.
Κατηγορία Honda
Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 16:04

Test – Honda CB500X 2021

Του: Σπύρου Τσαντήλα
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Το νέο CB500X μπαίνει στο 2021 και την εποχή των Euro 5 με την εμπορική φόρα που δικαίως έχει κατακτήσει επί οκταετία στις παγκόσμιες αγορές.

Βρίσκεται ανάμεσά μας από το 2013, αποτελώντας τρόπον τινά τη σύγχρονη μετενσάρκωση μιας ιστορικής μοτοσυκλέτας που έχει δυστυχώς εκλείψει πια, Honda Transalp. Αν και πέρασε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του με 17άρες ζάντες, στην ουσία στόχευσε και πέτυχε λίγο-πολύ το ίδιο αγοραστικό κοινό.

Βασισμένο στην πανέξυπνη πλατφόρμα CB500 της Honda – μαζί με τα CB500F και CBR500R – χτίζεται γύρω από έναν δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα με σπουδαία οικονομία καυσίμου και τον γνωστό ελαστικό, γραμμικό και φιλικό χαρακτήρα που μας έχει καλομάθει η συγκεκριμένη εταιρεία.

Η μεγάλη αναβάθμιση συντελέστηκε προ διετίας, το 2019, όταν εμφανίστηκε με φρεσκαρισμένες γραμμές και εξοπλισμό, μερικές επεμβάσεις που του τόνωσαν την απόδοση στις μεσαίες, αλλά και μια δραστική μεταβολή στο πεδίο δράσης του χάρη στον 19άρη μπροστινό τροχό και τις λίγο ψηλότερες διαδρομές αναρτήσεων.

Πλέον το CB500X πλησίασε αρκετά πιο κοντά στην on-off λογική σε μια κίνηση που αποδείχθηκε σοφή εκ μέρους της Honda, καθώς διατηρήθηκε σταθερά ψηλά στις λίστες πωλήσεων – στην Ελλάδα είναι πρώτο με διαφορά στις μεσαίες on-off/adventure (322 ταξινομήσεις) και βρίσκεται πολύ ψηλά και στο σύνολο των πωλήσεων μοτοσυκλετών του 2020.

Κάτι άλλο που υποπτευόμαστε πως συντελέστηκε σιωπηρά το 2019 ήταν η προετοιμασία για τις Euro 5. Φαίνεται πως η μοτοσυκλέτα ήταν σχεδόν έτοιμη και για το επόμενο στάδιο, έτσι φέτος η επίσημη περιγραφή του αναφέρει μόνο τη συμμόρφωση στις νέες προδιαγραφές και τα νέα χρώματα ως αλλαγές στο μοντέλο του 2021.

A15A5569 web 

Αθέατη αλλαγή

Ξεκινήσαμε λοιπόν από τον κινητήρα, περιμένοντας με ενδιαφέρον τη δυναμομέτρηση και το κατά πόσο θα αποκαλύψει κάποια διαφοροποίηση και η ετυμηγορία, με μια λέξη, είναι: ελάχιστη.

Το συγκριτικό διάγραμμα με τον ίδιο κινητήρα σε Euro 4 ρύθμιση δείχνει μια μικρή υπεροχή ψηλά, η οποία κορυφώνεται στους 3.3 ίππους λίγο πριν τον κόφτη. Δεν κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, διότι στο μεγαλύτερο κομμάτι από τη στιγμή που διαφοροποιούνται οι δύο καμπύλες η διαφορά είναι μικρότερη των 2 ίππων, ανοίγοντας μόνο στην κορυφή.

dyno both
Με κόκκινο η καμπύλη ισχύος του CB500X 2019 (Euro 4) με μέγιστο 43.01 hp, με μπλε αυτή του νέου Euro 5 μοντέλου με μέγιστο 40.69 hp

Προφανώς βλέπουμε το αποτέλεσμα της νέας χαρτογράφησης του κινητήρα και όποιων άλλων επεμβάσεων χρειάστηκαν (λ.χ. νέο φίλτρο για μικροσωματίδια).

Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε πως η μοτοσυκλέτα παραλήφθηκε με περίπου 600 χιλιόμετρα στο κοντέρ της και παραδόθηκε μια ανάσα από τα 1000, έχει πιθανότατα ακόμη περιθώριο να ανοίξει λίγο περισσότερο στις επόμενες λίγες χιλιάδες χιλιομέτρων που θα γράψει.

Η ουσία που μας ενδιαφέρει είναι πως στην πράξη δεν νιώσαμε κάτι διαφορετικό από το καλό γνωστό CB500X που δοκιμάσαμε επανειλημμένα μέσα στο 2020 σε τεστ και συγκριτικά.

A15A5415 web 

Σιροπιαστές βόλτες

Έχουν πουληθεί αρκετά CB500X στην Ελλάδα ώστε να είναι ευρέως γνωστός πια ο χαρακτήρας του στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για ένα γλυκό, ήσυχο και φιλικό on-off που διαθέτει όση δύναμη χρειάζεται για να κάνει κάθε δουλειά με άνεση, αλλά μπορεί να τη γαρνίρει και με λίγη καλώς εννοούμενη ταχυπαλμία.

Πίσω από τη φαινομενικά απλή του συνταγή κρύβει μια φιλοσοφία με την αναγνωρίσιμη σφραγίδα της Honda.

Στην Α2 κατηγορία βρίσκουμε πολλές επιλογές κάθε είδους, όμως σε πολλές περιπτώσεις αυτές αφορούν μοτοσυκλέτες με μεγαλύτερη αρχική απόδοση και κιτ περιορισμού για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Η Honda από την άλλη δεν ασχολήθηκε ποτέ να ψαχτεί πόσα άλογα μπορεί να βγάλει από τον δικύλινδρο κινητήρα της.

Τον σχεδίασε εξαρχής στο όριο των 47 ίππων και έστρεψε την προσοχή της στο τί μπορεί να χωρέσει εκεί μέσα: αξιοπιστία, οικονομία καυσίμου, άφθονη ελαστικότητα και πολύ ευχάριστες μεσαίες. Ό,τι δηλαδή χρειάζεται κατά βάση ο μέσος πελάτης της κατηγορίας. Αυτά, αν απορεί κανείς γιατί έγινε αυτομάτως best seller με το που εμφανίστηκε.

Ο κινητήρας με τις σχεδόν τετράγωνες διαστάσεις (67 x 66.8 mm) ισορροπεί με χάρη ανάμεσα στη φιλικότητα και το τσαγανό, βγάζοντας γλυκές επιταχύνσεις για ρεπρίζ και ενεργητική ασφάλεια, αν όμως “χουφτώσεις” γερά τη γκαζιέρα οπουδήποτε από τις 4,000 ως τουλάχιστον τις 7,000 το αποτέλεσμα είναι ανταποδοτικότατο σε διασκέδαση.

Οδήγησα τη νέα Euro 5 έκδοση σε κάθε είδους δρόμο, στον αυτοκινητόδρομο, σε ορεινό στροφιλίκι, στην πόλη καθημερινά, βόλταρα με ελαφρύ και βαρύ δεξί χέρι – ό,τι κι αν έκανα, η κατανάλωση επέμενε κάτω των 5 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, παντού και πάντοτε.

Η μέση τιμή κυμάνθηκε γύρω στα 4.4 l/100 km, μια σπουδαία επίδοση με δεδομένο ότι εκεί βλέπουμε συνήθως μοτοσυκλέτες και σκούτερ μικρότερου κυβισμού.

A15A5523 web 

Μυστική γνώση

Για το 2021 το ανανεωμένο CB500X έρχεται στην αγορά με 100 επιπλέον ευρώ στην τιμή του, ζητώντας €7500 για την απόκτησή του.

Στο αντίτιμο αυτό αποκτάς μια γνωστή αξία με τα νέα της γραφικά – σε χρώματα Grand Prix Red (κόκκινο), Matt Gunpowder Black Metallic (μαύρο) και Pearl Metalloid White (λευκό) – και ακόμη πιο οικολογική συνείδηση.

Οι Euro 5 άλλωστε μεταφράζονται, μεταξύ πολλών άλλων, σε 40% λιγότερες εκπομπές υδρογονανθράκων και την υποχρεωτική χρήση φίλτρου μικροσωματιδίων για πρώτη φορά. Λογικά κάπου εκεί κρύβεται και το έξτρα κατοστάρικο της φετινής έκδοσης.

Στα χρήματα αυτά αγοράζεις μια μοτοσυκλέτα με εξαιρετικά άνετη εργονομία, καλή αεροδυναμική προστασία για το μαζεμένο της μέγεθος και πανεύκολη στον χειρισμό. Πιστή στην πατροπαράδοτη μυστική γνώση της Honda, κάθε αναβάτης θα βει τη βολή του στη σέλα της με μια πολύ οικεία αύρα.

Πολυεργαλείο στην πόλη, ακούραστο στο ταξίδι, υπέροχα χαλαρό στη βόλτα για έναν ή δύο επιβαίνοντες, ικανότατο να στρίψει εντός των ορίων της δύναμης που προσφέρει, θα κάνει και χωματάκι με σύνεση και περιηγητική διάθεση.

Το CB500X του 2021 παραμένει το γνωστό ευπροσάρμοστο πολυεργαλείο που πωλείται πακέτο με εγνωσμένη αξιοπιστία και μια εμπορική πορεία που μετρά πολύ στη μεταπωλητική του αξία.

A15A5527 web 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Honda CB500X (2021)

Εισαγωγέας

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη

Τιμή (€)

7,500

Εγγύηση

2 χρόνια

 

 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2EEK, 4 Β/Κ

Χωρητικότητα (cc)

471

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

67 x 66.8

Σχέση συμπίεσης

10.7:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός PGM-FI

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση (assist & slip)

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

47 / 8,600

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

4.4 / 6,500

 

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

2,155 x 825 x 1,410

Μεταξόνιο (mm)

1,445

Γωνία κάστερ (ο)

27.5

Ίχνος (mm)

108

Ύψος σέλας (mm)

830

Απόσταση από έδαφος (mm)

180

Ρεζερβουάρ (l)

17.5

Βάρος (kg)

197 (πλήρες)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Συμβατικό πιρούνι 41 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων, διαδρομή 150 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ Pro-Link, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου, διαδρομή 135 mm

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δίσκος 310 mm, δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS

Πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS

   

ΤΡΟΧΟΙ / ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Dunlop Trailmax Mixtour

Εμπρός

110/80-19

Πίσω

160/60-17

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Honda CB500X 2021 - Video Dyno Test Video Test - Honda CB 500X 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon