.
Κατηγορία BMW
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 10:59

Test - BMW R 1200 GS Adventure 2010

Εισιτήριο χωρίς επιστροφή

 

Του Τάκη Μανιάτη

Χάρτης, πυξίδα, ξηρά τροφή, νερό και φύγαμε με το νέο R 1200 GS Adventure που ήρθε κυριολεκτικά για να… φύγει! Κράνος, γάντια, jacket, παντελόνι, μπότες, γεμάτες βαλίτσες και ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή, αρκούν. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στην πορεία!

Ήταν αναμενόμενη αυτή η έκδοση του R 1200 GS, ήμασταν πολύ περίεργοι να την πάρουμε στα χέρια μας να δούμε τι έκαναν πάλι οι Γερμανοί. Γιατί ως λάτρεις του τουρισμού και ως κατασκευαστές εξ ορισμού τουριστικών μοτοσυκλετών, έχουν τις περισσότερες φορές τον πρώτο λόγο στο συγκεκριμένο θέμα. Το R 1150 GS Adventure ήταν ήδη πολύ καλό για τουριστική χρήση πάντως συνόρων αλλά παλιό και βαρύ. Το R 1200 GS Adventure από το 2006 άνοιξε την πόρτα στους ταξιδευτές όλου του κόσμου και η ανανεωμένη έκδοση του, το 2010, έκλεισε την πόρτα στις τουριστικές ανησυχίες. Η μήπως την άνοιξε για τα καλά;

Όνομα και πράγμα


Να προσπερνάς στο αντίθετο ρεύμα και οι οδηγοί των αυτοκινήτων να κάνουν στην άκρη αφήνοντας σου χώρο, αντί να κορνάρουν και να έρχονται απειλητικά προς τα πάνω σου. Ο όγκος και το εκτόπισμα του νέου Adventure της BMW φοβίζει όσους το βλέπουν από μπροστά, από το πλάι, από πίσω, από όλες τις γωνίες τέλος πάντων. Είναι μεγάλο, τροφαντό, το τρώει το φαί του και δείχνει και βαρύ και ασήκωτο – δεν είναι όμως, μιας και άδειο από καύσιμο, φτάνει στα 223 κιλά, νούμερο εξαιρετικά χαμηλό για τον όγκο που κουβαλάει. Είναι φορτωμένο με όλα τα προικιά για μεγάλο ταξίδι και εντυπωσιακό. Όλοι το χαζεύουν και λέξεις όπως απαρατήρητος, δεν χωρούν στο λεξιλόγιό του. Ανέκαθεν η BMW είχε μία ειδική πρόκληση στο μάτι, έδινε ένα λόγο παραπάνω για να κοιτάς τις μοτοσυκλέτες με την έλικα στο ρεζερβουάρ. Μόνο που εδώ ο όγκος που σχηματίζεται από το ρεζερβουάρ, αποτελεί από μόνος του λόγο για να “καρφωθείς” και να ψάχνεις να μάθεις γιατί ακριβώς τοποθετήθηκε. Ο λόγος είναι ένας: Χωράει όσο καύσιμο χρειάστηκα για να κινηθώ σε διαδρομή 400 χιλιομέτρων περιλαμβάνοντας εθνική με 180 σταθερά, χώμα και δασικούς με 80 και όρθιος στα φαρδύτερα από το απλό R 1200GS μαρσπιέ, ποτάμι με αρκετό νερό και διάσχιση, παραλία με άμμο και βότσαλα.

Το βασικότερο; Δεν με άφησε ούτε μία στιγμή να ασχοληθώ με τον δείκτη καυσίμου αφού είχα βενζίνη, για όσο διάστημα μπορούσα να οδηγάω. Το Adventure δεν σταματάει πουθενά, σου βγάζει μία ανάγκη να κάνεις χιλιόμετρα και να βολτάρεις εξερευνώντας άγνωστες περιοχές. Οι αναβάτες που θέλουν να διανύουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς σταματημό, να χάνονται μέσα στα εγκαταλελειμμένα χωριά, σε άγνωστες διαδρομές, αλλά κυρίως, σε μέρη όπου τα καύσιμα σπανίζουν, θα βρουν στο Adventure αυτό που τους λείπει. Adventure όνομα και πράγμα δηλαδή. Και σαν τέτοιο, είναι προικισμένο με τα πάντα. Από τα 33 λίτρα καυσίμου στο φαρδύτερο ρεζερβουάρ, προστατευτικά κάγκελα για τον κινητήρα και τα πλαστικά, αλουμινένιες πλαϊνές και κεντρική βαλίτσα μαζί με την βάση τους, χούφτες, αυξημένες διαδρομές αναρτήσεων στα 210 χιλιοστά για μπροστά και πίσω, από 190 και 200mm του “απλού” μοντέλου. Καφέ μόνο δεν φτιάχνει, ούτε και θα σταματούσα να τον πιω πάντως, μιας και η κούραση πάνω του δεν έρχεται εύκολα.

Πρωτόγνωρη αίσθηση


Με ανανεωμένη την διάθεση, έστριψα αριστερά αφήνοντας την κλασική εθνική οδό και βρέθηκα ξαφνικά στην ψηλή και μαλακιά ρυθμιζόμενη σέλα του – στην πάνω θέση, να βολτάρω στις παρυφές τις Οίτης, με το σώμα μου σωστά τοποθετημένο πάνω στο 1200. Σηκώθηκα όρθιος και με τα χέρια μου να ακουμπούν σωστά στο ψηλό τιμόνι. Η όρθια θέση του είναι ξεκούραστη, καθαρά “Endurάδικη”, τα χειριστήρια είναι κοντά και βολικά στον αναβάτη, πατάς σωστά στα φαρδιά μεταλλικά μαρσπιέ και τα πόδια δεν κουράζονται. Οι μοχλοί του τιμονιού βοηθούν και το Adventure ελέγχεται ευκολότερα απ’ ότι υποδηλώνει ο όγκος του. Το βάρος του εξανεμίζεται καθώς κυλούν οι τροχοί, η αίσθηση σου θυμίζει μοτοσυκλέτα ελαφρύτερη κατά 100 κιλά και οι μαλακές αναρτήσεις δουλεύουν σωστά απορροφώντας τις ανωμαλίες όμορφα από την αρχική τους διαδρομή.

Με το Telelever και το Paralever να λειτουργούν πρωτόγνωρα και τον αναβάτη υποψιασμένο για την μέτρια λειτουργία τέτοιων συστημάτων γενικά στο χώμα, η έκπληξη ήταν αναμενόμενη. Μέχρι και τα φρένα του λειτουργούν καλύτερα σε αυτή την έκδοση αφού οι μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων παίζουν ρόλο, αφού δίνουν αυξημένο περιθώριο συμπίεσης κατά το φρενάρισμα, ώστε να μην μπαίνει απότομα σε λειτουργία το ABS και να μην φρενάρει ποτέ απότομα τον μεγάλο όγκο. Έτσι δεν είναι απαραίτητη η απενεργοποίησή του στο χώμα όπως στο απλό GS. Αλλά και να το απενεργοποιήσεις, αρκεί να πατάς το μπροστινό φρένο για να σταματάς, μιας και το σύστημα είναι semi-integral, και ενεργοποιεί και το πίσω.

Το αντίθετο δεν γίνεται, για να μπορείς να ελέγχεις το πίσω τμήμα της μοτοσυκλέτας. Το Adventure μπορεί να κινηθεί σβέλτα και με ασφάλεια σε δασικούς δρόμους, με το γκάζι να ανοίγει παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται κάποιες φορές, κυνηγώντας λες, τις πλαγιολισθήσεις του πίσω τροχού. Το ίδιο ισχύει όμως και στην πόλη όπου το μεγάλο κόψιμο τιμονιού και το σωστό ζύγισμα εξουδετερώνουν το βάρος και ο μόνος περιορισμός τελικά περιορίζεται στον όγκο όπου θα χρειαστεί συνήθεια. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι σωστά κλιμακωμένο στις αρχικές σχέσεις και έτσι συμβάλλει στην περιορισμένη χρήση συμπλέκτη. Η ροπή του κινητήρα βοηθά να οδηγάς με “λάθος” σχέσεις και ο μεγάλος κυβισμός και οι δύο εκκεντρφόροι με τις τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, αποτελούν το κρυφό χαρτί που συναντήσαμε και στο πιο καθαρόαιμο μοντέλο HP 1200.

 Ελαφρύτερη αίσθηση


Τελικά, αυτό το Adventure είναι πιο “ζωντανό” σε κάθε χρήση, αλλά και στο χώμα, από το προηγούμενο 1200 του 2006 – 2009, λόγω της ευστροφίας του κινητήρα και της αμεσότητας στο άνοιγμα του γκαζιού. Δείχνει πιο φρέσκο οδηγικά και το αντιλαμβάνεσαι κάθε στιγμή. Από τις επιτόπου μετακινήσεις, τις κλειστές στροφές καθιστός, αλλά και τις ανοιχτές γρήγορες παρατεταμένες – ανοίγεις το γκάζι και πετάγεται μπροστά πιο γρήγορα. Οι τροχοί των 17 και 19 ιντσών παίζουν φυσικά το δικό τους ρόλο εδώ και τα Tubeless ελαστικά της Metzeler Tourance ταιριάζουν γάντι στον διπλό χαρακτήρα του Adventure, ενώ με τοποθέτηση κάποιων με πιο αραιά τακούνια μόνο για δυσκολότερες χειμερινές συνθήκες, οι δυνατότητες εκτός δρόμου θα αυξηθούν. Γεγονός επίσης είναι πως με τους ακτινωτούς τροχούς που συνεχίζει να φοράει το Adventure, βγάζεις από το μυαλό σου τα χτυπήματα στις χυτές ζάντες που φορούν τα περισσότερα μεγάλα on/off.

Αν και ογκώδες και με ελαφρύτερη αίσθηση από αυτήν που δηλώνει, τελικά το BMW δεν κατάφερε να μου χαλάσει τη διάθεση στους χωματόδρομους και να με υποβάλει σε ασκήσεις ξεκούρασης στο ανθισμένο τοπίο που τόση ώρα βόλταρα. Έτσι όπως το έχουν “ντύσει” ταιριάζει γάντι στο ανοιξιάτικο τοπίο. Όλα τα καλούδια που διαθέτει είναι λες επιλεγμένα για να τα κοιτάς και να φτιάχνεσαι. Το ξέρει καλά το παιχνίδι του εντυπωσιασμού η BMW και, συνήθως κερδίζει τη μάχη από την καφετέρια. Σε αυτή την περίπτωση, το νέο 1200 αντέχει να φορτώσει ολόκληρη την καφετέρια και να την μεταφέρει εκεί που θέλεις προκειμένου να απολαύσεις το σωστό αφέψημα στο κατάλληλο τοπίο. Είναι φτιαγμένο για φόρτωμα και αυτό δεν κρύβεται αφού είναι μια γερή κατασκευή που παραμένει ουδέτερη ανεξάρτητα με το αν μεταφέρει έναν επιβαίνοντα ή όλη την παρέα με τα παρελκόμενα τους. Αρκεί να ειπωθεί πως κάνει όλα τα μεγάλα On/off να δείχνουν πατίνια μπροστά του. Σαν να βάζεις ένα Suzuki Jimny δίπλα σε ένα Hammer ένα πράμα.

 Προστασία και άνεση


Οι ζελατίνες του fairing, τρεις υγειά να ‘χουν, έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν, η μία (ανεμοθώρακας) το σώμα του αναβάτη και να στέλνει τον αέρα ψηλά και μακριά από το κράνος προστατεύοντας από τα στοιχεία της φύσης. Οι άλλες δύο, πλαϊνές, εκατέρωθεν της κεντρικής, διαχειρίζονται τον αέρα μακριά από τα χέρια του αναβάτη. Είναι και οι τρεις διάφανες ώστε να κάνουν τη δουλειά τους και να μην περιορίζουν καθόλου το οπτικό πεδίο του αναβάτη. Κάτι που εκτιμάς στην οδήγηση στο χώμα, όπου συνήθως κοιτάς μακριά. Αλλά και όταν χρειαστεί να κοιτάξεις κοντά, με το Adventure μπορείς. Κοιτάς ανάμεσα από τη ζελατίνα του fairing άνετα και χωρίς περιορισμό, σαν να οδηγάς μοτοσυκλέτα που δεν έχει τίποτα μπροστά. Μόνο τα εκατομμύρια μυγάκια που βγήκαν να απολαύσουν τον ανοιξιάτικο ήλιο μία ωραία πρωία και έγιναν λιώμα, θύματα του διάφανου πλαστικού, στο βωμό της μοτοσυκλετιστικής εξερεύνησης ενός καταπιεσμένου Αθηναίου. Ο οποίος πήρε την απόφαση να πεταχτεί 200 χιλιόμετρα μακριά και να βολτάρει στα βουνά της Φθιώτιδας πολύ απλά γιατί μπόρεσε να το κάνει, γρήγορα, άνετα, και ξεκούραστα.

Με την ζελατίνα να δημιουργεί περισσότερους στροβιλισμούς απ’ ότι δηλώνει το μέγεθός της, ο θόρυβος στο ακριβό κράνος, τα άμοιρα μυγάκια στην ζελατίνα και το χαστούκισμα του αέρα στο ταλαίπωρο μαύρο μπουφάν Cordura ήταν ένα μελανό σημείο του γρήγορου ‘‘πήγαινε’’. Όχι όμως και το αρνητικό της υπόθεσης αφού η ζελατίνα ρυθμίζει μηχανικά ώστε να έρθει στα μέτρα κάθε ύψους. Σημασία είχε άλλωστε να φύγω γρήγορα από την μεγαλούπολη και αυτό το έκανε καλά το BMW. Με ταχύτητες ταξιδίου που άγγιζαν τα 180 χ.α.ω, αλλά με κραδασμούς από τον νέο αερόψυκτο κινητήρα, ο θόρυβος με έκανε να πιστεύω ότι πηγαίνω λίγο παραπάνω από… 284χ.α.ω.. Εκεί “ψηλά”, κάνει θόρυβο, φυσάει κιόλας, κουνάει κιόλας λίγο, και όπως διαπίστωσα για μία ακόμη φορά, δεν μπορείς ποτέ να τα έχεις όλα. Οι κινητήρας είναι θορυβώδης στο άνοιγμα του γκαζιού και ακούγεται “παλιός”, ειδικά όταν περνάει τις 5.000 σ.α.λ. η εξάτμιση βγάζει βέβαια έναν ήχο που σε φτιάχνει – τον ακούς ακόμη και στο ρελαντί. Σαν μία μοτοσυκλέτα με διαφορετικό τελικό εμπορίου.

 Ακούραστο σύνολο


Σε συνδυασμό με τον θόρυβο του αέρα στο κράνος, περιορίζεις την ταχύτητα ταξιδίου κοντά στα 150, έτσι ώστε να νομίζεις τουλάχιστον ότι κινείσαι περίπου με… 197,4χ.α.ω, σε σχέση με μία τρικύλινδρη ή τετρακύλινδρη μοτοσυκλέτα. Είναι αλήθεια ότι εδώ συμβαίνει το αντίθετο με άλλες μοτοσυκλέτες, κοιτάς το κοντέρ και νομίζεις ότι χάνει και δείχνει λιγότερα, πολύ λιγότερα όμως, αφού υπήρχαν στιγμές όπου οδηγούσα με 120 στο κοντέρ και δεν το πίστευα, νομίζοντας πως πήγαινα με 180χ.α.ω.. Anyway, το Adventure παραμένει ανεπηρέαστο από τους πλάγιους ανέμους και το μόνο που σου μένει στο ταξίδι είναι μία ασάφεια για το ακριβές σημείο όπου πατούν οι τροχοί. Σαν να έχουν λιγότερο αέρα τα λάστιχα, κάτι που να είστε σίγουροι ότι σταμάτησα και έλεγξα στο πρώτο βενζινάδικο για να σιγουρευτώ – τα μαλακά Metzeler Tourance, το έχουν αυτό…

Όμως δεν σε κουράζει αφού το σύνολο με τις ψηλότερες αναρτήσεις από το απλό GS είναι μαλακό και σε ανταμείβει στην πρώτη λακκούβα που θα βρει, από την οποία περνάει άνετα και προοδευτικά, χωρίς να σε φοβίσει ποτέ. Μπορείς να αράξεις πάνω του και να κρατήσεις σταθερό το γκάζι, εκμεταλλευόμενος την ροπάκλα του δικύλινδρου Boxer, ο οποίος δεν μπουκώνει, ούτε μπερδεύει ποτέ. Ανοίγεις το γκάζι στις 2.000 σ.α.λ. και απλώς επιταχύνει, μετά τις 3.000 ξυπνάει και το Adventure πετάγεται γρήγορα μπροστά. Και αυτό το κάνει με όποια σχέση και αν έχεις, ακόμη και με την 6η. Σημείο που αποδεικνύεται σημαντικό βοήθημα στο ταξίδι όπου δεν ασχολείσαι καθόλου με κατεβάσματα σχέσεων, παρά μόνο με το άνοιγμα του γκαζιού όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο, για ανηφόρες ή γρήγορα προσπεράσματα. Η ροπή του φαίνεται και στις κλειστές επαρχιακές οδούς όπου αλλάζοντας συνεχώς σχέσεις στο κοντά κλιμακωμένο θετικό κιβώτιο ταχυτήτων – έχει κοντύτερη 6η από το απλό μοντέλο, το Adventure σφεντονίζετε στο άνοιγμα του γκαζιού σαν να χάνει ξαφνικά 40 κιλά. Παράλληλα, μπορείς να απολαύσεις τις πληροφορίες του λειτουργικότατου trip computer με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού στον αριστερό διακόπτη για να περάσει και άλλο ευχάριστα η ώρα.

 Μαγικό κουμπί


Επιλέγοντας τις ρυθμίσεις των αναρτήσεων που επιθυμείς από την ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση ESA II, απολαμβάνεις άνεση με σωστή απόσβεση, ανάλογα με τα φορτία που έχεις. Είσαι μόνος ή με συνεπιβάτη, με βαλίτσες ή όχι, οδηγάς sport ή νορμάλ, θα βρεις εύκολα την ρύθμιση που θες για να κινηθείς άνετα και με ασφάλεια. Η επιστροφή στο κλεινόν άστυ θα σε ξυπνήσει από το μαγικό όνειρο που έζησες πάνω στο R 1200GS Adventure διαπιστώνοντας ότι η BMW το σχεδίασε ακριβώς για αυτό το λόγο: Να αντικαταστήσει την αναγκαστική επιστροφή, με μια γλυκιά προσμονή για την επόμενη φορά. Τότε που θα σταματήσεις να χαράζεις διαδρομή μέσα στην πόλη για να μην βρουν οι βαλίτσες στα αυτοκίνητα, θα φορτώσεις και θα φύγεις με άγνωστο προορισμό και κανένα χρονικό περιορισμό. Το R 1200 GS Adventure είναι μία γνήσια Adventure κατασκευή με όλο το νόημα της λέξεως και σχεδιάστηκε για τους λάτρεις της περιπέτειας. Σαν τέτοια, θέλει το χρόνο της.

Θέλει επίσης και τον κατάλληλου ύψους αναβάτη για να το κουμαντάρει, αφού μπορεί εύκολα να σε παρασύρει στο πλάι, ακόμη και όταν βρίσκεται σταματημένο. Ανταλλάσει τους τρελούς ίππους και τις επιδόσεις με την ανάγκη του ανθρώπου για χαλάρωση και ξεκούραση. Προσφέρει ικανότητες για μεγάλο τουρισμό με απαιτήσεις και το μόνο που ζητάει είναι πίστωση χρόνου για να αποδείξει τις δυνατότητες του. Όπως κάθε BMW, το νέο Adventure είναι διαφορετικό από τον ανταγωνισμό, είναι μοναδικό και εντυπωσιακό και σε εξιτάρει συνεχώς όσο το ταΐζεις με απεριόριστες βόλτες, δίνοντας στην πιεσμένη σου διάθεσή μία φρέσκια χαρούμενη υπόσταση. Ντύνεσαι, φορτώνεις, γεμίζεις βενζίνη και ξεκινάς με άγνωστο προορισμό και εισιτήριο χωρίς επιστροφή.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΒΜW R1200 GS Adventure 2010
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή (euro)  18.650 (Βασική έκδοση) / 21.400 (full extra)
 Εγγύηση  2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 2Κ, A/Ψ, boxer, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 1170
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 101  x 73
Συμπίεση (:1) 12
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής 2 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Ξηρός, μονόδισκος
Μετάδοση Με άξονα
Κιβώτιο 6 σχέσεων
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, δύο τμημάτων, στηριγμένο πάνω στον κινητήρα
Κάστερ (°) 24,8
Ίχνος (χιλ) 89
Μεταξόνιο (χιλ) 1.510
Ύψος σέλας (χιλ) 890 / 910
Πλάτος (χιλ) 990
Μήκος (χιλ) 2240
Ύψος (χιλ) 1525
Βάρος (kg) 223
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 33l
Αναρτήσεις
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Telelever, με μονό αμορτισέρ και διαδρομή τροχού 210mm / ESA
Πίσω Paralever με μονό αμορτισέρ  /  διαδρομή τροχού 210mm / ESA
Ελαστικά
Μπροστά 110/80-19
Πίσω 150/70-17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 305mm με δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και Integral ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Integral ABS
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, ASC, ABS, θερμαινόμενα γκριπ, led φλας, βάσεις βαλιτσών, νίκελ εξάτμιση, προστατευτικές χούφτες
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 110/7.500
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 12,1/6.050

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 11:16

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon