.
Κατηγορία Derbi
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2011 16:50

Test - Derbi Terra Adventure 125 2011

 

Για μικρά και μεγάλα παιδιά!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Όλοι οι κυβισμοί έχουν δικαίωμα στην διασκέδαση, και το Derbi Terra Adventure το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο. Μία τίμια μοτοσυκλέτα, ικανή να οδηγηθεί από νεαρούς αναβάτες, προσφέροντας την ευχρηστία μίας μικρής και τους χώρους μίας μεγάλης. Η κατηγορία A1 έχει τίμιο εκπρόσωπο στην κατηγορία Adventure!

Μικρός κυβισμός, μεγάλοι προορισμοί


Τα μάτια γυρνάνε στο πέρασμα του Adventure της Derbi μιας και πραγματικά είναι όμορφο, εντυπωσιακό, ποιοτικό. Τι μπορεί να περιμένει όμως κάποιος από μία μοτοσυκλέτα 125 κυβικών, με μαζεμένες διαστάσεις και εμφάνιση που παραπέμπει σε μια πιο άνετη και μεγαλύτερη Adventure;
Η μικρή κατηγορία, μέχρι 125 κυβικά, στην οποία ουσιαστικά επικεντρώνονται οι αναβάτες ηλικίας από 18 έως 21 ετών, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Όχι μόνο γι’ αυτούς οι οποίοι θα επιλέξουν αναγκαστικά μία τέτοια μοτοσυκλέτα, λόγω διπλώματος, αλλά και γι’ αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτό τον κυβισμό, για να αφήνουν την “μεγάλη” στο γκαράζ. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ενήλικες κινούνται με αντίστοιχα 125, δρόμου ή μικρά On/off και supermotard, τα οποία είναι πολύ οικονομικά σε κτήση, αλλά και συντήρηση και κατανάλωση. Την περίοδο που βιώνουμε, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα η οικονομική συντήρηση ενός δίκυκλου, και η Derbi έχει επενδύσει σε αυτό τον τομέα. Το Terra Adventure, αποτελεί την διαφορετική εκδοχή του γνωστού Terra 125, το οποίο είναι ένα αξιόλογο και χρηστικότατο δίκυκλο. Απλά στην έκδοση Adventure, επεκτείνονται οι προορισμοί και η χρήση, και αυτό μάλιστα δεν κρύβεται καθόλου!

Καθοριστικές διαφορές


To Terra 125 είναι μία μοτοσυκλέτα On/off με σεβαστές διαστάσεις, και τροχούς 18 και 17 ιντσών, που καθορίζουν και τον σαφώς πιο ασφάλτινο προορισμό από το νέο μοντέλο. Το Adventure, ξεχωρίζει απευθείας από τους πιο χωμάτινου προορισμού τροχούς, με τον μπροστά να βρίσκεται στις 21 ίντσες και το πίσω να βρίσκεται στις ίδιες διαστάσεις. Οι επιλογές διπλής χρήσης ελαστικών είναι μεγαλύτερες εδώ κι έτσι το Adventure καθορίζει την χρήση του. Ο όγκος που σχηματίζεται στο ρεζερβουάρ είναι ίδιος και ενώ θα περίμενες μεγαλύτερη χωρητικότητα στο Adventure, φαίνεται πως τελικά δεν υπήρχε λόγος να γίνει αυτό. Οπτικά, είναι ίδια στο συγκεκριμένο σημείο, και περισσότερο ο χρωματισμός, το ράμφος που απουσιάζει στο Adventure, και οι φυσούνες στα καλάμια του μπροστινού συστήματος, κάνουν τη διαφορά.
Μοιράζονται το ίδιο ατσάλινο περιμετρικό πλαίσιο, και αυτό όπως και το ελλειπτικής διατομής ψαλίδι, σε κάνουν να πιστεύεις ότι προορίζονταν για μεγαλύτερου κυβισμού σύνολο. Κι έτσι είναι, μιας και το μέγεθος θα μπορούσε άνετα να φιλοξενήσει δυνατότερο κινητήρα, γεγονός που ενισχύει την θετική άποψη για την προσεγμένη κατασκευή και το τελικό αποτέλεσμα. Οι αναρτήσεις έχουν διαφορά, τόσο στην διάμετρο του μπροστινού συμβατικού συστήματος, όπου στο Adventure φτάνει τα 41mm από 37mm όσο και στην διαδρομή τους, αφού έχουν 175 / 170mm, από 130mm.
Δύο δισκόφρενα, με δαγκάνες δύο και ενός εμβόλου για μπροστά και πίσω, έχουν αναλάβει το φρενάρισμα του Adventure της Derbi. Ο μπροστά δίσκος είναι μεγαλύτερος από του απλού μοντέλου, στα 300mm από 280mm. Μικρές διαφορές ωστόσο υπάρχουν τόσο σε μεταξόνιο, ύψος σέλας και βάρος, με το τελευταίο να παρουσιάζεται αυξημένο κατά 11 κιλά, στα 121. Ο εξοπλισμός που διαθέτει, ψηλότερη ζελατίνα, προστατευτικές χούφτες για τα χέρια, αλουμινένια ποδιά κινητήρα, κάνουν τη διαφορά.

Μικρομέγαλο


Οι διαστάσεις του είναι υπέρ του δέον άνετες, βολικές για αναβάτες ανεξαρτήτως μεγέθους. Δεν μπορείς να κολλήσεις στον κυβισμό, και να περάσει απαρατήρητο το Adventure από μπροστά σου, μιας και οπτικά, είναι μία Adventure μοτοσυκλέτα. Η θέση οδήγησης είναι ψηλή, αλλά σε αφήνει να πατήσεις άνετα τα πόδια κάτω για να στηριχτείς. Η σέλα είναι φαρδιά και μαλακή, με δίκαια μερίδια και για τους δύο επιβαίνοντες. Ο συνεπιβάτης μάλιστα, μπορεί να κρατηθεί εύκολα από τις χειρολαβές της μεγάλης και βολικής για φόρτωμα, σχάρας. Ο αναβάτης, θα βρει αμέσως την θέση του πάνω στο Adventure, του οποίου η εργονομία είναι προσεγμένη. Έτσι, η στάση του σώματος είναι ξεκούραστη, και ο αναβάτης νιώθει ότι κάθεται σε μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτα. Μία ματιά στο μικρό όργανο, στο λεπτό σε διάμετρο τιμόνι, και τις αντίστοιχες πλάκες τιμονιού, σε φέρνει στην πραγματικότητα, η οποία όμως, βρίσκεται σε υψηλή ποιότητα. Με το προσεκτικά σχεδιασμένο fering να βρίσκεται σε περίοπτη θέση προστατεύοντας τον αναβάτη από τον αέρα, η εικόνα που σχηματίζεις, είναι αυτή μίας σοβαρής και καλοσχεδιασμένης μοτοσυκλέτας.
Με τον τετράχρονο υγρόψυκτο κινητήρα των 125 κυβικών, με τους δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους, εύκολα αναρωτιέσαι κατά πόσο αυτή η μικρομέγαλη μοτοσυκλέτα, θα τα καταφέρνει στην μετακίνηση.
Ο κινητήρας αυτός, διαθέτει έξι σχέσεις κι έτσι είναι ευκολότερο να κατανέμει ομοιόμορφα την δύναμη, και να εκμεταλλεύεται έτσι τους 15 ίππους που επιτρέπει ο νόμος. Διαθέτει καρμπυρατέρ διαμέτρου 30mm για την σωστή τροφοδοσία του και η κατανάλωσή του παραμένει χαμηλή, ακόμη και στην πιο σκληρή χρήση. Η υγρόψυξη βοηθάει στην διατήρηση σταθερής απόδοσης όσο και αν ζοριστεί, ενώ καλύπτει τις προδιαγραφές Euro 3 ώστε να είναι νομιμότατος.

Άνεση στην μετακίνηση


Με τον τετράχρονο να ανεβάζει στροφές εύκολα και γραμμικά, χωρίς μπουκώματα, δεν περιμένεις φυσικά να βάζει φωτιά στην άσφαλτο. Το ζήτημα είναι να μπορεί να μετακινήσει τα 121 κιλά της μοτοσυκλέτας συμπεριλαμβανομένου του αναβάτη / επιβάτη, και κάποιου εξοπλισμού. Ο μονοκύλινδρος με τους δύο εκκεντροφόρους δίνει την μέγιστη δύναμή του στις ψηλές στροφές περιστροφής κι έτσι πρέπει να κρατάς ανοιχτό αρκετά το γκάζι, για να δεις αποτέλεσμα. Στις χαμηλές στροφές, δέχεται άνετα τις σχέσεις, αλλά το άνοιγμα του γκαζιού απλά σε βάζει στην αναμονή. Αν θέλεις να κινηθείς ή να επιταχύνεις γρήγορα, θα πρέπει να κρατήσεις το γκάζι ανοιχτό, ώστε ο κινητήρας να περάσει τις μεσαίες στροφές. Μετά τις 7.000σ.α.λ. ξυπνάει και κινεί το Derbi ικανοποιητικά, ενώ το δούλεμά του κοντά στο όριο των στροφών, δεν αποτελεί πρόβλημα. Είναι φτιαγμένος ο κινητήρας για να δουλεύει “ψηλά” και η διατήρηση στροφών και του γκαζιού στο τέρμα, δεν το προβληματίζει. Διατηρεί απροβλημάτιστα ταχύτητες κοντά στα 90-110 χ.α.ω, απολαμβάνει τις ευθείες και τις… κατηφόρες όπου θα δείξει και 120 χ.α.ω. στο κοντέρ, ζορίζεται αρκετά στις ανηφόρες. Πιθανότατα η χρήση κινητήρα με έναν εκκεντροφόρο να έδινε ζωντάνια στις χαμηλές στροφές και να έκανε ευκολότερη την μετακίνηση στην πόλη, χάνοντας όμως τις "υψηλές" ταχύτητες. Ο λόγος ύπαρξης του Adventure όμως δικαιολογεί την επιλογή, μιας και διαπιστώνεις ότι μπορεί να ταξιδέψει σε μικρές αποστάσεις, οικονομικά, με άνεση και γι’αυτό αλλά και για τους επιβαίνοντες. Οι αναρτήσεις του αποσβένουν ικανοποιητικά, οι διαδρομές επιτρέπουν off road διαδρομές με σύνεση, ενώ το σύνολο αποδεικνύεται άριστο για την χρήση που προορίζεται.

Με ποσοστά αδρεναλίνης


Σταθερό και προβλέψιμο, με καλά φρένα και αναρτήσεις, το Derbi Terra Adventure αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της εταιρίας προς την adventure πλευρά της μοτοσυκλέτας. Αν και ελπίζουμε για μεγαλύτερου κυβισμού έκδοση, τουλάχιστον στα 250 κυβικά και με το ίδιο ακριβώς στυλ, ώστε να αποδίδει και θετικά όλο το σύνολο, το μικρό Terra Adventure είναι πιο μεγάλο απ’ ότι δείχνει. Μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα για ανήσυχους νέους ταξιδιώτες, να σας μεταφέρει οικονομικά και με ασφάλεια παντού. Και αν του ζητηθεί, θα απομακρυνθεί από το κλεινόν άστυ, με σιγουριά και εμπιστοσύνη που προσδίδουν μεγαλύτερου κυβισμού μοτοσυκλέτες. Όλα τα παραπάνω βέβαια με μικρότερες ταχύτητες και αντίστοιχο ποσοστό αδρεναλίνης, αλλά βρίσκονται μέσα στο μενού του και σε τιμή που δεν είναι απαγορευτική, στα 4.050euro. Derbi Terra Adventure 125, για μικρούς και μεγάλους αναβάτες, με διάθεση για καθημερινή μετακίνηση και μακρύτερες βόλτες!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής Derbi
Μοντέλο Terra Adventure 125
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 4.050
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 124,2
Συμπίεση (:1) 12
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 58x47
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ Mikuni 30mm
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο περιμετρικό
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μήκος (χιλ) 2.192
Πλάτος (χιλ) 815
Μεταξόνιο (χιλ) 1451
Ύψος (χιλ) Δ.Α.
Ύψος σέλας (χιλ) 861
Απόσταση από έδαφος (χιλ) Δ.Α.
Βάρος (κ) 121
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 11-Ιαν
Χωρητικότητα λαδιού (λτ) Δ.Α.
Αναρτήσεις
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα της KYB, διαμέτρου 41mm, διαδρομή 175mm
Πίσω Αμορτισέρ KYB με μοχλισμό, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 170mm
Ελαστικά
Μπροστά 90/90-21
Πίσω 130/80-17
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 300mm /δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm / δαγκάνα ενός εμβόλου
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 15 / 9.250
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) Δ.Α.

 

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 15:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon