.
Κατηγορία Zontes
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 11:36

Zontes ΖΤ300Τ-Μ 2021 – Η εξάπλωσή της στα μεσαία σκούτερ έρχεται με πάταγο

Η είδηση μας έρχεται από την Κίνα και βάζει στο στόχαστρο της Zontes μια σειρά ιδιαιτέρως δημοφιλών μοντέλων.

Τα τελευταία λίγα χρόνια βιώνουμε τα πρώτα στάδια ωρίμανσης της Κινεζικής μοτοσυκλετιστικής βιομηχανίας. Από εκεί που έφτιαχναν εμφανέστατα φτηνά και απλά οχήματα για την εγχώρια αγορά τους, έχουν προφανώς μάθει πολλά από τη συνεργασία με δυτικές βιομηχανίες και πλέον αρχίζουν να δείχνουν κοφτερά δόντια.

Μετά τις πάμπολλες Ευρωπαϊκές εταιρείες που φτιάχνουν κατά παραγγελία μοντέλα με Κινέζικη βάση, προσεγμένη σχεδίαση και επώνυμο εξοπλισμό, οι Κινέζικες βιομηχανίες πλέον επενδύουν στην εμπειρία που απέκτησαν στήνοντας πολυτελέστερες γραμμές παραγωγής με μοτοσυκλέτες που πλέον στέκονται επί ίσοις στις πιο απαιτητικές αγορές μας: Zontes, CF Moto, Voge είναι μόνο μια πρόγευση από αυτό που περιμένουμε να έρθει προς τα μέρη μας τα επόμενα χρόνια.

Εμείς μπορούμε να χαιρόμαστε γι’ αυτό, οι πιο παραδοσιακοί κατασκευαστές ωστόσο δεν πρέπει να νιώθουν και τόσο ευχάριστα, βλέποντας πως αυτές οι μάρκες προτείνουν ολοένα και καλύτερα προϊόντα σε τιμές που κανένας Ιάπωνας η Ευρωπαίος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άμεσα.

Το παράδειγμα της Zontes είναι χαρακτηριστικότατο και, στην περίστασή μας, το νέο επίκεντρο της συζήτησης. Ο λόγος για ένα νέο σκούτερ που αποκαλύφθηκε από τον Κινεζικό Τύπο. ΖΤ300Τ-Μ,

zontes zt300t m hero

Σύμφωνα με το Κινεζικό σάιτ Newmotor, την κεντρική πηγή της είδησης που κάνει τον γύρο του κόσμου, οι τρεις φωτογραφίες του νέου σκούτερ της Zontes ποσταρίστηκαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής Τεχνολογίας σε μια λίστα με μοντέλα που εξοπλίζονται με ABS της Bosch.

Εκεί υπήρχαν οι εν λόγω φωτογραφίες που δείχνουν το νέο 300άρι σκούτερ και μια παραλλαγή του 125 cc. Συνοδεύονται δε από δύο πίνακες τεχνικών χαρακτηριστικών που λένε πολλά.

zontes

Η βασικότερη πληροφορία αφορά ένα συγκριτικό πίνακα (βρείτε τον αμέσως κάτω από το κείμενο) που το βάζει δίπλα στα Honda Forza 300 και Yamaha XMax 300. Ο προφανής στόχος της Zontes είναι να προσφέρει περισσότερη δύναμη και από τους δύο – προφανώς βασικούς ανταγωνιστές του στην αγορά της Κίνας, όπου τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά σκούτερ είναι μάλλον πολύ ακριβά για άμεσες αναμετρήσεις.

Έτσι λοιπόν το ΖΤ300Τ-Μ αποδίδει περίπου 33 hp στις rpm, έναντι 25 του Forza και 28 του Xmax. Αυτό το καταφέρνει δουλεύοντας τον μονοκύλινδρο κινητήρα του σε αρκετά υψηλότερη συμπίεση, 11.8:1.

Επιπλέον, στον ένα πίνακα τεχνικών χαρακτηριστικών ο κυβισμός του αναφέρεται ως 309 cc και το μοντέλο ως ΖΤ310, αντί ΖΤ300.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, καθώς το σκούτερ της Zontes είναι πιο μαζεμένο σε όλες του διαστάσεις και, το σημαντικότερο, πολύ ελαφρύτερο: 162 κιλά, έναντι 182 και 179 των Honda και Yamaha αντιστοίχως. Μιλάμε για μια πολύ σημαντική διαφορά, 17 κιλών από το ένα και 20 από το άλλο.

Φορά τις ίδιες 14άρες ζάντες, εξοπλίζεται με έγχρωμη TFT οθόνη, LED φώτα και ABS 9.1Μ της Bosch.

Όπως είναι προφανές, η έκδηλη επιτυχία των τεσσάρων μοτοσυκλετών της Zontes και δη της πλατφόρμας 310 (Τ, R, Χ και V) σε αρκετές χώρες της Ευρώπης – πάει καλά και σε Αγγλία, Γαλλία και αλλού – άνοιξε τις ορέξεις της εταιρείας που τώρα θέλει να φέρει το καλό της όνομα και στα μεσαία σκούτερ. Για την ιστορία, οι μοτοσυκλέτες της Zontes στην Κίνα πωλούνται υπό την επωνυμία Shengshi, καθώς προφανώς το γνωστό μας όνομα επιλέχθηκε για ηχητική φιλικότητα στις δυτικές αγορές, όπου το Shengshi μάλλον δεν σημαίνει τίποτα.

Αν αυτό συμβεί με την ίδια τιμολογιακή πολιτική που ακολουθήθηκε με τις μοτοσυκλέτες της Zontes, ο εγνωσμένος ανταγωνισμός έχει κάθε λόγο να αγχώνεται.

Πηγή: Newmotor.com.cn

zontes zt300t m

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 11:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon