.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 29 Μαϊος 2014 11:40

Test - BMW F 800GS Adventure 2014

Άρωμα Ελλάδας!

Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Γιώργος Κούκος

Ούτε παραγγελία να το κάναμε το F 800GS Adventure! Ένα πραγματικό Adventure κομμένο και ραμμένο για την ελληνική πραγματικότητα, με όσο κυβισμό, δύναμη, βάρος, αίσθηση, όγκο, προστασία από τον αέρα, κορυφαία άνεση (ουφ!), αλλά και όση αυτονομία χρειάζεσαι!

Ξεκάθαρος χαρακτηρισμός


Χρηστικότατο: Θα αρκούσε αυτός ο χαρακτηρισμός για να μεταφέρεις σε κάποιον τα συναισθήματά σου για αυτή την νέα μοτοσυκλέτα της BMW και να καλύψεις κάθε της πτυχή, αλλά και κάθε σου ανάγκη. Αν και το όνομα Adventure έχει συνδεθεί με τα μεγαλύτερα boxer μοντέλα – πρόσφατα άλλωστε κυκλοφόρησε και το τελευταίο 1200 με τον νέο υγρόψυκτο κινητήρα, φαίνεται πως στο 800, αποκτάει περισσότερη ουσία λόγω του τρόπου με τον οποίο προσαρμόζεται στις απαιτήσεις ενός Adventure αναβάτη. Και αν το R 1200GS Adventure θα το καβαλήσεις για να γυρίσεις τον κόσμο, με το F 800GS Adventure, θα κινηθείς πιο εύκολα παντού, με λιγότερο κόπο, λιγότερη κατανάλωση, εξαιρετική άνεση και λιγότερες οδηγικές απαιτήσεις από τον αναβάτη. Και πάλι βέβαια, θα έχεις μία γνήσια Adventure, τόσο στο όνομα, όσο και στην πράξη.

Η BMW, “πάτησε” πάνω στο απλό F 800GS για να φτιάξει το Adventure, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την περίπτωση του μεγάλου αδελφού. Οι αλλαγές, είναι αρκετές για να σε κάνουν να νιώσεις τον όγκο να σε περιβάλει, τα πλαστικά του “ρεζερβουάρ” να σε καλύπτουν καλύτερα στα πόδια προστατεύοντας από τον αέρα, την ψηλή ζελατίνα του fering να ορθώνεται κάθετα μπροστά σου, στέλνοντας τον αέρα πίσω από κει που ήρθε. Μπορεί η ζελατίνα να μην ρυθμίζεται, αλλά η απόσταση από τον αναβάτη και η γωνία κλίσης “σχεδόν κάθετα”, δημιουργεί ιδανική προστασία, που καλύπτει από τον αέρα ακόμη και άνω του 1.85μ. αναβάτες – χωρίς στροβιλισμούς πίσω της, χωρίς χτυπήματα στους ώμους του jacket, ούτε στο κράνος. Άριστα θα λέγαμε. Και αν το “ρεζερβουάρ” σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μία μοτοσυκλέτα που χωρίς να υπερβάλλει σε καλύπτει απόλυτα, το πίσω τμήμα, έρχεται να τονώσει και άλλο τον εκδρομικό χαρακτήρα της νέας F 800GS Adventure.

Οι φωτογραφίες το αδικούν, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αν και μας άρεσε πολύ, κάτι δεν καθόταν καλά στο μάτι, αλλά από κοντά, είναι κούκλα. Και αυτό το κόκκινο, και ο συνδυασμός με τα μαύρα περιφερειακά, τονίζουν την ποιότητα στην κατασκευή του – αν και το sand – το χρώμα της άμμου, δείχνει και αυτό πολύ όμορφο από κοντά. Δεν θα πηγαίνει όμως με τα… ρούχα, θα σπεύσουν να τονίσουν κάποιοι!

Όγκος και επιβλητικότητα


Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά με το απλό μοντέλο, εκτός του τμήματος του fering, της βάσης του, και των πιο ευδιάκριτων νούμερων στο αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, έγκειται στην αύξηση της χωρητικότητας του πραγματικού ρεζερβουάρ, αυτού που βρίσκεται κάτω από την σέλα (στην θέση του κανονικού, στα 800 όπως και στο 700, υπάρχει το φίλτρο αέρα και η μπαταρία): Από τα 16 στα 24 λίτρα, μία αύξηση της τάξεως των 8 λίτρων, τα οποία τοποθετήθηκαν στο πίσω τμήμα της μοτοσυκλέτας, φουσκώνοντας το ρεζερβουάρ στα πλαϊνά της σέλας.

Έτσι, παρατηρώντας τον όγκο στο μπροστινό, αλλά και στο πίσω τμήμα, η μοτοσυκλέτα δείχνει ενιαία πιο παχιά, πιο τροφαντή από το απλό F 800GS, αλλά όχι αποκρουστική – θα λέγαμε πιο έτοιμη από ποτέ να φορτωθεί και να γεμίσει χιλιόμετρα κάθε εδάφους το κοντέρ της. Το πίσω μέρος είναι αρκετά πιο φαρδύ ακόμη και οπτικά, ενώ τα κάγκελα που τοποθετούνται εκεί, για στήριξη των πλαϊνών βαλιτσών, είναι ειδικά σχεδιασμένα για την Adventure. Αυτό σημαίνει πως, αν έχετε ήδη F800GS και σκέφτεσαι να το αλλάξετε σε Adventure, τα κάγκελα και οι βαλίτσες που ήδη έχετε, δεν ταιριάζουν. Και η ερώτηση φυσικά, αφορά στην αίσθηση που μπορεί να προσφέρει οδηγικά μία μοτοσυκλέτα με περισσότερο βάρος στο πίσω τμήμα του Adventure. Αν και ισχύει πως όσο μετατοπίζεις τα βάρη προς τα πίσω, μακριά από το κέντρο μάζας, επηρεάζεται αρνητικά η αλλαγή κατεύθυνσης, στο F 800GS Adventure δεν νιώσαμε κάτι τέτοιο. Το βάρος είναι τοποθετημένο χαμηλά, ούτως ή άλλως, αφού το ρεζερβουάρ βρίσκεται κάτω από τη σέλα – κοντά στο κέντρο μάζας δηλαδή.

Αφενός. Αφετέρου, το έξτρα βάρος, δεν το κουβαλάς πάντα, οπότε μιας και το απλό 800 φτάνει στα 300 χιλιόμετρα αυτονομίας με τα 16 λίτρα, δεν υπάρχει λόγος να γεμίζεις και τα 24 του Adventure. Ακόμη και με τα 24 όμως, και με συνεπιβάτη στην σέλα, το νέο Adventure δεν επηρεάζεται αρνητικά στην αλλαγή κατεύθυνσης. Και όπως κάθε τι, έχει και αυτό το συμβάν τις εξηγήσεις του...

Ανανεωμένη βάση


Η “βάση” που χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το νέο F800GS Adventure, είναι το απλό F800GS, το οποίο ανανεώθηκε για το 2014, κι έτσι, έχουμε νέες αναρτήσεις να φροντίζουν για την άνεση και την ασφάλεια, στο ίδιο πλαίσιο χωροδικτύωμα.
Το μπροστινό σύστημα της Marzocchi με διάμετρο 45mm αλλάχθηκε με ένα της WP με εσωτερική διάμετρο 43mm, διατηρώντας την εξωτερική στα ίδια πρότυπα, ώστε να ταιριάζει στις πλάκες του τιμονιού. Το νέο μπροστινό, δεν διαθέτει ρυθμίσεις όπως θα περιμέναμε, τις οποίες δεν είδαμε ούτε στο απλό F 800GS, αλλά ούτε στο Adventure που –λογικότερα θα λέγαμε, μιας και έχει ακόμη πιο χωμάτινο προορισμό-, θα έπρεπε να έχει.

Η BMW σε ορισμένα πράγματα, παραμένει σταθερή, και κοιτάει απλά να λειτουργεί σωστά αυτό που φτιάχνει, μιας και ο αναβάτης που θα επιλέξει μία μοτοσυκλέτα, δεν είναι αναγκασμένος να κουβαλάει μαζί του και δυο-τρία μεταπτυχιακά στις ρυθμίσεις αναρτήσεων. Και το μπροστινό της WP, δουλεύει μια χαρά, είναι στιβαρό όσο πρέπει, σε πληροφορεί για το σημείο που πατάει ο τροχός, είναι ενδοτικό στα χτυπήματα και στις λακκούβες, χωρίς να είναι γρήγορο σε επαναφορά, ούτε να τερματίζει κατά την συμπίεση. Δεν έχει ρυθμίσεις, αλλά δουλεύει σωστά. Ωστόσο, δεν μπορείς να μην σταθείς στο γεγονός ότι, παρά το ότι πίσω υπάρχει ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση ESA (Electronic Suspension Adjustment), δεν υπάρχει το ίδιο και για μπροστά.

Έχεις την επιλογή να πατήσεις το κουμπί και να διαλέξεις ανάμεσα στο Comfort, Normal και Hard, αναφορικά με τις αποσβέσεις του αμορτισέρ και ανάλογα με την διαδρομή που θα κινηθείς, αλλά στο μπροστινό σύστημα, τίποτα. Ωστόσο, απουσιάζει και η ηλεκτρονική ρύθμιση της προφόρτισης του ελατηρίου μέσω της ESA, όπως γίνεται στα R 1200 GS με το πάτημα του ανάλογου κουμπιού (επιλογή ρύθμισης ανάλογα με το βάρος των επιβαινόντων σε έναν αναβάτη, έναν με βαλίτσες, ή δυο και βαλίτσες αντίστοιχα) Στο F 800GS Adventure, θα πρέπει να ρυθμίσεις την προφόρτιση του ελατηρίου στο αμορτισέρ με το χέρι αν χρειαστεί, σφίγγοντας την υδραυλική προφόρτιση με την στρογγυλή πλαστική βίδα, όπως και στο απλό μοντέλο. Αν και αυτό φαίνεται έλλειψη, και πάλι λοιπόν, υπάρχει εξήγηση….

Αφού…. Δουλεύει!


Αφού δουλεύει, γιατί να το φορτώνεις με “άχρηστα” πράγματα που οι περισσότεροι δεν θα καταλάβουν και δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν; Αυτό είναι το σκεπτικό που έχει φέρει κόσμο στην μοτοσυκλέτα τα τελευταία χρόνια, και πλέον, δεν χρειάζεται να έχεις γνώσεις πυρηνικού φυσικού για να οδηγήσεις, να χαρείς, να απολαύσεις βόλτες με την αγαπημένη μοτοσυκλέτα σου, με άνεση και ασφάλεια. Αυτό το σκεπτικό, ισχύει και στην νέα “μικρή” Adventure της BMW, όπου η άνεση με την οποία οδηγείται, είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα.

Αν και έχει όγκο, και φαίνεται εντυπωσιακότερη από το απλό 800, δεν απέχει σε αίσθηση βάρους, και η ευκολία με την οποία γίνεται η αλλαγή κατεύθυνσης, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δίχως να κουράζει τον αναβάτη. Σημαντικό ρόλο φυσικά παίζει ο μπροστινός τροχός 21 ιντσών που βοηθάει σε αυτό, λόγω και του στενού ελαστικού διάστασης 90/90-21, που διατηρεί σε πολιτισμένα επίπεδα την πρόσφυση στην άσφαλτο, ενώ αυξάνει και τα ποσοστά χωμάτινης οδήγησης, όντας καλύτερος στην προσπέλαση εμποδίων, λακκουβών, κλπ. Η πολιτισμένη λειτουργία φαίνεται της μοτοσυκλέτας στην απλή βόλτα στην άσφαλτο, με τον κινητήρα να ακούγεται απλά από το τελικό εξαγωγής, χωρίς μηχανικούς θορύβους.

Η ροπή από τις χαμηλές στροφές περιστροφής, η δυνατότητα να αλλάζεις ταχύτητες δουλεύοντας τον κινητήρα σε χαμηλές στροφές, έως την μέση της καμπύλης απόδοσης, παραμένει και εδώ, δείχνοντας ότι ο εν σειρά κινητήρας των 800 κυβικών εκατοστών, είναι ένα διαμάντι για την συγκεκριμένη χρήση. Ο μαλακός και προοδευτικός συμπλέκτης απλά επιβεβαιώνει την θετική λειτουργία και στις αργές διαδρομές όπου απαιτείται η χρήση του, δεν θα κουράσει τα δάκτυλα του αναβάτη.

Οι αναρτήσεις του δουλεύουν εξαιρετικά στην άσφαλτο, χωρίς πολλές μεταφορές του βάρους της μοτοσυκλέτας στο μπροστινό τμήμα, στα φρένα, ούτε στο πίσω μέρος, στις επιταχύνσεις. Είναι ρυθμισμένες σωστά για την χρήση του F 800GS Adventure και το παρατηρείς τόσο στην άσφαλτο, όπου οι πιέσεις που δέχονται είναι μικρές, όσο και στο χώμα. Εκεί, ακόμη και σε γρήγορη οδήγηση στα χέρια ικανού αναβάτη, θα διατηρήσουν την πρόσφυση σε υψηλά επίπεδα, παράλληλα με την άνεση που θα επιτρέψει να κινείσαι σε δασικούς χωματόδρομους για ώρες.

Η άνεση και οι τομείς της


Στον τομέα της άνεσης, έρχεται να προστεθεί η σέλα Comfort που χρησιμοποιεί το F 800GS Adventure, η οποία πωλείται ως έξτρα στο απλό F 800GS. Νιώθεις την συγκράτηση στα μαλακά μόρια και την μέση σου, κάθεσαι αναπαυτικά, ενώ δεν σε ενοχλεί όταν θα μετακινηθείς προς τα πίσω, οδηγώντας όρθιος στο χώμα. Ο συνεπιβάτης, δε, θα απολαύσει και αυτός το φαρδύ μερίδιο που του αναλογεί, αλλά και τις σωστές λαβές συγκράτησης.

Κι έτσι, τα ταξίδια θα μπουν για τα καλά στο πρόγραμμα των διακοπών σας, μικρών ή μεγάλων. Ο κινητήρας θα γουργουρίζει χωρίς κραδασμούς στα 150χ.α.. ενώ μόνη διαφορά σε επιδόσεις σε σχέση με το απλό F 800GS, είναι η ελαφρώς μικρότερη τελική ταχύτητα, λόγω όγκου και ύψους, όπως και η κατανάλωση, που εμφανίζεται αυξημένη κατά μισό λίτρο στα 100 χιλιόμετρα, για τους ίδιους λόγους. Η αυτονομία, ωστόσο, που ξεπερνάει τα 400 χιλιόμετρα με 5,2 λίτρα στα 100, είναι μεγάλο προσόν για τους ανήσυχους και ακούραστους ταξιδιώτες.

Όντας εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά συστήματα, το F 800GS Adventure διαθέτει το σύστημα Enduro και Road στις επιλογές της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, ώστε, απλά πατώντας το κουμπί, να αλλάζεις την λειτουργία της μοτοσυκλέτας. Και λέμε της μοτοσυκλέτας, γιατί όταν επιλέξεις το Enduro, εκτός από τον χάρτη της ανάφλεξης, και την ομαλότητα με την οποία αποδίδεται η δύναμη, ρυθμίζει ανάλογα τόσο το ABS το οποίο λειτουργεί πιο χαλαρά – χωμάτινα, ώστε να μην μπλοκάρει γρήγορα ο τροχός, αλλά και το Antispin – ASC, ώστε να επεμβαίνει λίγο, για να μην κόβεται απότομα η επιτάχυνση. Ταυτόχρονα, ο αναβάτης μπορεί να ανοίξει το γκάζι, χωρίς φόβο, αφήνοντας τον πίσω τροχό να διαγράψει την τροχιά που θέλει σπινάροντας, χωρίς όμως να σου αφήνει περιθώρια για υπερστροφή ισχύος.

Στην επιλογή Road, ο ρόλος αντιστρέφεται, η δύναμη έρχεται πιο απότομα, το ABS λειτουργεί κανονικά – το πίσω φρένο παραμένει μέτριο σε λειτουργία, δημιουργώντας ανάδραση στο ποδόφρενο, ενώ το Traction επεμβαίνει κανονικά, κόβοντας κάθε παιχνίδι, ειδικά όταν γλιστρήσει το ελαστικό σε σκόνη, γυαλισμένο δρόμο ή νερό.
Για την επιλογή των Modes σε Enduro ή Road, αρκεί να έχεις κλειστό το γκάζι καθώς οδηγείς, για να γίνει δεκτή η αλλαγή από το ηλεκτρονικό σύστημα. Το Traction Control απενεργοποιείται και ενεργοποιείται εν κινήσει, αν κρατήσεις το κουμπί του πατημένο, ενώ για την απενεργοποίηση του ABS, θα πρέπει να σταματήσεις και να το κρατήσεις πατημένο, όπως συμβαίνει σε όλες τις μοτοσυκλέτες.

Χρηστικό Adventure


Ορισμένα αξεσουάρ έχουν κατασκευαστεί στα πρότυπα του μεγάλου Adventure και είναι αυτά που θα βολέψουν περισσότερο τους χωματερούς αναβάτες. Αναφερόμαστε φυσικά στα φαρδύτερα μαρσπιέ αναβάτη τα οποία διαθέτουν επιπρόσθετα τα ελαστικά τους, τα οποία όταν αφαιρούνται, το πόδι πατάει σε φαρδύ, άγριο και με καλό πάτημα μαρσπιέ. Όταν βρίσκεσαι όρθιος πάνω τους λοιπόν, η καμάρα του ποδιού δεν θα κουραστεί εύκολα αφού το πλάτος είναι ιδανικό. Το ποδόφρενο, διαθέτει διπλό άκρο, το οποίο όταν είσαι όρθιος πάνω στο Adventure, το ανοίγεις ώστε να πατάς πιο εύκολα φρένο.

Όταν κάθεσαι στην σέλα, αυτό μπορεί να διπλώσει προς τα πάνω ώστε το πόδι να πατάει πάλι φυσιολογικά το φρένο. Οι διακόπτες στα χειριστήρια είναι οι νέοι που χρησιμοποιούν όλα τα BMW πλέον με κλασική διάταξη για τα φλάς (μόνο στην αριστερή πλευρά), ενώ επάνω στον αριστερό συναντάμε τα κουμπιά ρύθμισης της ESA, του Traction Control – ASC (Automatic Stability Control) και ABS, αλλά και την μικρή/μεγάλη σκάλα φώτων και το σινιάλο, όπως και την κόρνα. Στην δεξιά πλευρά, βρίσκεται το κουμπί της μίζας, η επιλογή των Modes για το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής ανάφλεξης, αλλά και το κουμπί για τα θερμαινόμενα γκριπ – με κάθε πάτημα εμφανίζει στο καντράν ένα γκριπ με μία ή δύο τελίτσες, ανάλογα με το επίπεδο θέρμανσης που επιθυμείς.

Η νέα F 800GS Adventure προσφέρεται ως standard με ABS, πλαστική προστατευτική ποδιά κινητήρα, σχάρα αποσκευών, ρυθμιζόμενο ποδόφρενο, ψηλή ζελατίνα, πλαστικές χούφτες τιμονιού, βάσεις για αλουμινένιες βαλίτσες, προστατευτικά κάγκελα (τα μαύρα στο άνω τμήμα της συγκεκριμένης μοτοσυκλέτας, είναι έξτρα after market), φαρδύτερα μαρσπιέ οδηγού αλλά και μεγαλύτερο μπροστινό φτερό για κάλυψη από λάσπες – το κάνει και πιο όμορφο. Η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, χρησιμοποιεί επιπρόσθετα και τους προβολείς ομίχλης LED (€370), την ηλεκτρονική ρύθμιση αναρτήσεων (ESA - €340, τα LED φλας (€120), τον συναγερμό (€250), αλλά και το πακέτο Enduro που με κόστος €400 περιλαμβάνει το Off Road Mode και το ASC, όπως και το πακέτο Comfort με αξία €400, το οποίο διαθέτει τα θερμαινόμενα γκρίπ, τον υπολογιστή ταξιδίου αλλά και το κεντρικό σταντ.

Ενδοοικογενειακή μάχη


Ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Κούκος, μετά την αγορά της μοτοσυκλέτας και των πακέτων που προσφέρει η BMW και ήδη αναφέραμε, τοποθέτησε και την αλουμινένια προστατευτική ποδιά (€271), την βάση για την βαλίτσα Top Case (€123), αλλά και την αλουμινένια βαλίτσα Top Case (€433), ώστε να το φέρει στα μέτρα του. Η βασική τιμή της μοτοσυκλέτας στα 12.600€ φαίνεται λογική γι’ αυτά που προσφέρει το νέο F 800GS Adventure, απλά, φτάνοντας στα 15.307€ που κοστίζει η συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, με τα αξεσουάρ που έχουν τοποθετηθεί, αρχίζεις και γλυκοβλέπεις τα 1200άρια, που όμως καμία σχέση δεν έχουν σε καθημερινή αλλά και εκδρομική χρήση – ειδικά σε χωμάτινες διαδρομές, σε κατανάλωση αλλά και συντήρηση.

Έχοντας οδηγήσει το απλό F 800GS και έπειτα το F 800GS Adventure, θα αναρωτιόμασταν γιατί η παρουσίαση του Adventure άργησε αρκετά, μιας και το μοντέλο βρίσκεται ήδη στην παραγωγή από το 2008. Ο συνδυασμός των χρήσεων που αυτή η μοτοσυκλέτα μπορεί να κάνει, και ο τρόπος με τον οποίο ταιριάζει γάντι στην ελληνική πραγματικότητα, θα της είχε δώσει αρκετές πωλήσεις τα τελευταία χρόνια. Με περισσότερο Adventure χαρακτήρα από το απλό 800, όντας ευκολότερο για κάθε χρήση συγκριτικά με το μεγάλο Adventure 1200, ταιριάζει γάντι στην χώρα μας και θα προτιμηθεί μιας και προσφέρει όσα ακριβώς πρέπει, και τίποτα "παραπάνω" και αχρείαστο για τους "πολλούς". Και γι’ αυτό, σύντομα θα δούμε την ενδοοικογενειακή μάχη να εντείνεται.

 

Ευχαριστούμε τον Γιώργο Κούκο για την παραχώρηση της προσωπικής του F 800GS Adventure για τις ανάγκες της δοκιμής.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Motorrad
Μοντέλο F 800 GS Adventure
Αντιπρόσωπος BMW Hellas A.E.
Τιμή βασικής έκδοσης 12.600euro
Τιμή έκδοσης δοκιμής 15.307 (Πακέτο Enduro - off road mode, ASC= 400€, ESA - 340€, LED φλάς - 120, συναγερμός - 250€,  ASC–antispin= 650 euro, Πακέτο comfort – θερμαινόμενα γκριπ, υπολογιστή ταξιδίου, κεντρικό stand, = 400€,προβολείς ομίχλης - 370€, αλουμινένια βαλίτσα - 433€, βάση αλουμινένιας βαλίτσας - 123€, αλουμινένια ποδιά - 271€ )
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόροι, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 798
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 82 x 75,6
Συμπίεση (:1)  12
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός / μονάδα διαχείρισης BMS 1 με σώμα διαμέτρου 46mm
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1 με καταλύτη
Λίπανση  ξηρο κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,943 (35/68)
1η σχέση 2.462 (13/32)
2η σχέση 1,750 (16/28)
3η σχέση 1,381 (21/29)
4η σχέση 1,174 (23/27)
5η σχέση 1,042 (24/25)
6η σχέση 0,960 (25/24)
Τελική μετάδοση 2,625 (42/16)
Πλαίσιο
Τύπος   Χαλύβδινο σωληνωτό, ανοιχτό, διχτυωτό
Κάστερ (°)  26
Ίχνος (mm)  117
Μεταξόνιο (mm)  1.578
Ύψος σέλας (mm)  890 (SA 860)
Μήκος (mm) 2 305 
Πλάτος (mm) 925/985
Ύψος (mm)  1350
Βάρος (kg)   229
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  24
Αναρτήσεις
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (mm)  Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα 43mm /  διαδρομή τροχού 230mm / καμία ρύθμιση
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (mm) Μονό αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό / διαδρομή τροχού 215mm / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και επαναφοράς
Ελαστικά 
Μπροστά 90/90-21
Πίσω  150/70-17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 300mm με  δαγκάνες δύο εμβόλων της Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και ABS 
Εξοπλισμός
Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, υπολειπόμενα χιλιόμετρα ανα τρόπο οδήγησης, θερμοκρασία, ώρα, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, ABS, εξωτερική θερμοκρασία, σχέσεις ταχυτήτων, μέση κατανάλωση καυσίμου, θερμαινόμενα γκριπ, ESA, ASC
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  85/7.500
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  83nm/ 5.750

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φω τογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Μαϊος 2014 11:59

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW R 1200GS LC Adventure 2014 Test - BMW R 1200 GS Adventure 2010 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon