.
Κατηγορία Derbi
Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011 14:05

Test – Derbi Crosscity 125

 


Soft Trail Bike

 

 


Του Τάκη Μανιάτη
Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

 

Φτιαγμένο για να εξυπηρετεί κάθε λογής αναβάτες, το Derbi Crosscity είναι αυτό που τονίζει και το όνομά του. Μία μικρή μοτοσυκλέτα ικανή να οδηγηθεί από αναβάτες κάθε επιπέδου, και να κινηθεί με αυτούς σε κάθε είδους διαδρομή. Crosscity, για την διάσχιση της πόλης από παντού!

Πειρασμός

Ο επίσημος χαρακτηρισμός του Crosscity από την ίδια την εταιρία, είναι “Soft Trail Bike”. Ούτε εντούρο, ούτε on-off, ούτε όμως urban. Χωρίς να προορίζεται για τις προηγούμενες χρήσεις, καταφέρνει να τις συνδυάζει όλες σε ένα μικρόσωμο και εύχρηστο σύνολο. Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το μικρό βάρος, ο κυβισμός, το καθιστούν προσιτό τόσο οδηγικά όσο και οικονομικά. Γιατί, όταν χρήματα κτήσης είναι λίγα αναλογικά με τις δυνατότητες της μοτοσυκλέτας που επιλέγεις, το κριτήριο της απόκτησης μπορεί να διαφοροποιηθεί ανάλογα. Και στα 2.080euro που κοστίζει, το Crosscity είναι πραγματικά πειρασμός! Σε αυτά τα χρήματα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μία μικρή μοτοσυκλέτα, και όχι ένα scooter ή παπί, τότε το βλέμμα στρέφεται στις λεπτομέρειες που απαρτίζουν το soft trail της Derbi.

Προορισμένο για να καταπίνει τις ανωμαλίες μίας πόλης, είναι στημένο πάνω σε ένα περιμετρικό ατσάλινο πλαίσιο, ισχυρό και στιβαρό. Οι αναρτήσεις απαρτίζονται από συμβατικό μπροστινό σύστημα διαμέτρου 37mm και πίσω συναντάμε μονό αμορτισέρ, ενώ και οι δύο του διαθέτουν ικανές διαδρομές (130 / 135mm) για άνεση και σωστή λειτουργία. Οι τροχοί των 18 / 17 ιντσών, διαθέτουν ψηλού προφίλ ελαστικά για περίσσια απόσβεση των κραδασμών. Διαθέτει δισκόφρενα με τρόμπες και δαγκάνες της AJP τόσο μπροστά όσο και πίσω, για να προσφέρει ασφάλεια στον αναβάτη ή στους αναβάτες. Το ύψος της στενής σέλας στα 830mm θα βολέψει τους μέτριου ύψους αναβάτες και θα γίνει προσιτό ακόμη και στο ασθενές (ο Θεός να το κάνει) φύλο. Ωστόσο, είναι προικισμένο με μία σχάρα ιδανική για φόρτωμα ή τοποθέτηση βαλίτσας. Με το βάρος του να φτάνει στα 110 κιλά, αποτελεί μία ιδανική λύση για νέους αναβάτες στο χώρο του δικύκλου.

Μικρός και ροπάτος


Το πάτημα της μίζας φέρνει απευθείας στη ζωή τον μονοκύλινδρο τετράχρονο κινητήρα του Derbi. Αν και η εταιρία έχει στη γκάμα της υγρόψυκτο κινητήρα στα 125cc, δίκαια επέλεξε τον αερόψυκτο με τον ένα εκκεντροφόρο για την κίνηση του Crosscity. Είναι πιο απλός στην συντήρηση, συντελλεί στην τελική τιμή της μοτοσυκλέτας όντας πιο παλιός σχεδιαστικά, αλλά μας κάνει στην συγκεκριμένη περίπτωση γιατί αποδίδει χαμηλότερα τη ροπή του, συγκριτικά με τον υγρόψυκτο. Αυτός, που τον συναντήσαμε στο Terra, αποδίδει στις ψηλές στροφές περιστροφής, κι έτσι απαιτείται κράτημα του γκαζιού στο τέρμα για να πάει έστω και βόλτα. Μπορεί να αποδίδει καλύτερα σε γενικές γραμμές και σε απόλυτα νούμερα, αλλά με το Crosscity και τον αερόψυκτο κινητήρα, μπορείς να κινηθείς σε ρυθμούς βόλτας.

Το σωστά κλιμακωμένο κιβώτιο ταχυτήτων, βοηθάει στην απόδοση, στο άνοιγμα του γκαζιού επιταχύνει γραμμικά, και μπορεί να ανέβει ανηφόρες με περισσότερη άνεση απ’ ότι συμβαίνει στον υγρόψυκτο. Μπορείς να αλλάζεις σχέσεις χωρίς να “σπας” το μοτέρ, δίνοντας έτσι ζωή στην καθημερινή σου μετακίνηση. Όντας διβάλβιδος, αποδίδει ζωντανά στις χαμηλές στροφές, ενώ το πεντάρι κιβώτιο ταχυτήτων, αν και λίγο σκληρό στη λειτουργία, συμβάλλει και αυτό στην απόδοση μέσω της σωστής κλιμάκωσης.
Δύναμη για να βάλει φωτιά στην άσφαλτο δεν υπάρχει, μιας και φτάνει με το ζόρι τα 100 χ.α.ω., δείχνοντας ότι δεν θα προτιμηθεί από τους “γρήγορους”. Έχει να προσφέρει όμως δυνατότητες που δεν μετριούνται σε απόλυτα νούμερα.

Καθημερινό παιχνίδι


Η άνεση στη μετακίνηση είναι ένα από τα σημαντικότερα ατού που έχει να προσφέρει το Crosscity. Είναι στημένο σωστά, διαθέτει ένα πολύ καλό πλαίσιο και αναρτήσεις, είναι όλα πέρα του δέοντος καλά για τις δυνατότητες του κινητήρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, κανένας αναβάτης δεν θα καταφέρει να φέρει στα όρια το μικρό αυτό μοτοσυκλετάκι. Έτσι, όντας στενό, ελαφρύ και μικροκαμωμένο που είναι, σου δίνει την δυνατότητα να κινείσαι σβέλτα μέσα στην πόλη. Το μεγάλο κόψιμο τιμονιού, το ρεζερβουάρ που λάμπει δια της… απουσίας του, το μεγάλο τιμόνι με τις σωστές λαβές, γίνονται σύμμαχοι στην οδήγηση. Αλλάζει κατεύθυνση με απίστευτη ευκολία, τρυπώνει και στα πιο απίθανα σημεία, αδιαφορεί πλήρως για λακκούβες και πεζοδρόμια. Σε μεταφέρει με άνεση σε κάθε σημείο της πόλης και αντικαθιστά άριστα ένα scooter ή παπί. Κόντρα σε αυτά, έχει να προσφέρει τα πολύ καλά φρένα για την κατηγορία, την άνεση από τις αναρτήσεις, την ασφάλεια που προσφέρει σαν σύνολο.

Μία μικρή μοτοσυκλέτα με τεχνικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν τα πλεονεκτήματά τους σε καθημερινή βάση, και με ζηλευτή οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου. Γύρω στα 3,5 λίτρα καυσίμου είναι αρκετά για να διανύσει κανείς 100 χιλιόμετρα πάνω στη σέλα του μικρού Crosscity και να μετακινηθεί με ασφάλεια. Βέβαια, η σέλα του είναι λίγο σκληρή και στενή και πιθανότατα να μην αντέξει όλη αυτή την ώρα, ενώ το μήκος της είναι μικρό και θα πιεστούν πάνω της δύο αναβάτες.
Με τις δυνατότητές του να οδηγούν και σε εκτός δρόμου διαδρομές, το Crosscity είναι σίγουρα αυτό που θα διασχίσει την πόλη… Cross.

Απλή συνταγή


Διατηρώντας το κόστος σε χαμηλό επίπεδο, τοποθετώντας η Derbi έναν απλό κινητήρα, δημιούργησε ένα σύνολο επιθυμητό και βολικό. Το Crosscity είναι σίγουρα διαφορετικό και όμορφο, εύχρηστο και ικανό για διαφορετικές χρήσεις. Ανάλογα με την οπτική πλευρά του κάθε αναβάτη, το Crosscity θα εντυπωσιάσει με την απλότητα που κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν. Απευθύνεται σε κάθε αναβάτη ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, και με την προσιτή του τιμή, στα 2.080euro, αναμφίβολα θα μπει στις πρώτες επιλογές.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής Derbi
Μοντέλο Crosscity 125
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 2.080
Εγγύηση 2 χρόνια
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, διβάλβιδος, αερόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 124
Συμπίεση (:1) 10
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ x χιλ) 56,5x49,5
Τροφοδοσία καρμπυρατέρ DEKNI PZ26
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική
Εκκίνηση Μίζα
Σύστημα εξαγωγής μία σε μία
Λίπανση υγρό κάρτερ
Συμπλέκτης υγρός πολύδισκος μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 5
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο περιμετρικό
Κάστερ(°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μήκος (χιλ) 2.085
Πλάτος (χιλ) 825
Μεταξόνιο (χιλ) 1375
Ύψος (χιλ) 1.085
Ύψος σέλας (χιλ) 830
Απόσταση από έδαφος (χιλ) Δ.Α.
Βάρος (κ) 110
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (λτ) 7.5
Χωρητικότητα λαδιού (λτ) Δ.Α.
Αναρτήσεις
Μπροστά Συμβατικό μπροστινό σύστημα της KYB, διαμέτρου 37mm, διαδρομή 130mm
Πίσω Αμορτισέρ KYB, προφόρτιση ελατηρίου, διαδρομή 135mm
Ελαστικά
Μπροστά 100/90-18''
Πίσω 130/80-17
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 280mm /δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm / δαγκάνα ενός εμβόλου
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 11 / 9.000
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 9,7Nm / 7.500

 

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 15:47

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - Derbi Terra Adventure 125 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon