.
Κατηγορία BMW
Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 17:14

TΕST - BMW R NineT Urban G/S - Αποστολή στην Βαρκελώνη

 

Σπονδή στο παρελθόν

 

Του Thierry Sarasyn

Εάν έπρεπε να διαλέξουμε τις δέκα κορυφαίες μοτοσυκλέτες όλων των εποχών, τότε η  BMW R80G / S σίγουρα θα ήταν στη λίστα μας. Και μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η BMW είχε αρκετά κότσια ώστε να λανσάρει, δίπλα στην δημοφιλή  R1200GS της, τη νέα R NineT Urban G / S.

Ιδιαίτερης σημασίας

Aυτή η κάθετος ανάμεσα στα γράμματα “G” και “S” δεν είναι καθόλου τυχαία. Την συναντάμε επίσης και στην ορίτζιναλ  Gelände / Strasse. Η BMW λοιπόν αποτίνει φόρο τιμής στην εμβληματική μπόξερ της, προσθέτοντας ένα νέο μέλος στην οικογένεια των  R NineT, με τις δημοφιλείς νέο-ρέτρο να αποτελούν τον ιδανικό “καμβά” για να χτίσει τη νέα  G / S. Τόσο ιδανικό μάλιστα που ακόμη  και αυτό το νέο μέλος μηχανικά είναι πανομοιότυπο με τα υπόλοιπα μέλη.

Πέρα από την κάθετο όμως, η BMW έφτιαξε μια όμορφη μοτοσυκλέτα. Με προσοχή στις ιστορικά σημαντικές λεπτομέρειες, όπως η κόκκινη σέλα, η δίχρωμη ρίγα στο ντεπόζιτο, , το κάλυμμα του προβολέα και το γενικότερο on-off στυλ. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι επιτυχημένο, το νέο μέλος των R Nine T έχει άμεσο συσχετισμό με την  G / S του παρελθόντος, αλλά πέρα από αυτό είναι και άριστη οδηγικά.

Boxer παράδοση

Ως μέλος της οικογένειας των  R NineT,  αυτή η  G / S διαθέτει τον 1.170 κ.εκ. οκταβάλβιδο boxer που συνατάμε και στα υπόλοιπα μοντέλα  της σειράς. Σε αυτή του την εφαρμογή, δεν έχει αλλάξει κάτι, όχι ότι χρειαζόταν κιόλας. Ο κινητήρας  λειτουργεί εξαιρετικά, “φέρνοντας” τόσο σε  Scrambler όσο και στα υπόλοιπα  NineT. Δεν πρόκειται για  μοτοσυκλέτα που θα βάλει φωτιά στην άσφαλτο, όmως η ισχύς δεν είναι σε καμία περίπτωση λίγη ενώ είναι πλήρως αξιοποιήσιμη, με την χαρακτηριστικό βαυαρικό τρόπο.  Ο boxer είναι boxer , τέλος! Το αυτό και για τον ήχο είναι boxer επίσης, με αυτή τη  νοσταλγική χροιά να της ταιριάζει γάντι.

Σωστός συνδυασμός

Η νέα G / S δεν είναι ακριβώς ελαφριά μοτοσυκλέτα, ούτε και φαίνεται ιδιαίτερα χρηστική εκ πρώτης, στην πραγματικότητα όμως θα σε ξαφνιάσει. Οι αναρτήσεις είναι καλές με τα σεταρίσματα τους να τείνουν προς το μαλακό. Το μη ρυθμιζόμενο τηλεσκοπικό πιρούνι των 43χιλ. είναι πανομοιότυπο με του Scrambler, όπως επίσης και το πίσω αμορτισέρ, που εκπλήσσει ευχάριστα με την συμπεριφορά του.

Σε κάθε περίπτωση, είχαμε την τύχη να οδηγήσουμε και εκτός δρόμου.  Με την υποστήριξη ενός σετ διπλών δισκόφρενων με  τετραπίστονες δαγκάνες, η πέδηση γίνεται πραγματικά χωρίς κόπο, άψογη η απόδοση των φρένων πάντα και παντού, με ισχύ, προοδευτικότητα και αίσθηση.

Η σχετικά χαμηλή κατασκευή επιτρέπει τον καλό έλεγχο της μοτοσυκλέτας πάνω σε οποιοδήποτε έδαφος. Η οδήγηση σε επαρχιακούς δρόμους με στροφές είναι απόλαυση. Το περίβλημα του προβολέα σε στυλ Dakar χρησιμεύει και ως μίνι-ζελατίνα για τα μυγάκια, αλλά δεν προσφέρει καμία προστασία από τον αέρα. Ο εξοπλισμός του νέου  G / S είναι ο βασικός, αν όμως επιλέξετε το έξτρα πακέτο “Χ”, τότε παίρνετε θερμαινόμενα γκριπ, LED  φώτα, εξάτμιση χρωμίου και κυρίως ακτινωτούς τροχούς. Αυτοί οι τελευταίοι είναι και η λεπτομέρεια “κλειδί” που συμπληρώνει την όλη εικόνα.

Ακτίνες...

Το  στυλ της G / S ταιριάζει απόλυτα με τους ακτινωτούς τροχούς. Μπορείς και χωρίς τα θερμαινόμενα grip και τα LED φώτα, αλλά τους ακτινωτούς τροχούς δεν μπορείς με τίποτα να τους παρακάμψεις. Δεν είναι μόνο αισθητικό το θέμα αλλά και ουσιαστικό, αφού αν πρόκειρται να χρησιμοποιήσεις την μοτοσυκλέτα αρκετά σε εκτός δρόμου κομμάτι, οι ακτινωτοί τροχοί είναι σαφώς προτιμότεροι από τις χυτές ζάντες.  Στο βωμό της αισθητικής έχει θυσιαστεί και λίγη από την άνεση της σέλας, χαλάλι όμως, αφού δένει άψογα με την υπόλοιπη μοτοσυκλέτα, και την 80s αύρα που εκπέμπει.

Οπότε τι;

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: Τι είναι τελικά το νέο  BMW R Nine T G /S; Είναι κάτι παραπάνω από μια πολύ – πολύ στυλάτη μοτοσυκλέτα; Έχει να πει κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα R Nine T μοντέλα; Θα θέλαμε να απαντήσουμε με ένα μεγάλο “Ναι!”, αλλά αυτό θα ήταν ψέμα. Όχι, αυτή η μοτοσυκλέτα δεν είναι ιδιαίτερα διαφορετική από το  R NineT Scrambler για παράδειγμα. Οπότε, τι;

Έχουμε και λέμε: Το G/S έχει πολύ καλή οδηγική συμπεριφορά, από εμφάνιση σκίζει και δοξάζει τον θρυλικό προκάτοχό του. Eίναι  το πιο στοχευμένο μοντέλο της σειράς  R NineT, με την έννοια του ότι αναπαράγει την αισθητική ενός ιστορικού μοντέλου της BMW και δεν ανιχνεύει νέες τάσεις. Υπό αυτή την έννοια και δεδομένου του ότι η τιμή του  δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλή αλλά δεν είναι και υψηλότερη από του Scrambler, αν θα έπρεπε να επιλέξουμε κάποιο R Ninte T, αυτό θα ήταν το  G / S! Επιλογή που θα την πρόσταζε και θα την φώναζε κάθε μας κύτταρο!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κινητήρας  
Τύπος : Αερόψυκτος boxer, 4βάλβιδος  
Κυβισμός: 1.170 κ.εκ.  
Ισχύς: 111 ίπποι / 7.750 σ.α.λ.
Ροπή : 11,3 kg-m / 6.000 σ.α.λ.
Κυβώτιο ταχυτήτων: Μηχανικό, 6 σχέσεων 
Μετάδοση: Άξονας

Πλαίσιο  
Τύπος: Χωροδικτύωμα δύο σκελών με τον κινητήρα φερόμενο τμήμα  
Ανάρτηση μπροστά: Τηλεσκοπικό πιρούνι 43 χλστ.  
Ανάρτηση πίσω: Paralever, μονό αμορτισέρ
Φρένα μπροστά : Δύο δισκόφρενα 320 χλστ., τετραπίστονες δαγκάνες  
Φρένα πίσω: Δίσκος 265 χλστ., διπίστονη δαγκάνα 

Διαστάσεις
Μεταξόνιο: 1.480 χλστ.
Ύψος σέλας: 850 χλστ.
Βάρος: 221 κιλά   
Ρεζερβουάρ: 17 lλίτρα

Στατικές φωτογραφίες



Φωτογραφίες κίνησης



 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 12 Μαϊος 2018 10:19

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon