.
Κατηγορία BMW
Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014 22:10

Test – BMW F 800 GS 2014

Το καλό, καλύτερο!

 


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Γιάννης Ψάλτης

Με ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση, σύστημα Traction Control αλλά και διαφορετικό μπροστινό σύστημα, το ανανεωμένο F 800GS τιμά την χώρα μας με το όνομα του νέου χρωματισμού “Kalamata metallic mat” και συνεχίζει ανέγγιχτο την πορεία του. Γιατί αν ξέρεις από καλό λάδι…

Optical Illusions


Πέντε χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, το F 800 GS παραμένει το μικρότερο πραγματικό On/Off της BMW, τιμώντας μάλιστα τα αρτικόλεξα που το χαρακτηρίζουν. Ιδανικό για κάθε χρήση, σε άσφαλτο και χώμα, στην πόλη και την Εθνική Οδό, ανανεώνεται στα σημεία προκειμένου να συνεχίσει την πορεία του στην κατηγορία.

Η οπτική αλλαγή εστιάζεται στα νέα πλαϊνά καπάκια του ψυγείου, τα οποία είναι πλέον πιο αεροδυναμικά, αιχμηρά, αλλά και πιο στενά στο συγκεκριμένο σημείο. Το συνολικό πλάτος της μοτοσυκλέτας, έχει μειωθεί στα 920 από 945 χιλιοστά, και η αίσθηση που δίνει στον αναβάτη, είναι ότι βρίσκεται σε πιο μικρή μοτοσυκλέτα, λόγω του ότι τα πλαστικά δεν συνεχίζουν την κάλυψη έως μπροστά, αλλά σχηματίζουν “μύτη” στο συγκεκριμένο σημείο. Ο χρωματισμός, πράσινο σκούρο, “Kalamata Metallic Mat”, η βαφή ποιοτική, οι αντιθέσεις με τα μαύρα πλαστικά έντονες και όμορφες. Το κοντέρ και το στροφόμετρο διαθέτουν νέα κάθετη αναγραφή των μονάδων που μετρούν, ενώ οι διακόπτες στα άκρα του τιμονιού, έχουν πλέον αλλάξει. Είναι κλασικοί, με το μπουτόν της μίζας σε… κανονική θέση, ώστε να ενεργοποιείται o κινητήρας με κανονική, εμπρόσθια κίνηση του αντίχειρα – σε αντίθεση με το πατητό κουμπί του παρελθόντος. Στον ίδιο διακόπτη, στο άνω μέρος του θα συναντήσουμε το κουμπί των θερμαινόμενων grip, το οποίο ρυθμίζει σε δύο σκάλες την θερμότητα. Τα θερμαινόμενα grip, εμφανίζουν την λειτουργία τους στο ψηφιακό πάνελ, ενώ ανήκουν στον extra εξοπλισμό της BMW.

Ο αριστερός διακόπτης, είναι και αυτός νέος, με τα φλας να λειτουργούν από το ίδιο σημείο, με τον αντίχειρα, όπως στις περισσότερες μοτοσυκλέτες, αλλά η πρώτη επαφή μας ξένισε, μιας και είχαμε συνηθίσει στα BMW να πατάμε αριστερά και δεξιά τους διακόπτες για να ενεργοποιούμε και να απενεργοποιούμε αντίστοιχα. Σίγουρα, είναι πιο βολικός, αν και το κουμπί λίγο μικρό για μεγάλα και χοντρά χειμωνιάτικα γάντια. Ωστόσο, τα φώτα, έχουν μεταφερθεί στο σινιάλο, όπου, πιέζοντάς το προς τα έξω, ενεργοποιείται η μεγάλη σκάλα. Και ο λόγος για τον οποίο βρίσκονται τοποθετημένα εκεί, είναι γιατί στη θέση του διακόπτη, συναντάμε την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενης ανάρτησης ESA – Electronic Suspension Adjusment, και του antispin, ASC – Automatic Stability Control.

 ESA και ASC για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη σειρά F GS συναντάμε το σύστημα Traction Control της BMW που επεμβαίνει για μείωση της ολίσθησης του πίσω τροχού και εύρεση πρόσφυσης, με στόχο την ασφάλεια του αναβάτη. Το σύστημα ενεργοποιείται και απενεργοποιείται ακόμη και εν κινήσει, με το πάτημα του διακόπτη προς τα κάτω, και, μόλις ο τροχός πατήσει σε γλιστερό σημείο, επεμβαίνει, μειώνοντας την ολίσθησή του. Είναι ένα σύστημα το οποίο έλειπε από την συγκεκριμένη μοτοσυκλέτα, μιας και, ο μέσος χρήστης δεν είναι αυτός που “παίρνει τα βουνά” συνέχεια, και εδώ που τα λέμε, μέσος ή ακραίος αναβάτης, την ασφάλεια την χρειάζεται ούτως ή άλλως. Πλέον, μπορείς να ανοίξεις άφοβα το γκάζι, και η μοτοσυκλέτα να παραμείνει στην θέση της χωρίς περιττά σπιναρίσματα.

Για πρώτη φορά επίσης, στην μικρή σειρά GS, τοποθετείται και η ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση ESA, η οποία ενεργοποιείται από τον ίδιο διακόπτη, πιέζοντας αυτή τη φορά προς τα πάνω. Έχει όμως διαφορές σε σχέση με την αντίστοιχη των μοντέλων R 1200 GS, αφού εδώ, υπάρχει μόνο η δυνατότητα ρύθμισης της απόσβεσης επαναφοράς σε τρεις θέσεις: Normal, Comfort, Sport, επηρεάζοντας ουσιαστικά την ταχύτητα με την οποία η ανάρτηση θα επανέρχεται στο ολικό της μήκος. Δεν υπάρχει ρύθμιση ηλεκτρονικής προφόρτισης ελατηρίου, ώστε ανάλογα με το βάρος των επιβαινόντων, με έναν ή δύο επιβάτες στη σέλα, ή αντίστοιχα με / χωρίς βαλίτσες, να ρυθμίζεται το ελατήριο ανάλογα.

Η προφόρτιση του ελατηρίου, η αντίστοιχη ρύθμιση δηλαδή που στα μεγάλα GS γίνεται ηλεκτρονικά (αν την διαθέτει φυσικά η μοτοσυκλέτα), στο 800 γίνεται όπως και στο προηγούμενο μοντέλο, χειροκίνητα. Η λαβή – βίδα της υδραυλικής προφόρτισης στο 800, έχει σχεδιαστεί εκ νέου, συνεχίζει ωστόσο να δέχεται το ειδικό πλαστικό κλειδί για βοήθεια στο στρίψιμο.

 Ιδανικά “extra”

Η ανάρτηση που χρησιμοποιούσε η μοτοσυκλέτα της δοκιμής, ESA, προέρχεται από την Sachs, όπως και στα μεγάλα R 1200GS. Το πίσω σύστημα του 800 έχει βελτιωθεί αισθητά, αφού το ελατήριο πλέον δείχνει να διατηρεί την μοτοσυκλέτα στο ύψος της, ακόμη και με δύο επιβαίνοντες, χωρίς να χρειάζεται επέμβαση – προφόρτιση του. Η μοτοσυκλέτα είναι άνετη, αποσβένει ιδανικά ακόμη και τα ασφάλτινα “σαμάρια” που συναντάμε στις γέφυρες, ενώ επιλέγοντας πιο άνετη ή sport ρύθμιση, έχει αισθητή διαφορά.

Το αμορτισέρ γίνεται πιο αργό, ή πιο γρήγορο σε επαναφορά με το πάτημα του “μαγικού κουμπιού”, και ο αναβάτης νιώθει στο σώμα του την διαφορά, κι έτσι, ανάλογα τον τρόπο οδήγησης, το προσαρμόζει απευθείας, άσχετα αν ξέρει ή δεν ξέρει από ρυθμίσεις αναρτήσεων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να ρυθμίζει την βίδα της απόσβεσης επαναφοράς στις τέσσερις στροφές της, μέχρι να βρει την ιδανική ρύθμιση κάθε φορά. Άρα είναι μεγάλη βοήθεια, αφού, οι περισσότεροι αναβάτες που αγοράζουν μία μοτοσυκλέτα, απλά επιθυμούν να την οδηγούν, και όχι να την σκαλίζουν.

Το μεγάλο πρόβλημα του 800 όμως, αφορούσε στο μαλακό μπροστινό σύστημα, και ιδίως στο βύθισμα που αυτό δημιουργούσε κατά το φρενάρισμα. Λόγω άνεσης, το μπροστινό της Marzocchi είχε από το εργοστάσιο μαλακά ελατήρια και λίγο λάδι – ίσως λιγότερο απ’ ότι έπρεπε κανονικά. Κι έτσι, μία απλή βελτίωση, για να γίνει πιο στιβαρό, ήταν να συμπληρώσεις λίγα εκατοστά ύψους λαδιού – λίγα ml δηλαδή - ακόμη και 50ml έκαναν διαφορά. Στο νέο μοντέλο, το φαινόμενο έχει εξαλειφθεί, το μπροστινό σύστημα είναι πιο στιβαρό, στέκεται σωστά στο ύψος του, ενώ ακόμη και στα φρεναρίσματα πανικού δεν τερματίζει – ούτε χτυπάει, ούτε σε ενοχλεί γενικά. Η πρόσφυση παραμένει σε επιθυμητά επίπεδα, όπως και η άνεση, που δεν έχει επηρεαστεί καθόλου, θα λέγαμε κιόλας ότι είναι βελτιωμένη.

 Αλλαγή μάρκας και διαμέτρου

Το νέο μπροστινό σύστημα είναι αρκετά άνετο για τον μέσο χρήστη, ιδανικό για όλες τις ασφάλτινες δραστηριότητες, αλλά και πιο καλό από του προκατόχου για χρήση στο χώμα. Για την ακρίβεια, σε λειτουργία θυμίζει το παλιό Marzzochi 45mm με after market ελατήρια και διαφορετικά λάδια. Είναι σίγουρα καλύτερο στην standard μορφή, και πάλι όμως, όχι τέλειο. Και για να το ξεκαθαρίσουμε καλύτερα, ο αναβάτης που ήθελε κάτι παραπάνω στο χώμα, που το μπροστινό σύστημα του φαινόταν πολύ γρήγορο ή πολύ μαλακό για το οδηγικό του επίπεδο, θα καλυφθεί περισσότερο με το νέο μπροστινό, αλλά για περισσότερες απαιτήσεις, δυστυχώς θα απογοητευτεί. Θα πρέπει για μία ακόμη φορά να ψαχτεί με πυκνότητα και ύψος λαδιού, ή και με διαφορετικά ελατήρια, μιας και οι επιθυμητές ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς ή και απόσβεσης συμπίεσης, για μία ακόμη χρονιά, δεν έκαναν την εμφάνιση τους.

Και μιας και ακόμη μιλάμε για την άνεση και την προοδευτικότητα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι, η BMW, παρά το ότι δεν ανακοινώνει πουθενά την αντικατάσταση του μπροστινού συστήματος με νέο, στο 2013 μοντέλο, το Marzocchi διαμέτρου 45mm, έχει δώσει την θέση του σε ένα επίσης ανεστραμμένο της WP, με διάμετρο 43mm. Το νέο μπροστινό έχει μικρότερη εσωτερική διάμετρο και ίδια εξωτερική – για να μην χρειαστούν αλλαγή οι πλάκες συγκράτησης, ενώ ακόμη και οι μπότες είναι ίδιες. Το μόνο που προδίδει την διαφορά, είναι τα αυτοκόλλητα που βρίσκονται κολλημένα στο άνω τμήμα κάθε καλαμιού, εσωτερικά. Οπτικά, αλλά και σε κατασκευή, εσωτερικά, είναι παρόμοιο με το μπροστινό σύστημα που χρησιμοποιούσε και το παλιό μοντέλο.

Αυτό σημαίνει, ότι και το νέο μπροστινό της WP, δεν δέχεται βελτίωση, εκτός από λάδια και ελατήρια – όπως στο παλιό, ενώ για να δεις διαφορά, θα πρέπει να τοποθετήσεις κιτ με φυσίγγια κλπ εσωτερικά, με μεγάλο κόστος. Το συμπέρασμα είναι, πως, περιμέναμε σημαντική διαφορά από το όνομα της WP, αλλά απλά έχουμε ένα καλύτερο μπροστινό από το προηγούμενο, που στην τελική… κάνει εξαιρετικά την δουλειά του!

 Αναβαθμισμένη ποιότητα κύλισης

Οδηγώντας το νέο F 800GS πιστεύεις ότι έχει γίνει κάποια σημαντική αλλαγή στον κινητήρα του. Ο κινητήρας του, παραμένει δικύλινδρος εν σειρά, δίχως αλλαγές όμως, με την απόδοση των 85 ίππων στις 7.500 σ.α.λ. και την ροπή των 83Nm στις 5.750σ.α.λ. να παραμένουν απαράλλαχτες. Νιώθεις όμως ότι η λειτουργία του είναι πολύ πιο γραμμική, πιο ομαλή, και αυτό το συνειδητοποιείς τόσο από την απώλεια κραδασμών στις μεσαίες στροφές, αλλά και από την άνεση με την οποία διατηρεί χιλιόμετρα ταξιδίου. Ενώ μέσα στην πόλη, ο κινητήρας διαθέτει ροπή και ελαστικότητα, όπως στο παλιό μοντέλο, όταν επιταχύνεις, βλέπεις ότι μετά τα 150χ.α.ω., η μοτοσυκλέτα κινείται πιο ποιοτικά. Έχει λιγότερους κραδασμούς, λιγότερο θόρυβο από τον κινητήρα, κι έτσι, μπορείς να φτάσεις ακόμη και με 5η σχέση τα 200χ.α.ω. άνετα – και πολύ γρήγορα - στο κοντέρ. Παραμένει σταθερό ακόμη και στην τελική του, χωρίς κουνήματα – δεν είχε και ποτέ άλλωστε, αλλά το σημαντικό είναι πως, σε όλη την γκάμα χιλιομέτρων που μπορεί να κινηθεί, το κάνει με άνεση και ευκολία.

Κι ενώ τα πρώτα ανακοινώσιμα κιλά για το μοντέλο 2008, ανέφεραν τα 178, όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε, με 207 κιλά γεμάτο, φτάσαμε στα ανακοινώσιμα 214 κιλά – που αφορούν την μοτοσυκλέτα γεμάτη με καύσιμο. Αν αφαιρέσουμε λοιπόν τα 16 λίτρα καυσίμου (διά 0,7 – το ειδικό βάρος), φτάνουμε στα 202,8 χωρίς καύσιμο. Έχουμε δηλαδή μία άνοδο σε βάρος, από τα 185 του προηγούμενου, 2012 μοντέλου, αλλά αυτό δεν φαίνεται κάπου, ούτε στην πόλη, ούτε στις μετακινήσεις σαν σταματημένο. Άλλωστε, το καλό ζύγισμα και το κεντρικά τοποθετημένο ρεζερβουάρ, κάτω από την σέλα, δημιουργεί ένα 800 “μπαλαρίνα”. Η νέα σέλα που χρησιμοποιεί ως extra το μοντέλο της δοκιμής, και ονομάζεται comfort, είναι ότι ακριβώς λέει το όνομά της. Πιο άνετη, με καλύτερο υλικό “jel” για μαλακιά αίσθηση, και ξεκούραση σε πολύωρη οδήγηση. Κρατάει και τον αναβάτη καλύτερα στην θέση του, ενώ και ο συνεπιβάτης, έχει πλέον σχηματισμένο μερίδιο, και δεν τσουλάει στον αναβάτη.

 Τα αξεσουάρ και οι διαφορές

Η νέα σέλα Comfort, με κόστος αγοράς στα 360euro ως τεμάχιο, μπορεί πλέον να παραγγελθεί μαζί με την μοτοσυκλέτα, με επιπρόσθετο κόστος 120euro – κάτι που συνιστούμε ανεπιφύλαχτα. Μόνος λόγος για να έχεις την απλή, ίσια σέλα, είναι αν πηγαίνεις στο χώμα. Όπου το νέο 800, στο χώμα είναι εξαιρετικό και άνετο, πιο ξεκούραστο λόγω ρυθμίσεων στις αναρτήσεις, και εύχρηστο. Έχει αποδειχθεί μάλιστα ότι με ένα σετ χωμάτινα ελαστικά, μπορεί να σε πάει παντού με άνεση, άσχετα με το οδηγικό σου επίπεδο. Η BMW, πλέον προσφέρει και φαρδύτερα μαρσπιέ για οδήγηση στο χώμα, πάντα ως extra, τα οποία εμείς δεν είχαμε. Είχαμε όμως το “πακέτο” Dynamic που προσφέρει την ρύθμιση για οδήγηση εκτός δρόμου - Off Road Mode, την ESA – την ηλεκτρονική ανάρτηση και το ASC – antispin, με επιπλέον κόστος στα 650euro. Είχαμε επίσης το “πακέτο” Comfort που προσφέρει τα θερμαινόμενα γκριπ, τον υπολογιστή ταξιδίου, το νέο φαρδύτερο κεντρικό stand, τις βάσεις πλαϊνών βαλιτσών, με κόστος 500euro.

Στις τελευταίες, καμιά φορά χτυπάς το γόνατο ανεβαίνοντας, γιατί εξέχουν, άρα θέλει λίγο συνήθεια – είναι όμως πολύ βολικές, γιατί δεν έχουν όγκο, προσφέρουν χειρολαβή για τον συνεπιβάτη και κουμπώνουν αμέσως επάνω τους οι βαλίτσες Vario της BMW.
Είχαμε και τα Led flash με κόστος 115euro, ενώ το πίσω φανάρι Led, είναι standard – αλλά υπάρχει δυνατότητα για τοποθέτηση και LED μπροστινού φαναριού, αν κάποιος το επιθυμεί. Η νέα μοτοσυκλέτα, διατίθεται με νέο δοχείο υγρών μπροστινού φρένου, ενώ, μπορεί να δεχθεί σύστημα διαχείρισης καυσίμου για απλή βενζίνη, 91 οκτανίων – για τους extreme ταξιδιώτες.

Το ABS δύο σταδίων της Bosch – το οποίο συνεχίζει να επιμηκύνει το φρενάρισμα με πάτημα του πίσω φρένου- διατίθεται ως standard, ενώ, μία είδηση που αφορά στους μέτριου ύψους αναβάτες, είναι ότι πλέον και στο F 800GS, δίνεται η δυνατότητα να παραγγελθεί με μειωμένη διαδρομή αναρτήσεων και αντίστοιχα μειωμένο ύψος - κάτι που γινόταν μόνο στο μικρότερο δικύλινδρο F650GS – που πλέον έγινε F700 GS. Η συγκεκριμένη μείωση, κατά 60mm, εφαρμόζεται στις αναρτήσεις (με προπαραγγελία στην μοτοσυκλέτα), μειώνοντας την διαδρομή τους, και η μοτοσυκλέτα φτάνει στα 820mm από 880mm. Αν συνυπολογίσουμε και την διαθέσιμη χαμηλότερη σέλα, τότε γίνεται ακόμη πιο προσιτό για ευρύ κοινό.

 Δίτροχη συμβία

Η νέα έκδοση του F 800GS, που βρίσκεται στην παραγωγή από το 2013, κοστίζει 11.400, ως βασική – με το ABS standard. Το σύνολο της συγκεκριμένης έκδοσης της δοκιμής, φτάνει στα 12.785euro με τα πακέτα Dynamic και Comfort, συμπεριλαμβανομένης της σέλας και των LED Flash.

Πρόκειται για την πλέον εξοπλισμένη F 800GS που μπορεί να αποκτήσει κάποιος, ο οποίος θα εκμεταλλευτεί τις αστείρευτες δυνατότητες για καθημερινή μετακίνηση, ταξίδι με έναν ή δύο επιβαίνοντες, αλλά και την παιχνιδιάρικη αίσθηση στο χώμα. Ωστόσο, μιας και πλέον υπάρχει και η πιο χωμάτινη έκδοση Adventure, πολύ θα θέλαμε να δούμε το F 800GS να προσφέρεται και με ακτινωτούς τροχούς 19/17 ιντσών, με αυξημένες δυνατότητες στον δρόμο, μιας και οι περισσότεροι αναβάτες, τα κυκλοφορούν επί το πλείστον στην άσφαλτο.

Μέχρι τότε, όποιος μπορεί να φτάσει το νούμερο που κοστίζει εξοπλισμένη, θα αποζημιωθεί πλήρως, αλλιώς, με την πιο προσιτή απλή έκδοση - και ειδικά με την Comfort σέλα, θα βρεθεί στο club των GS, απολαμβάνοντας καθημερινά μία από τις πιο ποιοτικές δίτροχες συμβίες με κορυφαία αναλογία value for money.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής BMW Motorrad
Μοντέλο F 800 GS
Αντιπρόσωπος BMW Hellas A.E.
Τιμή βασικής έκδοσης 11.400euro
Τιμή έκδοσης δοκιμής 12.785 (Πακέτο Dynamic – off road mode, ESA, ASC–antispin= 650 euro, Πακέτο comfort – θερμαινόμενα γκριπ, υπολογιστή ταξιδίου, κεντρικό stand, βάσεις πλαϊνών βαλιτσών= 500euro, σέλα comfort= 120euro αν παραγγελθεί μαζί, Led flash= 115euro )
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος εν σειρά, 2 εκκεντροφόροι, 4 βαλβίδες / κύλινδρο, υγρόψυκτος
Κυβισμός (κ.εκ.) 798
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 82 x 75,6
Συμπίεση (:1)  12
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος ψεκασμός / μονάδα διαχείρισης BMS 1 με σώμα διαμέτρου 46mm
Σύστημα εξαγωγής  2 σε  1 με καταλύτη
Λίπανση  ξηρο κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης  Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πρωτεύουσα μετάδοση 1,943 (35/68)
1η σχέση 2.462 (13/32)
2η σχέση 1,750 (16/28)
3η σχέση 1,381 (21/29)
4η σχέση
1,174 (23/27)
5η σχέση 1,042 (24/25)
6η σχέση
0,960 (25/24)
Τελική μετάδοση 2,625 (42/16)
Πλαίσιο
Τύπος   Χαλύβδινο σωληνωτό, ανοιχτό, διχτυωτό
Κάστερ (°)  26
Ίχνος (mm)  117
Μεταξόνιο (mm)  1.578
Ύψος σέλας (mm)  880 (850 η χαμηλή)
Μήκος (mm) 2320
Πλάτος (mm) 920
Ύψος (mm)  1350
Βάρος (kg)   214
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (lt)  16lt
Αναρτήσεις
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (mm)  Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα 43mm /  διαδρομή τροχού 230mm / καμία ρύθμιση
Πίσω Τύπος / Διαδρομή (mm) Μονό αμορτισέρ χωρίς μοχλισμό / διαδρομή τροχού 215mm / Ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου και επαναφοράς
Ελαστικά 
Μπροστά 90/90-21
Πίσω  150/70-17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 300mm με  δαγκάνες δύο εμβόλων της Brembo και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 265mm με δαγκάνα ενός εμβόλου της Brembo και ABS 
Εξοπλισμός
Αναλογικό ταχύμετρο και στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, καυσίμου, ψεκασμού, υπολειπόμενα χιλιόμετρα ανα τρόπο οδήγησης, θερμοκρασία, ώρα, φώτα, φλας, λάδια, ψεκασμό, ABS, εξωτερική θερμοκρασία, σχέσεις ταχυτήτων, μέση κατανάλωση καυσίμου, θερμαινόμενα γκριπ, ESA, ASC
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ)  85/7.500
Ροπή εργοστασίου (Nm/σαλ)  83nm/ 5.750

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Μαϊος 2014 12:48

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – BMW R 1200 GS LC 2013 Test - BMW R 1200GS LC Adventure 2014 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon