλαιότερη ιστορία, εγκαταστάθηκαν στην μεσαία κατηγορία με τιμές στα 11 έως λίγο κάτω από τα 13 χιλιάδες euro, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό, αφήνοντας όμως την KTM με το 890 Adventure "στην απ" έξω". Με τιμή στα 16.000euro, η χαώδης διαφορά ήταν φυσικά τεράστια και έθετε την αυστριακή εταιρία "εκτός", άλλο αν μιλάμε για μία μεγαλύτερου κυβισμού, δυνατότερη – 105 ίππων, με σαφώς πιο σύγχρονο και πλούσιο εξοπλισμό από τις περισσότερες.

Η νέα πρόταση της KTM ήρθε πλαγίως, επαναφέροντας την 790 Adventure που στην διετή καριέρα της καταργήθηκε το 2021 για να δώσει τα σκήπτρα στην 890, ταξιδεύοντας αυτή τη φορά στην αγορά, όχι από την Αυστρία, αλλά από την Κίνα.

Η νέα KTM 790 Adventure κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της συνεργασίας CFMOTOKTM στην Κίνα, και ουσιαστικά, πρόκειται για την 790 Adventure που γνωρίζαμε και ουσιαστικά έδωσε στην θέση της στην 890. Ο λόγος; Ουσιαστικά οι προδιαγραφές Euro5 που πίεζαν για μείωση ρύπων, και η επιλογή της KTM να αυξήσει κυβισμό για να μην χάσει απόδοση και χαρακτήρα στην κατηγορία.

A15A0161-web.jpg

Τι μου θυμίζει

Και είναι όπως την αφήσαμε ουσιαστικά πριν λίγα χρόνια, αλλάζοντας όμως το μπροστινό της τμήμα, στα πλαίσια του νέου 890 Adventure. Το fering με τα πλαϊνά έχουν αλλάξει και έχουν πλέον ενωθεί με το ρεζερβουάρ ενώνοντας και οπτικά την μοτοσυκλέτα που στο παλαιό σχήμα έδειχνε αποκομμένη. Το φανάρι παραμένει ίδιο, ενώ μία νέα τουριστική ζελατίνα έχει τοποθετηθεί, που όντας ψηλότερη και φαρδύτερη, καλύπτει σημαντικό μέρος του σώματος του αναβάτη αλλά και του κράνους του. Επίσης, διατηρεί μία τρύπα στο άνω σημείο η οποία επιτρέπει στον αέρα να εισχωρεί πίσω της κι έτσι να αποτρέπει στροβιλισμούς – επίσης, μπορείς να βλέπεις από εκεί όντας σκυμμένος για επίτευξη τελικής.

Διατηρεί το ίδιο σχήμα στο 20λιτρο ρεζερβουάρ το οποίο ξεχωρίζει λόγω της ιδιότητάς του να μεταφέρει το μεγαλύτερο τμήμα του καυσίμου στα πλαϊνά "μάγουλα", εκατέρωθεν τοποθετημένα στο ύψος του κινητήρα. Αυτό το ατού, είναι και ίσως ένα από τα σημαντικότερα στην γεωμετρία και στο ζύγισμα της μοτοσυκλέτας, αφού συμβάλλει στην ευκολία χρήσης σε μεικτές συνθήκες και δη πόλης, ενώ, αφού το βάρος βρίσκεται συγκεντρωμένο χαμηλά, στο κέντρο μάζας. Το άνω τμήμα, είναι στενό, σαν ένα μικρό ρεζερβουάρ, που δεν ενοχλεί καθόλου τον αναβάτη, αντιθέτως, αφήνει τα πόδια να κρυφτούν πίσω του. Επιπρόσθετα, ο αναβάτης δεν βρέχεται από το νερό της βροχής ή του δρόμου σε εκείνο το σημείο, όντας καλά προστατευμένος.

Και πρέπει να πούμε με σιγουριά πως το λευκό σε όλο της το σώμα με μαύρο στο ρεζερβουάρ, στο μπροστινό φτερό, στο πλαίσιο και ψαλίδι, με τις πορτοκαλί λεπτομέρειες σε καπάκι ρεζερβουάρ και αυτοκόλλητα, την λεπταίνουν και την κάνουν όμορφη και ξεχωριστή.

Είναι μία μοτοσυκλέτα πολύ άκαμπτη και στιβαρή, που ξεχωρίζει γι" αυτά της τα χαρακτηριστικά από όποια άλλη ιαπωνική ή ευρωπαϊκή κατασκευή, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι είναι sport στο 100%.

Μία γεροφτιαγμένη κατασκευή σε ψαλίδι και πλαίσιο, με λεπτομέρειες που αναδεικνύουν την ποιότητα και την υψηλή χρήση υλικών, σε κάθε της σημείο.

 20231024_133729-web.jpg

Δύναμη και συμπεριφορά

Ο κινητήρας αποδίδει στην νέα του Euro5 εκδοχή 95 ίππους στις 8,000 rpm και 8.9 kgm στις 6,500 rpm με την KTM να αναφέρει την αύξηση κατά 20% των περιστρεφόμενων μαζών στα σωθικά του για να δώσει μεγαλύτερη σταθερότητα όταν η μοτοσυκλέτα κινείται με σταθερή ταχύτητα.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν νέα σώματα ψεκασμού κι έναν νέο αισθητήρα “knock sensor” για να μπορεί να δουλεύει καλύτερα με βενζίνες χαμηλών οκτανίων αλλά και ανανεωμένο φιλτροκούτι και σύστημα εξαγωγής καυσαερίων, νέο συμπλέκτη Power Assist Slipper αλλά και ανανεωμένη αδρανειακή μονάδα ελέγχου 6 αξόνων όπως στα 890.

Η εταιρία προσφέρει την μοτοσυκλέτα με δοκιμαστικό Quick Shifter για sport οδήγηση, για τα πρώτα 1500 χιλιόμετρα. Σε αυτό το διάστημα, μπορείς να αξιολογήσεις την χρήση του και την χρησιμότητά του, και να προχωρήσεις σε "ξεκλείδωμα" του αν πιστεύεις ότι σε καλύπτει. Το ίδιο επίσης συμβαίνει και με το Cruise Control που συναντάμε στον αριστερό διακόπτη, έτοιμο προς χρήση, και μας συντροφεύει στα ταξίδια μας σε εθνικές οδούς, διατηρώντας την ταχύτητα σταθερή, ή αυξάνοντας / μειώνοντας με ένα άγγιγμα του κουμπιού. Ένας πολύ ωραίος τρόπος στο marketing της εταιρίας που γνωρίζει πολύ καλά πως όταν νιώσεις τη γλύκα και από τα δύο συστήματα, δύσκολα θα αρνηθείς την απόκτησή τους.

Το "πακέτο" έρχεται πλήρως εξοπλισμένο με αλουμινένια ποδιά προστασίας του κινητήρα, στιβαρές προστατευτικές πλαστικές χούφτες για τα χέρια, μεγάλη αλουμινένια σχάρα για τοποθέτηση βαλίτσας / με χούφτες συγκράτησης για τον συνεπιβάτη.

Ένα "πακέτο" το οποίο περιλαμβάνει οθόνη TFT 5" με ευδιάκριτα μικρά νούμερα με υποστήριξη συνδεσιμότητας με την εφαρμογή KTMConnect App, εύκολη πλοήγηση στο menu από τον αριστερό διακόπτη, τιμόνι μεταβλητής διατομής σε ρυθμιζόμενα καβαλέτα, ακτινωτούς τροχούς 21/18 με tubeless ελαστικά / πατέντα της KTM, ελαστικά διπλής χρήσης της Pirelli Scorpion STR, ακτινικά τοποθετημένες τετραέμβολες δαγκάνες της KTM (Brembo ουσιαστικά), σύστημα δικάναλο Cornering ABS της Bosch.

Μία μοτοσυκλέτα που απολαμβάνει όλο το πακέτο ηλεκτρονικών που γνωρίζαμε, όπως απενεργοποιούμενο Traction Control και ABS με off road mode, Motor Slip Regulation και φυσικά τις ρυθμίσεις της χαρτογράφησης – Ride Modes, με την ίδια λογική του 890 Adventure, για καθημερινή, τουριστική, sport ή off road χρήση.

 A15A0167-web.jpg

Με αυστριακή σφραγίδα

"Σχεδιασμένη και εξελιγμένη στην Αυστρία, κατασκευάζεται στην νέα μονάδα της συνεργασίας CFMOTO – KTM στην Κίνα, με τον έλεγχο να γίνεται από προσωπικό της KTM", αναφέρει το επίσημο site της KTM για την 790 Adventure που δεν έρχεται να κρύψει ούτε τα γονίδια, ούτε το μαιευτήριο.

Ουσιαστικά, μπαίνει η σφραγίδα της KTM και κατασκευάζεται στην Κίνα προκειμένου να διατηρηθεί η τιμή σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Σε τόσο ανταγωνιστικά, που πραγματικά αρχίζεις και αναρωτιέσαι για την ύπαρξη του 890 Adventure, αφού πέραν του αυξημένου κυβισμού, των 10 παραπάνω ίππων και των ρυθμιζόμενων αναρτήσεων (εδώ υπάρχει μόνο προφόρτιση ελατηρίου στο αμορτισέρ), ουσιαστικά δεν συντρέχει λόγος να πας στο "μεγάλο".

Ίδια οπτικά, ίδια οδηγικά, με όλη την ποιότητα που συναντάς στην 890 Adventure, η 790 Adventure έρχεται να δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα στην αυστριακή εταιρία προσφέροντας μία εξαιρετική, ποιοτική, καλοφτιαγμένη, οδηγικά ανεξάντλητη.

Τα πρώτα, ποιότητα, εξοπλισμό, μπορείς να τα δεις ακόμη και στατικά, αλλά ουσιαστικά την "σφραγίδα" την βάζει η οδήγηση, μιας και η 790 Adventure σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Σφιχτή έτσι κι αλλιώς από πλαίσιο, το οποίο είναι άκαμπτο και με το τερατώδες ψαλίδι, δημιουργούν ένα πανίσχυρο σύνολο το οποίο αδιαφορεί για τα 95 άλογα, παραμένοντας στιβαρό σε όλες τις συνθήκες.

Αναρτήσεις της WP APEX που δεν επιδέχονται ρυθμίσεων, αλλά είναι ιδανικά σεταρισμένες για sport οδήγηση, με σφιχτές συμπιέσεις και αργές επαναφορές να φροντίζουν για την σταθερότητα ανεξαρτήτως χιλιομέτρων.

Η 790 Adventure σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή, με την χαμηλή σέλα στα 840 χιλιοστά να επιτρέπει άνετη επιβίβαση στον αναβάτη ο οποίος πατάει άνετα στο έδαφος, ελέγχει πλήρως την μοτοσυκλέτα κι ας είναι μικρόσωμος, μπορεί να κυκλοφορεί καθημερινά μαζί της με ευκολία.

A15A0209-web.jpgΕύκολη παντού

Είναι εύκολη. Πολύ εύκολη, περισσότερο απ" ότι θα ταίριαζε σε μία KTM, δείχνοντας ακόμη πιο εύχρηστη από την 890 Adventure, ειδικά σε αργές συνθήκες πόλης. Με φυσική στάση σώματος, ιδανικά σε απόσταση χειριστήρια, αφήνει μόνο ένα μελανό σημείο στα γόνατα του αναβάτη που κλείνουν αρκετά μιας και τα μαρσπιέ βρίσκονται αρκετά ψηλά τοποθετημένα, λόγω της χωμάτινης χρήσης που καλείται να κάνει. Επιβάτης και συνεπιβάτης έχουν άνετους χώρους με την σέλα του συνεπιβάτη να είναι υπεραρκετή για ταξίδι σε ξεχωριστό ύψος, δημιουργώντας έτσι προυποθέσεις για τουρισμό διαρκείας. Άλλωστε η KTM ανακοινώνει θεωρητική αυτονομία έως τα 450 χιλιόμετρα, κι εμείς στα 300, είχαμε ακόμη μερικές παύλες στον ηλεκτρονικό μετρητή, επιβεβαιώνοντας την εταιρία, και βασικά, έχοντας την άνεση να οδηγάμε για ώρες χωρίς πίεση στα βουνά.

Από την καθημερινότητα και την ευχρηστία με το σφιχτό κιβώτιο ταχυτήτων να μας ζορίζει κάποιες στιγμές, στο γρήγορο ταξίδι στην εθνική με το Cruise Control και τις ταχύτητες των 150χ.α.ω.+ να είναι κάτι απλό για τον κινητήρα και το πλαίσιο του 790 Adventure, στις στροφές των επαρχιακών και στους ανοιχτούς χωματόδρομους των Αγράφων.

Αυτή η μοτοσυκλέτα, ψοφάει για ταχύτητα, για γρήγορη οδήγηση, για sport συμπεριφορά, για κρατήματα και στροφές, για αναβάτη που ζητά αδρεναλίνη σε κάθε συνθήκη. Σταθερότατη στην εθνική, ξαπλώνει με άνεση στις στροφές σαν supersport, και πραγματικά, δεν μπορείς να καταλάβεις ότι χρησιμοποιεί 21" μπροστινό τροχό. Είναι αυτό το οποίο την ξεχωρίζει από όποια άλλη της κατηγορίας όπου ο 21" τροχός δημιουργεί ασάφεια ή ελαστικότητα και περιορίζει το στρίψιμο. Κάτι τέτοιο εδώ δεν ισχύει αφού η 790 Adventure εμπνέει εμπιστοσύνη αφήνοντας τον αναβάτη να στρίψει κι άλλο, να τοποθετηθεί στην στροφή, να απολαύσει οδήγηση χωρίς όρια. Είναι αλήθεια ότι της ταιριάζει καλύτερα η άσφαλτος με κάθε χάραξη και οδόστρωμα, αφού με αυτά τα ελαστικά, μπορείς να την απολαύσεις παντού.

20231024_133816-web.jpgΕμπιστοσύνη και απόλαυση

Μάλιστα, ο συνδυασμός με τον ροπάτο κινητήρα, τις επιλογές χαρτογράφησης και την δύναμη ψηλά, και το πλαίσιο / αναρτήσεις που σου συγχωρούν ότι και να κάνεις, είναι ιδανικός, μετατρέποντας την KTM 790 Adventure στην πιο εύχρηστη supersport σε επαρχιακές διαδρομές, σε λερωμένους δρόμους με σκόνη ή σκονισμένα σημεία. Η εμπιστοσύνη, είναι τρομερή.

Και ταυτόχρονα, η άνεση με την οποία μπορεί να κινηθεί στους χωματόδρομους, όντας όμως σφιχτή, μεταφέροντας τις ανωμαλίες στον αναβάτη. Θα πάει παντού στο χώμα, ειδικά αν ο αναβάτης είναι γνώστης, αλλά με τις διαδρομές των 200mm και κυρίως το σφιχτό σετάρισμα, θα νιώσεις κάθε πέτρα και κλαράκι που θα πατήσεις, αλλά δεν θα κινδυνέψεις. Θα περάσεις από παντού, θα ντριφτάρεις, θα παίξεις, θα κάνεις διάσχιση, αργή ή γρήγορη, αλλά θα νιώθεις την στιβαρότητα πάντα.

Τα ερωτήματα πολλά, η απάντηση μόνο μία. Είναι μία μοτοσυκλέτα 100% adventure, εστιασμένη περισσότερο στην άσφαλτο, με 100% sport χαρακτηριστικά, ταξιδιάρικη και ασφαλής, με κορυφαίο εξοπλισμό, ποιοτική και καλοφτιαγμένη. Ναι, είναι κατασκευασμένη στην Κίνα στο εργοστάσιο της συνεργασίας της CFMOTO – KTM, με την επίβλεψη των αυστριακών, και έρχεται να δώσει στην μεσαία κατηγορία μία Made in Austria Ready to Race τουριστική μοτοσυκλέτα, σε ανταγωνιστική τιμή. Δεν κρύβεται, και άλλωστε, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να το κάνει, αφού το σύνολο, και ποιοτικά, και οδηγικά, είναι κορυφαίο και τα προσφέρει όλα αυτά, με τιμή στα 11.750euro, νούμερο που για KTM τέτοιου κυβισμού, είναι ανεπανάληπτο. Και με την νέα αντιπροσώπευση της Πέτρος Πετρόπουλος Α.Ε. και το μοναδικό χρηματοδοτικό, πλέον η απόκτηση της γίνεται με εύκολο τρόπο.

A15A0320-web.jpg

Εξοπλισμός δοκιμής

Κράνος: Arai Tour-X 4 - Arai Hellas
Τζάκετ: Nordcode Dakar Evo - Moto Market
Παντελόνι: Nordcode Adventure Evo - Moto Market
Μπότες: Eleveit T-Spirit Evo - Moto Market
Γάντια: Five WFX 3 Moto Market

 

Τεχνικά χαρακτηριστκά  
   
Κατασκευαστής/Μοντέλο ktm.com/en-int/models/travel/ktm-790-adventure2023.html">KTM 790 Adventure
Εισαγωγέας Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ
Τιμή (€) 11,750
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 4 Β/Κ
Χωρητικότητα (cc) 799
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 65.7 x 88
Σχέση συμπίεσης Δ.Α.
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός, μονόδρομος PASC
Τελική μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1,509
Γωνία κάστερ (ο) 25.9
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Ύψος σέλας (mm) 840-860
Απόσταση από έδαφος (mm) 233
Ρεζερβουάρ (l) 20
Βάρος (kg) 199 (στεγνό)
   
Αναρτήσεις  
Εμπρός Ανεστραμμένο πιρούνι WP Apex 43 mm, διαδρομή 200 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ WP Apex monoshock, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 200 mm
   
Φρένα  
Εμπρός Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, Bosch 9.3 MP Cornering ABS με Offroad Mode
Πίσω Δίσκος 260 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, Bosch 9.3 MP Cornering ABS με Offroad Mode
   
Τροχοί / Ελαστικά Pirelli Sorpion Rally STR (tubeless)
Εμπρός 90/90-21
Πίσω 150/70-18
   
Ιπποδύναμη  
Μέγιστη ονομαστική ισχύς (hp/rpm) 95 / 8,000
Μέγιστη ονομαστική ροπή (kg.m/rpm) 9 / 6,600
Μέγιστη πραγματική ισχύς (hp/rpm) 84
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023 20:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - KTM 890 Adventure 2023 Video Test Ride - KTM 890 Adventure 2023 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon