.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 18:24

Yamaha FJR1300A/AE/AS 2016

 

Υπέρ-τουριστικό, υπέρ-ανανεωμένο

 

 

Η Yamaha συνεχίζει την καταιγιστική παρουσίαση νέων μοντέλων, ανανεώνοντας λίγο μετά την EICMA τις 3 εκδόσεις των FJR1300, εξοπλίζοντας τις για το 2016 με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής, συν κάποιες ιδιαίτερες πρωτιές.
 
Από το 2000 όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε, το FJR1300 ήταν από τις πρώτες μεγάλες τουριστικές μοτοσυκλέτες που διέθεταν πραγματικά sport δυνατότητες, δημιουργώντας το δικό του θρύλο, με 60.000+ πωλήσεις στην Ευρώπη. Ο στόχος τώρα ήταν να εκσυγχρονιστεί το FJR, με ακόμα πιο δυναμικό χαρακτήρα, ακόμα μεγαλύτερες ανέσεις, και ακόμα μεγαλύτερη απόλαυση για τον αναβάτη. Ας δούμε τους δρόμους που ακολούθησαν οι Ιάπωνες τεχνικοί για να πετύχουν τα παραπάνω.

Νέο 6τάχυτο κιβώτιο


Ο δυνατός τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας των 1.298 κ.εκ. ήταν πάντα ιδανικός για μεγάλα ταξίδια υψηλών ταχυτήτων, και για το 2016 δέχθηκε δωράκι-βοήθεια από το νέο 6τάχυτο (ήταν 5τάχυτο προηγουμένως) κιβώτιο της Yamaha, με ξεχωριστό Dog-Clutch συμπλέκτη με ελικοειδή γρανάζια για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα της φίρμας. Συγκρινόμενο με το συμβατικό κιβώτιο του προηγούμενου FJR το νέο κιβώτιο είναι 400 γραμμάρια ελαφρύτερο, ενώ οι σχέσεις του είναι βελτιωμένες.

2016 YAM FJR1300AS EU MS1 DET 002

Παράλληλα, οι εκδόσεις FJR1300A/AE 2016 φοράνε ένα νέο Assist and Slipper (με υποβοήθηση & περιορισμένης ολίσθησης) συμπλέκτη, παρόμοιο σε design με εκείνον που φοράει το YZF-R1 του 2015.

Νέοι LED προβολείς


Η δομή των νέων προβολέων των FJR για το 2016 αποτελείται από ένα κύριο χαμηλό κομμάτι που περιέχει 4 compact και ελαφρούς LED προβολείς, με τα 2 εξωτερικά φώτα να παρέχουν τη χαμηλή σκάλα, ενώ τα 2 εσωτερικά συνδυάζονται με τα 2 εξωτερικά στη μεγάλη σκάλα. Φυσικά το LED πανηγύρι δεν σταματά εδώ, καθώς τα νέα FJR διαθέτουν και LED φώτα θέσης με... πτυχές, ώστε να δίνουν 3D χαρακτήρα στο φωτισμό, ενώ έτσι φωτίζουν και καλύτερα.

2016 YAM FJR1300AS EU MS1 DET 011

Adaptive cornering lights στα FJR1300AE/AS


Οι εκδόσεις FJR1300AE/AS του 2016 είναι οι πρώτες μοτοσυκλέτες της Yamaha με Adaptive cornering lights (προσαρμοζόμενοι προβολείς στροφής), που φωτίζουν το εσωτερικό της στροφής όταν η μοτοσυκλέτα αρχίζει να παίρνει κλίση. Τρία ζεύγη LED (πόσα LED πια;!) προβολέων βρίσκονται πάνω από τους διπλούς κύριους προβολείς, και αυτοί ανάβουν διαδοχικά όταν το σύστημα IMU (Inertial Measurement Unit – Σύστημα Μέτρησης Αδράνειας) αντιληφθεί πως η μοτοσυκλέτα παίρνει κλίση. Στις μικρές κλίσεις ανάβουν οι δύο εσωτερικοί προβολείς, και όσο η κλίση μεγαλώνει ανάβει το δεύτερο, μεσαίο ζευγάρι, για να ακολουθήσει και το τρίτο στις οριακές κλίσεις. Το σύστημα δουλεύει τόσο στη χαμηλή όσο και στη μεγάλη σκάλα, τόσο τη νύχτα όσο και τη μέρα (χρήσιμο σε τούνελ, και άλλα σκοτεινά μέρη). Δείτε στο βίντεο που παραθέτουμε πιο κάτω την εντυπωσιακή ενεργοποίηση τους!

adaptive cornering

LED πίσω φωτιστικό σώμα


Πέρα από τη LED πανδαισία στο μπροστινό μέρος τα FJR του 2016 διαθέτουν ένα φανταστικό σε design LED φωτιστικό πίσω σώμα, το οποίο έχει μια υπέροχη τρισδιάστατη όψη! Το σώμα είναι ελαφρώς φαρδύτερο σε διαστάσεις συγκριτικά με το προηγούμενο, ενώ διαθέτει ένα εσωτερικό σύμπλεγμα LED για το φως του φρένου, το οποίο περιβάλλεται από μια εξωτερική περίμετρο LED για το πίσω φως. Παράλληλα, κάθε φλας δημιουργείται από μια ομάδα τριών οριζόντιων LED.

2016 YAM FJR1300AS EU MS1 DET 010

Νέα όργανα


"Νέα" λέει η Yamaha για τα όργανα, αν και αυτά δεν διαφέρουν πολύ από εκείνα του προηγούμενου μοντέλου. Το πλαίσιο που περιβάλλει τα τρία “ρολόγια” διαθέτει πλέον μεταλλικό φινίρισμα για ποιοτική εμφάνιση, ενώ νέα είναι η επίστρωση στους καθρέπτες των οργάνων για λιγότερες αντανακλάσεις. Στο κέντρο των οργάνων βρίσκεται μια μεγάλη ψηφιακή οθόνη που παίζει τον ρόλο του κοντέρ, ενώ διαθέτει παράλληλα και ενδείξεις ρολογιού, Mode κινητήρα, και ένδειξη στάθμης καυσίμου. Στα αριστερά βρίσκουμε ένα στροφόμετρο με αναλογικές ενδείξεις, και κόκκινο στις 9.000, ενώ στα δεξιά έχουμε μια ψηφιακή οθόνη – trip computer, με τους χιλιομετρητές, ένδειξη θέσης ζελατίνας και ένδειξη σχέσης κιβωτίου, κλπ. Οι ενδεικτικές λυχνίες βρίσκονται τοποθετημένες κάτω από το κοντέρ, ενώ είναι ιδιαίτερα μεγάλες και φωτεινές.

2016 YAM FJR1300AS EU MS1 DET 008

Σημειώστε πως όλα τα FJR του 2016 είναι έτοιμα να δεχθούν την εγκατάσταση του συστήματος D-Air της Dainese για τα μπουφάν με αερόσακο της εταιρείας, που ενεργοποιείται αυτόματα σε πτώση.

Ανάποδο πιρούνι, Ηλεκτρονικές Αναρτήσεις και λοιπά κομφόρ

Τα FJR1300AE/AS διαθέτουν ανάποδο πιρούνι -όπως και προηγουμένως- αλλά και ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις -επίσης όπως και προηγουμένως. Δυστυχώς η Yamaha δεν εφοδίασε κανένα μοντέλο της σειράς με σύστημα ημί-ενεργητικών αναρτήσεων, σύστημα που διαθέτουν πλέον αρκετά high-end μοντέλα sport τουρισμού. Η απόδοση κινητήρα παραμένει ίδια με το μοντέλο 2015, δηλαδή 146,2 hp / 8.000 rpm και ροπή 14,1 kgm / 7.000 rpm, ενώ το επίσημο βάρος βρίσκεται στα 289 (Α) / 292 (ΑΕ) και 296 (ΑS) γεμάτα κιλά.
 
Στα τουριστικά συν της μοτοσυκλέτας βρίσκεται και η ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, οι 2 ρυθμίσεις ύψους στη σέλα και οι 3 θέσεις στο τιμόνι.
 
2016 YAM FJR1300A EU DNMN DET 005
 
Φυσικά το FJR1300 δεν θα μπορούσε να μη διαθέτει στον εξοπλισμό του και μια πλειάδα ηλεκτρονικών βοηθημάτων, όπως το Ride by Wire που η Yamaha ονομάζει YCC-T, το ρυθμιζόμενο Traction Control (TCS), το ABS (τι; δεν έχει Cornering ABS; Κρίμα.) και το UBS σύστημα συνδυασμένης πέδησης. Και D-MODE σύστημα έχουμε με διαφορετικούς χάρτες, και σύστημα Cruise Control, αλλά και πλαϊνές βαλίτσες, θερμαινόμενα γκριπ και έξοδο ρεύματος στο στάνταρ εξοπλισμό. Το ρεζερβουάρ χωράει 25 λίτρα (όπως και στο μοντέλο 2015), ενώ η έκδοση FJR1300AS διαθέτει σύστημα αλλαγής ταχυτήτων δίχως συμπλέκτη -όπως και πριν.
 

Φωτογραφίες κίνησης

Φωτογραφίες στατικές

Φωτογραφίες λεπτομερειών

Βίντεο

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015 19:17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon