.
Κατηγορία Moto Guzzi
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 19:57

Moto Guzzi V85: Τα μυστικά του και τα νέα μοντέλα που προλογίζει

Μια ματιά στα σωθικά του νέου μοντέλου

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Ιταλικό Τύπο, ο Antonio Cappellini, μηχανικός και υπεύθυνος σχεδιασμού νέων προϊόντων της Moto Guzzi, αποκαλύπτει τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου V85 που παρουσιάστηκε πέρυσι στο Μιλάνο ως πρωτότυπο και φέτος θα επανέλθει ως μοντέλο παραγωγής.

Το πρώτο ερώτημα φυσικά έχει να κάνει με τη δύναμη. Για ένα μοτέρ που βασίζεται σε αυτό των V9, πώς θα πάει από τα 55 στα 80 άλογα; Κατά τον Ιταλό μηχανικό, το μοτέρ αυτό μοιράζεται πολύ λίγα κοινά μέρη με αυτό των V9 και δη μόνο τη βασική αρχιτεκτονική (κυβισμός, διαστάσεις κυλίνδρων κλπ).

motore v9 7

Από κει και πέρα, ο διβάλβιδος κινητήρας χρησιμοποιεί άλλο κύκλωμα λίπανσης με ημι-ξηρό κάρτερ, βαλβίδες εισαγωγής από τιτάνιο και πολύ μεγαλύτερα σώματα ψεκασμού (52 mm, από 38 των V9). Ο στρόφαλος είναι διαφορετικός, όπως και οι μπιέλες και τα πιστόνια, με το σύνολο των κινούμενων μερών του κινητήρα να προκύπτει 30% ελαφρύτερο συγκριτικά με τα V9.

Αυτό επιτρέπει στη Moto Guzzi να παίζει στη γειτονιά των 100 ίππων ανά λίτρο (περίπου 80 hp από 853 cc), περνώντας άνετα τις Euro 4 ενώ, σύμφωνα με τον Cappellini, είναι έτοιμο και για τις Euro 5.

Αποκαλύπτει δε και τη ροπή του κινητήρα, η οποία θα είναι 80 N.m, ή 8.2 kg.m στις 3,400 rpm, δηλαδή κορυφώνεται από πολύ χαμηλά.

motore v9 5

Με εγγύηση την άφθονη ροπή από χαμηλά, η μοτοσυκλέτα αποδεικνύεται ως τώρα στις δοκιμές να είναι και οικονομική σε καύσιμο, καθώς δε διαθέτει πολλά περιφερειακά συστήματα που τρώνε ενέργεια, όπως τρόμπες για υγρόψυξη κλπ. Το δικύλινδρο V85 είναι εξαιρετικά απλό και η λίπανσή του κρίθηκε τόσο αποδοτική που δε χρειάζεται καν ψυγείο λαδιού.

Το πλαίσιό του χρησιμοποιεί τον κινητήρα ως φέρον τμήμα του και γι’ αυτό τα κάρτερ είναι ολοκαίνουργια και ενισχυμένα. Επίσης, το ψαλίδι έχει μακρύνει από τα V9, με στόχο να προσφέρει ακριβέστερη συμπεριφορά στη στροφή.

Και, για το τέλος, μερικές ακόμη αποκαλύψεις. Η Moto Guzzi έχει σε εξέλιξη μια μοτοσυκλέτα δρόμου με αυτόν τον κινητήρα «που ήδη αποδίδει πολύ-πολύ καλά», ενώ ο Cappellini συμπληρώνει με νόημα «και μετά κάτι άλλο…» χωρίς να δίνει άλλες πληροφορίες για το τι μπορεί να είναι αυτό.

Αποκαλύπτει επίσης πως «θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα υγρόψυκτο τετραβάλβιδο V2 μοτέρ, αλλά θέλαμε να κρατήσουμε την εικόνα του κλασικού Guzzi με κάθε κόστος». Συμπλήρωσε ωστόσο αμέσως μετά με νόημα, πως «θα μπορούσαμε, και θα το κάνουμε»...

01 v85

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018 22:13

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Moto Guzzi V85 Spy Shots Moto Guzzi – Αποκαλυπτήρια για το V85 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon