.
Κατηγορία Honda
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 08:48

Test - Honda CRF 1100L Africa Twin 1100 Adventure Sports DCT ES 2024

Στροφή στην άσφαλτο

Με όνομα που… μακραίνει συνεχώς, με ανανεώσεις στα ηλεκτρονικά αλλά το σημαντικότερο, με την ασφάλτινη κατεύθυνση λόγω νέου τροχού 19 ιντσών μπροστά, το νέο Africa Twin 1100 ES έρχεται το 2024 ως η πιο τουριστική εκδοχή του εαυτού του.

Του Τάκη Μανιάτη

Ιστορία με νέο προσανατολισμό

Έχοντας συστηθεί αρχικά ως 1000 κυβικά εκατοστά και μεγαλώνοντας στα 1100, το Africa Twin στην έκδοση Adventure Sports, είναι η τουριστική ναυαρχίδα της Honda στην ψηλή και χωμάτινη εκδοχή της. Ψάχνοντας τον εαυτό της σχετικά με τις δυνατότητες εκτός δρόμου αλλά και τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου, τα τελευταία χρόνια έδωσε έμφαση στην λειτουργικότητα παρουσιάζοντας μία μοτοσυκλέτα ιδανικά εξοπλισμένη, καλύπτοντας κάθε φάσμα του απαιτητικού αγοραστικού κοινού.

A15A3045_-_web.JPG

Με πλήρες πακέτων ηλεκτρονικών και φυσικά το αχτύπητο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων DCT – Dual Clutch, με τον διπλό συμπλέκτη και τα επιπρόσθετα χειριστήρια στο τιμόνι που βοηθούν στα ανεβάσματα και κατεβάσματα ταχυτήτων, η Honda, έδωσε φέτος έμφαση στην ροπή, αυξάνοντας την από 10,7 χιλιόγραμμα στα 11,2, για ευκολία οδήγησης στις αργές ταχύτητες, με νέα χαρτογράφηση αλλά και ανάλογη ρύθμιση για τις αλλαγές στο αυτόματο κιβώτιο, με διατήρηση της ιπποδύναμης στα ίδια επίπεδα. Συμπλέκτης δεν υπάρχει, ούτε καν λεβιέ ταχυτήτων, ενώ οι επιλογές D και S, είναι αυτές που θα χρησιμοποιήσει ο αναβάτης έτσι κι αλλιώς. Και η ευκολία οδήγησης μέσα σε πόλη ή ακόμη και σε επαρχιακούς και ταξίδι, είναι δεδομένη και έχουμε μιλήσει αρκετές φορές γι’ αυτήν έτσι κι αλλιώς.

Έχοντας μία σημαντική παρουσία στην αγορά ως Africa Twin 650 και 750, με αγωνιστική ιστορία στο Rally Dakar ως NXR, φαίνεται πως έφτασε η ώρα η Honda να κοιτάξει λίγο στα μάτια την πραγματικότητα και να προσφέρει την τελευταία Africa Twin σε μία πιο ασφάλτινη εκδοχή.

Προσαρμόζοντας την χωμάτινη ιστορία στον τουριστικό τομέα, δεν χρειάζεται να αναλύσουμε πολύ γιατί αυτή η μοτοσυκλέτα δεν χρειαζόταν μπροστινό τροχό διαμέτρου 21 ιντσών. Είναι κάτι άλλωστε που είχαμε επισημάνει από την αρχή της παρουσίασής της, από την πρώτη ακόμα έκδοση, “ζητώντας” από την μαμά Honda την τοποθέτηση ενός μπροστινού τροχού 19 ιντσών, μιας και για την τουριστική χωμάτινη χρήση που καλείται να κάνει μία τέτοια ογκώδης, ψηλή και βαριά κατασκευή, ήταν περιττός, περιορίζοντας μάλιστα την ασφάλτινη χρήση. Ναι, να έχεις τους ακτινωτούς τροχούς για αυξημένες δυνατότητες εκτός δρόμου, αλλά πόσο χώμα θα κάνεις ποια με όλα αυτά τα 243 κιλά ώστε να θέλεις την άνεση που προσφέρει ο 21 ιντσών τροχός; Μικρότερο πλάτος ελαστικού στα 90 χιλιοστά, περισσότερη ελαστικότητα στο φρενάρισμα και στην αλλαγή κατεύθυνσης, και η Honda, τελικά “άκουσε” τις απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού, και τοποθέτησε έναν ακτινωτό τροχό 19 ιντσών μπροστά. Πάλι ακτίνες, πάλι tubeless, αλλά μικρότερη διάσταση και 110 χιλιοστά πλάτους με διαφορετικό προφίλ στο 80%. Ουσιαστικά, έτσι η μοτοσυκλέτα έχει καλύτερο πάτημα στο δρόμο, σε σχέση με τον 21 τροχό που “δουλεύει” καλύτερα στο χώμα. Οι στρεβλώσεις που έχει ο μεγαλύτερος τροχός είναι θεμιτές στο χώμα, όχι όμως στο δρόμο.

 A15A3337_-_web.JPG

Ανανεώσεις στο ίδιο μοτίβο

Η Africa Twin Adventure Sports του 2024 διαθέτει και ανανεωμένες ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις της Showa, με μειωμένες διαδρομές στα 210/200 χιλιοστά για μπροστά και πίσω, από 230/220 του προηγούμενου μοντέλου, με τελικό αποτέλεσμα, η μοτοσυκλέτα να είναι αισθητά πιο “ασφάλτινη”.

Ανάλογα, χαμήλωσε και η ρυθμιζόμενη σέλα στα 830/850 χιλιοστά με αποτέλεσμα να ανεβαίνεις πολύ πιο εύκολα πάνω της – ειδικά αυτό το ανέβασμα στο προηγούμενο μοντέλο ήταν ένα θέμα.

Πατάς πιο εύκολα στο έδαφος, την ελέγχεις πιο εύκολα και ουσιαστικά, έχεις μια ογκώδη μοτοσυκλέτα η οποία τελικά διαφοροποιείται σημαντικά σε αίσθηση από το απερχόμενο μοντέλο, με βελτιωμένη αίσθηση. Γιατί να μην την νιώθεις πιο εύκολη, σε σχέση με μία ίδια μοτοσυκλέτα με ψηλότερες αναρτήσεις και μεγαλύτερο μπροστινό τροχό, που μόνο προβλήματα τελικά θα σου δημιουργήσουν στην ασφάλτινη χρήση που θα κάνεις; Η Honda, έτσι κι αλλιώς διατηρεί την απλή Africa Twin με τροχό 21”, οπότε αν θέλεις περισσότερο χώμα, μπορείς να απευθυνθείς σε αυτήν, που και λόγω μικρότερου όγκου και κιλών, είναι προσανατολισμένη σε αυτή τη χρήση.

A15A3348_-_web.JPG

Στην νέα Africa Twin 1100 Sports Adventure η αίσθηση είναι διαφορετική όταν κάθεσαι πάνω. Νιώθεις ότι κάποιος χαμήλωσε το μπροστινό σύστημα, και αυτή είναι η αλήθεια, που ενισχύεται όταν έχεις οδηγήσει την προηγούμενη έκδοση. Στην προηγούμενη κάθεσαι “βασιλικά”, ψηλά, με τα χέρια να εκτείνονται ψηλά στο τιμόνι και το σώμα κάθετα ως προς το έδαφος. Στην νέα, νιώθεις ότι “πέφτεις” προς το τιμόνι, πως το σώμα έχει κλίση προς τα εμπρός, νιώθεις κάπως γερμένος προς τον μπροστινό τροχό. Ουσιαστικά, έχεις την αίσθηση ότι κάποιος άλλαξε τον μπροστινό τροχό, όπως έκαναν παλιά οι κάτοχοι adventure μοτοσυκλετών σε supermotard, και αυτή είναι μία αλήθεια, γιατί ουσιαστικά, κάτι τέτοιο έκανε και η Honda.

 Ρυθμισμένη για άσφαλτο

Σέταρε βέβαια και τις αναρτήσεις ανάλογα, με τις νέες διαδρομές και φυσικά τον ηλεκτρονικό έλεγχο τους μέσω της συνεργαζόμενης κεντρικής μονάδας έξι αξόνων που διαθέτει η μοτοσυκλέτα, προσφέροντας ανάλογες ρυθμίσεις σχετικές με τον τρόπο οδήγησης. Ανάλογα τις ανωμαλίες, τις κλίσεις, το φρενάρισμα, την επιτάχυνση, οι αναρτήσεις αυτορυθμίζονται, και από το menu άλλωστε, μπορείς ακόμη και να προφορτίσεις το ελατήριο της πίσω ανάρτησης, σχετικά με το βάρος που θα έχεις – έναν αναβάτη, δύο, ή με βαλίτσες. Ουσιαστικά, ότι θα έβρισκες σε μία premium adventure, το έχεις και η Africa Twin 1100 Adventure Sports ES. Από τις αναρτήσεις, τα cornering lights, το cornering ABS, τα θερμαινόμενα γκριπς, την TFT οθόνη και τα προγράμματα οδήγησης για άσφαλτο και χώμα, θύρα USB και 12v για φόρτιση, ρυθμιζόμενη ζελατίνα fering, tubeless τροχούς, προστατευτική ποδιά και κάγκελα κινητήρα και fering, προστατευτικές χούφτες, διπλό σταντ, κ.α. Είναι η μοτοσυκλέτα που ξέραμε, που έρχεται full εξοπλισμένη και μάλιστα με το μοναδικό στην αγορά σύστημα αυτόματου συμπλέκτη που ταιριάζει άριστα στην χρήση, που τώρα, είναι πιο “μπροστόβαρη”. Αυτό είναι κάτι που νιώθεις στην οδήγηση, και ειδικά στην σταθερότητα και στο στρίψιμο όπου πλαγιάζεις με περισσότερη ακρίβεια, στιβαρότητα και ασφάλεια, έχοντας την αίσθηση ότι οδηγείς supersport μοτοσυκλέτα.

A15A3329_-_web.JPG

Έχοντας περισσότερη ακαμψία στο μπροστινό τμήμα, η μοτοσυκλέτα έχει ένα τεράστιο όφελος σε σχέση με την προηγούμενη, κάτι που θα εκτιμήσουν δεόντως όσοι θα κάνουν τουρισμό αμειγώς σε άσφαλτο. Έτσι κι αλλιώς, οι ακτινωτοί τροχοί που διαθέτει θα καλύψουν όποιο ποσοστό χώματος θελήσει να καλύψει ο αναβάτης, εκτός του πολύ γρήγορου ρυθμού οδήγησης. Η Honda, διατήρησε πίσω τον 18άρι τροχό, και δεν άλλαξε σε 19/17, που είναι ουσιαστικά οι πιο δημοφιλείς διαστάσεις για χρήση δρόμου. Το ίδιο έκανε και η Triumph στα Tiger μάλιστα, και εκεί η δικαιολογία ήταν οι επιλογές ελαστικών. Και εδώ, οι ίδιες επιλογές ελαστικών καλύπτουν κάθε χρήση, και επιπρόσθετα, προσθέτουν πόντους στην off road χρήση. Ουσιαστικά, δεν βλέπουμε τον λόγο να μπει 17 ιντσών τροχός εδώ, αν και νιώθεις λίγο ψηλά το πίσω μέρος.

Σταθερότητα στα ύψη

Η νέα Africa Twin 1100 Adventure Sports ES είναι πολύ πιο σταθερή από την απερχόμενη, και αυτό το νιώθεις από την πρώτη στιγμή. Έχεις τις αναρτησάρες να βελτιώνουν σημαντικά το κούνημα, δεν νιώθεις το παραμικρό ακόμη και στα 200χ.α.ω, ενώ μπορείς να διαγράφεις καμπές με 180χ.α.ω. λες και είσαι με μοτοσυκλέτα supersport. Στιβαρή, ακλόνητη, είναι η πιο δεμένη και στιβαρή Africa Twin που έχουμε οδηγήσει μέχρι στιγμής και όποιος θέλει να κάνει sport οδήγηση στην άσφαλτο, θα δεθεί κατευθείαν με την μοτοσυκλέτα και θα την απολαύσει σε κάθε στριφτερή διαδρομή. Κινείται με 160 – 180 – 200χ.α.ω με απίστευτη ποιότητα κύλισης, κάτι που δίνει στον αναβάτη την δυνατότητα να οδηγά ξεκούραστα και να απολαμβάνει την βόλτα του για ώρες.

Η ροπή είναι ενισχυμένη στις χαμηλές στροφές και το νιώθεις, αλλά εμάς δεν μας άρεσε η ρύθμιση D στο κιβώτιο ταχυτήτων, κάτι το οποίο ποτέ δεν μας άρεσε έτσι κι αλλιώς στις Africa. Με την S ρύθμιση, η επικοινωνία κιβωτίου ταχυτήτων / εγκέφαλος αναβάτη είναι πολύ πιο άμεση, οι αλλαγές γίνονται πιο γρήγορα, και με την συμβολή και των κουμπιών στον αριστερό διακόπτη, σου δίνουν την δυνατότητα να την απολαμβάνεις.

A15A3346_-_web.JPG

Η σέλα είναι βελτιωμένη, πιο άνετη, θυμίζοντας περισσότερο BMW, αλλά όντας αρκετά φαρδιά, αγκαλιάζει μεγάλο τμήμα των μαλακών μορίων και μετά από αρκετά χιλιόμετρα, νιώθεις το πιάσιμο.

Για τους απαιτητικούς υπάρχει άλλωστε και η comfort σέλα για περισσότερη άνεση – καθώς και μία πιο χαμηλή στα 795 χιλιοστά. Ο χώρος του συνεπιβάτη είναι αρκετός, ενώ η αλουμινένια σχάρα με τις χειρολαβές προσθέτει πόντους στην τουριστική χρήση.

A15A3350_-_web.JPGTo fering ανανεώθηκε για καλύτερη προστασία από τον αέρα με νέα φωτιστικά σώματα και αεροδυναμική, και πραγματικά πίσω του αλλά και από το ογκώδες ρεζερβουάρ, κρύβεσαι εξαιρετικά από τον αέρα. Ούτε συζήτηση για να σε επηρεάσει πλάγιος άνεμος στο ταξίδι.

Ουσιαστικά, αυτή η έκδοση η οποία διαθέτει μέχρι και cruise control, δεν έχει κάτι να της προσθέσεις. Την αποκτάς και φεύγεις για ταξίδι, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη και τον τουριστικό χαρακτήρα της, έχοντας την άνεση να την οδηγείς και καθημερινά, λόγω του ιδιαίτερα έξυπνου αυτόματου κιβωτίου.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Δύο πράγματα δεν έχουμε καταφέρει να συνηθίσουμε στις Africa Twin γενικότερα: Τον χαμό με τον αριστερό διακόπτη που πραγματικά σε μπερδεύει και απαιτεί πολύ χρόνο για συνήθεια, με τα τόσα κουμπάκια (18!) που θέλουν manual για να τα βρεις, και θα προτιμούσαμε να είναι πιο τακτοποιημένα σε ένα menu με υπομενού, όπως κάνουν οι περισσότερες εταιρίες. Όλα ρυθμίζουν, το Traction Control, η δύναμη του κινητήρα, τα προγράμματα, και μάλιστα παραμετροποιούνται, αλλά έτσι όπως είναι δομημένο το menu και με τόσα κουμπιά, πραγματικά είναι κάτι που δεν μπορείς να κάνεις εύκολα, ειδικά κατά την οδήγηση. Είναι ας πούμε, πολύ εύκολο να πατήσεις φλας ή ταχύτητα αντί για κόρνα, αφού όλα είναι κοντά μεταξύ τους. Οπότε, ότι είναι να ρυθμίσεις, καλό είναι να το έχεις από πριν ξεκινήσει η βόλτα.

Και δεύτερον, την συγκατάβαση στην χρήση που εμφανίζεται στην οθόνη και καθυστερεί αρκετά την πλήρη εμφάνισή της, σε σημείο που οδηγάς, και ακόμη δεν έχεις εικόνα, αν δεν πατήσεις το “ok” - αν στο επιτρέπει το touch στο γάντι σου.

A15A3188_-_web.JPG

Ωστόσο, το “πακετάκι” αυτό, βγαίνει στα 22.150euro με το special χρώμα σε λευκό με τις φλόγες του Africa Twin 750 του 1993, και είναι η κορυφαία adventure της Honda που ανήκει μάλιστα στην premium κατηγορία. Έχει τα πάντα, είναι η πιο ακριβή ιαπωνική που μπορείς να αποκτήσεις, μπαίνει στα μονοπάτια των ευρωπαίων, και πλέον με αυξημένες τουριστικές δυνατότητες, έρχεται να εγκατασταθεί για τα επόμενα 30-40 χρόνια, όπως έκανε και το όνομά της που συνεχίζει να βρίσκεται μαζί μας ακόμη, τιμώντας ιστορία και δυνατότητες.

Εξοπλισμός δοκιμής:

Κράνος: Arai Tour-X 5 - Arai Hellas
Τζάκετ: Nordcode Dakar Evo - Moto Market
Παντελόνι: Nordcode Adventure Evo - Moto Market
Μπότες: Forma Adventure Dry - Moto Market
Γάντια: Five WFX 3 - Moto Market

Τεχνικά χαρακτηριστικά 

Κατασκευαστής / Μοντέλο Honda CRF 1100L Africa Twin 1100 Adventure Sports ES DCT Special Color
Αντιπρόσωπος Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Τιμή (€) Από 17.900 (έκδοση δοκιμής: 22.150)
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 2Κ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 8 βαλβίδες
Κυβισμός (cc) 1.084
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 92 x 81,5
Συμπίεση 10.1
Τροφοδοσία  Ψεκασμός
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, χειροκίνητος με μηχανικό έλεγχο, ολίσθησης-υποβοήθησης
Μετάδοση Χειροκίνητη 6 σχέσεων
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο ημί-διπλής ραχοκοκαλιάς
Κάστερ (°)  27,5
Ίχνος (mm) 106
Μεταξόνιο (mm) 1.570
Ύψος σέλας (mm) 830/850 (επιλογή χαμηλής σέλας 795mm)
Μήκος (mm) 2.300
Πλάτος (mm) 960
Ύψος (mm) 1.470
Απόσταση εδάφους (mm) 220
Βάρος (kg)   243
Ρεζερβουάρ (lt)  24,8
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά USD πιρούνι Showa EERA 45mm, ηλεκτρονικό-ημιενεργητικό, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 210 mm
Πίσω  Μονό αμορτισέρ Showa EERA, ηλεκτρονικό-ημιενεργητικό, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 200 mm
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/80-19"
Πίσω  150/70-18" 
   
Φρένα  
Μπροστά 2 δίσκοι 310 χιλιοστών, 4πίστονες ακτινικές δαγκάνες Nissin, μεταλλικά τακάκια, ABS
Πίσω Δίσκος 256 χιλιοστών, δαγκάνα ενός εμβόλου, ABS
   
Εξοπλισμός Full LED φώτα, Cornering Lights, οθόνη TFT 6,5 ιντσών αφής, συνδεσιμότητα με κινητό τηλέφωνο, υποστήριξη CarPlay/Android Auto, θερμαινόμενα γκριπ, Cruise Control, Traction Control 7 επιπέδων, Wheelie Control, ηλεκ/κό φρένο κινητήρα 3 επιπέδων, ABS 2 ρυθμίσεων, 4+2 riding modes, υπολογιστής ταξιδιού, θύρα παροχής ρεύματος, χούφτες, ποδιά κινητήρα, ρυθμιζόμενη ζελατίνα, ρυθμιζόμενη σε ύψος σέλας, ηλεκτρονικές αναρτήσεις, ελαστικά παντός εδάφους
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  102/7.500
Ροπή εργοστασίου (kgm/rpm)  11,2/6.250

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2024 09:15

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon