.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 19 Μαϊος 2015 16:46

Test - BMW S1000XR 2015 - Αποστολή στην Βαρκελώνη

 

Η καλύτερη από δύο κόσμους

 


H BMW μόλις παρουσίασε στο κοινό μία από τις πιο πολυαναμενόμενες μοτοσυκλέτες του 2015. Κάτι ανάμεσα σε GS, με την τεράστια επιτυχία, και σε S1000RR, η νέα S1000XR μπαίνει με αέρα αρχηγού στη γκάμα της γερμανικής εταιρείας. Κι εύλογα αναρωτιέται κανείς, ποιο είναι το αποτέλεσμα της μίξης αυτής των δύο κορυφαίων, στην κατηγορία της η κάθε μία, μοτοσυκλετών;

 Σωστές αναλογίες και έμπνευση


Αναμφίβολα η νέα S1000XR είναι μια τολμηρή κίνηση. Η R 1200GS είναι χωρίς αμφιβολία η πιο επιτυχημένη μοτοσυκλέτα που κατασκεύασε ποτέ η BMW – για την ακρίβεια, η πρώτη “adventure” ήταν η R80GS του παλιού καιρού. Με την S1000RR από την άλλη, η BMW επιχείρησε να κάνει το – καθυστερημένο – πέρασμά της από την κατηγορία των superbike, κι ακόμη κι εκεί κατάφερε να ξεχωρίσει με μια καλή μίξη ιπποδύναμης και πρωτοποριακών ηλεκτρονικών. Με τέτοια γονίδια λοιπόν, δύσκολα θα μας απογοήτευε το αποτέλεσμα και έτσι βρεθήκαμε στη Βαρκελώνη για να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας.

Η καρδιά του νέου XR προέρχεται από την naked S1000R και είναι ακριβώς όπως θα την ήθελες: Με περιορισμό της απόδοσης από το RR όπου προήλθε αρχικά, αποδίδει 160 ίππους και 112 Nm ροπής. Αν σε αυτά προσθέσεις την άνεση και την τουριστική ποιότητα του GS, τότε η εικόνα συμπληρώνεται. Για να αποδίδουμε και τα του Καίσαρος τω Καίραρι όμως, αναμφίβολα η BMW όταν σχεδίαζε την νέα XR, είχε στο μυαλό της τη Ducati Multistrada, την πρώτη μοτοσυκλέτα που συνδύασε καθαρόαιμο σπορ ασφάλτινο χαρακτήρα και adventure χωμάτινη διάθεση μαζί. Εξωτερικά, η νέα S1000XR διαθέτει το στυλ και το φινίρισμα μιας μοτοσυκλέτας BMW. Και για να μην σας κρατάμε άλλο σε αγωνία, η απάντηση είναι ναι, το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος είναι άριστο. Και παρακάτω θα διαβάσετε γιατί:

 Dynamic ή Road;


Ήδη από τα πρώτα μέτρα καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια καθαρόαιμη adventure. Το φαρδύ τιμόνι, η ψηλή θέση οδήγησης, η χειροκίνητη και εξαιρετικά εύχρηστη ζελατίνα που ρυθμίζει σε ύψος κατά 60 χιλιοστά, και η γενικότερη ψηλή κατασκευή, σου δίνουν αμέσως μια αίσθηση ελέγχου και άνεσης. Η ειδοποιός διαφορά από το GS όμως είναι στον κινητήρα, αφού στο XR έχουμε έναν τετρακύλινδρο, ευέλικτο στις χαμηλές ταχύτητες, που γίνεται ενδιαφέρον στις μεσαίες στροφές (από τις 5.000 και πάνω) και θεριεύει στις υψηλές. Διαθέτει δύναμη και ευστροφία, αλλά δεν γίνεται ποτέ επιθετικός, πάντα παραμένει απροσδόκητα διαχειρίσιμος . Όπως και το πλαίσιο προσφέρει ευελιξία και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Από την ήρεμη και απροβλημάτιστη οδήγηση εντός των τειχών, στη σβέλτη οδήγηση στους επαρχιακούς δρόμους με στροφές. Η νέα S1000XR κάνει για όλους, μετρίου αλλά και μεγαλύτερου αναστήματος αναβάτες, αρκεί να είναι ώριμοι και να διαθέτουν και μια σχετική εμπειρία.

Επίσης έχουμε τη βάσιμη υποψία ότι το XR θα τα πήγαινε πολύ καλά και στην πίστα, αν ρυθμίσουμε την ESA ηλεκτρονική ανάρτηση σε “Dynamic” (η άλλη επιλογή είναι η “Road”). Τότε το XR γίνεται μια αληθινή sport μοτοσυκλέτα, ακριβής, σφιχτή στις γραμμές της και σταθερή σε κάθε ταχύτητα. Αρκεί ένα κατέβασμα στο ηλεκτρονικό σύστημα αλλαγής ταχυτήτων, quickshifter, το άνοιγμα του γκαζιού, σημάδι στην γραμμή που θες να επιλέξεις, και η στροφή θα έχει γίνει παρελθόν. Στην ευθεία φεύγει μπροστά σαν αστραπή και φτάνει τα 200 χ.α.ω. σε χρόνο μηδέν με τελική ταχύτητα κάπου κοντά στα 265 χ.α.ω.. Εν τω μεταξύ, ο ήχος που βγαίνει από τον τετρακύλινδρο κινητήρα είναι σχεδόν εθιστικός. Όχι ο ήχος που βγαίνει από τον σιγαστήρα, αλλά εκείνο το βαθύ ουρλιαχτό της ταχύτητας που ολοένα αυξάνει αβίαστα.

 Διαχειρίσιμη δύναμη


Η νέα S1000XR είναι εκπληκτικά σταθερή και ακριβής στην οδήγηση. Θα υπέθετε κανείς ότι τα 150 χιλιοστά διαδρομής των αναρτήσεων στις υψηλές ταχύτητες θα δημιουργούσαν πρόβλημα, αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια όμως. Το XR μοιάζει να είναι κουμπωμένο πάνω σε ράγες τρένου, με ταχύτητες μιας superbike. Όταν κάθεσαι πάνω του, όλα σου έρχονται φυσικά. Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως αυτή η μοτοσυκλέτα με τις σπορ επιδόσεις δεν θυσιάζει άλλα καλά στοιχεία στο βωμό των επιδόσεων. Οι ελιγμοί μας μέσα στην κίνηση της πόλης έγιναν άνετα, παρά το φαρδύ τιμόνι, ενώ ταξιδέψαμε σβέλτα στους Καταλανικούς λόφους, ανάμεσα στην Sabadell και την Manresa.

Χάρη στο χαμηλό κέντρο βάρους σε συνδυασμό με το φαρδύ τιμόνι, οι φουρκέτες γίνονται παιχνιδάκι, με το XR να καταπίνει γρήγορα τη μία στροφή μετά την άλλη, ενώ τα φρένα της Brembo με το ABS είναι παντοδύναμα και με αίσθηση. Αναμφίβολα, πρόκειται για μια Adventure Sport μοτοσυκλέτα με άριστες αναλογίες. Τα 228 κιλά της με γεμάτο ντεπόζιτο είναι ένα αποδεκτό νούμερο και κάτι παραπάνω για τα 1000 κυβικά εκατοστά της. Μην ξεχνάμε, διαθέτει δύο παραπάνω κυλίνδρους, 35 περισσότερους ίππους και δέκα λιγότερα κιλά από μία GS, δεν τα λες και λίγα.
Στις αναρτήσεις, η ρύθμιση “Road” δεν έχει μεγάλες διαφορές από την “Dynamic”. Η πρώτη είναι ιδανική για ένα άνετο τουριστικό ταξίδι (ενδεχομένως θα μπορούσε να είναι λίγο πιο μαλακή), ενώ η δεύτερη σου δίνει καλύτερα χαρακτηριστικά στην ανάρτηση για πιο σπορ οδήγηση.

Πλήθος επιλογών


Εκτός από το στάνταρ μοντέλο, στη γκάμα των XR ακολουθεί η έκδοση Sport και η Sport SE. Κι όσο ανεβαίνεις στη γκάμα, τόσο το ηλεκτρονικό πακέτο γίνεται και πιο εκτενές. Στην πλήρη του έκδοση περιλαμβάνει ABS, ABS Pro (υπό γωνία) ASC stability control, traction control DTC, δύο drive modes (rain και road), δύο επιπλέον driving modes (Dynamic και Dynamic Pro που παρέχει ολοκληρωμένη δυναμική προσαρμογή - comprehensive dynamic adjustment ονομάζεται) ESA - ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση και επίσης προαιρετική προ-εγκατάσταση για GPS. Είναι ένα πλήρες πακέτο. Η BMW θα μπορούσε χωρίς αμφιβολία να προσθέσει επιπλέον στοιχεία, όμως δεν θα ήταν χρήσιμα σε μια τέτοιου τύπου μοτοσυκλέτα.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πλήρες, με μια μοτοσυκλέτα που στρογγυλοκάθεται στην κορυφή της κατηγορίας των Sport Adventure. Στην αγορά υπάρχουν μοτοσυκλέτες με χαμηλότερη τιμή από τα 16.500 που κοστίζει η νέα BMW S1000XR, σε αυτές θα στραφείς όμως μόνο αν δεν έχεις τα χρήματα ή αν ικανοποιείσαι με λιγότερα. Το βασικό σε εξοπλισμό μοντέλο δεν είναι και το best seller συνήθως στη γκάμα της BMW, όποια όμως έκδοση κι αν επιλέξει κανείς, αγοράζει μια μοτοσυκλέτα με έναν εκπληκτικό κινητήρα, με ένα ευρύ φάσμα δύναμης, αποδεδειγμένη ποιότητα κατασκευής και εξαιρετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο S 1000XR
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή 16.500euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 4Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 999
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 80 x 49,7
Συμπίεση (:1)  12
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός με 3 χάρτες
Σύστημα εξαγωγής  4 σε  1
Λίπανση  Υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος
Μετάδοση  6 σχέσεων
Πρωτεύουσα μετάδοση Γρανάζια  / 1.652
1η σχέση 2.647
2η σχέση 2.091
3η σχέση 1.727
4η σχέση 1.500
5η σχέση 1.360
6η σχέση 1.261
Τελική μετάδοση Γρανάζια - αλυσίδα / 2.647
Πλαίσιο
Τύπος   Αλουμινένιο δύο δοκών 
Κάστερ (°)  25,5
Ίχνος (mm)  117
Μεταξόνιο (mm) 1.439
Ύψος σέλας (mm) 840
Μήκος (mm) 2183
Πλάτος (mm) 940
Ύψος (mm) 1408
Βάρος (kg)   214 (2287 γεμάτη)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  17l
Αναρτήσεις
Μπροστά (mm) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα διαμέτρου 46mm,  διαδρομή τροχού 140mm. Ρυθμίσεις: Ημιενεργητική DDA
Πίσω (mm) Μονό αμορτισέρ μοχλισμού, διαδρομή τροχού 150mm. Ρυθμίσεις:   Ημιενεργητική DDA
Ελαστικά
Μπροστά  120/70-17
Πίσω   190/55-17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και Race ABS - part integral
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και Race ABS - part integral
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, 3 θέσεις χαρτογράφησης, 3 θέσεις traction control με ένδειξη λειτουργίας, δύο mode οργάνων, BMW Motorrad ASC SA: BMW Motorrad DTC
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (hp/σαλ)  160/11000 
Ροπή εργοστασίου (Kgm/σαλ)  11,42/9.250

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Μαϊος 2015 22:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW R 1200 GS Adventure 2010 Παρουσίαση - BMW S 1000 XR 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon