.
Κατηγορία Yamaha
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 11:50

Yamaha – Τα πρωτότυπα που θα δείξει στο σαλόνι του Τόκυο

Ενόψει του Japan Mobility Show 2023 η Yamaha έχει ετοιμάσει μια εντυπωσιακή συλλογή από φουτουριστικά concept μοντέλα.

Στις 26 Οκτωβρίου ανοίγει τις πύλες της στο Τόκυο η έκθεση Japan Mobility Show 2023 (JMS), η οποία είναι ουσιαστικά το μετονομασμένο Tokyo Motor Show, η ιστορικότερη έκθεση της Ιαπωνίας όπου παραδοσιακά οι γηγενείς κατασκευαστές παρουσιάζουν τα πιο προχωρημένα σχέδιά τους.

Η Yamaha έχει ήδη αποκαλύψει την αιχμή του δόρατος για τη JMS, το πρωτότυπο MOTOROiD2, αλλά το περίπτερό της θα έχει και άλλα πολύ ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά εκθέματα. Ας τα δούμε αναλυτικότερα:

tmw 9

TMW

Πρόκειται για ένα μοντέλο Leaning Multi-Wheeler (LMW), δηλαδή τρίκυκλο που πλαγιάζει, όπως τα Tricity. Εν προκειμένω ωστόσο πρόκειται για ένα όχημα που η ίδια η Yamaha περιγράφει ως “off-road adventure”.

To TMW διαθέτει υβριδική μονάδα ισχύος, δηλαδή παντρεύει έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης με δύο ηλεκτρικά μοτέρ στα κέντρα των μπροστινών τροχών, ενώ ένα ακόμη σημείο αιχμής είναι το μπροστινό καλάθι, το οποίο εδράζει σε μια βάση σχεδιασμένη να το διατηρεί απολύτως επίπεδο ασχέτως της κλίσης της μοτοσυκλέτας.

Tricera 3

Tricera

Όταν η φιλοσοφία Kando περνά στα αυτοκίνητα, το κάμπριο τρίκυκλο Tricera είναι ένα εντυπωσιακό στην όψη πρωτότυπο, για το οποίο η Yamaha δεν αποκαλύπτει καμιά τεχνική πληροφορία – όπως λ.χ. το είδους κινητήρα/ες φορά.

Το σημείο αιχμής βέβαια δεν είναι η μονάδα ισχύος του, αλλά το γεγονός πως ο πίσω τροχός στρίβει και αυτός μαζί με τους μπροστινούς σε αντίθετη φορά, προφανώς μικραίνοντας δραστικά τον κύκλο στροφής του αυτοκινήτου.

yzx1000r 3

YXZ1000R Hydrogen

Το πρωτότυπο side-by-side της Yamaha βασίζεται στη γνωστή πλατφόρμα του YXZ1000R, με μια βασική διαφορά: το concept που θα αποκαλυφθεί στην έκθεση JMS 2023 φορά έναν κινητήρα που τροφοδοτείται αποκλειστικά από υδρογόνο.

elove

ELOVE

Βασισμένο στην τεχνολογία Advanced Motorcycle Stabilization Assist System (AMSAS) που χρησιμοποιείται και στο MOTOROiD2 και επιτρέπει στο δίκυκλο να ισορροπεί μόνο του, το ELOVE είναι ένα πρωτότυπο ηλεκτρικό σκούτερ ειδικά σχεδιασμένο για άτομα με κάποιας μορφής αναπηρία (ΑΜΕΑ) και στην έκθεση JMS 2023 θα παρουσιαστεί από έναν επαγγελματία Ιάπωνα αθλητή του τένις σε καροτσάκι.

ty e 22 5

ΤΥ-Ε 2.2

Η εξέλιξη της ηλεκτρικής μοτοσυκλέτας trial TY-E συνεχίζεται αδιάκοπα από το 2018 που πρωτοπαρουσιάστηκε ως πρωτότυπη. Έκτοτε έχει μπει στον στίβο του παγκοσμίου πρωταθλήματος στην ηλεκτρική κατηγορία, με τη Yamaha να ετοιμάζει στην JMS 2023 την τελευταία εκδοχή της, η οποία περιγράφεται μόνο ως ελαφρύτερη και ισχυρότερη, με καλύτερη διαχείριση της θερμότητας και εξοπλισμένη με μια νέα μονάδα ελέγχου του κινητήρα.

efv 15

EFV

Μια ηλεκτρική minibike που χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα με το ηλεκτρικό trial TY-E, η EFV σχεδιάστηκε από μια ομάδα νεαρών μηχανικών και το βασικό της σημείο ενδιαφέροντος είναι η ενσωμάτωση ενός συστήματος Yamaha Active Sound Control που εμπλουτίζει την οδηγική εμπειρία με ήχους εξάτμισης από πραγματικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης.

y 000z 1

Y-00Z MTB

Ηλεκτρικό ποδήλατο βουνού εξοπλισμένο με σύστημα Electric Power Steering, το οποίο παίρνει ενέργεια από τον ηλεκτροκινητήρα μέσω ενός δεύτερου γραναζιού πάνω από το γρανάζι της μετάδοσης.

y 01w awd 2

Y-01W AWD

Ηλεκτρικό ποδήλατο βουνού με κίνηση και στους δύο τροχούς. Ο πίσω τροχός οδηγείται παραδοσιακά μέσω της αλυσίδας από τον ηλεκτροκινητήρα που είναι τοποθετημένος στο κέντρο του πλαισίου, ενώ μπροστά έχουμε ένα ηλεκτρικό μοτέρ στο κέντρο του τροχού.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 11:58

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon